Last news in Fakti

5 Август, 2021 18:37 1 739 31

Президентът: България се нуждае от ефективно и иновативно здравеопазване

  • румен радев-
  • здравеопазване-
  • медицина-
  • специализанти

Румен Радев се срещна днес със специализанти по медицина

Президентът: България се нуждае от ефективно и иновативно здравеопазване - 1
Снимка: БГНЕС

От младите медици, избрали да останат да работят в България, зависи в голяма степен възможността за провеждане на реформи в българската здравна система. Като нация няма как да постигаме амбициозни цели без ефективно и иновативно здравеопазване, насочено към бъдещето и с фокус към младите хора в системата и тяхното развитие. Това заяви президентът Румен Радев , който се срещна днес на "Дондуков" 2 със специализанти по медицина, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

На срещата са били обсъдени предизвикателствата пред професионалната реализация на младите медици в България и начините на решаване на проблемите.

Като основни недостатъци са били идентифицирани ограничената възможност за специализация, условията на труд и ниското възнаграждение, които демотивират дипломиралите се лекари да се реализират в българската здравна система. Държавният глава е отбелязал инициираните от служебното правителство промени в нормативната уредба, засягаща специализацията на младите лекари в България. Румен Радев е посочил, че очаква промените да направят по-привлекателни условията за работа на медиците, които започват своята кариера у нас.

По думите на президента водещ приоритет в работата на бъдещо редовно правителство трябва да бъде увеличаване на възможностите за специализация на младите медици с активното участие на държавата. В момента едва 20 процента от завършващите лекари могат да започнат специализации "държавна поръчка".

Проблемът със значителните диспропорции във възнаграждението на различните позиции на медиците в общински и държавни здравни заведения също трябва да бъде решен, е заявил президентът Радев.

Той е посочил, че въвеждането на електронно здравеопазване и електронна здравна карта ще допринесе за повече справедливост и яснота в системата. Необходимо е да се работи за по-добро прогнозиране на нуждите и по-голяма предвидимост в кариерното развитие на младите медици, за да получават те по-качествено обучение, както и последваща реализация в болничните заведения у нас, е казал Радев.

На срещата е било обсъдено и неравномерното разпределение на човешките и технологични ресурси в здравната система, което затруднява достъпа до качествено здравеопазване в много населени места в страната. Младите лекари са изразили мнение, че университетите също трябва да се включат активно в осигуряването на следдипломна квалификация на студентите по медицина. По думите им трудът на специализантите е от ключово значение за ежедневното функциониране на здравните заведения.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 След предложението на Сламен Николов

    11 5 Отговор
    за премиер, Марвел пускат нов филм по комикса за Сламения човек.
  • 2 Сатана

    7 19 Отговор
    Новият тренд в БГ политиката ще е кутът към личността на Радев,който ще засенчи този към Борисов.Абе,кой му е ПР?

    Коментиран от #4, #5

  • 3 Баба ви

    14 8 Отговор
    В рамките на максимум две години младите специалисти ще станат жертва на системата– или ще се корумпират, или ще заминат зад граница.
  • 4 тихо

    22 15 Отговор

    До коментар #2 от "Сатана":

    Радев е най-добрия президент който сме имали някога , няма да позволим на някакви лаещи герберасти да го очернят !

    Коментиран от #7, #8, #26

  • 5 е как кой

    5 5 Отговор

    До коментар #2 от "Сатана":

    Майстора от Държавна Сигурност.
  • 6 Гост s3

    8 15 Отговор
    Смешник. Бегай на опера. Гониш докторите, а награди раздаваш.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Гост s3

    4 6 Отговор

    До коментар #4 от "тихо":

    Може и една бибитка да му направиш.
  • 9 Чичо Гошо

    4 5 Отговор
    А къде е Бойко

    Коментиран от #11

  • 10 123

    7 10 Отговор
    Радев ще се погрижи за вас като ви набоцка с отровната игла. Изнудването почва скоро. Радев е добър манипулатор. Играе добре с приказките и много хора му се вързват.
  • 11 Факти

    4 3 Отговор

    До коментар #9 от "Чичо Гошо":

    Как къде работи за държавата!!!
  • 12 Ха ха

    4 3 Отговор
    тука Боко тиквата и Слави чалгаря сами си пишат, сами си отговарят, сменят никове. Вече няма ли драскачи да бачкат за вас? Що не отидете до сарая да ви тресне Доган паша?
  • 13 Subaru WRX

    11 5 Отговор
    Правилно, г-н Радев! Мутрата Борисов превърна лекарите в търговци, а пациентите - в просяци. Приматът от Банкя ще си получи възмездието.
  • 14 Как

    10 1 Отговор
    изстраяха днес жлъчния език , злоба , махленски нападки , агресивност и интригантство на Ботокса днес , а и лично Премиер Янев , ми е загадка ! Съскаше като евтина пристанища проститутка , а балонообразната му глава щеше да се пръсне !
  • 15 Абе

    7 4 Отговор
    Трябваше да гласувам за Божков.И Радев се оказа гнила ябълка.Започна да налага европейските мурафети.Каква електронна система.Ма те повечето болни са стари хора.Те идея си нямат от компютри и интернет.
  • 16 койекой

    4 2 Отговор
    бе незнам кой е ама всички там са усмихнати и спокойни
    не като тия асиметрични физиономии напоследък
    най-малкото че дава личен пример че може и без хейт
    каквото и да говорят разни набедени мутри и свирачи
  • 17 РАДЕВ

    9 3 Отговор
    ТАКАВА БОЛНА КОМУНИСТИЧЕСКА ГЛАВА КАТО ЗА ТВОЙТА ЛЕК НЯМА.
  • 18 sbs no КОМУНИСТ

    5 4 Отговор
    Публикувано във факти.бг:
    Президентът: България се нуждае от ефективно и иновативно здравеопазване
    НЕ ТОЧНО -РЕЗИДЕНТА СЕ НУЖДАЕ ОТ БАЙ СТАВРИ -ДА МУ ОТВОРИ ОЧИТЕ -ЧЕ НИКАКЪВ ---Х---У----Й -----НЕ СТАВА ОТ НЕГО
  • 19 sbs no КОМУНИСТ

    2 0 Отговор
    А И ДА ДОБАВЯ ----НЯКОЯ ТРЯБВА ДА ПОДДЪРЖА ---НА БАЙ СТАВРИ ОЧИ-ОТВАРАЧА
  • 20 Бомбето

    4 1 Отговор
    Ний знаем от какво имаме нужда - от по- малко ненужници
  • 21 656665

    8 1 Отговор
    Мао Дзе Радев е непоправим ръсач на "цитати" тип Мао Дзе Дун, които са за малоумници, за 85-те процента, съгласно един БСП-парски професор. Има прекрасна възможност да се върши полезна дейност, но става с работа, а не остроумнечене.
  • 22 sbs no КОМУНИСТ

    6 1 Отговор
    АБЕ ---МА----МАААА-ИМММ- ДА ----Е---БА----ВСИЧКИ ИСКАТ ---НА ГЕШЕВ ---ДИПЛОМАТА ----ЗАЩО НИКОЙ -НИЕ ИМ ИСКА ---ПСИХО МЕДИЦИНСКО ОСВИДЕТЕСТВАНЕ ---ЕДНО ЗА ТЕБ ДА С9Е ГРИЖИ ПСИХИЧЕСКИ ЗДРАВ -ДОРИ И С ПЪРВИ -КЛАС ---ДРУГО Е ЗА ТЕБ ДА СЕ ГРИЖИ -ЛУД С КАРТЕЧНИЦА -ВИЗИРАМ РЕЗИДЕНТА -ТАРАШКОВ -И ТЕХНИТЕ -ЛИЗАЧИ
  • 23 Бай Пешо

    5 1 Отговор
    Президентът да започне да се занимава със случващото се в държавата, защото тя гори в буквален и преносен смисъл от огън, нестихваща пандемия, очертаваща се финанасова и политическа криза с избори 2 в 1 и т.н.и т.н....!
  • 24 Бай Шили

    3 2 Отговор
    Българите ги мори недоимъка не Ковид
  • 25 Македонец

    0 1 Отговор
    Да ва и ба в га за
  • 26 БСП на Бунището

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "тихо":

    Българите се нуждаят от Ефективен и Иновативен Президент - и това не е Радев - Летеца !?!!Военните трябва да си стоят в Казармите !!!!
  • 27 Да,бе

    1 1 Отговор
    България отдавна се нуждае от здравеопазване,а не от търговия със здравето и живота.
  • 28 Нормален човек

    3 1 Отговор
    Прецедентът Радев е най- мрачната фигура в българската история. Никога досега колониалните господари не са налагали толкова брутално волята си, както е чрез този техен слуга. А масата илитерати, които го харесват просто са зомбита на медиите
  • 29 недко

    1 1 Отговор
    САМО ЛОЗУНГИ И ВДИГНАТИ ЮМРУЦИ ОТ ТОЗИ ОБРЕМЕНЕН ПРЕЗИДЕНТ,ТО АКЪЛ ПОД ФУРАЖКА НЕ РАСТЯЛ,АМА МНОГО ИСКА ВТОРИ МАНДАТ,ДА СЕ РАЗХОЖДА И ПЕРЧИ КАТО ПАУН,А ДРУГ ДА МУ ВЪРШИ РАБОТАТА,АЗ ВЕЧЕ ВЯРВАМ,ЧЕ И СЛАГА И РОГА НА ДЕСАТА С КОНСКИ КОНТУРИ И КОПИТА 46 НОМЕР
  • 30 Жалък си

    0 0 Отговор
    Въй каква дума каза зеленият чорап - "иновативно". Смях.
  • 31 Истината

    1 0 Отговор
    Медицината в БГ е престъпна !
    Лечение ,Терапия ,Ятрогенеза- wikipedia
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове