ФАКТИ.БГ

Туроператорите излизат на протест пред президентството заради помощите

Криза в сектора

Публикувана: 23 Юни, 2021 11:46
30 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1513
Туроператорите излизат на протест пред президентството заради помощите
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.

Сдружението на туроператорите и туристическите агенти "Обединение Бъдеще за туризма" (ОБТ) възнамерява да организира протест пред президентството във връзка с отпускането на последната помощ за бранша. Това обяви за TravelNews Павлина Илиева, председател на организацията. Причината е, че Министерството на туризма е променило правилата и се бави с отварянето на мярката за кандидатстване, обясни тя. Засега не е ясна датата на протеста, отбелязва travelnews.bg.

Според Илиева смяната на правилата в последния момент е недопустима и противозаконна. Същото мнение изразиха и от Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА). В писмо до президента Румен Радев и служебния премиер министър Стефан Янев, двете организации сигнализират за неуместната промяна на закон с подзаконов нормативен акт. Сдруженията настояват за среща с премиера и президента.

Става въпрос за обнародваното на 18 юни т.г. Постановление №197 на МС, което определя условията, критериите, реда и размера за разпределение на 16.5 млн. лв., които ще се предоставят на туроператори да възстановят вземанията на клиенти за неосъществени техни пътувания в периода от 1 март 2020 г. до 31 декември 2020 г.

Експертите на двете организации са изумени

от недопустимата и непрофесионална подмяна на философията и реда за финансиране, установен от чл. 26а, ал. 3 от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение (ЗМДВИП), обявено с Решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. , и за преодоляване на последиците на основание чл. 26а, ал. 4 от същия закон. Те считат че в абсолютно нарушение на разпоредбите на закона, в постановлението е записано, че средствата „се разпределят пропорционално до тяхното усвояване спрямо броя на одобрените кандидати и реализирания оборот за всеки кандидат в размер до 15 на сто от оборота без ДДС през 2019 г., но не повече от дължимата сума на клиенти за неосъществените пътувания за периода от 1 март 2020 г. до 31 декември 2020 г. и не повече от стойността на невъзстановени средства от доставчиците на туристически услуги на туроператора за неосъществени пътувания през периода от 1 март 2020 г. до 31 декември 2020 г., като са налице едновременно следните обстоятелства:

- Kъм 5 април 2021 г. туроператорът да е осчетоводил дължимата сума към съответния клиент като такава за неосъществени пътувания за периода от 1 март 2020 г. до 31 декември 2020 г., и

- Kъм 5 април 2021 г. дължимата сума към съответния клиент представлява невъзстановена такава от доставчиците на туристически услуги на туроператора по нереализиран туристически пакет в периода от 1 март 2020 г. до 31 декември 2020 г., вследствие на възникналата епидемия от COVID-19, и

- Kъм 5 април 2021 г. туроператорът да не е разполагал с ликвидни средства за пълно възстановяване на дължимата сума към съответния клиент за неосъществено пътуване в периода от 1 март 2020 г. до 31 декември 2020 г., вследствие на възникналата епидемия от COVID-19.

Двете организации са категорични, че изброените три ограничения липсват

в чл. 26а, ал. 3 от ЗМДВИП и дописването им с постановлението представлява „недопустимо нарушение на Закона за нормативните актове и преуреждане на законови разпоредби с подзаконов нормативен акт“. „Условието туроператорът да не разполага с ликвидни средства към 5 април 2021 г., освен че е незаконно и твърде мъгливо, но и предвижда наказателна отговорност при декларирането. Туроператорът няма как да предвиди дали средствата, с които е разполагал към тази дата, са били достатъчни за пълно възстановяване на вземанията на клиентите. Трябва да е имал кристална топка, за да прецени кои задължения да погаси приоритетно тогава и кои да отложи, предвид неясната перспектива пред целия икономически живот в страната“, коментира Павлина Илиева, председател на ОБТ. Тя и колегата и проф. Георги Рачев, заместник-председател на БАТА, настояват за спешна среща с експертен екип на правителството, защото в настоящия си вид обнародваното постановление блокира възможностите за справедливо разпределяне на помощта от 16.5 млн. лв. Двамата са убедени, че в този си вид приетият в средата на месеца норматив обезсмисля предходните усилия и помощи и ще доведе до неплатежоспособност на туроператори.

Зам.-министърът на туризма Даниела Стоева обяви пред TravelNews, че няма наложени промени, а това са били предвидените условия, за да се гарантира законосъобразно и целево използване на помощта за възстановяване на дължимите към потребителите суми. Според нея туроператорите реагират, защото не са върнали парите към клиентите си от предишната помощ.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.4 от 5 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
choko
1 Отговор
Какви помощи на удавили се?

Оценка:
-1 +29

Последния Софиянец
2 Отговор
Да ходят в Банкя!Ул Жан Лафонтен.

Коментиран от #21


Оценка:
-6 +30

Севда
3 Отговор
Софиянеца и той ли ще бъде там да протестира?

Оценка:
-3 +15

Криза
4 Отговор
е навсякъде и не само в България ! Яяяя , стига !

Оценка:
-0 +20

Браво..
5 Отговор
Долу Румен Гадев!!!

Коментиран от #19


Оценка:
-32 +7

Само споко
6 Отговор
Туроператорите да сменят профисията - все по-малко хора ще прибягват към техните услуги. Все пак сме пазарна икономика и е в сила закона за търсенето и предлагането!

Оценка:
-1 +17

няма страшно
7 Отговор
Сега зам. министъра завършила военно дело и работила като брокер ще ви оправи

Оценка:
-12 +4

Съдията Дред
8 Отговор
Тия, дето бетонираха дюните, взеха ли си помощите ? Щото нови модели премиуми излизат, как ще се возят хората на модел от 2018, знаете ли какъв шок ще е за тях ?

Оценка:
-1 +11

едем
9 Отговор
дОЛУ ПРЕЗИДЕНТА,ДА ЖИВЕЕ НАШИЯ СПАСИТЕЛ БОЙКО-С ТЕБ СМЕ БОЙКО .ОЩЕ 20ГОДИНИ ЩЕ НИ ОПРАВЛЯВАШ И ОПРАВЯШ

Оценка:
-18 +2

Българка
10 Отговор
Поредното виене от туроператорите за помощи. Дописаните три изисквания не са „нeдoпуcтимo нaрушeниe нa Зaкoнa зa нoрмaтивнитe aктoвe и прeурeждaнe нa зaкoнoви рaзпoрeдби c пoдзaкoнoв нoрмaтивeн aкт“. „Уcлoвиeтo турoпeрaтoрът дa нe рaзпoлaгa c ликвидни cрeдcтвa към 5 aприл 2021 г., ocвeн чe e
нeзaкoннo и твърдe мъгливo, нo и прeдвиждa нaкaзaтeлнa oтгoвoрнocт при дeклaрирaнeтo. "
Абсолютни лъжливи внушения. Недопустимо е фирми, които към 05.04.2021 са разполагали със суми на каса или по сметките си, които е можело да обезпечат връщането на платените от клиентите им неосъществени мероприятия, да очакват държавата/ всички ние, да заплатим техните задължения. Помага се ,когато има нужда от помощ.
Другите две изисквания са част от законите за счетоводство . Когато получиш пари от клиент , трябва да ги отразиш в счетоводството. Ако е извършена екскурзията са приход ,срещу който има и разходи на фирмата. Ако не е извършена екскурзията, те трябва да в разчет поименен като аванс

Оценка:
-2 +10

ГОРСКИ
11 Отговор
Хора които са свикнали на помощи ревът като вдовици за х.....!!!!! Какво е виновен президента като гоните туристите от България!!!!!

Оценка:
-1 +13

Агата
12 Отговор
Тези туроператори като излязат на протест да си вдигнат главите към небето и да гледат прелитащите самолети с туристи посока Турция.

Оценка:
-1 +13

ОНЯ...
13 Отговор
ОТ БАНКЯ ЗАЙЧАРНИКОВ. МОБИЛИЗИРА ВСИЧКО И
ВСЬО ЗА ДА ОЦЕЛЕЕ. НО
ЩЕ ДУХА СУПАТА У......

Оценка:
-4 +9

sun
14 Отговор
Какво нелогично има в изискванията!
1. Да докажеш, че някой ти е платил пари за тур. услуга!
2. Да докажеш, че си ги платил на хотел или др. туристически обект и той не ти ги е върнал!
3. Да докажеш, че нямаш пари за да ги върнеш на човека!

Това е толкова просто и логично!
Вие по какви критерии предлагате държавата да ви дава пари!?

Оценка:
-0 +11

хъхъ
15 Отговор
Нали сте частници, какви държавни помощи искате? Никакви помощи за вас, нагли мутри!

Коментиран от #23


Оценка:
-1 +11

дерас
16 Отговор
Никой не иска да ходи във фекалното ни море а туроператорчетата да не търсят под вола теле! Обявяват фалит поради некадърноста си и това е!

Оценка:
-1 +13

БЕГОМУБАНКЯ
17 Отговор
............ВОДЕНИ ОТ АВСТРАЛОПИТЕКА АЛИБЕГ.............!

Оценка:
-1 +11

ПЕЕВ
18 Отговор
РАДЕВ ОСТАВКА.

Оценка:
-10 +2

БАЙ Х@Й ‼️
19 Отговор

До коментар #5 от "Браво..":


Защо пред Президентството!!!! Президента ли разпределя бюджета или шкафчето му е пълно та да раздава пачки и кюлчета !!!!

Оценка:
-2 +9

Jeep
20 Отговор
Проблемът не е ковида. Има си причина на гръцката граница да се вият опашки. И без ковид много други проблеми натрупа бранша...ниско качество на висока цена, селска кръчма с претенция за гурме за аклохол и простотии не коментирам.

Оценка:
-0 +5

Последният софиянец със селски произход
21 Отговор

До коментар #2 от "Последния Софиянец":


Да ходят пред резиденция Бояна при фигуранта, там е скрита загадката, там се разпределят порциите, а може после да се отбият и до Секвоя, наблизо е, може да ги почерпят с баклава и турско кафе😂😂😂😂

Оценка:
-4 +1

МЕТИС
22 Отговор
Туро кво ви е виновен президента? Той ли ви направи хотелите, ресторантите, та сега президента виновен, че и помощи искате. Ами търсете си туристите, ходете по Европата, Русия , молете, ръка целунете. Направили хотели цели градове, бетонирали морето и искат помощи. Хайде одете да копате нивите . На мутро бетонието нема кой вече да дойде.

Оценка:
-1 +6

БИГИЧ
23 Отговор

До коментар #15 от "хъхъ":


Да бе честни частници са. Реваха за демокрацията и пазарната икономика, сега пък за помощи от държавата реват. Ами така е при пазарната икономика или успяваш или фалираш.

Оценка:
-0 +7

Боко спасителя в зайчарника
24 Отговор
В Банкя да ходят да се жакват на Бог Тиква, защото той ги забърка тия каши, като излъга всички, че ще има помощи, а реално такива има само в шкафа му! Е да му пратят и sms "Pomagai", както той праща на бизнесмените!

Оценка:
-1 +5

квоо
25 Отговор
Що така рИвът тези хрантутници ? Да одят да просят на Гръцката граница - туристите висят по 3-4 часа на опашка и ако им пуснат по 1 лв. ще си осигурят стабилен доход, но поне ще са си ги изработили .
Помощи се дават при затворен бизнес, не сме длъжни цяла България да издържаме разни Алибеговци , които се разхождат с джипове за четвърт милион.

Оценка:
-0 +2

нагли
26 Отговор
Хранилката на Баце пресъхна, да им даде от чекмеджето.
Герберските корумпета не само авансово "усвоиха " бюджета, но и на тръгвани ни заборчиха с милиарди за има няма няколко месеци и си ги раздадоха като аванси по разни фирми.

Коментиран от #28


Оценка:
-0 +2

НОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО
27 Отговор
СИ Е ГУШНАЛОМ ПОМОЩИТЕ...БЪРЗО СЕ ПЪЛНЯТ ШКАФЧЕТА....

Коментиран от #30


Оценка:
-0 +0

БСП КО КОМУНЯГИТЕ ПРИБРАХА
28 Отговор

До коментар #26 от "нагли":


ПАРИТЕ.....ШКАФЧЕТА СЕ ПЪЛНЯТ...

Оценка:
-1 +0

Иванов
29 Отговор
Целият сектор на туризма у нас пострада от "зелените" акции на зелената мафия, която се ръководи от олигарха Иво Прокопиев и неговата лява ръка - Тома Белев!

Оценка:
-0 +1

Пенсионер
30 Отговор

До коментар #27 от "НОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО":


Дано излязат и други браншове, че да им се стъжни на служебните.

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Проф. Тодор Танев
Министърът на образованието пред Нова телевизия:
А с г-н Кънев ще говоря тогава, когато реша - сега съм много нервен."

Още бисери
ТОП 5