Last news in Fakti

29 Юни, 2021 19:46 6 716 22

Надежда Йорданова пред ФАКТИ: ГЕРБ и ДПС на инат отказаха да открият две секции във Великобритания

  • надежда йорданова-
  • парламентарни избори-
  • демократична българия-
  • автомагистрали-
  • секции в чужбина-
  • машинен вот-
  • цик

"Част от съпротивата е административна, но когато погледнем в по-широк план, това е съпротивата на статуквото срещу промяната", каза Йорданова

Надежда Йорданова пред ФАКТИ: ГЕРБ и ДПС на инат отказаха да открият две секции във Великобритания - 1
Снимка: ФАКТИ

„Буквално минути преди да започнем разговора тук с Вас, аз бях в съдебната зала на Върховния административен съд отново, за да се борим за правата на нашите съграждани в чужбина да гласуват свободно и на удобно за тях място. В интерес на истината точно в тази кампания силно се надявах да не стигам в съдебната зала, за разлика от предходната, в която много често бях в нея. Какво се случи – Централната избирателна комисия преди няколко дни отказа да открие две секции във Великобритания, в Нортхамптън и Телфорд, въпреки че нашите съграждани бяха отговорили на законовите изисквания, бяха събрани над 40 заявления, беше организирано място за гласуване“.

Това каза пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ Надежда Йорданова, член на Изпълнителния и Националния съвет на „Да, България“ и кандидат за народен представител от „Демократична България“ в 23 МИР в София.

„ЦИК с гласовете на ГЕРБ и ДПС отказа да открие тези две секции“, каза още тя.

„Това решение е абсолютно незаконосъобразно, защото противоречи на императивните норми на Изборния кодекс – на тези изменения, които 45-тото Народно събрание направи. Няма нито едно основание. Просто на инат ГЕРБ и ДПС гласуваха против (б.р. против откриването на тези две секции), ЦИК не успя да постигне необходимото мнозинство и на практика с това отказа на нашите съграждани да могат да гласуват на удобно за тях място“, категорична беше тя.

Надежда Йорданова коментира още частичния местен вот в Благоевград. „Забелязахме едно много обезпокоително обстоятелство за частичните местни избори не само в Благоевград, но и в цялата страна - методическите указания за тяхното провеждане бяха приети и публикувани от ЦИК едва в четвъртък. Това са два – максимум три дни, преди изборния ден. Това никога не се е случвало. И защо толкова закъсня ЦИК - защото само няколко дни преди това същите тези методически указания бяха предложени за обсъждане и гласуване, но отново не бяха приети отново с гласовете на ГЕРБ. Няма нито едно рационално разумно обяснение за това обстоятелство, освен желанието на ГЕРБ да саботира организационния процес на изборите”, категорична беше Йорданова.

На въпрос за административната съпротива, тя отговори: „Част от съпротивата е административна, но когато погледнем в по-широк план, това е съпротивата на статуквото срещу промяната, срещу това, което гражданите искат да спре да съществува“.

Разговорът премина към казуса с „Автомагистрали“ ЕАД. „Възмутена съм от поведението на освободеното от министъра на регионалното развитие ръководство на „Автомагистрали“, което прави всичко възможно, за да саботира влизането на новото ръководство“, каза Йорданова. „Всеки може да защитава правата си по начина, по който реши за най-добре, но от гледна точка на задачите, които има да изпълнява „Автомагистрали“, от гледна точна на това, което до този момент е надробено, това е безотговорно”, допълни тя.

„Да си припомним за какво става въпрос – близо 5 милиарда лева за потънали в „Автомагистрали“ (…) без обществени поръчки. Те наистина са потънали като в една черна яма. Милиард и 800 милиона са похарчени за отсечката Ябланица-Търговище от автомагистрала „Хемус“. Има ли построено нещо там – не, даже няма проект, няма разрешение за строеж, само няколко стотици строителни машини "паркирани" сред царевицата. Това ни струва 1 милиард и 800 милиона лева. 188 милиона лева са похарчени за 84 свлачища, от които само едно е довършено. За какво говорим?! Всъщност тук не става дума за защита на правата на тези хора (б.р. уволнените от „Автомагистрали“), а за запазване, колкото се може, на ситуацията така, че да не може да им бъде потърсена отговорност“, смята Надежда Йорданова.

„Съветът на директорите на „Автомагистрали“ не е на терен и не строи, нито проектира, нито извозва материали, нито полага асфалт, нито полага маркировка, нито нищо. Това как ще се спазват сроковете зависи от изпълнителите, от фирмите, с които „Автомагистрали“ са сключили договор. Нека да припомним, че те са над 50 – без обществени поръчки, по непрозрачен начин. Сметната палата показа това много ясно в своя доклад“, каза още тя и свърза казуса с крайната необходимост от съдебна реформа.

На въпроса как тълкува резултата от частичните местни избори в Благоевград, тя отговори: „В този резултат видях едно много важно обстоятелство – нещо, за което ние говорихме назад във времето и продължаваме да говорим. Машинният вот, независимо от всички въпроси, които го съпътстват, от всички организационни трудности за провеждане си, дава много ясен резултат. Ние нямаме невалидни бюлетини. На миналите избори на 4 април невалидните бюлетини са над 86 хиляди. Това са гласовете на един град като Русе – взети и хвърлени в кошчето. Това нещо трябва да бъде прекратено“.

На въпрос за предизвикателствата пред предстоящия парламентарен вот, тя отговори: „Първата критична точка е хората да отидат да гласуват спокойни, че няма нищо страшно в машините, че ЦИК, местните администрации, областните управители правят всичко възможно да имаме един нормален и спокоен процес на гласуване. Разбира се, стои рискът с отпуските, с почивките на море. Оказва се, че хората на море в Гърция ще гласуват по-лесно от нашите съграждани на море у нас“.

„Нашите съграждани показват готовност за много висока избирателна активност. Дано тази тенденция да се запази“, допълни Йорданова.

В края на разговора Надежда Йорданова заяви, че „Демократична България“ е готова да сподели отговорност за управлението на държавата. „Ние имаме много ясна програма, борим се за по-голямо доверие от страна на нашите избиратели. Разбира се, нашата готовност не е на всяка цена. Ние ще подкрепим такова управление, което е управление на промяната“, завърши тя.

Целия разговор можете да видите във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Империята на Злото - ДПС

    27 9 Отговор
    Инеците и вечна неразделна задкулисна дружба и ЛЮБОВ, ДПС=ГЕРБ...умната хора!
  • 2 Мнението ми и Опитът ми

    26 9 Отговор
    Султан Ахмед и Везири Пеевски и Бойко..
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Оди пеша бе

    17 6 Отговор
    Николай Ненчев пита бил ли е Борисов член на БКП и още ли е комунист
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 3599

    19 12 Отговор
    значи дпс и герб са ортаци! Затова всички бели хора на избори , да преборим статуквото!

    Коментиран от #19

  • 7 ТаУмВзе

    16 8 Отговор
    Страхът и Глупостта не са инат! Тия ги е страх за кожицата.
  • 8 Пича с москвича

    15 7 Отговор
    Тази бих я клатил на задна скорост
  • 9 СлавуцоАмбриажЛяв

    10 8 Отговор
    лавуцке, признай си че си пасивен гей и ще ти олекне" призоваха ЕвгениЙ Минчев и съперникът му Ицо Петроф. Защо мълчат заралии , като знаят случката - градска легенда.Славуца задирял мъжа на ревнива старозагорчанка, то не бяха концерти и поводи за ходене до Ст. Загора през 10 дни.Дългата чалгаджийка пострадала във въздуха , бъхтали я изпратените биячи и я потрошили във въздуха .После паднала на плочките и я довършили.Многобройната охрана гледала отстрани и не се намесила , кат холандските гейове -наблюдатели на ООН ,на клането в Сребреница.От тогаз учинзолската мутреса е половин човек , болна е душевно и физически , ама пак сЪ пра"и на мъж.Всичките скъпо платени сурогатни "гаджета "избягаха , те си искат мъж до себе си., не само пари. Нинова ясно му го намекна , липсва му д..е , щото е със скъцан сфинк....р и гейски характер , а те съчетават всички уродливи женски и мъжки отрицателни черти. Сега съ я отдал на анаЛдоллиите и е на двойна печалба -кеф и измекярски алтъни.

    Коментиран от #15

  • 10 Стойко

    7 8 Отговор
    Щастлив съм! Подготвя се след изборите коалиция БЛ-ИТН-ИСМВ. Васил с пост преди минути който досега е харесан от над 5 хиляди човека -Преди да замина, със Слави започнахме интересен разговор за бъдещето на България в офиса ми. Поради стеклите се обстоятелства, предлагам да завършим този разговор публично. Със Слави бяхме на едно мнение. Готов съм да го проведем в рамките на следващата седмица.
    Бойко вече го каних на дебат. Скри се. Ако е набрал смелост - поканата е в сила.
    #БъдетеСмели

    Коментиран от #11

  • 11 Оня с коня

    8 11 Отговор

    До коментар #10 от "Стойко":

    Maмицaта ти и пИдaлa дубайски. Сега разбрахте ли защо чалгата го е страх НИТО един-едничък път да спомене името на Божков. Напада Борисов,Нинова ,патриотите и всички , но за Божков никога и една думичка не смее да обели...
  • 12 КРОКОДИЛА

    4 9 Отговор
    НАДЕ НАДЕ - ДЪРТА СИ ВЕЧЕ МА НАДЕ - ДАЙ МЯСТО НА НЯКОЯ ПО УБАВА МА НАДЕ - НАЛАПАНА СИ ВЕЧЕ ............................
  • 13 КРОКОДИЛА

    2 3 Отговор
    БЕДНИ ДУШИ - ЛИ НИ УПРАВЛЯВАТ ......................
  • 14 Ринго Сталин

    5 9 Отговор
    Ей , малоумната , каква промяна сте вие ???Вие сте обикновени крадци , мошеници и бандити , също като служебният ви министър на МВР - ДРУГАРЯТ ВИ РАШКОВ ...
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Помак

    3 6 Отговор
    Бяла у тка помашка,.. Дрън дрън.. Пранългарете точат лиги
  • 17 Мармалад

    2 6 Отговор
    Тази я слушах една сутрин и ми направи впечатление ,че лъже без да мига и си вярва. Ще гласувам за тези които построят Хемус.Това което го приказва са глупости.Наесен съм на протест с яйца и домати но ще правим омлети за да нахранимновите
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 правилно

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "3599":

    това го говоря на хората ,който казват няма за кого да гласувам и затова няма да гласувам,еми не е така,с твоя глас унищожаваш един турски глас на турчин който не знае къде е българия дори,ако всички гласуват против тези "родолюбци"няма турчин да ви кове законите както последните мноого години,Левски не се е борил да имаме министри турци,а в същото време казвате -аз съм българин и обичам родината,гласувайте срещу политиката на ердоган за османска империя да спасите бг-то
  • 20 Сър Пичук

    1 2 Отговор
    Хайде стига глупости. ГЕРБ и ДПС нямат мнозинство в ЦИК, така, че има нещо друго.
  • 21 анонимин

    0 1 Отговор
    Върнете двамата крадци в затвора,където им е мястото!
  • 22 бай Даньо

    0 1 Отговор
    Ама как е възможно ГЕРБ да саботира изборния процес !? Да не би да е във връзка с изчегъртването!? На арменския поп пробвахте ли да се оплачете!?