Last news in Fakti

8 Юли, 2021 11:00 1 901 15

Минеков: Виждам телевизии, които се „хранят“ от всички министерства

  • велислав минеков-
  • медии-
  • хранилки-
  • издръжка

Имаме една огромна медийна зависимост от правителството, независимо какви са медиите, каза каза служебният министър на културата

Минеков: Виждам телевизии, които се „хранят“ от всички министерства - 1

Медийното удобство се търси от пълноценно избраните правителства и парламенти, виждам телевизии, които се „хранят“ от всички министерства. Това каза служебният министър на културата Велислав Минеков в интервю за предаването „Преди всички“ по БНР.

„Имаме една огромна медийна зависимост от правителството, независимо какви са медиите. Това, което наистина ме потресе, е финансирането на частните медии, това са т.нар. медийни услуги. Видях с изненада, че не можем да говорим за частни медии в България. Всичките подобни се издържат от пари от държавата, средства от министерствата, от общините, от познати и непознати фондации, села, паланки, градове, музеи, хотели и ресторанти. Когато държавата е вътре, е смущаващо. Виждам телевизии, които се „хранят“ от всички министерства, получавайки по около половим милион от всяко министерство. Няма парламентарна партия, която да е била вътре в парламента, която да не е участвала навсякъде с една огромна сума. Смущаващо е. Тази информация е събрана по линия на Дирекцията за авторски права. Бях изключително изненадан, ужасно е“, посочи министър Минеков.

По думите му никога не е прилаган законът по отношение на тези, които не са подали декларациите си за собственост. „Има много, които не са подали. Целта е да нямаме неудобни медии. Недоволни от мен са медии, които са били удобни на предишното правителство и са останали недокоснати, но са били „хранени“ редовно. Те са били прехранвани от същите тези, които са извършили корупцията, а това се е случвало в Министерството и то в огромни размери. Има две финансови пътеки – европрограмите и националното подпомагане на медиите. Ако тези пътеки спрат, медийният пазар ще колабира и почти нищо няма да остане. Ние сме европейски рекордьори по брой радиостанции и телевизии и то за едно почти нещастно население от 7 млн. Има огромно количество партийни телевизии и Съвет за електронни медии, който се избира почти изцяло от парламента и два души в него се избират от президента. Можем ли да повярваме, че тези хора са независим орган? Трябва да има друг вариант за СЕМ, струва ми се, че законът не върви. Една от инициативите, които направихме, е за промени в ЗРТ и Закона за авторските права. Този закон трябва да бъде премислен, той е остарял и вреден. Очакваме парламент и да започнат промените, защото ситуацията така е нетърпима. Надявам се да има и обществено обсъждане, но то не винаги носи резултат“, заяви Минеков.

„Не може частна медия да бъде управлявана с подобен вид „хранилки“. Така всяко правителство ще се чувства удобно и ще бъде щастливо. Може би това е една от причините да сме 112 място по свобода на словото. Медийното удобство се търси от пълноценно избраните правителства и парламенти. Това е раздаване на държавни подкупи в огромни размери. Тези услуги за мен са подкуп. Министри се купуват тишина и удобство, купуват си величие. Никой не е видял какво става години назад. Никой не се в докоснал и възмутил от тази практика. Трябва законови ясни регулации. Нищо не е в състояние да ме притесни, да бъда притиснат или да бъда заплашен“, заяви министър Минеков.

Според него ще е нужен основен ремонт на държавността, но ще е нужно да променим и навиците. „Не трябва повече да мълчим, а трябва да говорим свободно. Не трябва да прикриваме и дребната корупция, а не само едрата. Много трудна ще бъде промяната на ниско ниво в тези отношения на услуги. За това ще е необходимо време. Държавата ще се промени, но навиците едва ли толкова лесно. Има много да се каже. Всичко, което не е казано през последните 12 години, сега може да се каже спокойно", допълни той.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    17 20 Отговор
    Както навремето е казал Радой Ралин: „Не ме е страх от министъра на културата, а от културата на министъра.“ И тъй като стана дума за култура, ето го и него!

    Коментиран от #11

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ялчин

    19 3 Отговор
    112- място свобода на словото. говори достатъчно за ТВ, радио и др.
  • 4 Бай Стою

    4 1 Отговор
    начи напоследък гледам по форуми и сайтуви-майтуви из интернетя, че и из некои електронни медии, започват да са промъкват неккви
    гласове ачи бнт-ту била обществена тиливизия и са издържала с пари от нещо, дет му викали 'републикански бюджет' и затова 'рийш ли данъкоплатците, зрителите димек, имали право да казват и да определят за какво ша са говори по бнт-ту и какви трябвало да бъдат темите.

    трябвало повече разследваща журналистика, повече политически дебат, прозрачност на управлението и отчетност за какво са харчат парите от републиканския бюджет, димек - народните пари.

    такъви идеи са особено опасни за царщината и треба да са прекъсват веднагически от корен докът ни ей станало късно.
  • 5 Всяка ТВ е калинка

    10 2 Отговор
    до доказване на противното..
  • 6 Ялчин

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "До каква деградация са стигнали ДПС. А в":

    Наистина тия хора осъзнават геноцида върху тях последните 30 г. от ДПС. Особено по младите от тях ДБ, ИТН,ИМВ.
  • 7 Ша ви оправим за 8 дни

    3 4 Отговор
    А кога ще направиш разбор на кръга Капитал, защо т.н. "свободни медии" думица не обелват за скандалите в служебното правителство?!Защо мълчат за интервюто на славуца в Монд, как защитава гей общностите и напада напр.Орбан?! Как щял да уволни Гешев и как трябва ЕС да стане Една държава?!😂🤣😂Нали е патриот бе, тия дето ще гласувате заради това за него?!😂Патриот дето е готов да слее България в единен може би, социалистически, либерален, гей съюз, с трети пол и родител 1, и родител 2😂😂😂
    Той много разбира от тези неща нали има десетина чавета😂😂😂
  • 8 cotrac

    1 0 Отговор
    'частни медии' на държавна издръжка! ха - ха ... така ще е защото вместо общество от граждани имаме апатично, стадо, което не се интерва от 'бюджети-мюджети', пулитики-мулитики и такива 'глупости'.

    Коментиран от #10

  • 9 Последния Софиянец

    5 2 Отговор
    Мисирките са най голямото зло за България.Промиват мозъците на целия народ денонощно.1984 г.Оруел в действие.
  • 10 Последния Софиянец

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "cotrac":

    На площада се опитваме вече година да изградим силно гражданско общество което да контролира политиците.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Си Си

    1 3 Отговор
    ДА ВЪРНАТ ПАРИТЕ НА ДАНАКОПЛАТЦИТЕ , ПОСЛЕ , АРЕСТИ , ЗАТВОР И ПРОГОНВАНЕ ОТ СТРАНАТА НИ .
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 !!!?

    1 1 Отговор
    Крокодилските сълзи на един набеден министър !!!?
  • 15 Гробар

    2 1 Отговор
    Марш от тука Бягай да носиш ковчези из София и да хвърляш яйца
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове