Last news in Fakti

17 Юли, 2021 10:12 4 569 39

Източването на Здравната каса е често срещано явление

  • стойчо кацаров-
  • здраве-
  • здравна каса-
  • източване-
  • мария петрова-
  • адвокат-
  • пирогов-
  • болница

Това каза адвокатът по медицинско право д-р Мария Петрова

Източването на Здравната каса е често срещано явление - 1
Стопкадър: bTV

Т.нар. от обществото източване на Здравната каса е често срещано явление, то е престъпно, независимо какви са обстоятелствата. Подобни неща са ежедневие в почти всяка една болница, без значение дали тя е голяма и се намира в столицата или е малка провинциална. Почти всяко лечебно заведение, което работи с НЗОК има пропуски в тази посока.

Това заяви в студиото на „Тази събота и неделя“ по bTV адвокатът по медицинско право д-р Мария Петрова по повод случая с министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров и „Пирогов“. Вчера лекари от лечебното заведение поискаха оставката му в отворено писмо до президента и до служебния премиер.

Това се случва ден, след като Кацаров оповести, че е един от фиктивните пациенти в спешната болница, а от "Пирогов" отрекоха думите му, с обяснение, че е бил приет, за да не се налага да плаща за изследванията си. Според служителите на болницата служебният здравен министър е бил наясно, че в края на януари е бил хоспитализиран в „Пирогов“. Целта е била да му се извършват контролни изследвания след боледуване през ноември.

„Лечението в болница се извършва в болница, няма приходящи пациенти или такива в отпуск, затова имаме извънболничната помощ, която е силно неглижирана последно време, защото предимно финансирането от НЗОК отива в болниците. За съжаление, в България нямаме стандарт, по който се оформят епикризите. Здравната каса изисква тази документация да е попълнена и да има поставена диагноза“, добави Петрова. Тя обясни, че е възможно между наименованието на клиничната пътека и диагнозата има разминавания, защото няма как всички диагнози да бъдат обхванати в имена на клинични пътеки.

„Контролните прегледи са право на пациента, но когато отидем на такъв не се хоспитализираме отново, не ни се създава нова история на заболяването. Всички опити и спекулации, без да искам да звуча като защитник или адвокат на д-р Кацаров са меко казано абсурдни от юридическа гледна точка“, каза Петрова.

По думите ѝ към този казус трябва да се подходи много внимателно, защото три пострадали страни – българските лекари, чийто труд е безкрайно неоценен, българските пациенти, които страда поради източването на НЗОК и цялото общество заради занижения контрол и невъзможността на Здравната каса да контролира този публичен ресурс. „Това, че директорът на „Пирогов“ е освободен, не значи, че се хвърля петно или по някакъв начин се набедяват в некомпетентност всички лекари в лечебното заведение, там работят блестящи специалисти“, добави адвокатът по медицинско право.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 чухте ли герб

    48 2 Отговор
    БАЛТОВ ВЪН !
  • 2 Гост

    52 2 Отговор
    Няма как да си се возил на джипката и да не си далавераджия! НЯМА КАК!
  • 3 Последния Софиянец

    29 2 Отговор
    Ще гледаме занапред да е рядко явление и да се наказва.

    Коментиран от #28

  • 4 НЯКОЙ

    50 0 Отговор
    А чували ли сте за принудително "дарение" от пациенти на болница? Това ми се случи в бившата Токуда преди няколко години!
    Не искаме повече да сме жертви на самозабравили се негодници!

    Коментиран от #37

  • 5 БОЛШЕВИК

    46 2 Отговор
    Закриване на Здравната Каса и болниците да не са търговски дружества. Само това ще реши проблемите и кражбите!
    За Балтов не само уволнение а и разследване, както и за такива като него.
  • 6 Българка

    48 1 Отговор
    Аргументите, че Кацаров е бил лекуван от усложнения след ковид издишат. Това, че лекарят, който му е и познат, го е хоспитализирал само на хартия, за да не плаща за изследванията са не само скандални, но и престъпни. Това е документ с невярно съдържание и си е престъпление по НК. Явно в Пирогов двойният стандарт е практика. И ако това не е основание директора да бъде уволнен, то какво трябва да има още? Никой не забранява на Балтов да работи като лекар

    Коментиран от #9, #26

  • 7 Провинция

    39 2 Отговор
    Най-сетне и един специалист в тази област да го каже точно и ясно . Защото в последните дни се наслушах на хипотези, граничещи с абсурда. Налице е документално нарушение, със самия акт на съставяне на болнично досие на пациент, който реално не е бил хоспитализиран, довело до неправомерно финансово облагодетелстване на болницата. Толкова е ясно. Фактите са си факти.
  • 8 мислещ

    21 6 Отговор
    Това е отвличане на вниманието. Не е проблемът в източването. Проблемът е в системата, която в повечето случаи го налага, за да могат да бъдат лекувани пациенти. Проблемът е, че изобщо болниците са към здравната каса. От тогава почнаха проблемите и на практика беше доунищожени здравеопазването.
  • 9 мислещ

    16 2 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    Това е така, но какво ако на теб ти се случи и трябва да броиш луди пари, въпреки че си здравно осигурена? Ето тук е истинския т проблем. Или лъжат и "източват", или не те лекуват.

    Коментиран от #13

  • 10 Само тук ли?

    15 2 Отговор
    В Гърция лежах фиктивно 24 часа, и им дадох 1800 евро, а от касата взеха 6700 евро! Всички лекари са за въжето!
  • 11 Гост

    19 1 Отговор
    Неразбирам за какво ние тази здравна каса- там проблемите с кражби и източване не са спирали ? Факта , че 90% от работещите във фирми с регистрация извън България са на здравна застраховка и нямат никави проблеми, а българските издържат някави си директори на дирекций!
  • 12 ЧУХ

    27 0 Отговор
    ЧУХ ЧЕ ЛИЦЕТО ОТ СНИМКАТА Е ПРЯКО СВЪРЗАНА СЪС БИЛ И МЕЛИНДА ГЕЙТС,И ЩЕ ВИ ИНЖЕКТИРА ЯКО!ПРОВЕРЕТЕ И Е ВИДИТЕ...
  • 13 гъръръ

    8 1 Отговор

    До коментар #9 от "мислещ":

    Когато законът има слабости, се правят предложения към законодателя да го оптимизира.

    Коментиран от #22

  • 14 Крокодил

    10 1 Отговор
    Системата по която вървим е по американски модел, а там е смешно. За един ден в болницата могат да ви начислят към милион. Като голямата част са странични, които не са под пряк контрол, но са намерили вратичка да ги добавят. Или трябва да стъпим на друга основа или затворете болниците и отворете повече погребални бюра.
  • 15 temerut

    8 2 Отговор
    Това е обичайно явление!Има ,,лекари",които вземат от пациенти и каса.Всеки знае за операции,които доплащат пациенти без да е необходимо.А да раждаш без ,,избран" екип и без да ръснеш поне 4000 в БГ е невъзможно!Няма значение осугурен-неосигурен!Мой познат ,работещ в чужбина,се чудеше дали да не внесе осигуровки за 2 г. назад заради очна операция и не я плати,защото и без това тарифата беше 1200 лб.Това е!
  • 16 А частните болници кога ще проверите

    5 16 Отговор
    Защо на никой не му хрумва, че всичките тези циркове с Пирогов, са за да унизят един лекар, който е имал "неблагоразумието" да покаже, че уважава Борисов?! Точно по времето на Борисов се отпуснаха пари за ремонта на Пирогов, за закупуването на скъпа медицинска техника, увеличиха се докторските заплати и тези на медицинския персонал!По времето на Борисов с не на Орешарски, Станишев, Царя или Костов😂😂😂И никой ли не знае, че за ромите дето не плащат и стотинка здравни осигуровки, болницата се е превърнала в тяхна частна😂😂😂😂
    И още, защо никой не продумва и за това, че НЗОК плаща на ЧАСТНИ болници клинични пътеки, ама за там си траят, щото управителите са от тяхната среда, нали така Кацо, честният, дето предаде приятеля си😂😂😂😂

    Коментиран от #20

  • 17 big

    9 1 Отговор
    Да, така е! Често се случва и това е двояко: първо за облагодетелстване на лекари и лечебно заведения и второ: да се помогне на пациента, т.к. здравната система е пълен боклук.
  • 18 Уйке

    18 1 Отговор
    Не Мария! Източване то на ЗК не е често явление, то е системно явление!
  • 19 Браво

    12 2 Отговор
    Компетентно и принципно изказване, което не робува на демагогията и псевдоморала а критикува смело тази престъпна практика. Естествено критиката е към лекарската върхушка и БЛС. Тя не се отнася към онези ликари, които се ползват със заслуженото уважение и респект на хората.
  • 20 Анонимен

    12 2 Отговор

    До коментар #16 от "А частните болници кога ще проверите":

    Защото частните болници са свещенни крави с конкретни собственици,които смучат и от социалния здравен фонд.Пропускате и цените на медикаменти,платени от НЗОК .Как медикамент,произведен в Австрия на цена 6000 лв.,българската НЗОК го плаща 24 000 лв.на фирмите вносители?И това е цената на едномесечно поддържащо лечение.Свещенните крави в българското здравеопазване са много.
  • 21 Така е

    10 2 Отговор
    Правителствата на ГЕП наложиха тази и други подобни практики с източванията навсякъде, откъдето може да се източват средства. Години ще са нужни да се разкрият всички престъпления. Но както се казва – следите остават. Важното е, че се работи по въпроса.
  • 22 мислещ

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "гъръръ":

    Именно. А не се наблякга само на наказанията за нарушители. Това е все едно да наслагаш значи 20 км/ч и да казваш, че всичко е наред като постоянно глобяваш нарушителите.
  • 23 Васил

    8 1 Отговор
    Често срещано ама във България е всекидневие не може със здравна вноска в Израел от 26$ да не доплащаш нищо а тука всичко даже и от горе. И 100 милиарда да бюджета пак пари няма да има защото бялата мафия не спи.

    Коментиран от #29

  • 24 Данчо от лешница

    4 1 Отговор
    Махайте онзи айдук ,,директоро,, на срзи веднага
  • 25 Майка му.

    15 1 Отговор
    Сравнете заплатата на Балтов и тази на редови лекар.38000 срещу 1800лева.
  • 26 Анонимен

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    Ами не е точно така.За клинична пътека за лечение на усложнения от Covid се заговори февруари т.г.Идеята беше да се настаняват такива пациенти в санаториуми и там да се провеждат допълнителни изследвания,лечение и рехабилитация.Това,обаче е валидно само за преболедували през последните 3 месеца и лежали в болница пациенти.И друго,с което не сте наясно- не можеш да приемеш пациент по една и съща клинична пътека,ако не е изминал месец от хоспитализацията,защото НЗОК не плаща за лечението,изследванията и т.н.Това е един от начините болници да натрупват дългове.За мен основният пропуск на Пирогов е,че г-н Кацаров е ползвал ресурса на болницата без да лежи в нея.
  • 27 цербер

    0 2 Отговор
    адвокатката по медицинско право д-р Мария Петрова
  • 28 Само ще гледате

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    отстрани . Вече сте изчегъртани !
  • 29 Здравната вноска

    2 4 Отговор

    До коментар #23 от "Васил":

    в България е най-ниската в целия ЕС. Стига лъгахте хората.
  • 30 Павел пенев

    4 2 Отговор
    А защо увеличението на лекарските заплати е още по често срещано явление? Нека си признаем честно,у нас лекарите са неподготвени, но алчни търговци с Хипократова клетва. Защо след клетвата се превръщате в мафиоти? Защото нямате възпитание,култура и морал,каквито качества имаше лекаря при социализма, но тогава влизаха във ВУЗ с отличие а сега с мобилни телефони-простаци с Интернет умения.

    Коментиран от #32

  • 31 Лицемерът К

    3 2 Отговор
    Кацаров не рева когато го прегледаха безплатно нали, а сега се разревал! Защо не си е платил прегледите тогава, а се е направил на разсеян? Гади ми се от този "човек".
  • 32 Анонимен

    1 1 Отговор

    До коментар #30 от "Павел пенев":

    Не лекарите направиха от болниците търговски дружества,а от практиките на личните лекари- ЕТ.Политиките на медицинските университети е такава,че всички взимат дипломи,а не само подготвените и можещите Не сравнявайте предишният строй с днес.По тошизъм държавата носеше отговорност за здравеопазването,имаше разпределение на кадри ,оборудването с апаратура беше държавна отговорност.Сега се търсят дарения за същите дейности и в части от България няма достъпна медицинска помощ.И понеже споменавате заплатите на лекарите,колко лекари емигрираха поради несъответното за труда и отговорността заплащане? Добре платени са неврохирурзи,кардиохирургия и гинеколози.Останалите"неатрактивни "специалности работят на няколко места,за да могат да издържат семействата си.Говорите за морал и възпитание,но това е валидно и за пациентите! Физическа агресия към пациент няма,но заплашвани и бити лекари има.След като не сте доволен от настоящата ситуация в здравеопазването,лобирайте старият ред да се върне.
  • 33 ТОЧКАТА

    1 0 Отговор
    моделът със ,,здравната каса,, е американски...неолиберален и ВЛАСТВА ПАЗАРЪТ...И СПЕКУЛАТА.....Какво очаквате тогава ,освен описаното....
  • 34 Балтов и ОРТАЦИ крали милиони от същата

    3 1 Отговор
    Здравна каса, но това е нищо, крали и от пациентите,!! Стойчо платил или не някой изследвания, той им е винавния, че те крали милиони от Години!! Крадците викат, дръжте крадеца, позната постановка!!
  • 35 До Мислещ 8

    2 1 Отговор
    Напълно си прав, а Пенев е идиот. Като чета коментарите се чудя защо ли все още има останали тук лекари, след като пациентите са тъпи, неблагодарни и бъхтящи. Заслужено ни е дереджето, между впрочем на тресе ни го Стойчо преди тридесет години, нали не сте забравили кой беше той. Сега е още по тъп и зъл
  • 36 Лекар

    2 0 Отговор
    Ммммм дам... от 30 години.
  • 37 селтак

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "НЯКОЙ":

    Най после некой да каже истината и само истината! РЕСПЕКТ господине!
  • 38 знаещия

    0 0 Отговор
    Източват Здравната каса !!! бре ти да не видиш - голяма новина. То какво ли не се источва в тая държава.....
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове