Last news in Fakti

29 Юни, 2021 18:00 2 597 38

ГЕРБ: ЦИК умишлено се отказа от контрола на вота

  • герб-
  • цик-
  • емил христов

Притеснението ни за честността на тези избори е огромно, заяви Емил Христов

ГЕРБ: ЦИК умишлено се отказа от контрола на вота - 1

Председателят на предизборния щаб в Стара Загора на Коалиция ГЕРБ – СДС Емил Христов, който е и ръководител на общинската организация на ГЕРБ, се срещна с представители на Мисията за наблюдение на изборите в България, която Службата за демократични институции и права на човека откри в страната за вота на 11 юли. Христов разговаря с Астрид Нунес и Матиас Целер по тяхна молба и като част от ангажимента им да наблюдават предизборната кампания и честността на изборите.

„Последното Народно събрание направи промени в Изборния кодекс много набързо. И някои от тях създават безпокойство. Вместо да търси решение, ЦИК засилва притесненията. Голям проблем е задължението на хората да гласуват само с машини в секциите, в които има над 300 избиратели. Гражданите се поставят в неравностойно положение“ – коментира Емил Христов. – "Ние от партия ГЕРБ предложихме решение, но то не беше прието."

„Друг голям проблем е, че Централната избирателна комисия взе решение да не бъдат преброявани контролните отрязъци, които излизат от машините. Безпокойството ни е много голямо, защото това е единственият начин за контрол на вота. Ние не можем да приемем единствено и само протокола, излязъл от машината, защото не знаем какво прави софтуерът, който е заложен в нея. Той може да бъде грешно зададен – умишлено или неумишлено. Притеснението ни за честността на тези избори е огромно, защото напълно умишлено Централната избирателна комисия премахна един механизъм за контрол. Ако той съществуваше, това щеше да успокои и гражданите. Също така и представителите на политическите партии не могат да бъдат убедени в истинността на протокола, който излиза от машината и съответно в това дали изборите са честни или не,“ заяви по време на срещата Емил Христов.

„Друго, което предизвиква недоумение у нас е работата на правителството, назначено от президента Румен Радев. То трябва да се фокусира предимно в подготовката и провеждане на честни и независими от нечии интереси избори и това се регламентира чрез Конституцията на България. Служебният премиер Стефан Янев декларира, че ще работи за това, но за съжаление действията на някои министри от кабинета показват категорично, че те се фокусират върху ревизия и атака към предходното управление, като правят необосновани и целенасочени внушения чрез медии. Това е повод не само за безпокойство, това предизвиква и недоволство сред нашите членове и симпатизанти“ – обобщи общинският лидер на ГЕРБ в Стара Загора Емил Христов.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Маргинал

    64 10 Отговор
    Тиквите на 11 ще имат 8%.

    Коментиран от #22

  • 2 Буци

    64 9 Отговор
    ГЕРБ знаят, че няма да са първи! Те не са свикнали да губят! А ще трябва да започнат да свикват.. хохохохо. Чакам да започнат да им отпадат и кметчетата дето само точат!
  • 3 сила

    61 5 Отговор
    РЕВЕТЕ ПЛЪХОВЕ,КОРАБА ВИ ПОТЪВА....
  • 4 така така

    59 6 Отговор
    "Притеснението ви за тези избори е огромно".
    Много правилно!
  • 5 Бегай

    46 6 Отговор
    да лижеш на тиквата нещо, ореваха всичко...
    Ясно е, че след 11.07 ще сте в пета глуха.....
  • 6 1618

    44 5 Отговор
    ГЕРБ и СДС са първенци по прeдвaритeлнo пoдгoтвeни дeйcтвия,рeкeт,лъжи, мaнипулaции,cдeлки c мaфиятa и oлигaрcи, крaжби oт Eврoпeйcки фoндoвe!
  • 7 Аххх

    40 7 Отговор
    Нали имате наблюдатели във всички секции?! Кво блеете бе тулупи? Я марш!
  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 41 Отговор
    С уснование се притесняват хората.Тези комунисти начело с радев са способни на всякакви мушангий и злини..

    Коментиран от #13, #14, #15

  • 9 Тез

    24 5 Отговор
    само саботажи , умишлени действия срещу тях и какви ли не щуротии в болната си мнителност им се привиждат !
  • 10 Генчо

    27 6 Отговор
    Какви ли дивотии сте приготвили да саботирате изборите?! Но каквото и да сте намислили, герберите няма да успеете да заблудите отново хората! Ще гласуват за вас олигарсите и васалите ви!
  • 11 Кавал Бареков

    24 5 Отговор
    НА 11.07 ГЕРБ-ДПС-БСП са капут.
  • 12 Бамбука

    33 3 Отговор
    Гледайте Благоевград, само 5 недействителни бюлетини и машинно гласуване. Сега си представете изборите на 11-ти и поискайте падишаха да ви раздаде хапчета за високо кръвно, защото със сигурност ще го вдигнете,а вие не сте виновни. Съчувствам ви.

    Коментиран от #28

  • 13 Чочо

    24 2 Отговор

    До коментар #8 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Повечето сте примитивни.Няма нужда от ци.ани и неграмотници да грабят и ни определят живота на Българите.Белене ти е близо да си наглеждаш Баце.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 sbs no КОМУНИСТ

    3 4 Отговор

    До коментар #8 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    КОПИРАНО ОТ УИКИПЕДИЯ

    Редица държави в миналото и днес се наричат комунистически, въпреки че обществено-политическото и икономическото им устройство е далеч от теоретичния модел на комунизма. Така съвременната стопанска система във Виетнам включва принципите на дой мой, в Китай – на „социалистическата пазарна икономика“, а класическият комунизъм в Съветския съюз е определян от редица комунисти като държавен капитализъм. Комунистическата партия управлява България от средата на 40-те до началото на 90-те години на XX в. Според някои изследователи, комунистическите режими са довели до гибелта на около 90 милиона души.
  • 16 Ох Баня

    16 3 Отговор
    Да изкараме България от тинята. Да изкараме България от хаоса. Изборите ще бъдат манидулирани. И още много простота от лидера им Б.Б. Построил съм полувин милр. магистрала. Колко?Това може да го каже само един... с много психо отклонения.
  • 17 Мутри вън!

    17 3 Отговор
    Щом реват всичко е наред!
  • 18 Милия ми той

    18 4 Отговор
    Защо само вие квичите като бити бездомни кучета? Защото знаете какви сте ги правили.
  • 19 Стига сте ревали

    14 3 Отговор
    Боклуци.
  • 20 Журналиньо

    8 1 Отговор
    Едно такова ми е , как да кажа.
    По добре е да ви го покажа.
  • 21 ПУРКО

    3 1 Отговор
    ЕМКО,ЯЖ Л@ЙНА
  • 22 Бойко

    3 7 Отговор

    До коментар #1 от "Маргинал":

    Грешиш, ще съм номер 1
  • 23 мерси ...

    10 8 Отговор
    Аз споделям мнението че властта е добре да се сменя, но:
    Точно този който нарича Бойко "джипко бибитко" се разхожда с три джипа и 9 мутри охрана.
  • 24 Следствието ГЕРБ

    12 2 Отговор
    Аман от "специалисти" - гербави !!!
  • 25 20614

    12 2 Отговор
    ГЕРБ какво е чуството когато не брои Мишо Константинов, нещо не се чуствате така уверени!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Чичо Гошо

    2 3 Отговор
    ГЕРБ пада. Няма купен вот. Контрол
  • 28 Отговори

    2 4 Отговор

    До коментар #12 от "Бамбука":

    Благоевград няма Активност Хората не Гласуват това ли да гледам
  • 29 небрежнев

    4 3 Отговор
    Единствена гаранция за честността на вота е проверката. Трябва да се проверява от членовете на СИК на всички партии, чуждестранни наблюдатели, застъпници, и навсякъде да има граждански и журналистически контрол.
    Интересно ми е, ако някоя машина даде 100% победа за ДПС и никой не може да провери или оспори това, то дали пак ще искате да се гласува така?
    Единствената гаранция за честни избори е прозрачността на гласуването във всичките му фази. Точно с тази цел искаха да има камери във всяка секция, а сега дори не искат да преброят отрязъците. Това ми говори само лоши неща. Изборите могат да бъдат касирани (обявени за недействителни) и никой не може да докаже, че законно е спечелил, защото доказателството е в отрязъка, а той няма да се вземе под внимание.
    Софтуерът съвсем спокойно може да е програмиран точно в часа на изборите да даде победа на определена партия. Те от Фолксваген лъжеха софтуерно за емисиите в САЩ, та за нашите избори ли няма да се намерят софтуерни манипулатори?

    Коментиран от #30

  • 30 небрежнев

    3 3 Отговор

    До коментар #29 от "небрежнев":

    Да допуснем, че Сиела Норма е направила честно броенето с машините сега. Обаче, утре всички ще знаят, че този резултат нито може да се потвърди, нито да се отрече, нито да се проверява чрез отрязъците. Можете да сте сигурни, че за следващите такива избори ще се появи фирма Х, която ще даде или подкуп, или 10 пъти по-ниска оферта и ще измести Сиела в броенето. Изборите ще печели този, който плати най-много на Х за да брои в негова полза.
    По-голяма корупционна мина не мога да си представя.
    Пътят към ада е постлан с добри намерения. Надявам се, че народа не е толкова прост и ще намери начин да се гарантира честен вот, но засега опасенията са сериозни.
  • 31 Унуфри

    3 2 Отговор
    Нормално да се притесняват, кой ще гласува за тия убитаци. Сега когато няма как да манипулират вота , ще ревът точно за същото. Де.вили
  • 32 Путьовци

    2 2 Отговор
    Хайде да не се правите на Тръмп, ако и да сте толкова Т*ъпи като него. Някакси не ви прилича - миришете на селска яхния с много лук.
  • 33 Морски

    2 2 Отговор
    Леле тия герберасти така ме дразнят и ме хващат бясовете като ги чуя да говорят,че ми се иска някой от тях да ми падне в ръчичките само да си излея злобата
  • 34 Пчка

    1 2 Отговор
    Погледнете тези н€щастници на снимката и проумейте какво е останало при буци.
  • 35 Аз Негодника

    2 1 Отговор
    ХРИСТО ИВАНОВ ВНОСИТЕЛЯ НА ИДЕЯТА ЗА ИЗЦЯЛО МАШИНЕН ВОТ...ДЕМОКРАТЪТ КАК НЯМА ДА СЕ БРОЯТ ИЗРЯЗАЦИТЕ. НАЛИ ЗА ТОВА СЕ ОТПЕЧАТВАТ ОТ МАШИНАТА. ЗА ДА СЕ СВЕРИ.ДА НЯМА ГРЕШКИ...НАЛИ УЖ БЯХТЕ ЗА ЧЕСТЕН ВОТ...В АМЕРИКА ТАКА ЛИ ПРАВИТЕ...ВСИЧКО ПО АФРИКАНСКИ...ЧИСТИ АЙДУЦИ СТЕ ЕЙ...САМО СТЕ ЗА ПАРИТЕ...
  • 36 ГЕРБ ПОБЕДА

    1 1 Отговор
    Колко сте смешни БСП Чалга троловете. Всички предизборни проучвания показват ГЕРБ пак на първо място, дори платените от КРадев. Гласове не могат да се купят при телефонно проучване. ГЕРБ пак ще ви бият за пореден път. Не всички Българи са глупендери които се влияят от фалшиви компроматчета или чалга шоу.
  • 37 Щаба

    1 1 Отговор
    Нали знаеш, на малка и крива ракета като тебе, и целият космос и пречи :)
  • 38 Стадо овце

    1 0 Отговор
    БСП и булевардните партии се подготвят да фалшифицират флашките от машините. Заспалия народ блее и не се интересува какво се случва стига да го нахранят с едно "бориме корупцията", а как точно я "борят" това народа не го интересува и както винаги ще бъде брутално използван.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове