Last news in Fakti

22 Юли, 2021 19:22 3 634 47

Президентът: Край на дискриминацията на българите в РСМ ще бъде знак за европейската зрялост на страната

  • румен радев-
  • рсм-
  • дискриминация

Румен Радев се срещна с ръководството на партия Граждански демократичен съюз от югозападната ни съседка

Президентът: Край на дискриминацията на българите в РСМ ще бъде знак за европейската зрялост на страната - 1
Снимка: Пресцентър

Преустановяването на дискриминацията и уважението на правата на българите на територията на Република Северна Македония (РСМ) ще бъде знак за европейската зрялост на страната. Покриването на Копенхагенските критерии е задължително условие за начало на преговорите за членство в ЕС от страна на РСМ и аз съм убеден, че само с общи усилия можем да го постигнем. Това заяви президентът Румен Радев на среща с ръководството на партия Граждански демократичен съюз от Република Северна Македония, провела се днес на „Дондуков“ 2.

Президентът определи срещата като позитивна стъпка в развитието на отношенията между двете държави. По думите му, прекият диалог на всички нива за разрешаване на откритите въпроси между България и РСМ няма алтернатива в стремежа на югозападната ни съседка за постигане на пълноправно членство в ЕС.

Държавният глава оцени високо приноса на президента Стево Пендаровски и министър-председателя Зоран Заев за възстановяване на двустранния диалог на най-високо равнище. „Време е тези първи стъпки да стимулират и институциите, и политическите партии в РСМ, да се ангажират с реализирането на огромния потенциал в двустранните отношения, а не с трупането на нови проблеми“ призова президентът.

Румен Радев подчерта, че именно България е най-заинтересована от ускоряване на европейска интеграция на РСМ и очаква възможно най-скоро реални резултати в изграждането на добросъседски отношения. “Над 120 000 наши сънародници в РСМ имат български паспорти и те очакват институциите в България да се ангажират много по-активно с решаването на техните проблеми, очакват много по-активно и динамично партньорство между нашите страни“, заяви президентът. Държавният глава отново изрази очакването на България за устойчиво и необратимо преустановяване на дискриминацията към българите в Република Северна Македония, изоставяне на езика на омразата в учебниците по история, в надписите на историческите паметници, в музеите и в обществените медии в югозападната ни съседка.

Председателят на партията Петър Колев отбеляза, че хиляди граждани на РСМ, които са българи по произход, с нетърпение очакват деня, в който страната ще започне преговори с ЕС, но това няма как да се случи ако продължава процесът на дискриминация. Петър Колев изрази и очакването си обществото да работи срещу силно изразения говор на омраза не само към Република България, а и към хората, които са българи и живеят в Република Северна Македония.

От партията ще работят и търсят решения за по-бързото преминаване през този „бурен период“ в двустранните отношения и РСМ да може да започне преговори с Европейския съюз. Петър Колев обяви, че освен с институциите в България, от партията ще поискат официални срещи и с президента и премиера на РСМ, на които да аргументират своите виждания как може да се разрешат спорните въпроси.

„Ние сме убедени, че гражданите на Република Северна Македония, които се самоопределят като българи, могат да бъдат една от многото възможности и мостове за надминаване на тези проблеми и възможност за по-скорошно и по-динамично европейско интегриране на Република Северна Македония“, подчерта Петър Колев. Той изрази и признателността си към българския държавен глава за последователната му позиция „най-добронамерено и искрено да чуе мнението и на българите, които живеят в Република Северна Македония“, за състоянието и перспективите пред двустранните отношения.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мдда

    11 79 Отговор
    Радев, а вие не дискриминирате ли македонците в България?? Какво се правиш на дръж ми шапката... Хайде изчезвай, некадърник!

    Коментиран от #13, #15, #23, #24, #25, #29

  • 2 Турчин

    17 75 Отговор
    Господин Президент,
    А управляваната от Вас Република България кога ще покаже европейския си подход спрямо турците живеещи в България? Първо се огледайте Вие какво правите и после казвайте грешките на другите. Вие господин Президент направихте най-голямата дискриминация към едно малцинство , като не дадохте нито един митистерски пост на турчин. Какъв обединител сте на нацията Вие господин Президент. А аз гласувах за Вас. Съжелявам, няма да повторя грешката си.

    Коментиран от #10, #16, #17, #19, #20, #21, #22, #32

  • 3 честен ционист

    8 46 Отговор
    Радев отдавна ви е търгувал. Сега се чуди само как с някакво меморандумче да прибута макетата, а на вас да каже, че ще ви псуват по-малко и по-малко БГ знамена ще горят из Скопие и Битоля.

    Коментиран от #6

  • 4 ммм

    9 42 Отговор
    Радев е един фашага. Иска само на неговите пингвини да дава...
  • 5 бай Даньо

    52 4 Отговор
    Крайно време беше да се появи открито пробългарска партия в РСМ! На добър час , България е с вас!

    Коментиран от #39

  • 6 хммдааа

    2 17 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    Прав си, точно това ще се случи.

    Коментиран от #9

  • 7 Радев

    21 9 Отговор
    Най достойни. Не е тиква нито неграмотен каскет с завършен пуц с подпис от другаря му г. ЖИВКОВ. СРАМ.
  • 8 !!!?

    15 15 Отговор
    Е нали най-голямият проблем беше, че са откраднали Историята !? Явно на Фигурантите са набили канчетата в Европа, защото е смешно да обявяват македонците за българи, а пък ги обвиняват, че са им откраднали Историята !!!?

    Коментиран от #28

  • 9 честен ционист

    5 7 Отговор

    До коментар #6 от "хммдааа":

    Винаги съм прав, а партийката що не вземе да се прекръсти на ГЕРМ, така и така е побратима на ГЕРБ и двете създадени от Германия.
  • 10 надизеяка

    35 1 Отговор

    До коментар #2 от "Турчин":

    Турците, ако искат министерски пост,да го търсят в Турция.

    Коментиран от #11

  • 11 !!!?

    7 12 Отговор

    До коментар #10 от "надизеяка":

    Ще видиш новото турско правителство на "има такъв народ"...сещай се за кой народ става дума !!!?
  • 12 Полковник РУМНО

    18 3 Отговор
    Нe нa влизaнeтo нa РCМ в EC. Влизaнeтo oзнaчaвa крaй нa бългaрcкaтa aзбукa, пиcмeнocт и иcтoрия. Гърция вoди прeгoвoри 28 гoдини и нaкрaя РCМ ce cъглacи c уcлoвиятa нa гърцитe

    Коментиран от #38, #40

  • 13 Полковник РУМНО

    18 1 Отговор

    До коментар #1 от "мдда":

    Говориш глупости. В РБългария няма северномакедонци. Съгласно Преспанският договор, държавата ви се казва РСМакедония.
  • 14 !!!?

    8 16 Отговор
    Фигуранта като редови фаттмак знае само напред,...кръгом - и пак напред !!!?

    Коментиран от #27

  • 15 Лукреция

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "мдда":

    Дръж си ръцете в джобовете и го стискай здраво докато му изтече акъла!
  • 16 гост

    14 1 Отговор

    До коментар #2 от "Турчин":

    Някой да си го заслужи. Но като чета това което си написал, научи първо български, пък после "искай" министерски кресла.
  • 17 Свинска кавърма

    19 1 Отговор

    До коментар #2 от "Турчин":

    Когато в Турция се регистрира българска партия подобна на ДПС и участвува в управлението на държавата с министри в правителството , тогава ще имате и вие министър в България !
  • 18 ХАРОН

    8 4 Отговор
    Убеден съм, че Зайко Кокорайко много скоро ще разбере, че никога не е разговарял с правилния човек от българската държава. С Тулупа вече пазарлъка е безсмислен, но за кайвеце- бива!
  • 19 ...

    9 4 Отговор

    До коментар #2 от "Турчин":

    Възродителният процес ви беше малко на вас, турчуля мръсни.
  • 20 ...

    15 2 Отговор

    До коментар #2 от "Турчин":

    Всичките турци в България сте едни неблагодарници - навсякъде от балканите ви изчистиха - Сърбия, Албания, Босна - няма турчин там, а ние ви позволихме да останете тук. Вместо да сте ни благодарни, да ни целувате з*дника, затова че не сме ви избили като другите, вие ставате нахални и искате министерски пост? Наглост, наглост...
  • 21 ...

    13 1 Отговор

    До коментар #2 от "Турчин":

    Когато ни се извините за 500те години робство, когато признаете геноцида и какво направихте с българите в Източна Тракия, когато има в Турция партия на българите, която да участва и да разпределя постовете във властта (намеквам, ДПС), тогава ще получите министерски пост.
  • 22 ...

    13 2 Отговор

    До коментар #2 от "Турчин":

    Тука не ти е Турция миличък, тук е България - нито на ромите, нито на турците. Тук се говори на български и вие малцинствата се съобразявате с нас, а не ние с вас. Като не ти харесва тук, предполагам имаш двойна гражданство (турски паспорт), можеш да си отидеш в Турция и там да търсиш министерския пост.
  • 23 Айляци

    10 4 Отговор

    До коментар #1 от "мдда":

    Респект за най достойния президент!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Перо

    7 2 Отговор
    Разковничето в двустранните отношения е в разбирането на историческата истина,но как да го разберат и приемат няколко поколения хора,дресирани, под дулото на оръжието. Колкото и да е добронамерен Президента,нещата са извън български контрол и не можем да направим компромис с национален интерес. Всичко е в ръцете на “макетата”!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Нещастник

    1 1 Отговор
    си Голям
  • 31 Ристе

    2 8 Отговор
    Како ке има дискриминациj кон бугарите како у Македониj нема татарци само македонци ова е вистината
  • 32 Защо си мисля

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "Турчин":

    че мдда и турчин са едно и също лице.гербераст.
  • 33 Да разберем

    0 2 Отговор
    Какво Се иска от Македония и защо.
    През 2017 се подписва споразумение за сътрудничество между България и Македония.
    В член 2 се казва ме България се задължава да вкара Македония в НАТО.
    В член 2 България се задължава да подпомогне и обучи Македония за да постигне критерии за влизане.
    За да стане това има издадена книга Федерална Конституция на Гедерална Република България.
    Идеята е проста България, Македония , Косово, Сърбия и Черна Гора във Федерална Република България. Това ще стимулира икономиките на тези страни всяка държава-членка щат има право на достъп до европейски фондове. Отпадат границите но не щатските конституция. Федерална Конституция се базира на Швейцарската , САЩ и Българска конституции. Проекта е за 10 години и има за цел да изравни икономиките , законите , здравната система на тези страни има още неща.

    Коментиран от #37

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Да се разберем

    1 0 Отговор
    Какво Се иска от Македония и защо.
    През 2017 се подписва споразумение за сътрудничество между България и Македония.
    В член 2 се казва ме България се задължава да вкара Македония в НАТО.
    В член 2 България се задължава да подпомогне и обучи Македония за да постигне критерии за влизане.
    За да стане това има издадена книга Федерална Конституция на Федерална Република България.
    Идеята е проста България, Македония , Косово, Сърбия и Черна Гора във Федерална Република България. Това ще стимулира икономиките на тези страни всяка държава-членка щат има право на достъп до европейски фондове. Отпадат границите но не щатските конституция. Федерална Конституция се базира на Швейцарската , САЩ и Българска конституции. Проекта е за 10 години и има за цел да изравни икономиките , законите , здравната система на тези страни има още неща.
    Официялен Език е Български и Майчиния
    Официялна писменост кирилица
    Официялна Валута лев до изравняване икономиките с Европа.
    250000 армия
    Дву камерен конгрес с частично гласуване.
    Федерално правителство и Федерален президент.
    Всички президенти на страните-членки щат се наричат
    Губернатори на щат правомощия на губернатора се определят от щатскат конституция.
    Финансиране на щат става чрез официялно искане към федерацията и конкурс може някой от Щатите да прояви интерес да финансира проект или Федерална Република България ще се обърне
    Към МФ или Евро банката.
  • 36 Бойко Тиквата

    2 0 Отговор
    На Тея Тулупи от СМ не им ли е ясно че членството в ЕС е в тяхна вреда.
  • 37 Бай Ганьо

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Да разберем":

    Туй нема как да стане.
  • 38 Пишеш глупости

    5 3 Отговор

    До коментар #12 от "Полковник РУМНО":

    "Нe нa влизaнeтo нa РCМ в EC. Влизaнeтo oзнaчaвa крaй нa бългaрcкaтa aзбукa..." ?!?
    Като на всеки полковник, ума ти е в зелените чорапи. Българската азбука, никога не е била само българска , а и руска, украинска, сръбска.. та и монголска, като от България е само разпространявана като изплагиатствана и преиначена гръцка азбука...!!!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Белези

    3 0 Отговор

    До коментар #41 от "Искапен ти вели":

    Белезите, които Македония е получила след близо 100 годишно сръбско управление и подтисничество неизбежно са дали отражение на мисленето на нашите братя.Сърбите ги прекараха през националистическата си пералня още след Балканската война и ги нарекоха унизително "южни сърби".Това много тежеше на македонските българи и те посрещнаха с ентусиазъм освобождаването си през 1941г., също както хърватите. Тогава сръбският агент , хитрият хърватин Тито измисли новата им националност като македонец, за да ги изравни с хървати и сърби. Унизителното южни сърби изчезна, но трябваше да изчезнат и връзките с България. Затова беше създаден македонския език, като една смесица на български диалект със много сръбски нови думи наложени по време на сръбското подтисничество чрез учебниците, образованието, пропагандата на средствата за масова информация на Сърбия. Учебниците по история и литература се цензурираха от сръбските тайни служби. Тито предаде и българите от Беломорска Тракия, които се бореха с гърците през време на Гражданската война в Гърция. Тито разреши на гръцката армия да ги обкръжи в Шар планина в Македония, за да могат англо-американците да ги бомбардират и избиват от въздуха. Всички, които се определяха за българи, Тито изпрати в концлагери и уби. Много честни хора емигрираха и потърсиха спасение в България. Така сръбската националистическа пералня изпра мозъка на братята ни в Македония.

    Коментиран от #45

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 СИДИ ПОДЛОГАТА

    0 0 Отговор
    Aлeкcaндър Cиди: Нoвoтo прaвитeлcтвo e дoгoвoрeнo oщe нa „Рoceнeц“ ИЛИ ПРЕДИ ТОВА !
    Нe виждaм ceриoзнa рeвизия нa прeдишнoтo упрaвлeниe, caмo някaкви хoрa гoвoрят, кaзa ,,пoлитикът" oт ВМРO............. ДАНО ДА НЕ Е ПРАВ !
  • 47 КРАЯТ НА БГ

    0 0 Отговор
    СЪС ВЛЕЗАНЕТО НА МАКЕДОНИЯ В ЕС - НИЕ СТАВАМЕ АЛБАНИЯ КАКТО И ТЕ ВЕЧЕ СА ! ИДЕТЕ И ВИЖТЕ АКО НЕ ВЯРВАТЕ - НАД 50%ОТ НС НА МАКЕДОНИЯ Е ОТ АЛБАНЦИ ! ДОРИ ЦИГАНИТЕ НЯМАТ ШАНС СЛЕД ТОВА !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове