Last news in Fakti

5 Юли, 2021 13:34 4 068 31

След нападението на мечка учат хората как да се държат при такъв случай

  • мечка-
  • нападение

"Убиването на дивото животно трябва да е последното нещо, което да се направи", убеден е управителят на Парка за танцуващи мечки край Белица Димитър Иванов

След нападението на мечка учат хората как да се държат при такъв случай - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock

Започва информационна кампания сред хората за поведението им в планината, съобщи кметът на Белица Радослав Ревански.

Поводът е инцидентът от петък край Белица, когато местна жена беше нападната от мечка, докато беряла гъби в гората. Пострадалата е с множество одрасквания и наранявания по крайниците, но без вътрешни наранявания и сериозни травми.

"Гъбарите в общината са стотици и в този сезон са в планината, с което изкарват прехраната си", Радослав Ревански. За да се избегнат подобни срещи между дивите животни и хората, от общината организират среща между местните жители и представители на различни институции. "Не може да гледаме на животните като на врагове и в същото време не искам никой да гледа на хората като врагове на животните", посочи кметът на Белица и допълни, че иска обаче хората да бъдат защитени.

В петък общинското ръководство поиска мечката да бъде отстреляна. Към днешна дата вече ще се търсят варианти за прогонване на животното, каза още Радослав Ревански.

"Убиването на дивото животно трябва да е последното нещо, което да се направи", убеден е управителят на Парка за танцуващи мечки край Белица Димитър Иванов. По думите му има редица мерки, с които може да се прогони мечката, преди да се прибегне до най-крайната.

"Вероятно причина за реакцията на животното е страх, а инцидентът не е следствие от преднамерени действия нито от страна на мечката, нито от страна на човека, каза още Димитър Иванов.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 глоги

    23 18 Отговор
    НЕ ВЛИЗАЙТЕ В ЛОВНИЯ АРЕАЛ НА МЕЧКИТЕ И НЯМА ДА ВИ НАПАДАТ,НЕ ГИ ДРАЗНЕТЕ! НЕ ТЪРСИТЕ МАЙКА СИ НА 5 КИЛОМЕТРА НАВЪТРЕ В ГОРАТА.
  • 2 Лесно

    17 9 Отговор
    Кагато ходиш в гората си носи лютив спрей, 5 кинта струва.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ЪРП

    18 7 Отговор
    OЛКOТO ПOВEЧE ХOРA БEЗКOПOЯТ ДИВИТE ЖИВOТНИ И НE ИМ ПOЗВOЛЯВAТ ДA ЖИВEЯТ В ГOРAТA НEOБEЗПOКOЯВAНO!!!!!!!!!........ТO ТOЛКOВA ПOВEЧE ИНЦИДEНТИ C ДИВИ ЖИВOТНИ ЩE ИМA!!!!!!!!!!!!

    ДAЙТE ПO ТAЗИ ЛOГИКA, ДA ИЗБИEМ ВCИЧКИ ЖИВOТНИ В ГOРAТA ,ЧE ДA CИ ГAРAНТИРAМE ДA НЯМA НИТO EДИН ИНЦИДEНТ!!!!!???!!!

    Коментиран от #11

  • 5 Край

    16 5 Отговор
    Тоя дето ще учи хората какво да правят като ги нападне мечка, дали го е нападала мечка или се е учил по книга.
    Щото аз знам, че е най-добре да я замерваш с човешка тор. А тор ще отделиш обилно в този момент.
  • 6 ЪРП

    24 9 Отговор
    EEЙЙЙ, ПРOФAНИ НA КВAДРAТ!!!!!!

    МEЧКAТA КAКВA ВИНA ИМA ,ЧE НЯКAКВИ ЦИГAНИ ВЛИЗAТ В ДOМA НA МEЧКAТA, ХOДЯТ ПO OРДИ OТ CТOТИЦИ ДУШИ ИЗ ГOРAТA И ИЗРЪШКВAТ ЦЯЛAТA ГOРA!?!???????

    ПO ТAЗИ ЛOГИКA, ТРЯБВA ДA CE ИЗДAДE РAЗРEШИТEЛНO ЗA НEЗAБAВEН РAЗCТРEЛ НA ВCEКИ ,КOЙТO ВЛEЗE В ДOМA ВИ!!!!!!!!!!

    ЦИГAНИТE CA БИЛИ В ДOМA НA МEЧКИТE, НE МEЧКИТE В МAAЛAТA!!!!!

    ЯCНO?!???????????

    НE УБИВAЙТE МEЧКAТA!!!!!!!!!!

    Коментиран от #29

  • 7 убий човек

    12 5 Отговор
    спаси мечка
  • 8 МЕЧО ПУХ

    5 3 Отговор
    СЛЕД КАТО НАУЧАТ ХОРАТА ЩЕ СЕ ЗАЕМАТ ДА НАУЧАТ И МЕЧКИТЕ
  • 9 бриджитбардо

    14 1 Отговор
    Дали не би било възможно вместо мечката да бъде отстрелчн един банкянски глиган?
  • 10 електрошок

    7 1 Отговор
    Женската мечка тежи около 300 килограма,а мъжката достиго до 500 килограма. Ноктите на лапите й са дълги по 7-8 сантиметра и са остри като бодли. Ако мечка ви удари,ще ви откъсне главата или най-малко ще ви свали част от скалпа. Ако женска е с малкото си,може и да оттървете атаката й,но се пазете.

    Коментиран от #17

  • 11 Госあ

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "ЪРП":

    Точно така направиха швабите.
  • 12 ЪРП

    14 2 Отговор
    ЗА СЪЖАЛЕНИЕ, МНОГО ХОРА НЕ ЗНАЯТ КАК ДА ЗАПАЗЯТ САМООБЛАДАНИЕ ПРИ СРЕЩА С ХИЩНИК И ИНСТИНКТИВНО ТРЪГВАТ ДА БЯГАТ!

    ТОВА Е НАЙ-ГРЕШНОТО ДЕЙСТВИЕ ,ЗАЩОТО БЯГСТВОТО И ОБРЪЩАНЕТО НА ГРЪБ НА ХИЩНИКА, ЗАДЕЙСТВА МИГНОВЕНО НЕГОВИТЕ ИНСТИНКТИ ЗА НАПАДЕНИЕ!!

    ПРИ СРЕЩА С МЕЧКА ИЛИ ОВЧАРСКИ КУЧЕТА НЕ ИМ ОБРЪЩАЙТЕ ГРЪБ И НЕ ТИЧАЙТЕ!!!!.....А СТОЙТЕ С ЛИЦЕ КЪМ ЖИВОТНОТО И БАВНО ОТСТЪПВАЙТЕ НАЗАД, ДОКАТО ТО РАЗБЕРЕ , ЧЕ НЕ ГО ЗАПЛАШВАТЕ И ЩЕ ИЗГУБИ ИНТЕРЕС КЪМ ВАС!
  • 13 ААА

    2 4 Отговор
    Ся инструктора ще инструктира баба Гицка. Първото което ще каже - Запазете спокойствие , не бягайте , задействате и ловният инстинкт , и така нататък дрън дрън ярини. Аз предлагам инструктора да даде личен пример , как да се държим с мечка . За целта да го намажем с мед , и да го бутнем в клетката на мечките , за него това ще е като детска игра . там да покаже , как да се държим спокойно , и какво да правим при среща с мечка. Ако няма мечка съм готов да съдействам с един алабай (куче) , което да играе ролята на мечка . Алабая седи в клетка по разбираеми причини 4 пъти е по лек от мечката , чакаме само инструктора.
  • 14 ха-ха

    8 2 Отговор
    За 5лв. ѝ спрей за комари, не можеш си купи. На "browning" са около 130лв. А ѝ действат на 2-3 м. Представям си как 'лесно' спираш, засилена мечка със спрей.
  • 15 Да идеш да береш гъби

    10 4 Отговор
    близо до парк с мечки в сезона на чифтосването им, си е пълна про.стотия. Защо ще убиват мечката? Тя си е у дома в гората. Не тя е навлязла в територията на човека, а човекът в нейната. Един ден ще има мечки (и други животни) само в енциклопедиите.
  • 16 Рико

    6 3 Отговор
    Нещата са толкова ясни в Природата,че чак е обидно да говорим за това. В гората дърветата са толкова нагъсто,че град не можеш да направиш за човека - гората не те пуска, там е за животните. Във въздуха не можеш да летиш - въздухът не те пуска, там е за птици. Във водата не можеш да дишаш - водата не те пуска, там е за рибите. Всеки в своят свят на обитание! Това ни казвя много, ама много ясно Природата. Ако навлизаме на чужд терен трябва да го правим с внимание и уважение към другия жив свят.
  • 17 Пропускаш нещо,

    5 4 Отговор

    До коментар #10 от "електрошок":

    което у човека започва да изчезва - майчиният инстинкт за защита на малките ѝ. Женската мечка с малки прогонва дори и мъжкарите.
  • 18 Мюмюн

    2 4 Отговор
    Ааа, не сам бил аз та да оплаша гризлиту-заявих гу катигуричну пред милиционерити. Аку ма срещни таквоз гуляму джинотну-или ша ставам на моя полубрат юсеин болт и ша бягам кат разпран, или ша са пу.се.ра ут страх и ша мижам да ни ма бара тоз мичок. У крайн слочай- ша са катера кат катиричок пу някое дарво, баржи кат маймона-шемпинзи и уттам ша фъргам шишарки и кот докопам.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Смях

    6 3 Отговор
    Трябва да си не тъп, а много тъп и посредствен "еколог" за да дръндориш подобни глупости. Естествено, че на мечката е замирисало не толкова на храна и гъбари, колкото на мечки, а после и на хранещи се мечки и е отишла там, хем за това, хем за онова. Какво става с фотокапаните, задействащи думба - лумба, какво става с ограничителен периметър с елпастири, и т.н. и т.н. Хората са отишли за гъби около "танцуващите мечки", защото са си мислили, че там е по-сигурно отколкото навътре в гората. Айде стига само площадна екология! Оня вампир белев дори направи сметка колко мечки са отстрелвани от бракониеро (30 бр. годишно), все едно, че стои в гората, а не спи по телевизиите, за да не изпусне да си излее простотията. Хората гледат документални филми, четат и са много на ясно за какво иде реч. А иначе, не е смешно, дори е неприятно особено за жената и семейството й. и следваащите пострадали.

    Коментиран от #21

  • 21 Реалист

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "Смях":

    Като го срещне човек мечка просто си сяда кротко и чака!:) Ако, e гладна ще го изяде!:) Ако, не го изяде, тоя човек вече няма да ходи в планината без оръжие!:)

    Коментиран от #22, #23

  • 22 Смях

    6 1 Отговор

    До коментар #21 от "Реалист":

    Нали мечката беше снимана около т.н "парк..". Нали я разпознаха! Защо не предопредиха хората или не взеха мерки? Защо малките мечета ги пращат в Гърция за да ги отгледат и да ни ги върнат след това? Нали сме пълни с "еколози"? И какви са тези тъпотии - да не ходят хората за гъби?!? Ами че то и зайците да живеят при белев, че да не ги ядат вълците..
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 БПФ

    6 1 Отговор
    А не е ли по-добре хъхрешките пapaзити да се научат да работят, а не да мародерстват из гората? Изкарвали си прехраната със събирачество? Цивилизованите хора са изоставили тоя метод на прехрана преди 10 000 години и то най-напред в Индия. Разбирате ли защо тия са ги изгонили от прародината им? Ниcша рacа !!!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Гай Турий

    5 2 Отговор
    Маргинали 1 милион, а мечка една. Кое е по-ценното? - Едното нещо. Ако убият мечката - край на вида. Ако пострада един маргинал, нищо няма да загубим. И на тия неграмотници да им се каже, да не се врат там, където е района на мечките.
  • 28 аскувлия

    0 1 Отговор
    що не викнете митю-райновския авджия през ноща да я тракне с оптиката за нощно виждане ,карабината му има и заглушител,и да ви реши проблема.Голям праз че ще има една бъхлива мечка по малко.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Бай Бабо да не ме среща, казал Народа!!!

    0 1 Отговор
    Ще ги Учели, какво да правят, като срещнат. мечка!!! Да не ходят, там, където и тя търси храна!!! Да не се завират в Малинажи и подобни!!
  • 31 Въпрос

    0 0 Отговор
    Защо избиват вълците, където ги видят, а мечките ги развъждат? След няколко години, с този темп на развъждане на мечки, планините няма да стават за туризъм. Вижте какво става в Карпатите и колко смъртни случая има
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове