Last news in Fakti

4 Август, 2021 12:00 1 323 7

Ново райониране на детските градини

  • детски градини-
  • мон

Целта е да се облекчат родителите

Ново райониране на детските градини - 1
Снимка: Shutterstock

Ако за детето няма място в желаната детска градина в района по местоживеене, в София и големите градове за равностойно ще се смята алтернативно място в същия административен район по настоящия адрес на детето. Това ще бъде възможно с решение на кмета. Ако общината не предложи такова място, държавата ще дължи компенсация. Целта е родителите да не водят децата си в детски градини, отдалечени на десетки километри от дома им.

Това предвиждат промени в Наредбата за условията и реда за предоставяне и изплащане на средства от държавния бюджет за компенсиране на разходите, извършени от родителите за отглеждането и обучението на децата, които не са приети в държавни или общински детски градини или училища поради липса на свободни места. Документът е публикуван за обществено обсъждане до 2 септември т.г.

Освен това Министерството на образованието и науката (МОН) разширява кръга на специалистите, които имат право да се грижат за обучението на децата, останали извън държавните и общински детски градини. Държавата ще компенсира разходите на родителите за образователни услуги, ако имат договор не само с дипломирани педагози, но и със студенти в последна година от обучението си по педагогически специалности. За такива се смятат „Предучилищна педагогика“, „Предучилищна педагогика и чужд език“ и „Предучилищна и начална училищна педагогика“ от професионално направление „Педагогика“ от област на висшето образование „Педагогика, педагогически науки“.

Заявлението за придобиване на право на компенсация ще може да се подава или веднъж годишно до 5 ноември, или до 5-о число всеки месец от декември до юли. Сега се подава само веднъж в началото на учебната година.

Намаляват се документите, необходими за изплащане на компенсациите. Договорът за обучение или за отглеждане и обучение се прилага само към първото искане за изплащане, а за следващите периоди – само ако са настъпили промени.

Съгласно Закона за предучилищно и училищно образование право на компенсация имат родители на деца от тригодишна възраст до постъпването им в първи клас, които не са приети в детска градина за съответната учебна година поради липса на места.

Ако промените в наредбата бъдат приети, повече деца без места в държавните и общински детски градини ще получат компенсации. По този начин няма да се стига до критични ситуации като тази в София от преди няколко месеца. Тогава хиляди деца не бяха приети, но по сега действащите правила родителите им нямат право на компенсации.

Проекта за изменение на Наредбата за условията и реда за предоставяне и изплащане на средства от държавния бюджет за компенсиране на разходите, извършени от родителите за отглеждането и обучението на децата, които не са приети в държавни или общински детски градини или училища поради липса на свободни места можете да видите ТУК.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КАК

    5 0 Отговор
    едно време България е била с 9 000 000 милиона жители и не е имало недостиг на места в детските градини?!?! Питам и не търся отговор, 2021 г. сме под 6 000 000 мил. и в София вече не се живее нормално!!! Нещо е много сериозно сбъркано...

    Коментиран от #2, #4

  • 2 Капитализмът

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "КАК":

    ... е по-низша форма на обществено устройство от комунизма, това е отговора!!!
  • 3 Спас Николов

    4 0 Отговор
    При самоковското Фандъче няма да има места в детските градини. Гарантирано от ГРОБ!
  • 4 moiraine

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "КАК":

    Как няма да е сбъркано, като голяма част от детските градини бяха реституирани, приватизирани, продадени, съборени, за да изникнат на тяхно място бетонните творения на пияни архитекти! Как няма да е сбъркано, като в провинцията първата работа на седесарите беше да изпозатворят де що имаше фабрики и заводи! Как няма да е сбъркано като в малките населени места останаха освен без поминък и без здравеопазване и училища. Изначално сбъркан е моделът, защото сбъркани са хората, които го създадоха.
  • 5 Лепа Цецо от село српска плескавица с па

    1 0 Отговор
    Много е късно другари, другарки и прочие червена номенклатура...,а и никой вече не ви вярва. Много от семействата, които продължавате да прецаквате са много високо квалифицирани и се готвят усилено да емигрират (евакуират) до година две. Прецаканите 10000 майки само в София щяха да ви носят минимум 120 милиона лева годишно данъци и осигуровки в бюджета. Сега ще ходят да бачкат, гледат семейства и пълнят хазната другаде. Браво, успявате да изгоните и малкото останали млади хора. Накрая ще си останете само сервитьорки, склададжии и партиини бездарници, но на широко да ви е сладко.
  • 6 глоги

    2 0 Отговор
    Сбъркано е сериозно,спряха ни топлата вода пак.
  • 7 бушприт

    1 0 Отговор
    Пак повтарям: Комунизмът е висш обществен строй и все още не е въведен в Европа. Има държави, в които може да се въведе но в България едва ли.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове