Last news in Fakti

8 Юли, 2021 11:12 2 213 16

Христов: Ако извадим винетките от Тол управлението, то няма да може да се издържа

  • захари христов-
  • тол управление-
  • винетки

Две фирми, избрани неясно как без обществена поръчка, са получили 57 млн. лв. чиста комисионна, без да изграждат пунктове за продажби

Христов: Ако извадим винетките от Тол управлението, то няма да може да се издържа - 1
Кадър Нова тв

„Според нашите изчисления, ако хипотетично извадим винетките за леки коли от Националното тол управление и то продава само тол такси, приходите няма да са достатъчни дори за заплати, да не говорим за строителство на нови пътища – то просто няма да може да се издържа с приходите от този обхват и цени“. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Захари Христов.

Той информира, че има спад на приходите от винетки и тол такси. „От началото на годината постъпленията са в размер на 205 млн. лв. За да стигнем приходите от 2019 г., които са били в размер на 392 млн. лв., до края на настоящата година трябва да съберем над 185 млн. лв.“, посочи той. Спад на приходите с над половин милион лева е отчетен и през миналата година, независимо, че това е първата година, в която товарните коли заплащат тол такса.

Според заместник-министъра Националното тол управление има лош мениджмънт и сериозни пропуски. За пример посочи, че едва преди седмица служебното правителство е входирало правилник за дейността на службата. Фрапиращо е, че няма звено, което да контролира изпълнението на всички договори. Той напомни, че освен за изграждането на тол системата за 180 млн. лв., са сключени и още 27 договора за 46 млн. лв. с фирми за най-различни дейности.

Зам.-министър Христов опроверга твърдението на бившия ръководител на Националното тол управление проф. Олег Асенов, че наличието на частни фирми посредници, които да събират таксите, е европейска директива. „В директивата няма записано изискване за частни фирми посредници, там е задължително да имаме структура, която да приеме плащането и това може да е Агенция „Пътна инфраструктура“, категоричен бе зам.-министър Христов. Той напомни, че за последните 2 години двете фирми посредници, които в момента събират таксите от името на АПИ, са получили чиста комисионна от 57 млн. лв. Според заместник-регионалния министър е скандално, че двете фирми са избрани без обществена поръчка.

„Проф. Асенов твърди, че двата национални доставчика продават винетки и тол такси в 9000 обекта, но това не са пунктове, които са изградили със собствен персонал, а частни обекти като бензиностанции и др.“, посочи още Христов.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Демократ

    3 32 Отговор
    Ще печелят хората! Вие, какво имате против?! Дърти комунисти!

    Коментиран от #5

  • 2 Българка

    31 1 Отговор
    Националното управление на тол системата се оказва скъпоструваща и безсмислена структура. От тол таксите не остава нищо за бюджета за поддържане на пътищата. Както и за винетките, така и за тол таксите има междинни структури, които печелят на наш гръб милиони
    Сега изяснява ли се картината защо ЛиЛана беше прибрана в ареста от Гешев? Тя точно това се опита да предупреди!

    Коментиран от #7

  • 3 БОРУНА ЛОМ

    24 1 Отговор
    КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА ВЛЕЗНЕ НЯКОЙ МИНИСТЪР В ЗАТВОРА!
  • 4 русенец

    25 1 Отговор
    От всичката тая простотия разбирам, че от тол такси се получават по-малко приходи, отколкото са разходите по организацията за събирането им?! Тогава защо са ни ТОЛ такси? Нали идеята е да се акумулират средства за поддръжка на инфраструктурата, а не на поредните държавни чиновници, кибичещи по цял ден около градовете и дебнещи коли и камиони.

    Коментиран от #6, #8

  • 5 На хранилка

    16 1 Отговор

    До коментар #1 от "Демократ":

    Ти сигурно си от "хората"!

    Коментиран от #9

  • 6 Тол такса

    2 5 Отговор

    До коментар #4 от "русенец":

    Че нали трябва да ни храните бе!:) Умник!:)

    Коментиран от #10

  • 7 Божков

    13 1 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    Мдаа! Точно това се опитваше да предупреди Лилана!:)
  • 8 Кяр и берекет

    14 1 Отговор

    До коментар #4 от "русенец":

    Ми явно това е начина да се откраднат парите и от винетките!Те затова "асфалтират" с по два сантиметра асфалт!После може да го навият на руло и да го преместят на следващият "път"!

    Коментиран от #12

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 русенец

    17 1 Отговор

    До коментар #6 от "Тол такса":

    Е, то раята това правим , храним все по-разрастващата се държавна администрация. Ама нали сме рая си мълчим. Селце с 80-100 души - в кметството 5 човека. Лясковец е около 2000 души, в общината над 60 човека. Русе е под 50 000, в общината са над 500, че и областно управление си имаме. София не я споменавам, че там държавните хрантутници вземат и по 50-100 000 лева заплати на месец.
    ...
    Ама раята е на привършване.

    Коментиран от #14

  • 11 ХПФ

    10 1 Отговор
    Спрете краденето, частните фирми на входа и изхода, направете поне 70- 80 % събираемост на ТОЛ таксите и пари ще имате, даже и ще може да намалите цената на винетките за коли.Карам колата си около 1000 - 2000 км. на година и плащам толкова колкото и този който кара 10 000 - 20 000 км. на годсина. Не е ли това комунистическа уравновиловка?
  • 12 русенец

    11 1 Отговор

    До коментар #8 от "Кяр и берекет":

    За професионализма при полагането на асфалт изобщо няма да говоря. Между Русе и Бяла последните десетина месеца преасфалтираха цели участъци. След това ги разрязаха, че да прекарат тръбите за отводняването на платното.
  • 13 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    3 1 Отговор
    Ами извадете ги!
    Какво чакате?!
  • 14 Тол такса

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "русенец":

    Ако, Русе един наш стар европейски град е спаднал под 50 000! Вярно сме го втасали! Колкото до това , което съм написъл!:) Исках да видя дали някой ще реагира! Ти, сиреозно ли за Русе?!

    Коментиран от #16

  • 15 Ахахаха

    11 1 Отговор
    Обожавам да виждам как три камионетки на тол системата по едно и също време ежедневно преминават по 40км за обяд до Рударци. Цели 3!!!! Взеха се за някакви божи кравички! Трябва тази система да се забрани! Винетки на макс и кой къде си иска да кара!
  • 16 русенец

    9 1 Отговор

    До коментар #14 от "Тол такса":

    Според статистиката сме почти 200 000. Но когато бяхме толкова в Русе имаше примерно 2,5 пъти повече средни училища, които сега са закрити, транспортът беше с едни Икаруси с по 102 места на през пет минути, а сега в училищата които все още не са закрити са с маломерни паралелки, а градският транспорт е с бусчета Исузо. Като тръгнеш през града вечер, кварталите са тъмни. В нашият вход 3/4 живеем и работим в чужбина. Добре, че стана кризата, че се понапълни паркинга с коли от цяла Европа... Да, Русе си заминава. Явно не ни върви когато сме под ръководство от към София. То не, че на другите им върви. ...
    ...
    Виж, всеки един град, държава си е един жив организъм. Има време на раждане, развитие, залез и смърт. Няма драма в това. Да си живеем живота, че е един . За останалото плащаме данъци , а от тях и заплати на хората, които трябва да мислят за останалото. Светът е голям, родини - бол!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове