3 Август, 2021 09:03 2 339

Колко българи са взели кредит през 2021 година?

  • кредити-
  • финанси-
  • tbi bank-
  • поръчител

Като общ брой изтеглени кредити официалните източници посочват за първото тримесечие на 2021 година 2,769 млн.

2020 и 2021 година бяха неочаквани, непредсказуеми, разтърсиха из основи битието ни и промениха начина, по който живеем, работим, общуваме и се обучаваме. Финансовата сфера не остана незасегната. За 2021 година се наблюдава нарастване на броя на депозитите и намаляване на броя на изтеглените кредити. Най-вероятно причините за това се коренят в несигурността на хората за работното им място и доходите, както и в стремежа им да си подсигурят спестени средства за трудни моменти, безработица или нови финансови катаклизми.

Как се промени броят на кредитите през 2021 година?

През първото тримесечие на 2021 година се отбеляза спад на големите кредити. Само 106 домакинства са изтеглили кредит над 1 000 000 лв. за сметка на 142 домакинства за същия период година по-рано. Намалява и процентът на кредитите до 1000 лв., както и общо на заемите, независимо от тяхната сума. Спадът в броя на кредитите за 2021 година е 5.8%.

Като общ брой изтеглени кредити официалните източници посочват за първото тримесечие на 2021 година 2,769 млн. Интересен факт е увеличаване на сумите, които се теглят, за сметка на намаляване на броя на кредитите. Макар че по-малко потребители са взели заем в сравнение с предходната година, общата стойност на изтеглените кредити за 2021 г. е по-голяма с малко над 7% от тази през 2020 година и достига 26,085 млрд. лева. През 2020 и 2021 година преобладават кредитите на стойност между 100 000 и 250 000 лв. Реално е да предположим, че това са кредити за имот, инвестиции и други подобни.

Спадът на доходите, несигурността за работното място, пандемията и свързаните с нея ограничения явно са направили хората по-предпазливи по отношение на задлъжнялостта. Финансовата криза е отказала част от тях от теглене на кредит за покупка на вещи, които не са първостепенно важни, и е довела до увеличаване на броя на хората, теглещи кредит за покупка на свой дом и други по-съществени разходи.

В сферата на бизнес кредитирането се наблюдават същите тенденции. Спадът на кредитите тук за 2021 година е 5.2% в сравнение с предходната година. Отново се наблюдава нарастване на стойността на изтеглените суми. За първите 3 месеца на 2021 година бизнесът е изтеглил по-малък брой кредити, но на по-висока стойност. Увеличаването на сумите е с почти 3%. Намаленият брой изтеглени кредити за бизнес цели през 2021 година също не следва да ни изненадва. Затрудненото функциониране на редица бизнеси, трудностите по отношение на транспорт, персонал, периодичното преустановяване на дейността и редица други фактори, свързани с пандемията от Ковид-19, правят бизнес средата несигурна и отказват много фирми от инвестиции. Средствата, взети на заем, основно са употребени за решаване на текущи проблеми, спасяване на бизнеса от фалит, покриване на междуфирмената задлъжнялост, въвеждане на разписаните мерки за борба с COVID-19.

Какви други причини за редуцирания брой на кредитите са възможни?

Финансовата несигурност, кризата, безработицата тласка хората към предпазни депозити и спестявания, възпира инвестициите и необмислените или второстепенни разходи.

Затрудненото придвижване поради пандемията и затворените места за забавления водят до намаляване на средствата, които потребителите плащат за ресторанти, забавления, почивки и екскурзии. Като цяло българите имаха практиката да пътуват до далечни дестинации на кредит. Временното преустановяване на тези пътувания естествено доведе до спад в броя на кредитите, теглени с тази цел.

Не е неестествено да посочим като причина за редуциране на броя на изтеглените кредити и отпуснатите безлихвени заеми, от които са се възползвали немалко потребители. Задоволявайки нуждата си от средства по този начин, те са намерили за безпредметно кандидатстването за кредит с лихва. Изтеглените безлихвени заеми са на обща стойност около 44 млн. лева, а средната стойност на кредит е около 4 000 лв. Това обяснява спада на броя на подадените молби за потребителски заем до 1000 лв. за 2021 година в сравнение с предходни периоди.

Възможно е редуцираният брой кредити да се дължи и на намаляване на броя на хората, които са съумели да намерят поръчител за своя кредит в условията на несигурност и финансова криза.

Кредит без поръчители

Ако се нуждаете от кредит и също се затруднявате да намерите гарант, бързите банкови заеми онлайн, които се отпускат без поръчители и само срещу лична карта, са идеално решение за вас. Подобен кредитен продукт се предлага от TBI Bank. Сумите са до 10 000 лв., условията са прозрачни, одобряването на молбата е бързо, а получаването на средствата и изплащането на вноските се осъществява по най-удобния за потребителя начин.



Свързани новини


Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове