30 Август, 2011 15:38 4 481 0

Сбогом на хартиените листовки

  • ивайло московски-
  • листовки за шофьори

Ще кажем сбогом на хартиените носители  при листовките за кандидат шофьорите. Хартията носител при тях ще остане до края на годината. Тя ще бъде заменена с таблети. Изцяло електронен изпитът ще стане от началото на следващата година. Тогава кандидат-шофьорите ще отговарят на въпросите с помощта на таблети, а не както досега - с лист и химикалка.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски представи днес новата система за провеждането на теоретичния изпит за кандидат-водачите на моторни превозни средства.

След промените проверката на листовките ще се извършва на компютър с интернет, скенер и баркод четец, а не по шаблон както бе до сега. Всяка листовка ще бъде с различна комбинация от въпроси. Всичко това ще ограничи възможността за манипулиране на резултатите от теоретичните изпити, обясни министър Московски. Други промени, които се предвиждат е намаляване на броя на въпросите от 60 на 45, като се въвеждат повече от един верен отговор и всеки тест е запечатан в индивидуален плик с холограмни стикери, които се разрушават при отваряне..Изпитът ще е с продължителност 45 минути, а максималният брой точки ще бъде 97.

Всички нововъведения са насочени към повишаване на качеството на обучението и спирането на порочната практика да се купуват шофьорски книжки. „Липсата на достатъчно знания и умения е основната предпоставка за многото катастрофи по пътищата. Борбата с тях включва комплекс от мерки и една от тях е въвеждането на електронните листовки", каза министър Московски. „Темата е чувствителна за обществото. Затова целта е новата система да минимизира възможностите за измами", допълни той. Очаква се системата да започне да действа в края на септември или началото на октомври на тази година.

С новата система изпитът на един кандидат ще струва 7,50 лева, като в тази сума е калкулирана и стойността на електронните терминали, с които ще се проверява и валидира изпитът. Те ще са на разположение на изпитващите и са с големината на куфар.

По време на събитието бе демонстрирано как ще бъдат проверявани листовките на кандидат водачите като освен министър Ивайло Московски, участие взеха и изпълнителният директор на Автомобилна администрация Валентин Божков, представители на бранша, народни представители и експерти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА