6 Юли, 2021 15:33 5 636 34

"Демократична България" уличи ГЕРБ в схема за милиони покрай въвеждането на билетната система в София

  • демократична българия-
  • тикетинг система-
  • билетна система-
  • цгм-
  • център за градска мобилност

Общинските съветници в столицата Яна Тодоранова и Симеон Ставрев твърдят, че са осветлили серия от обвързаности около ГЕРБ при избора на един от изпълнителите на все още незавършената тикетинг система на София за над 85 милиона лева

"Демократична България" уличи ГЕРБ в схема за милиони покрай въвеждането на билетната система в София - 1
Снимка: БГНЕС

Общинските съветници от „Демократична България“ Яна Тодоранова и Симеон Ставрев твърдят, че са осветлили серия от обвързаности около ГЕРБ при избора на един от изпълнителите на все още незавършената тикетинг система на София за над 85 милиона лева, съобщиха от пресцентъра на коалицията. Според тях резултатът е дългосрочно по-неблагоприятни за Столична община условия за милиони левове при отчисленията от продажба на билети.

На изпълнителя „Си Ен Си – София тикетинг систем“ е възложено да изготви сам критериите за подбор на фирмите за пилотното внедряване на системата от трети страни. Избрани са четири компании, но договор е сключен с две. Едната от тях е „Тикси“ АД, която получава 10% комисионна от продажбата на всички видове превозни средства. Особеното е, че „Тикси“ е част от консорциума „Си Ен Си – София тикетинг систем“. Вторият договор е с банка, чиито услуги се ползват от „Тикси“. Тя обаче има право на 4% комисиона при ограничен вид документи, които може да предлага, пишат от "Демократична България".

„Само в договора на „Тикси“ е предвидена възможност да предлага всички видове документи. От нейната привилегия да работят на 10% вместо на 4% комисиона се генерират щети за общината, които Центърът за градска мобилност би получил за себе си“, коментира съветникът от „Демократична България“ Яна Тодоранова.

„Тикси“ АД е с основен собственик Николай Недялков, бивш изпълнителен директор на “Информационно обслужване”. Тя печели поръчката в момент, в който Центърът за градска мобилност се ръководи от настоящия общински съветник от ГЕРБ-СДС и бивш съветник на Бойко Борисов Христиан Петров.

На нея и на свързани с Николай Недялков фирми през последните години са възложени редица поръчки от ЦГМ, сочат още от ДБ.

“Освен изграждането на новата тикет система за над 85 милиона лева, скандална с огромния си обем и съмнения за източване на обществени средства, „Тикси“ получава видеонаблюдение, превъзложено на „Макс телеком“, приложението MPASS, така и бързи договори за под 30 000 лв.“, алармира Тодоранова.

Друг акционер в „Тикси“ е фондът NEVEQ. Той е финансиран с 20 милиона евро от Фонда на фондовете – държавна структура, която оперира с повече 1.2 милиарда лева. Шефът на фонда по време на тази инвестиция е Светослава Георгиева, съпруга на Христиан Петров.

На 5 април 2021 г. влизат още две инвестиции – 500 хил. евро от БАКБ и 1 мил. евро от „Си Ес Ай Еф“, който се притежава от Цветелина Бориславова. Тя придобива привилегировани акции, които ѝ дават право да участва във вземането на важните решения на „Тикси“.

Тикси“ АД сключва поредица договори с ЦГМ, включително скъпата тикетинг система. ЦГМ е оглавена от Христиан Петров, преди съветник на Бойко Борисов, сега общински съветник от ГЕРБ-СДС. Фондът на фондовете с изпълнителен директор Светослава Георгиева, финансира „Тикси“. А Цветелина Бориславова сега е акционер с решаващо влияние при вземането на решения. Всички участници ли ви се струват свързани?“, пита Яна Тодоранова.

Допълнително към основния договор за тикетинг системата е подписан анекс за внедряване в третия метродиаметър за още 2 милиона лева. Все още обаче двете системи – на ЦГМ и „Метрополитен“ не са интегрирани и системата не може да се ползва в подземния градски транспорт. Това поражда риск “Тикси” да претендира за неустойки от нереализирани приходи от продажбата на билети, заявяват от ДБ.

„Реших публично да попитам няколко пъти и кмета на София Йорданка Фандъкова, и изпълнителния директор на „Метрополитен“ Стоян Братоев дали има опасност „Тикси“ да поискат неустойка, че тикетинг системата не е внедрена навсякъде. Не получих никакъв отговор. Изпратих официално питане до Йорданка Фандъкова за това, че ЦГМ и „Метрополитен“ решават да не изпълнят договора с консорциума, в който участва и „Тикси“, заяви съветникът Симеон Ставрев.

Обобщено ситуацията изглежда така: тикетинг системата струва 85 милиона лева, сключено е допълнително споразумение от 2 милиона лева, а консорциумът има право да реализира до 10 милиона лева приходи от продажбата на превозни документи. И навсякъде има свързани лица. “Ощетени ли са софиянци с поредицата договори за изграждането на тази система - това трябва да отговорят компетентните органи“, смята Симеон Ставрев.


Бел.ред.
Хората вярват, че новият парламент ще защити мажоритарните избори. Линк към резултатите


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    56 5 Отговор
    Синджир за мутропитека и да копа за дамаджани!
  • 2 пламен

    17 55 Отговор
    дайте доказателства и в затвора не само празни приказки да надъхвате хората.

    Коментиран от #7, #9, #14

  • 3 Просто човек

    58 7 Отговор
    Свински черва всичките... Оставка на циганската кметица!
  • 4 Последния Софиянец

    51 9 Отговор
    Като приключим с Гешеф местим палатките пред Общината.Долу Фандъчката крадлива!

    Коментиран от #20, #21

  • 5 Бравос

    38 4 Отговор
    Онуй съвсем ще изперка!

    Коментиран от #15

  • 6 Голям праз

    52 8 Отговор
    То, целият ГЕРБ, е схема за милиони. Където и да копнеш - смърди от далавери.
  • 7 Пощальона

    33 5 Отговор

    До коментар #2 от "пламен":

    Дай си адреса да ти ги пратят. Да не си в Банкя?
  • 8 танас

    5 33 Отговор
    факти-провокатори....
  • 9 БАЙ Х@Й ‼️

    25 4 Отговор

    До коментар #2 от "пламен":

    Кой ще ги вкара - глаДния проКУРор ли ? Оня със специалните потребности - охран и охладител на три вида вина на три температури !
  • 10 Гост

    25 7 Отговор
    "....тикетинг система..."
    Я пак?! Каква система?! Пък се сърдите като ви кажат "мисирки"! Да ви кажа, има си книжовен български език, на който може и сте длъжни да пишете! БИЛЕТНА система - така се казва и пише, на БЪЛГАРСКИ!
    По темата - нищо ново под Слънцето, където и да пипнете е и ще е така! Това са 12 години схеми! Така са се окопали и увъртяли, че трудно ще бъдат разплетени, освен ако на поне с двама-трима прокуратурата не сключи споразумение за отказ от преследване срещу свидетелски показания и делото на млад, амбициозен и компетентен прокурор.
  • 11 Пипи Чорапчето

    27 3 Отговор
    Навързани като свински черва, мила моя майно льо!
    Ако му секнат и тази схема, Буци наистина ще "скъса синджира";) - дай, Боже, повече скъсани гербави синджири!
  • 12 важен

    13 5 Отговор
    мутрополитен
  • 13 никога

    25 4 Отговор
    не съм вярвал, че Цветелина Бориславова е прекратила отношенията си с Борисов. Не говоря за личния им живот и не ме интересува. Говоря за това, че са съдружници в 38 фирми. Иначе признавам честно, че прегорях от толкова кражби и корупция. Да идва 11-ти, че вече не се трае.
  • 14 ти пак

    17 4 Отговор

    До коментар #2 от "пламен":

    ли коментираш само по заглавието. Написаното какво е? Много ви харесват кражбите и корупцията, ееееей. Това ли е мечтата ви! Много пари без грам труд и само схеми и кражби!
  • 15 че то

    18 4 Отговор

    До коментар #5 от "Бравос":

    изперка и даже си призна "Аз съм най-опасен, когато съм уплашен". Сега мисли схеми за оцеляване.
  • 16 Къде са

    13 4 Отговор
    Бюджeтът нa Coфия:
    Смятайте ако можете колко липсват само от тука!
    Бюджeт нa Coфия зa 2021г 1 885 000 000 лв
    За 2020 година 1 722 000 000 лeвa...
    По време на Царуването на Б. Б. и ГЕРБ ,не че и преди това кмет не беше .......Пък същия!
    През 2010 година 1 200 000 000 лева
    за 2011 г. 1 300 000 000 лева.
    за 2012-г. 1 272 000 000 лева
    за 2013 г. 1 190 000 000 лева
    за 2014 г. 1 465 000 000 лева.
    за 2015г 1 490 000 000 лева
    за 2016г. 1 260 000 000 лева
    за 2017г с 63 000 000 лв. повече от м.г. 1 325 000 000 лева
    за 2018г над 1 430 000 000 лева. Това е 104 900 000 лв. повече от заложеното за 2017 г.
    за 2019 г 1 750 000 000 лева
    Вноската за Евросъюза е от ВСИЧКИ ДАНЪКОПЛАТЦИ
    Метрото е на 80-85% БЕЗВЪЗМЕЗДНО от Еврофондове и понеже са малко Гълъбин Боевски и Орлин Алексиев
    ги хванаха чат -пат да припечелват и от наркотици.........
  • 17 Бат Ви Бойко

    7 12 Отговор
    Драпат ДеБъ-то драпат, за тия 10 процента.
  • 18 Възраждане

    6 6 Отговор
    Няма да гласувам за тея!!.. ако ще и Винету на синджир да изкарат на Лъвов мост да танцува гюбеци
  • 19 КИКО

    10 1 Отговор
    Бойчето е много убаФФФ!
  • 20 Последният попиканец

    4 7 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Чакам да си поместиш пишката и да се изпикаеш на изтривалката на Нинова и Радев.
  • 21 Отговори

    3 3 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Ти си Никой Така и не разбра Светът се движи от Съвсем Други Сили БАЛУР СЕЛСКИ
  • 22 Съдрахте ни от данъци, но ще ви съдерем

    3 5 Отговор
    КОЛКО ПЪТИ ТРЯБВА ДА ВИ СЕ КАЖЕ, ЧЕ САМО СЪДИЯ МЕТОДИ ЛАЛОВ МОЖЕ ДА ВКАРА ТЕЗИ МОШЕНИЦИ ПРИ БАЙ СТАВРИ!
  • 23 UYU EU

    8 2 Отговор
    Смилете са над тия клептомани бре, шото ако не лапкат може да издъхнат -от мъка
  • 24 закърнелимозъци

    4 1 Отговор
    Празни приказки се говорят...Тези не знам как смятат да се направи нещо без да се дават пари...Вие ще дадете ли от вашити лични средства за направата на нищо и да чакате да ви ги върнат, без да кажат това не трябва да е така няма да ви платиме.....
  • 25 Мимси

    0 0 Отговор
    О,ужас всички са отворени като на лятно кино тавана!!!
  • 26 Мимси

    0 0 Отговор
    О,ужас всички са отворени като на лятно кино тавана!!!
  • 27 Мимси

    3 1 Отговор
    На Пинокио ще му порасне нослето доста,душичка мамина,ще ми бършем сополчето!!!
  • 28 Не на ДБ

    2 3 Отговор
    Аз пък уличавам "Демократична България" в некадърност. Какво са направили те за България, освен да сеят омраза и непроверени обвинения? Ами едно голямо НИЩО!

    Сега удвоиха плюенето по противника, предизборно.
  • 29 Не са

    2 0 Отговор
    Свински черва.Който е рибар,е виждал оплетена рибарска корда.Няма разплитане.С нож да режеш- пак е на кълбо.Трябва нов Парламент.Със абсолютно мнозинство.Парламент, който спокойно,без засечки и спънки от " опозиция" да гласува ако се наложи такива законодателни промени,че веднага да стартира пълно разследване на всички сделки,обществени поръчки, абсолютно всичко за ДЕСЕТ ГОДИНИ НАЗАД! Да се премахне Давност от десет години.Има достатъчно юридически лостове,да се направи.Стига да има единомислие и желание за кардинални промени.И всичко който са крали с вагони народна пара- в пандиза.По закона за КОНПИ - пълна конфискация до тухла и пирон.Кой ще ни упрекне,? ЕС или Европейската комисия ли? Кой ще си сложи таралеж в гащите,да защитава корупция в гигантски размери. Ние - народа в момента нямаме и грам представа,за реалните размери на ограбени средства.Вероятно ще изплуват десетки милиарди.Депозитни сметки нарастват с огромни темпове.Над 43 милиарда към Декември 2020. БНБ само посочва че има депозити над милион.Но колко,на едно лице,в колко банки- е табу,заради банковата тайна.Обикновените хора едва ли общо държат 1,5 милиарда.Преко сили да са 2 милиарда.Другото е концентрирано в 200 - 300 човека.Точно тази група- свръх богаташи натискат за скоростно влизане в Еврозоната.Идеален,законен вариант да се превърнат в мултимилионери,но в Евро.
  • 30 Калин

    4 1 Отговор
    Завиждат от ДБ и се облизват, като се намърдат в политиката и те милиони ще правят!
  • 31 трой унция

    1 0 Отговор
    Все пак и това е начин да трупаш кюлчета и пачки на шкафчето си , нали ?
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 КРАДЦИИИ

    1 0 Отговор
    ОБЩИТАТА КРАДЕ ОГРОМНИ ПАРИ ОТ ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ И ПОСЛЕ КАЗВАТ , ЧЕ БИЛИ ГУБЕЩИ , ЗА ДА ВДИГАТ ЦЕНИТЕ НА БИЛЕТИТЕ !ФАНДЪШКА КРАДЕ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове