Last news in Fakti

12 Февруари, 2013 15:38 6 487 25

"Умни" електромери ще намалят сметките

  • сметки-
  • ерп

Във вилните зони пък да се ползват предплатени услуги, предлага министър Добрев

"Умни" електромери ще намалят сметките - 1
Снимки: МИЕТ и БГНЕС

В най-скоро време в България трябва да започне подмяната на обикновените електромери с т.нар „умни” електромери, които изпращат отчетените данни дистанционно, чрез модем. Това заяви пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев след измерване на електромер по сигнал на потребител в Българския институт по метрология (БИМ).

По-рано днес министър Добрев присъства на една от проверките, където от жилище на столичния бул. „Петър Дертлиев” бе взет електромер на потребител, който е подал жалба за завишена сметка, и бе представен за проверка в БИМ. По думите на Добрев обаче, започнатите проверки няма да решат дългосрочно проблема, тъй като в голяма част от случаите ще се окаже, че електромерите не са изправни и те просто ще бъдат подменени за сметка на електроразпределителното дружество, предаде агенция „Фокус”.

Енергийният министър обясни, че най-важната стъпка за решаване на този голям проблем у нас е именно подмяната с електромери, които ще носят полза за потребителите и за цялата енергийна система. Тези „умни” електромери комуникират директно със системата и изпращат показанията чрез модем. В този случай няма да има инкасатори, които да минат на всеки 30, 35 или дори 40 дни, а точно на 30-ия ден, в точен час, електромерът ще изпрати отчетените данни за изразходвана електроенергия, посочи Делян Добрев и добави, че така няма да има съмнение, че инкасаторът е видял една цифра, а е записал друга.

Същевременно стотици хора се събраха на протест срещу високите цени на тока и срещу монополите пред сградата на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране в София. Протестиращите поискаха разваляне на договорите за приватизация на електроразпределителните дружества и символично изгориха чучело на икономическия министър Делян Добрев. От ВМРО, която е организатор на протеста, пискат също така разваляне на концесията на "Софийска вода", незабавно анулиране на "спекулативните цени на тока, водата и парното" и търсене на отговорност за взетите погрешни решения при приватизацията на тези сектори.
От ВМРО прочетоха и писмо до министър-председателя Бойко Борисов, с което искат неговата намеса. В противен случай от партията заявяват, че ще продължат с протестите заедно с други граждански организации.
 
В писмото до премиера лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов изтъква, че от приватизацията на енергодружествата досега токът е поскъпнал с 82 %, а качеството на услугата се е влошило. 

Според министър Добрев - новият тип „умни” електромери ще помогне и за либерализирането на пазара на електроенергия у нас. От 2007 година насам на практика всяко едно домакинство може на хартия да избере доставчика си на електроенергия и е позволено това да не е нито едно от трите ЕРП-та в страната. Проблемът е обаче, че няма търговец, който да предложи такава услуга на клиентите, защото му трябват средства за каси, заплати на инкасатори и т.н. Когато обаче имаме един „умен” електромер, няма нужда от такива инкасатори и каси, отбеляза министърът на енергетиката. Той обясни, че поставянето на тези електромери няма да е за сметка на самите потребителите. Ако държавният регулатор приеме подменянето на тези електромери, ще трябва да задължи самите електроразпределителни дружества да подменят сегашните електромерите и това ще за тяхна сметка, посочи министър Делян Добрев.

Министърът говори и за предплатени услуги по отношение на продажбата на ток. Той даде пример с мобилните оператори, но уточни, че "при тях тя е много по-скъпа, докато при електроразпределителните дружества ще е на цена като за обикновена доставка на енергия". Тази услуга е изключително подходяща за вилни зони, посочи Добрев. Собствениците на вили, които не ги ползват целогодишно, могат да си купят ваучер за електроенергия за 100 лв. например, след което да наберат цифрите на ваучера на електромера си и той да се зареди със съответното количество електроенергия, обясни министърът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тошко

    1 1 Отговор
    Без да се възстанови собствеността върху средата за пренос (мрежи ниско напрежение) на държавата, не може да има свободен пазар на ел. енергия. Без осигуряване на достъп до крайния клиент на всички европейски фирми които искат да търгуват с ел. енергия, няма да паднат цените. Най-вероятно ще се олигополизира пазара (ЧЕЗ ще може да продава ток на клиентите на другите ЕРП и те на ЧЕЗ) но цената на тока няма да падне. Само ако на пазара се появят нови играчи, които чрез гъвкава ценова политика да могат да се преборят за клиентите на трите ЕРП, цените ще паднат.
  • 2 нацист

    1 0 Отговор
    истината е че ако станат държавни няма да могат политиците до момента управлявали и тези които в момента управляват да точат пари от народа ,ще има пари за майките,за пенсионерите за здравеопазване и образование.затова само национализация аз искам да плащам тази цена на тока каквато е и в момента но тези пари да остават всички в държавата не да отиват зад граница
  • 3 Тошко

    1 0 Отговор
    Докато мрежата НН е собственост на един търговец на ток, няма как да се появи друг търговец, който да се явява конкурент на този на когото е мрежата. Все едно в моя магазин за хляб да продавам хляба на конкурента. Това няма как да стане.
  • 4 7777

    1 0 Отговор
    Умни електромери.Много съмнителна работа.Нямали дистанционно да бъдат маниполирани???
  • 5 Pepino

    1 0 Отговор
    Поредната прах в очите - няма да се махат ЕРП-тата а просто ще направим друга далавера с електромерите. Пак някой ще се наяде от новите електромери. Абе тия не разбраха ли че не искаме посредници на тока? Стига с изместване на фокуса от темата!!!
  • 6 сабата

    1 0 Отговор
    Абе тоя министър не разбра ли, че не ги искаме тези крадци!? Не можело да се одържавят. Защо? Защото са вързани с тях - вземали са комисионни. Министъра да си ходи заедно с тях. Сега пък умни електромери. А, аз как ще следя колко ток съм похарчил? Искам да избирам между трима или повече доставчици, както е при интернета и кабелната телевизия.
  • 7 Талибан

    1 0 Отговор
    С такси достъп, пренос ,разнос и т.н всеки месец трябва да ни сменяват кабелите до Козлодуи и обратно е това е наи големият ни обир .Кви показатели на електромери кви пет лева от 120лв цена на тока краина сума 340 е добра разлика дали не сме си платили и кабели и електромери и всичко .А маи и тока на м....те.Искам да съм м...л.Пие и не плаща.
  • 8 испанец

    1 0 Отговор
    Умно момчето.То си му личи само като го видиш.Циганче,инвисторало в силиконови устнички.Симпатяга.Били го мерили със снежни топки.Със снайпер трябва да те мерят тебе.И то по скоро че доста поразии направи.Мръсника използва момента за да прокара поредната далавера-умни електромери.Вместо да помисли за сваляне на цените или за компенсиране на хората за инфлацията която вече е доста висока,вижте го накъде бие-нова далаверка
  • 9 ддд

    1 0 Отговор
    Какво става при нас: Преди Коледа сметката общо дневна+нощна 600кв.,което е нормално. Последната сметка 1000кв. за 20 дена,за 40 дена искат 350лв. Или от30кв на ден консумацията скача на 50кв. и това си е по електромер,отговарят показанията. Идваха,смениха часовника и сега само дневна отчита. Върви обяснявай,че не си изхарчил енергията. Тези умните и с препоръчано писмо да пращат данните,това мен не ме оправя,защото показанията са това,според което се плаща сметката,а те не са реални.
  • 10 ЛУД ЛЕР

    1 0 Отговор
    ЕЛЕКТРОМЕРИТЕ СЪС СИГУРНОСТ ЩЕ СА ПО УМНИ ОТ ТОЗИ КРАСТАВИЧАР
  • 11 Николай Стоичков

    1 0 Отговор
    На пазара на горивата/ШЕЛ,ОМВ,ЕКО/ са доста чужди играчи и това с нищо не помага за понижаване цените на горивата.А предложението с умните електромери е само да утихнат страстите народни.
  • 12 заза

    0 0 Отговор
    Колкото "по-умен" толкова по манипулиран.
  • 13 БОРИСЛАВ ДИНЕВ

    0 0 Отговор
    DA VI EB...MAIK.....
  • 14 диан

    0 0 Отговор
    за водомери ни щипнаха шейсеттуна
    не знам дали са умни
    но умни електромери звучи страшно
  • 15 долу крадците

    1 0 Отговор
    Тези са същите като предишните, време е да ги изгоним с камъни.
  • 16 gnida

    1 0 Отговор
    Делянчо, електромера не се зарежда.Т'ва не е кондензатор.ЕЛЕКТРОМЕРА ОТЧИТА ПРЕМИНАЛАТА ЕНЕРГИЯ ПРЕЗ НЕГО , т.е. изразходваната от потребителя.Бива ли да си толкова т..... , а да си министър на такова министерство.Предлагам следващият път като сменят министъра на енергетиката да му дадат един монофазен електромер и да го свърже електрически.Трифазен да не му дават 'щото е много трудно.
  • 17 гнида

    0 0 Отговор
    За активна и реактивна енергия няма да коментирам ,защото при битовите потребители е прието фактора на мощността да е 1-ца , ама да не затрудня някой министър , че да почне да се зарежда.Срам ме е , че ме управляват такива хора , ама какво да правя-гласувал съм за тях.
  • 18 асдффгх

    0 0 Отговор
    Trqbvat ni ymni politici ne elektromeri.Pri sega6nite kradlivi ypravnici kakvoto i da se pravi vse 6te namerqt na4in da oberat naroda.Merete voltaga periodi4no da vidite kak pada pod 200 volta,taka se ka4va i konsymaciqta.Prosti4ko kazano.
  • 19 kosama

    0 0 Отговор
    Е тия ГЕРБ вече не се издържат всичко вдигат,агенти Буди ли са какви са ВЪН от парламента ВЪТРЕ в пандиза.
  • 20 no gerb

    0 0 Отговор
    Много ми е интересно като всички виждат какви са тия от герб уж как никой нямало да гласува за тях,как пак ще спечелят изборите.То все е имало долни управляващи ама тия цяла се е.ават стабилно с народа
  • 21 Иво

    0 0 Отговор
    Проблема ни не е липсата на "умни" електромери,а наличието на глупави политици!
  • 22 Дошо

    0 0 Отговор
    Даааааааа, на Ганьо му трябва "умен" електромер, та да ревна тогава, че пак му го "надписват" по неведоми пътища, ама тоя път работата става "някак си" от разстояние....немам думи, е.а.ти простия народ! Онзи ден коментирам с един ситуацията, той ми казва, че не гаси 4 климатика и дал 300 лв. за ток - не било нормално! А "НЯКОЙ си бил надписал НЕЩО" и така ставала работата! А му викам кое нещо , бе показанията ли? нали можеш да си го видиш по всяко време, ако са надписани сега то другия месец ше си ги настигнал и няма да платиш нищо! Той вика:"Абе...некой прай нещо!" Е това е обяснението на българина за всичко- "...незнам как е ама аз съм прав...." не става така! Не може да цъкнеш копчето на климатика и да ти е топло и чисто, и накрая сметката да ти е нищожна нема как да стане! Трябва да го проумееме най-накрая!

    Коментиран от #23

  • 23 Човек

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Дошо":

    Дошко,ти сигурно работиш или в някои от т.н. ЕРП-та (грабители),или в министерския съвет,а ако си безработен ти е платено да плещиш глупости!!!
  • 24 Пламен

    0 0 Отговор
    Умни! Супер! Тъкмо ще се манипулират по-лесно. И потребителя да няма достъп до данните. Обече вчера чух по новините, че в Германия имало 900 ЕРП-та!!! И можеш да си смениш доставчика в рамките на един ден! Май само конкуренцията и борбата за всеки клиент могат да сложат някакъв ред.
  • 25 Радослав Атанасов

    0 0 Отговор
    Защо не, нека да се остави линк и за потребителите за да може да си следят онлайн показанията и да си ги сравняват по сметката.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове