23 Юни, 2021 12:40 3 270 15

Съдът спря смяната на ръководството на "Автомагистрали" ЕАД

  • автомагистрали-
  • автомагистрали еад-
  • виолета комитова

Аргументът на СГС е, че служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова не е провела конкурс за постовете

Съдът спря смяната на ръководството на "Автомагистрали" ЕАД - 1
Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд е спрял производството по вписването на ново ръководство на държавната фирма "Автомагистрали" ЕАД, предаде БНР, позовавайки се на БГНЕС. Това е станало след иск на настоящия изпълнителен директор на дружеството Стоян Беличев и другите двама членове на съвета на директорите - Александър Филев и Иван Коларов.

Основният аргумент за решението е, че служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова, която като принципал на "Автомагистрали" иска да смени ръководството, не е провела конкурс за постовете. Освен това съдът отбелязва, че по закон членовете на борда трябва да са петима, а не трима, както тя предлага и както е сегашното положение. Съдът постановява, че вписването на новото ръководство и заличаването на старото може да стане, след като се реши по същество спорът между страните.

Комитова поиска да смени ръководството на "Автомагистрали", след като проверка откри, че държавната фирма е платила авансово над 180 млн. лева на външни фирми за проекти за обезопасяване на свлачища и срутища, а шест месеца преди крайния срок почти нищо от възложените дейности не е свършено.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 герта

    42 5 Отговор
    СЪД в БГ, нали и те са на хранилка там!
  • 2 БиБи

    5 41 Отговор
    Дръжте се братя, още две седмици и се връщам на бял кон, всичко ще е постарому поне още 20-30 год.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Гост

    43 4 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "...по закон членовете на борда трябва да са петима, а не трима, както тя предлага и както е сегашното положение."
    В такъв случай излиза, че настоящето ръководство е незаконно, защото е от трима, а не от петима души, съответно всички договори, които са подписали и решения, които са взели са незаконни! Хайде сега, ресто на всичко! А тези - на прокуратурата!
  • 5 mi6osp

    40 7 Отговор
    Правилно, това ръководство не е за смяна, а за затвор.
  • 6 ХАН КРУМ

    26 4 Отговор
    пращай документите в прокуратурата с входящ номер да чакат ред.гешев не е вечен.
  • 7 много прозрачно

    30 5 Отговор
    намало конкурси..... А това че има раздадени милиарди срещу несвършена работа и чрез нарочо създадени порочни практики които прескачат обществените поръчки и заобикалят закона не притеснява нито прокуратура нито съд. Но виж конкурсите са проблем.
  • 8 Българка

    29 4 Отговор
    Харесвам действията на Комитова. Тя е енергичен професионалист.
    А решението на Софийски градски съд за пореден път обслужва мутрите от мафията. Логичен е въпросът съдиите, взели това решение дали не са в зависимости и обвързаности?

    Коментиран от #10

  • 9 БОЛШЕВИК

    20 3 Отговор
    Е, кой си е мислил, че има Съд в България? Това са мафиотски едни и същи институции от 32 г. То ако имаше съд в България, нямаше да сме на това дередже в което сме сега!
  • 10 Гост

    4 5 Отговор

    До коментар #8 от "Българка":

    Аз също я харесвам, но това не означава, че трябва да се прескачат законни процедури, а точно това е написал съда! Просто, трябва прависти да намерят друг, законен начин, за да отстранят действащото ръководство на АМ. За жалост, никой не е предприел действия да сезира прокуратурата за незаконният състав на АМ, както и престъпните им действия.

    Коментиран от #11

  • 11 БОЛШЕВИК

    8 2 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    докога другарю, ще се оправдава тоя съд, че са му малко доказателствата, това му малко онова му малко, и не желае да криво да седи - право да съди? Колко съдии дават от най- леките присъди, при куп доказателства и тн.

    Коментиран от #13

  • 12 Да се сезира

    6 3 Отговор
    главния прокурор и МВР за безстопанственост от страна на старото ръководство на Автомагистрали и отстраняване от заеманата длъжно поради извършване на престъпление относно управлението на средствата в особено голям размер. Да се назначи временно ръководство до провеждане на конкурс. Интересно ми е, кой е съдията постановил това решение, да му се преразгледа финансовото състояние и кариерно развитие в последните 10 години
  • 13 Гост

    3 5 Отговор

    До коментар #11 от "БОЛШЕВИК":

    Първо, не съм ти "другарю"! Второ, дали се замисляш, че може би са прави? Защото, ако дознанието /умишлено или не, това е друга тема/ представи негодни или недостатъчни доказателства, то никой съд на света не може да издаде присъда в полза на същите тези доказателства! Трето, ако в закона е записано, че въпросното ръководство се подменя само и единствено с конкурс, как очакваш съдът да одобри това ново ръководство?! Нали същото ще е незаконно и всички документи, които подпише и/или решение вземе - също ще са незаконни и биха били атакувани в същият този съд! Хайде мисли поне малко.
  • 14 Мухаа,хаа!

    4 4 Отговор
    ЦАРО ДАВА- ПЪДАРА НЕ ДАВА! Алоо,първосигналните,не се ли усещате,кой групи ви палят маратонките да се премахне изобщо Спец съда и Спец прокуратурата,като институция въобще? Махнете,сменете определени служители.Но не унищожавайте самата институция.Иначе,ще четете през месец, за подобни решения.Я се събудете,и прочетете е колко супер развити държави има такава специализирана институция.Вижте,и си задайте въпроса: Защо е има,и защо не е премахват. Ако даден ресторант не функционира добре,това не означава ,че е виновен ресторанта.Трябва да смениш до портиер персонала.
  • 15 Дългият

    6 3 Отговор
    Треперят им опашките на гербаците. Кой знае какви золуми крият ? Разчитат, че пак ще спечелят изборите. Но не. Ще им дойде и на тях времето.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове