Last news in Fakti

19 Февруари, 2013 12:01 1 665 9

Прокуратурата предлага отнемане на лиценза на ЧЕЗ

  • чез-
  • дкевр-
  • лиценз
Прокуратурата предлага отнемане на лиценза на ЧЕЗ - 1
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата ще предложи отнемане на лиценза на ЧЕЗ. Това заяви на пресконференция прокурор Георги Камбуров, който е участвал в проверката на дейността на ДКЕВР.

По отношение на системните нарушения на отделните ЕРП-та, стигнахме до извода, че трябва да се направи предложение от прокуратурата да бъде открито производство за отнемане на лиценза на ЧЕЗ – и на двете дружества, обясни Камбуров.

Той каза още каза: „Целта на проверката е да се установи законността на дейността на ДКЕВР и ЕРП-тата. При проверката са установени редица нередности, свързани с контрола по приемането на инвестиционните разходи, тези разходи пряко се отразяват на цената на електроенергията”.

На този етап проверката на Върховната административна прокуратура на дейността на ДКЕВР е установила, че няма механизъм за контрол на инвестиционните процеси на всяко от ЕРП-тата. Проверката на Прокуратурата е показала, че приватизационните договори на електроразпределителните дружества са по пазарна цена, каза на пресконференцията вторият наблюдаващ прокурор по случая Веселин Найденов.

Проверява се и дали това, което реално е инвестирано от всяко дружество, съвпада с това, което е декларирано пред ДКЕВР, обясни Найденов.

Ако контролният орган съблюдаваше закона, и го спазваше, българският гражданин нямаше да получи такава висока сметка - обясни той.

На въпрос, по какъв начин ще бъде санкционирана ДКЕВР, Найденов обясни: „Ние нямаме правомощия по назначения и освобождаване на членове на ДКЕВР”.

Стана ясно, че на фона на проверката на Прокуратурата, е изискан и докладът на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). На база на този доклад, се констатира, че ЧЕЗ системно заобикаля правилата за възлагане на обществени поръчки.

Установено е, че при подмяната на електромери, дружеството не съставя констативни протоколи за това какво трябва да бъде сменено и какво е сменено.

Прокуратурата счита, че законът е нарушен и с предложенията, които даваме, караме ДКЕВР да спазва закона, и да действа според закона.

Ако ДКЕВР не изпълни препоръките, ще бъдат сезирани съответните органи. Ще се изпрати предложение за образуване на наказателно производство, както и ще бъде сезиран Министерски съвет.

„Ние по закон сме длъжни, ако констатираме нарушение, да направим предложения, няма нужда да се поставят под съмнение констатациите, нека видим какво ще реши ДКЕВР”, каза Камен Михов.
Евентуалното отнемане на лиценз на ЧЕЗ може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

Може би днес следобед ще стане ясно дали ще има отнемане на лицензи на ЕРП-тата, посочи Юлиана Иванова, която подаде оставка като председателя на енергийния регулатор пред журналисти в ДКЕВР.

От прокуратурата излязоха по-късно и с официално съобщение в сайта си. Факти.бг ви предлага текста:

"ВАП отчете резултатите от извършената до момента проверка.

Изводите на прокуратурата са, че в хода на проверката са установени редица слабости в контролната дейност на ДКЕВР над ЕРД, свързани с:

  1. Приемането и контрола върху инвестиционните разходи на ЕРД.
  2. Нарушение на механизма за разглеждане на жалбите от граждани и юридически лица пред ДКЕВР, с което на практика се утвърждава монополно положение, което води до нарушение на чл.19 от Конституцията на Република България.
  3. Контрола по качеството на доставяната електрическа енергия и качеството на обслужване на енергийните мрежи.
  4. Контрола по изпълнение на задължението на ЕРД да отчитат ежемесечно изразходваната от крайните потребители електроенергия, в съответствие с общите условия на енергийните дружества и Решение 157 от 13.10.2008 г. на ДКЕВР.

За установените до момента нарушения ВАП отчете че са внесени две предложения до ДКЕВР по реда на чл.145 от ЗСВ, с които предлага на контролния орган:

  1. Да образува административни производства за всеки констатиран случай, при който трите ЕРД са отчели за крайните потребители потребената от тях енергия за срок по-голям от един месец.
  2. Да открие производство по отнемане лицензиите на „ЧЕЗ ЕЛЕКТРО БЪЛГАРИЯ” АД и „ЧЕЗ РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ БЪЛГАРИЯ” АД на основание чл.59, ал.1, т.2 и т.3 от ЗЕ и чл.75, ал.1, т.2 от Наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката, като бъде назначен особен търговски управител и на двете дружества по реда на чл.56, ал.4 от ЗЕ.

Проверката продължава, като за нейната пълнота и обективност са изискани материали от проверки и на други контролни органи като Комисията за защита на потребителите, Комисията за защита на конкуренцията, Агенцията за държавна финансова инспекция Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Батиста

    1 0 Отговор
    Народът чака дела -не думи.И бързо прйзводсто- не безкрайни дела по съдилищата.Щом има нарушение лиценза още на другия ден да се отнеме и съд за злоупотреби.И да върнат откраднатите пари.
  • 2 бади

    3 1 Отговор
    не само ЧЕЗ и всички 240 депутати вън 23 години едни и същи в парламента, хората не издържат вече
  • 3 Rogi

    1 0 Отговор
    Не само на ЧЕЗ,чрез което да затворят устата на Софиянци,а и на всички монополи във всички сектори.
  • 4 пловдив

    1 0 Отговор
    Защо само на чез . Три години никой не живее в апартамента и платих на топлофикация Пловдив ЕВН 3600 лв.
  • 5 варна

    1 0 Отговор
    За грешки на дъртите, едвам виждащи и алкохолизирани инкасатори по селата във Варненско плащаме пак ние . Как пък все бъркат декември и май месец когато май им раздават премии. Дъртака смотан преди година и половина дойде с частна трошка ,а сега се кипри на частен джип . С него "работи" пияната...... Декември написъл за три месеца ток напред "прогнозна стойност" и като не го платих сега ми начислили и 19 лв такса Спиране на тока. Всъщност за една залепена на вратата Ви бележка искат още 19 лв . отгоре на това което техният служител е объркал. Златна им хартията и горивото.Да съм се жалвал където трябва вика момичето от телефона на Енерджи про. Май ще предпочета оня некадърен алкохолик да се жалва където иска. Това не му е за пръв път и не само на мен в село. Пък не е и от наше село. Днес си платих всичката каша щото не сме за 100лв ,но на тоя много му стана вече. Защото било закъсняла фактура сега трябваше и да я плащам на 30 км от нас за да не ми спират тока . От коя гробница го изкопаха преди година и полвина за да пестят от заплати и оня трови нервите на хората . Вие с какво CV или във Ве Це си подбирате служителите , нещастници крадливи? Всичките монополисти вън ! Скубите мильони ,а пускате некадърни пияници да работят с трудещите се бедни. Нямам достатъчно средства за да идвам на стачки във Варна ,но тоя "служител"няма да го забравя . Само се притеснявам някой да не ме изпревари .
  • 6 Трайчо

    1 0 Отговор
    Прокуратурата да не предлага - а да образува дело и утре в съда.Ако има нарушения-затвор.
  • 7 дядо пешо

    1 0 Отговор
    Какво ще предлагате,направо дело,съд и затвор!За всички,които ни горабваха 23 години!Те се знаят като се почне от костов,шулевица,хубавото наде,пръмовица-кунева,овчаровци санишевци,турчолята царовсички!Да няма 240 депутати-лапачи!всички тези ,в затвор и там да бачкат,не да ги храниме и да им се конфискува цялото имущество !
  • 8 СССР

    0 0 Отговор
    не я слушайте прокуратурата защото тя работи за богатите за тия които и плащат а вия народа ли сте богатите не и никога няма да бъдете както и никой няма да се застъпи за вас освен самите вия запомнете го това много добре за да можете да отсявате онези сред вас които ви използват а това могат да са само богатите
  • 9 ЧЕЗАРИ

    0 0 Отговор
    След извършена проверка по подаден сигнал и с оглед категоричното становище на представителите на мажоритарния акционер на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД бяха констатирани нарушения в дирекция „Експлоатация и поддържане“. Ръководството на компанията взе решение и считано от 04.12.2012 г. освободи:
    г-н Андрей Живков, ръководител на направление „Столично“ в дирекция „Експлоатация и поддържане“, и Красимир Биджов, ръководител на звено „РЗ Витоша 3“ в същата дирекция.
    Ръководството обръща внимание на всички служители, че не толерира поведение и действия, нарушаващи правилата и уронващи доброто име както на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД, така и на останалите дружества от Групата ЧЕЗ в България.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове