Last news in Fakti

5 Юли, 2021 21:49 1 661 12

Иван Айолов: Енергетиката е гаранция да има развита икономика

  • бсп-
  • енергетика-
  • иван айолов-
  • икономика

Трябва да се създаде национална програма за подкрепа на бизнеса, смята кандидатът за народен представител от 25 МИР Станислав Младенов

Иван Айолов: Енергетиката е гаранция да има развита икономика - 1
Снимка: БСП

Енергетиката е гаранция да има развита икономика. Икономика само със слънце и вятър не може да стане. Това заяви кандидатът за народен представител от „БСП за България“ в 24 МИР Иван Айолов по време на представянето на икономическите приоритети в предизборната платформа на БСП. В събитието взеха участие председателят на БСП – София Калоян Паргов, Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България, Боряна Белчева от Съюз за стопанска инициатива, Красимир Игнатов от Централен кооперативен съюз, Димитър Бранков от БТПП и Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм, водачите на листи на „БСП за България“ в Плевен, Бургас и Добрич – проф. Румен Гечев, Петър Кънев и Димитър Данчев, водачът в столичния 23 МИР Христо Проданов, както и кандидати за народни представители от трите софийски МИР-а.

Айолов каза, че необходимостта от изграждането на АЕЦ „Белене“ е доказана. „А ние фатално изоставаме по изпълнението на този проект. Той може да започне още утре, докато за стартирането на нови мощности в АЕЦ „Козлодуй“ са необходими поне още 10 г.“, обясни кандидатът за народен представител.

„Говорим за мощности, които да гарантират базовата енергия на страната. В програмата на БСП са записани и двата проекта. Записано е освен развитие на ядрената енергетика и развитието и използването на хидроенергийния ресурс на страната, който има доста сериозен капацитет“, изтъкна той.

По думите му трябва да има корекции на Закона за възобновяемите енергийни източници, за да се даде свобода и да бъде намалена административната тежест при изграждане на такива обекти.

„Вторият много сериозен проблем, който чука на нашата врата, е комплексът „Марица изток 2“ и какво правим с него“, смята Айолов. Според енергийния експерт е абсолютно погрешно да се харчат пари от Плана за възстановяване и устойчивост за него. „Трябва да се помисли за друга технология, която има приложение в много държави – за кръгова икономика, в която се използват като горивен елемент вода и въглища“, заяви той. Айолов смята, че ако се газифицират енергийните блокове в „Марица изток 2“, то това би означавало да се погребе въгледобива, което ще доведе до загуба на собствен енергиен ресурс и до социална буря.

„Едно от нещата, което БСП трябва да направи, е да създаде национална програма за подкрепа за ликвидност на малките и средни предприятия, която да бъде финансирана със средства от националния бюджет. Това ще позволи много бързо помощта да достига до фирмите, които кандидатстват. Тази процедура трябва да е бърза, кратка и с опростени разходи“, заяви кандидатът за народен представител от „БСП за България“ в 25 МИР Станислав Младенов

„Един от проблемите е, че предишното правителство не положи необходимите усилия, за да преодолеем последствията от пандемията във връзка с предоставянето на помощи за българските малки и средни предприятия“, категоричен бе Младенов. Той допълни, че към днешна дата са изплатени помощите на не повече от 60% от средните предприятия, които са кандидатствали. „Всяка една помощ е добра, когато дойде навреме“, смята той.

Според него това забавяне се получава, защото се работи с европейски средства, които следват своя цикъл както по отношение на отчетност, така и по отношение на разпределяне и на оценка на самите кандидати. „Държавната администрация и по-специално Оперативна програмата „Иновации и конкурентоспособност“ не разполагат с необходимия административен капацитет, за да направят оценката толкова бързо и да предоставят помощта в кратки срокове“, обясни кандидатът за народен представител.

По думите му парите, инвестирани в българската икономика, подпомагат и гражданите. „Не се подпомагат предприятията, когато те имат най-голяма нужда, а когато хората започнат да излизат на улицата, защото нямат работа. Тогава започват да ги подпомагат през Бюрото по труда. А не е ли по-логично да се подкрепят предприятията, за да не остават хората без работа“, заяви той.

Другото нещо, което Младенов смята, че трябва да направи БСП, е да преодолее процесите, които са свързани с намаленото производство в сектор C. Как може да стане това? „Тъй като има загуби в човешките ресурси, задължително намалява и производствения капацитет в малките и средни предприятия. За да преодолеем този негативен ефект е редно да потърсим помощ в областта на технологичната модернизация. Автоматизацията и роботизацията ще повиши производствения капацитет в сектора на леката и преработващата промишленост“, изтъкна той.

„Най-краткият път, за да подобрим икономическите показатели на малките и средни предприятия, е да потърсим изход в декарбонизацията чрез предоставяне на грантове за изграждане на фотоволтаични мощности“, смята Станислав Младенов.


Бел.ред.
Хората вярват, че новият парламент ще защити мажоритарните избори. Линк към резултатите


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 6655

    4 2 Отговор
    Къде е тая промишленост, че нещо не я виждаме...

    Коментиран от #10

  • 2 честен ционист

    5 1 Отговор
    Каква ти енергетика бре? Фалирала.. Ето Бащицата ходи да се моли на Падишаха, да му продава по-евтина електроенергия, като закрият АЕЦ Козлодуй хипитата на Славуца.
  • 3 aнтифен

    1 0 Отговор
    ОЩЕ ДРУГАРЯ ЛЕНИН ГО Е КАЗАЛ,... ама четете бре хора,.. не е ваша идеята

    Коментиран от #5

  • 4 БСП на Бунището

    1 6 Отговор
    Обратното е ,червен цървул.....Обратното е....Южна Корея има 22 Ядрени централи като Белене....22 броя....Обаче те захранват Автомобилна промишленост ( да не изброявам) марки коли само - В България останаха ПЕТ милиона жители с два и половина милиона Пенсионери благодарение на Приватизации и унищожаване на Промишленос от БСП ,ДПС и Комунисти....За едното Осветление и Отопление не ти трябват Ядрени централи,червен цървул гнусен!!!?

    Коментиран от #7, #11

  • 5 Кандидат Милионер

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "aнтифен":

    Ти помниш какво е казал Другаря Ленин????Явно с Лили Иванова сте Набори...Тя е пяла на откриването на Пирамидата на _Фараона...Хеопс....!!!
  • 6 Умен по цялата глава

    0 2 Отговор
    Развиващата се Икономика и Промишленост Изисква развитие на Ядрена Енергетика.....Къде видя Промишленост бе червен Празнодумецо????Правете Магистрали,Прибирайте Такси за преминаване по тях и си гледайте Екологията без ядрени Инвестиции от 20 милиарда Евро,,които така или иначе Нямате!!!!

    Коментиран от #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Нинка.

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Умен по цялата глава":

    И цяла България,ще работи на магистралата..!!!.Виж ти.,винетка тук и там ....
  • 9 6363728292

    1 0 Отговор
    С това съм съгладен, че с вятърни мелници и слънце не може.
  • 10 пешо

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "6655":

    е, как да я видите, като тиквоний първи хипертоник и свитата му вършеят повече от десетилетие на територията.
    а преди това вършаха юпитата на дедо симо.
    а още преди това драгалевският чудотворец срина същата тази промишленст, за да могат "правилните" хора да изкупят предприятията на безценица. но се оказа, че да направиш далаверата и да вземеш без пари един завод и да управляваш и развиваш същия този завод са две големи разлики.
    та, така. ама гербави и модросини още нищо не сте разбрали. и като гледам - никакъв шанс няма.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 и тези

    1 0 Отговор
    се облизват и се нареждат на опашката за грантове. Иска им се явно да прозвеждат енергия която после всички ние да купуваме на субсидирани и завишени цени а те да ни обясняват колко е е кологично.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове