29 Юли, 2021 15:36 1 836 19

Гьоков: Решенията за "Марица Изток” са неадекватни

  • георги гьоков-
  • марица изток

За Георги Гьоков средствата, до които България ще има достъп чрез Плана, са шанс и възможност за българското общество и икономика

Гьоков: Решенията за "Марица Изток” са неадекватни - 1
Снимка: БСП

„Националният план за възстановяване и устойчивост е изготвен под ръководството на бившите управляващи от ГЕРБ, които виждаха в него възможност да го превърнат просто в план за усвояване на средства – над 12 милиарда евро за България. Основният проблем в съдържанието на българския план е, че не е ясно какви проблеми решава и как ги решава. Този проблем остава и след промените залегнали във версията на Плана на служебното правителство.“ Това заяви народният представител от ПГ на “БСП за България“ Георги Гьоков от трибуната в Народното събрание, като допълни: „Наясно сме, че служебното правителство не може да извади напълно нов план с изцяло променена философия.“

„Оценяваме опита за нови решения в компонент „Ниско въглеродна индустрия“, все пак тук има повишаване на финансирането с около 1 млрд. лева. Без да коментирам всичко останало не намирам за адекватни решенията касаещи комплекса „Марица Изток”, каза още социалистът.

За Георги Гьоков средствата, до които България ще има достъп чрез Плана, са шанс и възможност за българското общество и икономика. „Разглеждам ги като уникален шанс Стара Загора и региона в рамките на десетина години да рестартира икономиката си и да я постави на друга основа, независима от развитието на комплекса „Марица Изток”. Но не виждам как със заложеното в плана ще се случи това“, коментира той.

По думите му заедно с екзотичните идеи за рязък преход към водород и биогаз, новото е схема за подпомагане на пускането в експлоатации на парогазова централа в Маришкия басейн: „Предвидена е открита процедура за предоставяне на инвестиционна подкрепа (до 500 млн. лева), за строителство и пускане в експлоатация на парогазови мощности с капацитет до 1GW“, обясни социалистът.

В тази връзка Георги Гьоков зададе следните въпроси към заместник министър-председателя Атанас Пеканов:

1.Наистина ли смятате, че Планът съдържа адекватни решения и гаранции за бъдещето на регион Стара Загора и комплекса „Марица Изток“?

2.Откъде ще идва природният газ в количества, необходими за функционирането на парогазова централа с мощност 1GW и осигурено ли е изграждането на газовата връзка за това количество природен газ?

3.Наясно ли сте, че заложеното в Плана ликвидира две държавни и две частни дружества и в един момент между 7 и 10 хил. работещи в Комплекса ще останат без алтернатива за заетост? Какво предвиждате за тези хора?

4.При условие, че ТЕЦ-2 е обект, елемент от националната сигурност и е в забранителния списък за приватизация, как ще се осъществява частното партньорство? Подготвя ли се ТЕЦ "Марица Изток-2" за приватизация?

5.За да излязат от експлоатация трите рудника, каквато е алтернативата след прилагане на заложеното в Плана, са нужни огромни средства, в рамките на 3-4 милиарда, откъде ще дойдат тези средства и предвидени ли са те?

6. Защо в Плана не са включени напредничави технологии, които са доста добри от гледна точка на ефективност, независимост от енергийни доставки и са добри за околната среда. Една от тези технологии е разработка на минно-геоложки университет "Св. Иван Рилски" - изграждане на система за улавяне и съхранение на въглерод (УСВ) в земните недра, която гарантира както запазване на добива от мините, така и работните места в ТЕЦ. По-важното – страната ще запази енергийната си сигурност и независимост, а цената на тока ще остане предвидима за дълъг период. Не случайно комплексът вече работи с университети по предпроектно проучване, което да покаже доколко всичко това е изпълнимо. На мен лично ми е трудно да преценя – по света все още няма толкова големи функциониращи инсталации от такъв тип.


Бел.ред.
И двете партии, ИТН и ГЕРБ, обещаха на избирателите си мажоритарен вот и получиха общо 128 депутата. Сега ще изпълнят ли обещанието си? Линк към резултатите


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Матей

    4 1 Отговор
    Бе те големи ги въргалят,на гол тумбак--чифте пищови,футуристични технологии,безлюдни,бомбастично скъпи и неуместни за нашето дередже.Обзалагам се ,че го дирижират американски соросоидни агентури за влияние,да съсипят последните остатъци от функциониращи индустриални мощности и да ни оставят на гола поляна.Не мога да проумея защо се пускат такива теми за обсъждане,нещо немислимо допреди години,или е назряло според прозореца на Овертон?загубите ще са колосални,ще се даде и нов тласък на емиграцията като се оставят десетки хиляди без поминък,голям келепир,няма що!
  • 2 Дилян Симеонов

    6 1 Отговор
    А бе, като излезете да се изказвате бъдете подготвени бе хора, звучите, като Мая Манолова в Ст. Загора , където искаше да изкарва хората от подземните мини на МАРИЦА ИЗТОК , а тя си нямаше и грам понятие в какво се състои работата и значението рудник ! А в ТЕЦ -2 има природна газ отдавна прекарана !

    Коментиран от #8

  • 3 Табаков

    2 2 Отговор
    " екзотичните идеи за рязък преход към водород и биогаз" За биогаз ще накарат всички крави в България да пръцкат в колби. Можем и ние да помагаме,като ни доведат до вопиюща бедност и ни накарат да ядем само "боб чорба и фасул чорба",както беше писал един неграмотяга.
  • 4 въпросче

    4 1 Отговор
    От къде накъде Мая Манолова ще си има поне 2 грама понятие, в какво се състои работата в рудник? Все едно аз да си имам понятие от тампони,превръзки и танга.
  • 5 Само

    1 2 Отговор
    БСП са подготвени да управляват и са наясно с това животно политика...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Тракиец

    3 2 Отговор
    Да му мислят заралии те си избраха Слави.Сега той да им дава заплати.
  • 8 пешо средния

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Дилян Симеонов":

    Тази газ в момента е недостатъчна .
  • 9 pbdan

    1 1 Отговор
    Тия 10 000 миньори да направят върху площадките на рудниците фотоволтаици - и без това нищо не расте вече там. Заравнят терена, "садят" волтаици, инсталират електрониката, вкарват в мрежата. Ще струва много пари, но да измислят някакъв зелен европроект. Разбира се това ще стане постепенно. Тая година 50МВтп, догодина 100МВтп и т.н.

    Коментиран от #12

  • 10 АМОН

    1 3 Отговор
    ЗАРАДИ ТЕЗИ НЯКОЛКО ХИЛЯДИ ЧОВЕКА ЛИ ТРЯБВА ДА ПЛАЩАМЕ ВСЯКА ГОДИНА ПО 400 МИЛИОНА ЕВРО ЗА ВРЕДНИ ЕМИСИИ.

    КЪДЕ ,КЪДЕ ПО РАЦИОНАЛНО Е ДА СЕ ИЗГРАДЯТ ГАЗОВИ ЦЕНТРАЛИ , КЪДЕТО ВРЕДНИТЕ ЕМИСИИ СА СТОТИЦИ ПЪТИ ПО МАЛКО , ЗАЕТИТЕ СЪЩО , А ИЗГРАЖДАНЕТО НА МОЩНОСТИТЕ НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА Е ТАМ КЪДЕТО СА СЕГА МАРИЦИТЕ.

    ЗАЩО НАПРИМЕР ДВЕ ОТ МОЩНОСТИТЕ ДРУГАРЮ ГЬОКОВ ДА НЕ СА ДО СТАРА ЗАГОРА И ТОПЛАТА ВОДА ДА СЕ ПОЛЗВА ЗА ОТОПЛЕНИЕ НА ЖИЛИЩАТА В ГРАДА ТИ.

    ТРЯБВА ЛИ СЕГА ЗАРАДИ БЪЛХАТА ДА ИЗГОРИМ КЪЩАТА?!

    ЗАТВАРЯЙТЕ И ТЕЦ 1 И 2 И 3 !!!

    Коментиран от #11, #13, #15, #16

  • 11 pbdan

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "АМОН":

    Емисиите при гориво газ са 2 пъти по-малки, няма наночастици и серни окиси. Но е скъп и тия миньори няма какво да добиват. Иначе тригенерацията (газова турбина, парна турбина, парно отопление и производство на хлад) е ефективна до всеки по-голям град (не само Стара Загора). Скъпо ще е обаче и трябва пак да го минем по зелен евро екопроект.
  • 12 ГУМЕН КРАДЕВ

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "pbdan":

    В 22.00 ч. какъв ток ще правиш ? Или ще раздаваш свещи ?

    Коментиран от #18, #19

  • 13 ГУМЕН КРАДЕВ

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "АМОН":

    Спри си тока и няма да има нужда от централите ! Относно бълхите - българин си и си софиянец !
  • 14 К.К.

    0 1 Отговор
    Да ги затварят, тук не се диша.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 упадък

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "АМОН":

    Ти имаш ли си понятие? Да направили Газови централи до Стара Загора. Моля те се не пиши глупости ,че си много смешен.Ограмоти се ,че тогава. Намери си друго място за изява.
  • 17 Реалност

    1 0 Отговор
    Комплекса Марица изток произвежда евтин ток от ниско калорични въглища ,сега настроиват хората че не е изгодно и чисто,да но спомнете си периода когато ни обещаваха че затварянето на блоковете в АЕЦ нямаше да се отрази на цената на тока ,тук нещата се правят за да се усвоят пак пари които реално ще потънат в някои джоб,газта е екологична ,но не е достатъчна ,а и цената на тока произведен от газ няма да е по евтина ,напротив може да е доста по скъпа,за вотоволтаиците цифрите изглеждата добре на хартия защото ги писаха че произвеждат ток по 24 часа в денонощието дори и през зимата ,накрая ще ни принудят да си закрием производството и ще ни кажат оправяите се ние ви отпуснах ме пари ,това че някои ги прибра в шкавчето нас не ни засяга.
  • 18 pbdan

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "ГУМЕН КРАДЕВ":

    Ти понятие от енергетика имаш ли? През деня се спират ВЕЦ-овете, зареждат се ПАВЕЦ-ите, а през нощта се пуска ТЕЦ-а на природен газ ако е необходимо.
  • 19 pbdan

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "ГУМЕН КРАДЕВ":

    През нощта консумацията пада двойно, но АЕЦ-а продължава да работи, а ФЕЦ става излишна.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове