Last news in Fakti

18 Февруари, 2013 18:45 5 383 22

Протести продължават и тази вечер, летят камъни - Обновена в 23.41 ч.

  • протест-
  • софия-
  • варна

МВР се похвали, че е задържало световно известен музикант като организатор на протеста

Протести продължават и тази вечер, летят камъни - Обновена в 23.41 ч. - 1
Снимка: БГНЕС

Над 1000 човека протестират в София тази вечер. Шествието започна от Орлов мост и се разви много спонтанно. Към 18.40 ч. протестиращите бяха пред парламента. По непотвърдени данни няколко човека са се опитали да щурмуват парадния вход на Народното събрание. Полетяха камъни към парламента,  улучен бе единият прожектор с камък. Пострада и журналистка на Дарик радио, която също бе ударена с камък.  Има счупени стъкла на сградата на Народното събрание. Стигна се до стълкновения с жандармерията, която се опитва да изтласка хората по-далеч от парламента. Няколко души получиха удари с палки.Протестиращите скандират „Еничари” и замерят полицаите и с дребни предмети. Негодуващите  пяха химна на Република България, скандираха „Мафия”, „Дянков си отиде, Бойко е на ред”, „Българи юнаци”, „Всеки ден ще е така до победата”.

До този момент единайсет са задържаните по време на проведения днес протест в столицата, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Пострадали са двама полицаи, които са осигурявали обществения ред по това време. Изпочупени са стъклата и огледалата на четири служебни автомобила. Огледите и разпитите продължават в районните управления на СДВР.

От полицията по-рано тази вечер обявиха, че са задържали организатора на протеста. Той е 25 годишен и е криминално проявен.

Междувременно стана известно, че това е Кристиян Коев. След близо 3 часов престой в Първо РПУ той беше освободен след като му е съставен акт за неподчинение на полицейско разпореждане. Пред бТВ той отрече да е организатор на протеста. 

Пред телевизионните камери възрастни граждани влязаха в диалог с жандармеристите и заявиха, че тези, които замерят с камъни са провокатори.

Към 19.14 ч. протестиращите тръгнаха обратно към Орлов мост. След връщането си на Орлов мост протестиращите изпълниха химна на Р България. Има и хора тук, които закриват лицата си. Към 19,35 часа негодуващите се насочиха към бул.  "Васил Левски" и към патриарх "Евтимий". Протестиращите хвърлят пиратки, поставят кофи на пътя. Негодуващите са повече млади хора. Протестиращите освен срещу монополите заявяват, че са против цялата безотговорност, която се случва у нас през последните години на прехода. Щит от жандармеристи посрещна протестиращите пред сградата на ЧЕЗ, където полетяха бутилки, чаши и домати. Тук колоната беше разбита. С белезници се оказа Кристиан Коев, златната флейта на България. Той не желаел да го отделят от протеста. "Не мога да съм свободен в собствената си държава. Няма да го остава така ще стигна до Брюксел, където имам баронска титла". Той протестирал заради натрупаните високи сметки за парно докато го нямало. Според него тези пари отивали за изборите. Аз мога да си платя парното, но бабите и дядовците...

Към 20,38 часа около 200 протестиращи се насочиха към Съдебната палата.

Гражданин от кооперация на улица „Лайош Кошут” стреля срещу екип на Канал 3.

Причината за инцидента е, че оператор на медията си бил опрял камерата на автомобила му.  Канал 3 показа гилзата. От МВР за минути откриха и иззеха и газовия пистолет, с който е било стреляно. Задържан е извършителят на стрелбата, който помислил, че от протеста се опитват да разбият колата му.

Над 5 000 са протестиращите във Варна. И тази вечер протестът във Варна  срещу големите сметки за ток започна във вече станалия традиционен за делничните шествия час - 18 ч. За първи път обаче той не стартира от сградата на общината. Хиляди недоволни се събраха на паметника на Левски. От там те излязоха на пътя за Златни пясъци и блокираха четирите платна на булеварда в двете посоки. Шествието се движи посока кв. "Чайка". Някои от демонстрантите все още догонват голямата група, тъй като се бяха събрали пред общината. Двайсетина минути след началото на демонстрацията до общината се появиха няколко души, които разгласиха сред останалите, че началото на протеста днес е преместено пред паметника на Левски. Хората скандират  "Мафия" и "Оставка". Издигнати бяха плакати: "Сбогом, Дянков", "Борисов, отивай си", "ГЕРБ – това е твоят край", "Идва новият ден". Маршрутът на протестиращите днес е променен, тъй като повечето са изморени от вчерашния грандиозен митинг.

Кулминацията на шествието настъпи пред сградата на Енерго-Про намираща се на ул."Девня". Протестиращите успяха да пробият полицейския кордон и хвърлиха отново камъни към сградата на енерго-разпределителното дружество.

Близо две хиляди души, недоволни от сметките си за ток, се събраха пред сградата на EVN в Стара Загора. Недоволните освиркват бурно и развяват българския трикольор. Протестиращите скандираха "Мафия", "Оставка" и "Монополите вън от България". Издигнали са плакати: "Вън монополите, за да останат тук нашите деца", "Когато правото стане безправие, съпротивата е задължителна". 

Няколкостотин души се събраха пред Централната поща в Пловдив с искания за премахване на енергоразпределителните дружества, предаде bTV. През мегафон организаторите попитаха хората дали недоволството им може да бъде спряно с оставката на Симеон Дянков. На това присъстващите отговориха отрицателно.

 

Същевременно стотици хасковлии също излязоха на протест пред сградата на EVN. Освен по-ниски сметки за ток, протестиращите поискаха по-високи доходи и призоваха за още оставки.

2000 протестиращи в Димитровград блокираха пътя към Хасково. Младежите насядаха на пътното платно и отказаха да пропускат автомобилите и в двете посоки, предаде БГНЕС.

Малко по-рано недоволните димитровградчани протестираха в града. Спонтанно множеството се отправи по пътя за Хасково, след като премина през целия град от централния площад. Офисът на EVN бе обстрелван с яйца, пиратки, димки и викове "Оставка" и "Мафия".

В Кюстендил протестиращи се събраха пред паметника на Васил Левски. Тук те посрещнаха с ръкопляскания уволнението на министърът на финансите Симеон Дянков.

Протести има и в Благоевград, Враца...

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Станишката

    3 1 Отговор
    Споко бе аз ги пратих,дадох им по 20 кинта да крякат пред парламента,неска говорих и с братлето Цветелин Кънчев и той ще докара наще хора да повикат малко,така и така им плащаме тока поне да си изкарат парите,не се притеснявайте,ние ще ви оправим,ОТНОВО !!!!
  • 2 Бай хой

    1 3 Отговор
    ГЕРБ на боклука където му е мястото.
  • 3 DFанд

    3 1 Отговор
    Братя, образовани Българи, не се хабете, а отидете да поработите малко!Ако няма работа в БГ, ми целия евросъюз ви очаква с отворени обятия. А за останалите неграмотници и цигани им е малко това дето има се случва. Нека си се крадът, да си се прейзбират, да си дават помощи един на друг, но не за наша сметка. ХАХАХАХА тези хрантутници, дето са на площадите, май им намалиха държавните помощи.

    Коментиран от #4, #6, #17

  • 4 666

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "DFанд":

    Тиквъ с тиквенско мисление- па туй за " брат " -ни са напъвай патриарх не моиш стана
  • 5 sos

    1 2 Отговор
    Браво! Големият бате Бой-ко се крие зад палките на тежко въоръжени полицаи биещи с палки старци, деца и интелигенция. Браво Бой-ко, делата говорят по добре от хората! Браво! Продължавай все така срещу собствения си народ, но действията ти показват,че не си БЪЛГАРИН!
  • 6 Румен Янев

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "DFанд":

    Да ти кажа ид..т ще е малко
  • 7 Opel Senator 3.0i

    1 2 Отговор
    Пича от 3тия коментар е прав!Това,че пубертети са излезли да избиват комплекси,не е нищо ново.Тук всеки чака.
  • 8 Бай хой

    1 0 Отговор
    1000 души е мега голям протест,като ги гледах бяха друсалки,бяха с маски на обирджии и какви ли не пропити типчета,които си изкарваха дневната доза чрез платените протести,това е видно и ясно на всички,таквиа полицията да ги смачка като бълхи,защото точно те правят същото и по стадионите,правят същото и по заведенията,просто едно комплексирани наркоманчета,които освен да реват че са гладни друго не са правили през миризливия си животец! Мачкай Бойко,мачкай !
  • 9 члк българина

    1 1 Отговор

    Nazdrave na vsi4ki platili mnogo smetki :)
  • 10 диан

    1 1 Отговор
    е как над 1000?
    за успокоение на власт имеющите
    могат да пишат над 20 човека:)
  • 11 не герб

    1 3 Отговор
    бойко,иди си брат,доста лапна стига
  • 12 Едикой си

    1 1 Отговор
    И....да питам като си отиде Бойко, кой ше дойде?
    Българина пак се оказа че има къса памет. Всички ревахте против Догани и Станишевци нали....?
    Нима забравихте кой продаде и подписа за ЕРП-тата...нима забравихте кой продаде БТК..кой хариза БГА Балкан...
    еее....явно сте малки за да знаете....Това бяха хора като Костов, Каролев, Станишев, цар симеон/но не велики/!!!
    ....навремето едно еврейче/Ицках Финци/ каза, "Българино внимавай да не те излъжат"....
  • 13 Едикой си

    1 1 Отговор
    ...аааа забравихте ли побоя над хората когато правителството на Сергей беше още на власт...?
    Българския народ е неблагодарен...и за това заслужава тази съдба явно...колкото и да ми е тъжно да го кажа..
  • 14 Армагедон

    1 0 Отговор
    Дайте да видим кои са тия лумпени и вандали ,дето хвърлят камъни и трошат всичко по пътя си! Могат да се идентифицират и да се разбере веднъж завинаги,кой ги праща и дали наистина и на тях са им големи сметките или са пратени с цел провокация и да нажежават изкуствено обстановката в интерес на определена партия! Това не е трудно за установяване и от там трябва да се тръгне и да се изобличат виновниците за ескалацията на напрежението! А иначе,хората наистина са притиснати до кокала на търпението!И са си прави да протестират,но без тия лумпени,агитки и вандали - за тях бой с палките им е малко!
  • 15 bambo

    1 0 Отговор
    Да видяхте м....ли на протестите ??? Те май са доволни от мнополите като има кой да им плаща сметките
  • 16 ЦЕКО

    1 6 Отговор
    Доктор инженер генерал-лейтенант каратист пожарникар футболист тенисист, но простичък.
    Заповядвам ти да се оттеглиш !
  • 17 Григор Николов

    1 3 Отговор

    До коментар #3 от "DFанд":

    Като ти гледам правописа, май не си от "образованите българи". А много от така наречените от теб хрантутници са възрастни хора - майки и бащи на хората, живеещи в тази страна и за съжаление и на теб.
  • 18 Хрисимир Йоцов

    0 1 Отговор


    Да се поклоним пред паметта на Дякона!140 години от обесването му!


    ЦИТАТИ, МИСЛИ И ФРАЗИ на Васил Левски (1837–1873)

    - Дела трябват, а не думи.
    - Предателите трябва да се убиват.
    - Пророкувам предателство. Ако отричате, аз ще ви покажа предателя.
    - Работата вършете, но умно!Трябва да се убие, ако не е чист.
    - Работим чисто български и не искаме да се водим по никого извън Българско.
    - Размислете зряло, че работата ни не е само по Балкана, но революция на място.
    - Решили сме се вече - или с нас и народа, или ще ви пратим при черните души!
    - Сегашната деспотско-тиранска система да заменим с демократска република.
    - Сто и петдесет лири ли ви са по-мили, или вечен живот.
    - Днешният век е век на свободата.
    - Докато постигнем целта си, ще отидат и невинни хорица
    - Ако спечеля, печеля за цял народ - ако загубя, губя само мене си.
    - Без изпит не е приет никой - за приемане на войводите и техните длъжности"
    - Без революция сме загубени во веки веков.
    - Близо е времето вече - българинът не ще бъде роб, а свободен.
    - Братство всекиго, без да гледаме на вяра и народност.
    - Бързата работа ялова излиза.
    - Дързост и постоянство!
    - За Отечеството работя, байо! Кажи ти мойте и аз твоите кривини, па да се поправим и всички да вървим наедно.
    - Аз съм посветил себе си на отечеството си още от 61-о (от 1861-о лето), да му служа до смърт и да работя по народната воля.
    - Аз съм се посветил на отечество
  • 19 муспи

    1 1 Отговор
    Ако бунтът не приеме антиеврейска насока, 3 DFанд ще е право. Ние сме колония на световното еврейство, и то с нас провежда геноцид, защото ни е харасало земята и ни мрази през вековете като тяхен антипод. Не е важен тока, Циганина или Сладуря, а свободата на България! Всички да измрем - България не е победена, а тока ако стана наполовината - безплатен ако ще - робството си продължава!
  • 20 Станислав Колев

    1 0 Отговор
    ДПС готови да управляват.Тях и в Турция не ги искат.
  • 21 хамалина

    1 0 Отговор
    Кви тийнейджъри бе хора, елате в провинцията да видите как се плаща сметка от 200 лв с 400 лв заплата!!!!!!
    Хората са на ръба на оцеляваването и то РАБОТЕЩИ по 8 часа на ден!!!!!!!
    Писна ни вечно да имигрираме и да ни гонят отвсякъде, искаме да живеем в нашата си държава, нека този път мошениците да имигрират, а не работещите бедни.
  • 22 Трибал

    1 0 Отговор
    България може да я оправи народа който е на улицата!Друг никой!Какво трябва!Да се свали властта,да се иска служебно правителство,във което да влязат водачите на протестите по градове.Защото чрез тях ще говори гласа на народа!Никакви политически плъхове не бива да бъдат допускани в служебно правителство!Когато народа държи властта ще направи и правилните реформи за смяна на системата!Така че политически отрепки да не си подлагат г.за където са нежелани!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове