Last news in Fakti

5 Август, 2021 14:40 4 413 56

Софийският университет започва проверка срещу Петър Илиев за плагиатство

  • софийски университет-
  • студенти

Ако преценят, че сигналите са допустими, ще ги изпратят за проверка на Етичната комисия на СУ

Софийският университет започва проверка срещу Петър Илиев за плагиатство - 1
Снимка: БГНЕС

До ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков са подадени три сигнала за наличие на плагиатство в труд на д-р Петър Илиев, който е номиниран от „Има такъв народ“ за министър на вътрешните работи. Това съобщиха от университета пред правния сайт „Лекс“.

От висшето училище посочиха само, че подателите са сред т. нар. заинтересовани лица – т.е. преподаватели или студенти, но не съобщават имената им. Сега предстои проф. Герджиков да изпрати сигналите до заместника си по научноизследователската дейност проф. Николай Витанов, който заедно с юрист от правния отдел и специалист от „Човешки ресурси“ в 7-дневен срок от днес да извършат проверка по допустимост.

Ако преценят, че сигналите са допустими, ще ги изпратят за проверка на Етичната комисия на СУ. Неин председател е доц. Валентина Кънева от Философския факултет, а заместник ѝ е доц. Боряна Мусева от Юридическия факултет, влизат и представители на останалите факултети – специалисти по история, педагогика, медицина, биология, филология, математика и един студент.

Ако Етичната комисия установи плагиатство и в какъв мащаб е, ще го докладва на ректора. Според правилника на СУ това е основание за освобождаване от академична длъжност.

Съмненията за плагиатство в книга на д-р Петър Илиев се коментират в публичното пространство вече цяла седмица. Твърденията са, че десетки страници от книгата на Илиев „Компетенцията на Народното събрание“, издадена през 2015 г., са „взети“ от дисертацията на доц. Наталия Киселова „Парламентарен контрол“. И двамата са част от катедрата по Конституционноправни науки в ЮФ на СУ.

В интервю за сайта anteni.bg доц. Киселова за първи път потвърди съмненията. Тя разказва, че още през 2015 г. е разбрала за плагиатството, но не е алармирала публично за случая „за да не стават скандали… Защото плагиатството се наказва тежко и да не се обвинява университетът. А и този човек (Петър Илиев) можеше да загуби мястото си в катедрата".

Освен това Киселова намеква и за натиск. На въпроса не е ли нормално, ако някой е плагиатствал да си загуби мястото в университета, тя отговаря така: "Е, нормално е, но когато той има здрав гръб, така става. И аз какво можех да направя? Обявиха конкурс, той искаше да влезе в него, но не успя. И после разправяше, че му спрели развитието".

Попитана защо не е съдила Илиев, тя казва: „Когато сте в един колектив и този колектив ви притисне… Какво правиш, когато нямаш съюзници?".

Преподавателката по конституционно право разказва, че Петър Илиев не се е свързал с нея.

"Той ме заплашва през медиите, че ще ме съди и какво ли не. Целта ми не е да се съдим, искам такъв човек да няма място в едно правителство", казва тя.

Книгата на Илиев, която е обект на съмнение, не е налична никъде, дори и в Народната библиотека. За нея все пак има данни в електронния каталог на националното книгохранилище. Тя не е трудът, с който той е станал доктор. Наталия Киселова твърди, че преди един месец самият Илиев я е изтеглил. Екипът на Facebook страницата „Правна лудост“ обаче намери книгата и направи сравнение между нея и дисертацията на доц. Киселова. Те са засекли съвпадения в над 40 страници в съдържанието на двата научни труда, не само по отношение на историческия преглед, където са най-многобройни, а в заключителната част.

Книгата на доц. Киселова не е посочена в библиографията на тази на д-р Петър Илиев. Тя е защитила доцентурата си през 2008 г., но е публикувала хабилитационния си труд като книга едва наскоро.

Самият Петър Илиев не е говорил публично за случая, а единственият коментар от ИТН до момента дойде от шефа на парламентарната ѝ група Тошко Йорданов.

Преди два дни той заяви: “Иcĸaм няĸoй c лицeтo cи дa зacтaнe и дa ĸaжe, чe г-н Πeтъp Илиeв e изплaгиaтcтвaл чacт oт ĸнигaтa cи. Cпpягa ce имeтo нa г-жа Kиceлoвa, ĸoятo пpяĸo не отговаря. Искам да застане някой с лицето си, за да може да бъде осъден от г-н Петър Илиев. Moля тoзи, ĸoйтo твъpди, чe e изплaгиaтcтвaнa oт нeгo, дa излeзe и дa ĸaжe, зa дa oтидe г-н Илиeв cъc cъoтвeтния чoвeĸ в cъдeбнa зaлa. Г-н Илиeв e гoтoв дa ocъди вceĸи, ĸoйтo зaяви тoвa нeщo. Само да ви светна, че когато се издаде книга, за която има съмнения, че вътре има пасажи, които са изплагиатствани, човекът, който се чувства ощетен, в рамките на 6 месеца може да заведе иск (вероятно има предвид да подаде тъжба – бел. ред.), защото това е престъпление. Книгата е излязла преди повече от 5 години”.


Бел.ред.
И двете партии, ИТН и ГЕРБ, обещаха на избирателите си мажоритарен вот и получиха общо 128 депутата. Сега ще изпълнят ли обещанието си? Линк към резултатите


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 22 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    50 4 Отговор
    Вчера на протеста в защита на Халите имаше и от ДБ и от БСП и казаха че няма да подкрепят Слави.

    Коментиран от #6, #7, #22, #31

  • 2 Дельо Хайдутин

    24 0 Отговор
    Тримата са: Недялко Недялков,Ива Николова и Томка Бикова
  • 3 Само съмнението

    70 4 Отговор
    за плагиатство, слага край на политическата кариера на който и да било в нормалните държави.

    Коментиран от #30, #34, #36, #39

  • 4 ДКС БКД

    7 41 Отговор
    смях … какво плагиатство :))) няма да мине … дерзайте лузъри

    Коментиран от #24, #33

  • 5 1618

    69 10 Отговор
    Тошко, това дребно , самовлюбено, нагло протеже на Станислав Трифонов вчера заплашваше журналистите, днес заплашва всички партии , че ако не ги подкрепили те щяли да бъдат виновни за Третите избори! Драги ми Тошко, и ти като седящия на дивана сте загубили напълно представа за реалност! Вие предадохте избирателите си, вие подменихте вота на всички протестиращи хора като се консултирахте и влязохте в съглашателство и в скрита коалиция с ДПС и с ГЕРБ, вие нападнахте Служебното правителство с цел да го дискриминирате и да назначите свои зависими от ДПС и ГЕРБ министри, които са много под нивото на министрите от Служебното правителство, вие започнахте с лъжа и измама като още през почивните дни променихте основен държавен регистър,създадохте фалшиви линкове , прередактирахте и допълвахте текстове в Уикипедията на Пламен Николов и всичко , което е свързано с Пламен Николов! 60% от хората в България не подкрепят кандидатурата за министър- председател на Пламен Николов, също толкова хора вече ви мразят и са отвратени от вас! Така , че вие сами сте си виновни за всичко , което причинихте на българския народ!Вашата партия се разпада и отива на дъното при НДСВ! ,А, новината, че в Софийския университет са подадени три сигнала за плагиатство срещу Петър Илиев как ще коментирате? Пак ли ще отричате и ще заплашвате в стил Борисов? Тошко протежето на Станислав Трифонов , който се изживява като жалък лидер на партия типично в стила на Борисов си позволи да заплашва ж

    Коментиран от #38

  • 6 Пръц

    32 5 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Тоя Пешо Илиев бил мноо умен,защо са го крили досега?

    Коментиран от #49

  • 7 ХУМОР САТИРА И ШНОРХЕЛО🤓

    4 6 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    ЖЕНИТЕ НОСЯТ МЕДАЛИ НА ОЛИМПИАДАТА,А ЮОСЛЕДНИЯ 🍴🍴🍴🍴НОСИ МАСЛИНИ БЕЗ КОСТИЛКИ ОТ ХАЛИТЕ....👬👬👬👬👬💩💩💩💩💩🌚🌚🌚
  • 8 asd

    50 2 Отговор
    Тошко, какъв е този жаргон? "Да ви светна". Доста неприятен тип си.

    Коментиран от #12, #35

  • 9 Шнорхела

    28 3 Отговор
    Е СРАМ

    Коментиран от #40

  • 10 На Хитър

    39 4 Отговор
    Петър ще му се стъжни !
  • 11 българка

    49 2 Отговор
    След като Тошето ни "светна", все пак очакваме научните среди да направят проверка. Според Тошето и моралът имал давностен срок - от 5 години.
  • 12 1618

    44 4 Отговор

    До коментар #8 от "asd":

    Малко е да се каже за Тошко, че е неприятен! Той е нагъл, безочлив, агресивен , некадърен лъжлив човек, който се опитва да съсипе България заедно със седящия на дивана със скритата завера ДПС и ГЕРБ!

    Коментиран от #27

  • 13 Кой

    33 3 Отговор
    читав човек с достойнство , компетентност и топки ще тръгне по акъла на някакъв Тошко и Славчо ? Абсурд !
  • 14 БББ

    29 2 Отговор
    Сега като разсърдите Тошето и ще върне мандата, а не знае, че този цирк където го играе е за последно, ако продължава да се държи като уплашен кукер.....
  • 15 Перо

    32 1 Отговор
    А,ако проверката установи плагиатство,съгласно мутренските закони за давност,плагиата ще си загуби само академичната длъжност но Тошко Африкански какво ще загуби за заплахите със съдебна разправа,от негово име?
  • 16 анонимен

    2 21 Отговор
    Само вдигат шум да се радвате.Аз не разбрах кой е изплагиятствания.Да застане с лицето и името си,за да повярваме.

    Коментиран от #19, #20, #21

  • 17 7778

    13 0 Отговор
    КАКВИ СА ТЕЗИ КНИГИ, ИМАТ ЛИ РЕЦЕНЗЕНТИ, ПОЛЗВАНИ ЛИ СА ЗА ПРОЦЕДУРИ, ТУК СЕ ОЧЕРТАВА БОМБА В КОЯТО МОЖЕ ДА ИЗГОРЯТ ДОСТА МЕКЕРЕТА - АКО ИМА ПЛАГИАТСТВО. УНИВЕРСИТЕТИТЕ СЕ НАПЪЛНИХС С ДОНОСНИЦИ И ЧЕНГЕТА - КАКВО Е ТОВА ЧУДО, КОГА ЩЕ ИМА МИНИСТЪР НА ОБРАЗОВАНИЕТО КАТО МИНЕКОВ, ДА ГИ ИЗХВЪРЛИ ВСИЧКИ.
  • 18 Филип

    24 1 Отговор
    Тоя Пешо явно знае много за мръсните тайни на Славчо.Офшорни сметки пране на пари.Няма друга причина толкова кален човек да се бута напред няколко пъти.
  • 19 Като не си

    13 0 Отговор

    До коментар #16 от "анонимен":

    да си разбрал. Ясно е казано
  • 20 Ильо

    11 2 Отговор

    До коментар #16 от "анонимен":

    Ми като четеш само ПИК от къде ще знаеш.
  • 21 Въпросче

    11 0 Отговор

    До коментар #16 от "анонимен":

    Едното е 2008 другото 2015? Кой ли е плагиатствал🙂.
  • 22 БСП

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ти на БСП вярваш лу?
  • 23 Навалний

    14 1 Отговор
    Този "доктор" бил изкупил всички копия на дисертацията на Киселова. Гьобелс par excellence!
  • 24 Плагиат

    12 1 Отговор

    До коментар #4 от "ДКС БКД":

    Книгите ги има в труд и други медии. Еми еднакви са плагиатство има. Въпроса е кой от кого. Но като едното е 2008 с другото 2015 кой е плагиата?

    Коментиран от #29

  • 25 Зъб за зъб

    17 0 Отговор
    Ще скачате срещу служебните министри по поръчка на ДПС, сбирщина от прошляци-лъжци и крадци на интелектуален труд. Изчезвайте от политическата сцена, некадърници.
  • 26 До Тошко “честния”

    16 0 Отговор
    Хаджи, какво ще кажеш за плагиатството, или за ИТН това е нещо нормално? Айде разкарайте го тоя, щото за Вас друг шанс няма да има

    Коментиран от #41

  • 27 Морж

    7 0 Отговор

    До коментар #12 от "1618":

    А видя ли днес моржа със скъсаните дънки? Чудно ми е дали и в съда може да отиде така?
  • 28 Добре ама

    0 11 Отговор
    А ако не се докаже плагиатство, каква отговорност носят подалите "сигнала" ? Питам защото е известен лафа - Абе, аз нека кажа, че сестра ти е к@рва, па ти иди доказвай, че нямаш сестра !!!

    Коментиран от #43

  • 29 Иво

    12 0 Отговор

    До коментар #24 от "Плагиат":

    На Киселова е от 2008на Пешкато от 2015.
  • 30 Глобата

    17 1 Отговор

    До коментар #3 от "Само съмнението":

    е от 1000 до 3000 лева и условна присъда от 2 години. Плагиатство, интелектуално пиратство все тая. Всичките вкупом трябва да изчезнат сами и да върнат мандата. Иначе нито един не трябва да гласува за тях. Искам да им видя наглите муцуни ошмулени, особено на оня лилипут, Тошко
  • 31 Прошляк

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Кога си казал като висиш само тук и не млъкваш! Ти си за съд, защото си служиш фамилиарно с имена на хора, които дори не са те виждали!
  • 32 Шнорхела доведе мутренска съпруга за мин

    2 0 Отговор
    Силвия Златко познай кой?
  • 33 Ти пък

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "ДКС БКД":

    хич не си лузър, нещастно, дребно човече. Като ти гледам правописа е ясно що за задръстеняк си.
  • 34 Не е точно така,

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Само съмнението":

    както го представяш. Прочети за случая на Урсула фон дер Лайен. При над 40% плагиатстван текст в дисертацията ѝ, са отсъдили, че не става въпрос за тежък криминален случай, и даже и придобитата чрез тази дисертация академична степен не са ѝ отнели.

    Коментиран от #37

  • 35 Той е

    7 0 Отговор

    До коментар #8 от "asd":

    неприятен и като излъчване. Този, който се отъждествява с него - също! Не си ли спомняш една цинична псувня от Тошкото в ефир!
  • 36 Не е точно така...

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Само съмнението":

    А пък дали е сложило начало или край на политическата кариера на фон дер Лайен?!...Ти кажи....
  • 37 Що за сравнения

    6 1 Отговор

    До коментар #34 от "Не е точно така,":

    Законите в различните държави са различни за крадците на интелектуален труд.

    Коментиран от #42

  • 38 АнтиМ

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "1618":

    .....дискредитирате....
  • 39 Навалний

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Само съмнението":

    Плагиатствал е и е покрил следите като си е изкупил книгата от пазара. Докато няма електронна база на дисертациите с алгоритмична проверка за плагиатство, няма какво да се направи по въпроса
  • 40 Този е друг

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "Шнорхела":

    ама не е по-различен от Шнорхела. С една дума цялата група комсомолци вън!
  • 41 Само този

    4 1 Отговор

    До коментар #26 от "До Тошко “честния”":

    ли? Всичките да се измитат! Въпрос на мъжка чест е все пак!
  • 42 Ами сравнението

    2 1 Отговор

    До коментар #37 от "Що за сравнения":

    е в отговор на коментар 3. Ако го беше прочел/а, щеше да си спестиш въпроса "Що за сравнения". В коментар 3 се говори за това, какво би станало в "нормалните държави". В Германия законите срещу плагиатството са много строги, и въпреки това има случаи като този на фон дер Лайен. Затова дадох нея за пример. Отговорът ми устройва ли те или има още въпроси?
  • 43 Научи се

    7 7 Отговор

    До коментар #28 от "Добре ама":

    да коментираш не по заглавието , а като прочетеш цялата статия. От мързел рискуваш да станеш смешен - Публикувано във факти.бг: засекли съвпадения в над 40 страници в съдържанието на двата научни труда...
  • 44 99999

    1 1 Отговор
    С каква цел ще лъже жената. Ще го съди и ще спечели, ако е обективен съда, а не по жицата обаждания и под масата или направо с чантата в съда. Знаем ги тия номерца, с куфарпета. Едно към едно. Умните на неговата възраст са в Кьолн лекари, а майка им в центъра на хс, до старият съд къща, заможни преди 1944 и учили заедно с моят х. Тук са хора на дс, кгб, доносници. От партия на партия. На 41 г с 2 деца, човек на итн и герб, не на нас старите кокали. Слави гледал ли е деца, нищо, че спи с внучките на дс, резил, той на 57,тя на 23. Дядо спи с внучката си
  • 45 Без съмнение

    6 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Книгата на доц. Киселова не е посочена в библиографията на тази на д-р Петър Илиев.
    Логично, когато се преписва, не се цитира откъде е преписано.

    Коментиран от #52

  • 46 ВРЕМЕ

    4 1 Отговор
    Философията - това наука ли е или майтап?
    Д-р по философия НЕ работи никъде сериозна работа!
    Философ НЕ трябва да управлява България!

    Коментиран от #48

  • 47 мой

    0 0 Отговор
    Добре де, аз ли не съм добре или народът е изпростял тотално, но не е ли по-голям проблем това че е масон отколкото че е плагиатствал?

    Коментиран от #50

  • 48 А Жельо

    1 0 Отговор

    До коментар #46 от "ВРЕМЕ":

    какъв беше? И беше начело на държавата. Друг е въпросът дали е бил успешен президент. Не виждам причина да се забранява
  • 49 Пея

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Пръц":

    Зет на червения Червеняков. Рецензент на книгата му е подлогата Близнашки на мафиота Борисов. Оплетени да като свински черва
  • 50 Проблеми

    1 0 Отговор

    До коментар #47 от "мой":

    са и двете. Само че единия проблем не трябва да засенчва другия.
  • 51 хаха

    1 0 Отговор
    Удри
  • 52 истината!

    1 0 Отговор

    До коментар #45 от "Без съмнение":

    Когато се приписва се цитира източника от къде е преписано. Тогава не е плагиатство. Когато НЕ се пише източника и че е цитат е плагиатство или кражба на интелектуална собственост!

    Коментиран от #53, #54

  • 53 Другата истина

    1 0 Отговор

    До коментар #52 от "истината!":

    Така е. Изпускаш обаче един друг момент: дори да е цитирано правилно, с посочване на източника, то пак има ограничения за това, колко можеш да цитираш. Сега, дори и за книга да става въпрос, 40 стр. е много. И щеше пак да е много и да клони към преписване, а не към цитиране, просто защото обемът от 40 копирани страници е огромен.
  • 54 Другата истина

    2 0 Отговор

    До коментар #52 от "истината!":

    Ах, да. Още един момент си изпуснал - може да става дума не за цитат, а за парафраза. Пак трябва да бъде посочен източникът, за да се избегне плагиатство.
  • 55 колега

    1 0 Отговор
    Герджиков твой ред е. Сега ще се види колко струваш.
    А колкото до Илиев, не чакайте нещо от него,Колкото и да се перчи, че ще съди някого, май ще му мине котка път . Близнашки няма да може да помогне, ако е толкова "добър" в професията, щеше веднага да разбере, че протежете му е преписвал, а не е "цитирал", защото цитата е от 40 страници копи-пейс.
  • 56 Атина палада

    1 0 Отговор
    Проверете всички докторски дисертации, не само неговата. Да видим какво ще изплува! И стига сте раздавали тези хабилитации с толкова лека ръка. Всеки втори българин е доктор на науките и професор. Става вече смешно!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове