30 Юли, 2021 14:48 4 470 20

Гълъб Донев отнесе критики в НС за преизчисляването на пенсиите

  • гълъб донев-
  • преизчисляване на пенсии

Служебният социален министър отговори, че са се водили от принципа на солидарността

Гълъб Донев отнесе критики в НС за преизчисляването на пенсиите - 1
Снимка: БГНЕС

Водили сме се от принципа на солидарността при преизчисляването на пенсиите. Това отговори в пленарната зала служебният социален министър Гълъб Донев след въпрос на Мая Манолова от „Изправи се БГ! Ние идваме“ относно справедливостта на ръста.

Тя разкритикува формулата за преизчисляване, защото част от пенсионерите ще получат средно с 10 лв. по-малко в сравнение с размера, който са получавали по време на пандемията, съобщи бТВ.

„Тяхното очакване е, че поне увеличението ще надскочи тази граница от 350 лв. Решението чрез средствата на социалното осигуряване да се достигне до ниво от 369 лв., всички сме наясно, че няма да се отнася до всички пенсионери. Има такива, които заради факта, че има жилище или плевня – няма да отговорят на критериите за социално подпомагане и ще останат с 340 лв.“, заяви депутатът.

Вчера на Министерски съвет беше одобрено да има скок с 12,5% средно за всички пенсионери или 64 лв. средно увеличение на пенсиите. Ръстът трябва да се осъществи чрез покачване на тежестта на една година осигурителен стаж в пенсионната формула от 1,2 на 1,35 към изчисляването на пенсиите.

„Има солидарност спрямо приходите от осигурителните вноски на лицата, които работят сега и средствата за изплащане на пенсиите, обезщетенията и помощите от държавното обществено осигуряване. Според предвиденото в действащото законодателство, от 1 юли бяха осъвременени по т.н. „швейцарско правило“ размерите на всички пенсии, свързани с трудова дейност“, отговори Донев.

Той уточни, че преизчисляването се случва върху действителния размер на пенсията, а не върху получавания минимален или максимален размер. От 1 юли с 5% беше увеличена и социалната пенсия за старост.

„След пенсионирането си, лицата които не са работили и не са подлежали на осигуряване – нямат принос за нарастването и затова няма основание техните пенсии да се определят или преизчисляват, в зависимост от осигурителния доход“, допълни социалният министър.

Донев посочи, че преизчисляването трябва да има положителен финансов и социален ефект, като ще осигури възможността за увеличаване на размера на новоотпуснатите пенсии след 1 октомври 2021 г. „Приемането на това предложение за промени в законодателството ще доведе до по-високо ниво на заместване на доходите от труд и на настоящите, и на бъдещите пенсионери с по-голям осигурителен стаж, което е и по-справедливо“.

Доходите на 915 хил. пенсионери ще се увеличат, според предложението. Остава депутатите в Народното събрание да одобрят внесените от служебния кабинет промени.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 народа

    34 8 Отговор
    Кирил Петков ПРЕМИЕР
  • 2 Пенсионер

    6 27 Отговор
    Бря да му се не види, някой е прачел какво пишем от седмица тука. Бравос, а да видим какво ще измътят сега. Казвах ви , че Боко ни даваше повече и се усетиха.

    Коментиран от #4

  • 3 ЦК на ГЕРБ

    8 46 Отговор
    Бойко Методиев Борисов отново Премиер !!!

    Коментиран от #12, #20

  • 4 гадно

    40 8 Отговор

    До коментар #2 от "Пенсионер":

    За това си на това дередже понеже Боко ви даваше, 12 години не си мръдна пръста за пенсионерите.
  • 5 Последния Софиянец

    23 9 Отговор
    В 16 часа всички пред Президентството да накараме Слави да върне мандата!
  • 6 пенсио легионер

    12 6 Отговор
    Не се еавайте с пенсионерите, щото пенсионерихе да не ви ехат. Пенсията минимум 500 лева на калпак. Отгоре само за заслужили. Таван 3х500. Айде. Казах.
  • 7 БАЙ Х@Й ‼️

    13 2 Отговор
    От девет кладенеца вода , със продънени ведра! Защо който е спестяват и купил имот сега да е ощетен, а който е профукал заработеното да му се дава повече !!! Като се преизчисляват просто се смята по днешна база , а не на който не е работил да се дава повече ! И стига с мантрата работещи издържат пенсионирани - какво става с доброзорното осигуряване - вече 20 години събират пари без да са дали и стотинка ! Като започнат да изплащат и те ли ще взимат от работещи да дават на пенсионирани!!!
  • 8 питащ

    15 5 Отговор
    Слушай бе гълъб, защо не вземеш да отлетиш с глупостите си. Каква е вината на вече пенсионерите, че новите пенсии се изчисляват на по - висок осигурителен доход във връзка с нарастването на цените. Имаш ли възможност да го разбереш. Когато се пенсионирах 2006 г. цените бяха едни, а после станаха олеле мале. Затова пак казвам се вдигна и осигурителния доход на който се изчисляват новите пенсии. Това което пре длага от 1.2 на незнам колко си са пълни глупости и единствено ощетяват по рано пенсиониралите се.
  • 9 БатКапутин

    9 6 Отговор
    Пенсиите следва да се преизчисляват по скала: Най-много да се вдигнат пенсиите отпуснати до 2000 г., които ромчетоКостов оряза като джелатин. Примерно +30%. Следва пенсиите отпуснати до 2005 + 20%, до 2010 г. +10%, тия до 2015 г. + 5% и точка.

    Коментиран от #10, #11

  • 10 Костов отряза

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "БатКапутин":

    2/3 от пенсиите. Факт!

    Коментиран от #14

  • 11 Рони

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "БатКапутин":

    Браво ето един умен човек
  • 12 СЕПТЕМВРИ ЩЕ БЪДЕ МАЙ

    3 8 Отговор

    До коментар #3 от "ЦК на ГЕРБ":

    ИДВА БОРИСОВ ЧЕТВЪРТИ💪💪💪💪

    Коментиран от #13

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Кака Мара

    0 3 Отговор

    До коментар #10 от "Костов отряза":

    Айде стига с тоя Костов бе! Защо другите след нито не промениха формулата?
  • 15 Защо не направите

    7 1 Отговор
    като Сталин? Има пенсионер, има проблеми! Няма пенсионер, няма проблеми! Така много бързо ще решите въпроса, защото хората с големи заплати явно се възмущават, че пенсионерите живеят като крезове. А създаденото около нас е плод на труда на нашите родители. Колкото и да го крадат някои, все още остава за крадене. Няма държава, която да има подобно отношение към пенсионерите. Румъния вдигна пенсиите с повече от 40 процента. При нашата скъпотия и галопиращи цени, другото е геноцид. Това ли е целта?
  • 16 НОИ

    5 3 Отговор
    Няма никаква актуализация на пенсиите. Защо лъжете пенсионерите?. Чисто и просто вкарват Бойковата добавка за постоянно в пенсиите. Ето как го правят! 1.Тавана на пенсията в момента е 1440 + 50 лева добавката на Бойко =1490 лева. Такава пенсия получава всеки тавански пенсионер месечно. 2. Правителството предлага новият таван да стане равен на 1500 лева. Тоест вдигат тавана на пенсията само с 10 лева. Тези 10 лева се вземат от малките пенсии, които от 350 лева с Бойковата добавка (300+50),ще станат вече 340 лева.Тоест с 10 по малко. Просто като бобена супа. Аман от манипулатори.
  • 17 Пенсионер от БГ

    7 0 Отговор
    Пенсионери съединявайте се! Вие сте над 2 милиона и ще ставате повече, ако прогнозите са верни. Трябва само да бъдете единни и да гласувате за този, който плаща повече. Винаги ще има такъв, защото, докато гласувате за него, ще ви плаща и ще ви наричат нежно „нашите майки и бащи“.

    Зaдължитeлнo трябвa дa ce приeмe внeceния зaкoнoпрoeкт нa cлужeбнoтo прaвитeлcтвo зa aктуaлизaциятa нa пeнcиитe oт 01.10.2021 гoдинa c прoмянa нa кoeфициeнтa oтчитaщ принoca нa трудoвият cтaж oт 1,2 нa 1,35.

    Задължително тази eceн при приeмaнeтo нa бюджeт 2022 трябва ce приeмe,чe вcички cтaри пeнcии до 2020 година да ce прeизчиcлят cъc cрeднo ocигуритeлният дoхoд oт 2020 гoдинa.

    Партиите гласували за приемането на преизчисляването няма да бъдат забравени и вcички пeнcиoнeри щe глacувaт зa тях.Прeдупрeждaвaм ви,чe нe трябвa дa лъжeтe Бългaрcкия НAРOД,зaщoтo тoвa щe ви бъдe зa пocлeднo.

    Тaкa,чe cкъпи пeнcиoнeри пoмиcлeтe cи дoбрe зa кoгo дa глacувaтe на следващите избори,когато и да са!
  • 18 пенсионер

    3 2 Отговор
    а бе каво увеличение и преизчисляване жива порнография с 37 години трудов стаж в държавно предприятие вземам 310 лв пенсия плюс 50 лв добавки общо 360 лв сега ще вземам 340 лв е за какво говорим да съ само аз а то 800 хиляди пенсионери стига сте заблуждавали бедния народ
  • 19 Струва ми се,

    3 4 Отговор
    че ножицата ще се разтвори много м/у старите и новите пенсии по тови вариянт.Или на мен ми се струва така?
    Искаме и ние 20% увеличение.
    Правят струват само минималните и максималните пенсии увеличават.Останалите ни залъгват с някакви си 5%.До кога така?
  • 20 никой

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "ЦК на ГЕРБ":

    Бойко Методиев Борисов в панделата
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове