Last news in Fakti

10 Август, 2021 04:26 8 080 36

10 август 1913 г. Букурещкият мир - как съюзниците ограбват България

  • букурещки мирен договор-
  • втора балканска война-
  • междусъюзническа война-
  • българия

Русия и Австро-Унгария се намесват в полза на България в преговорите за Кавала

10 август 1913 г. Букурещкият мир - как съюзниците ограбват България - 1
Снимка: Архив

На 10 август 1913 г. е сключен Букурещкият мирен договор между Румъния, Сърбия, Черна гора и Гърция, от една страна, и България, от друга. С документа се слага край на Втората балканска война.

Под натиска на румънските войски, достигнали околностите на София, България е принудена да отстъпи Южна Добруджа на Румъния и да се откаже от претенциите си за Македония. Съгласно договора Сърбия получава Вардарския, а Гърция – Егейския дял на областта. За България остават Пиринският край и Западна Тракия. Тя отказва да приеме тези условия за окончателни и по време на Първата световна война се присъединява към Централните сили, за да потърси реванш от Сърбия.

След подписването на 17 май 1913 г. на Лондонския мирен договор отношенията в победилата коалиция се изострят.

Договорът слага край на войната, но не премахва военната обстановка на Балканите. Причината е възникналото напрежение между основните играчи в победилата коалиция.

Ако преди година България успява чрез дипломация да създаде действащ и успешен блок срещу Османската империя, то в месеците около подготовката на мирния договор в Лондон София изпада в международна изолация.

Според някои историци, заслепен от военните успехи цар Фердинанд заповядва на 16 юни 1913 г. армията ни да нападне доскорошните съюзници Гърция и Сърбия.

Той е нетърпелив да изчака арбитража на руския цар. Последствията са плачевни за България. На 27 юни 1913 г. Румъния обявява война на България и без почти никаква съпротива стига до Враца. При Белоградчик се среща със сръбската армия. Видин пада в обкръжение. Причината е, че основните български сили са хвърлени срещу гърците и сърбите.

На 5 юли правителството на Васил Радославов обявява, че е съгласно да отстъпи на Румъния Южна Добруджа, и иска примирие. В отговор румънският премиер Титу Майореску отправя покана към воюващите страни за мирни преговори в Букурещ. България откликва първа и изпраща свои представители в румънската столица на 13 юли. Три дни по-късно в Букурещ пристигат и делегациите на бившите български съюзници – Гърция, Сърбия и Черна гора.

Букурещката конференция започва на 17 юли. В това време военните действия продължават, защото Сърбия и Гърция настояват за уговаряне на мирните условия преди огънят да бъде прекратен. Успешният отпор на българите край Кресненския пролом обаче склонява Гърция на примирие (18 юли). На 21 юли е постигнато споразумение за новата граница между България и Румъния, но усилията на българските дипломати да спечелят румънска подкрепа срещу сърби и гърци остават безуспешни.

Българо-сръбските и българо-гръцките гранични въпроси са уредени до 24 юли. Първоначално Пашич предлага за граница река Струма. Това предложение не е прието, но българите са принудени да се откажат от Щип, Радовиш и Кочани, които владеят до войната. Венизелос поисква цялото егейско крайбрежие до село Макри (няколко километра западно от Дедеагач), но под натиска на останалите участници в конференцията намалява претенциите си. Русия и Австро-Унгария се намесват в полза на България в преговорите за Кавала, но Венизелос си издейства подкрепа от други две велики европейски сили – Франция и Германия. В крайна сметка българските делегати отстъпват Кавала под заплахата на Майореску, че румънските войски ще окупират София.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    24 6 Отговор
    да ЖИВЕЕ РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    19 4 Отговор
    БЪЛГАРИЯ е наша РОДИНА
  • 3 Историк

    57 10 Отговор
    Е заради това Борис подкрепяше Хитлер, който обещава да върне заграбените от съседите земи. А не разни лекета да изопачават историята
  • 4 До Заев

    21 3 Отговор
    Не виждам на картата Македония, Северна Македония, гръцки Солун, а малка островна Гърия
  • 5 Стоян

    75 10 Отговор
    Продължавайте да хвалите сърбите, гърците и румънците... Ограбиха ни държавата и асимилираха адски много българи, сърбите направиха тва чудо наречено Северна Македония и македонците, а вие продължавайте да ги хвалите... Продължавайте с "Косово е Сърбия, Кипър е Гърция, Молдова е Румъния"... Не помните ли как Румъния предяви териториални претенции за българска територия в Черно море през 2012? Продължавайте да си ги подкрепяте... Прост народ, слаба държава.

    Коментиран от #10, #14

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Д. Петров

    7 8 Отговор
    "отстъпи Южна Добруджа", и Македония - Северна може би... Кумурунгел, ръси модзъг!

    Коментиран от #15

  • 8 Верно

    10 17 Отговор
    Все някой ни е виновен !
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Нямам Срам

    23 2 Отговор

    До коментар #5 от "Стоян":

    За мен румънци нема това да власи (българи като шопите) другото е просто история
  • 11 Коко

    21 6 Отговор
    Всичко бледнее пред това което ни се случва в момента. Членството в ЕС е последния пирон ...
  • 12 1234

    23 21 Отговор
    Запада винаги е бил против интересите на България, защото ние с Русия сме братски народи .

    Коментиран от #17

  • 13 Всички срещу БГ

    3 45 Отговор
    Още тогава Македонците борещи се за собствена и независима държава, приветстват Букурещкият мирен договор 1913 г. като справедливо решение с който се слага край на опитите на България да окупира, анексира и асимилира Македония с нейните географски, етнографски и икономически-културни граници и поставят изискването пред Великите сили, за признаване на независимостта на историческата област Македония и да остане единна, неделима и независима балканска държава и македонското население да бъде обособено в отделна независима Македонска държава за да бъдат избегнати по -нататъшни войни, конфликти и кръвопролития, което става едва през 1991г...!!!

    Коментиран от #16

  • 14 Constantinople

    10 16 Отговор

    До коментар #5 от "Стоян":

    Ами 681 българите не окупират ли византийска територия ?

    Коментиран от #24, #29

  • 15 Борис

    28 0 Отговор

    До коментар #7 от "Д. Петров":

    Тогава не е имало никаква Северна Македония, до 1913г. е било географска област Македония. След като преминават в границите на Сърбия, се наричат Южна Бановина, а населението южни сърби, които са били 96% българи, малък процент гърци, цигани и куцовласи, но не и сърби. Дори самото название Македония, е било забранено от сърбите. Струмишко, Западните покрайнини и Западна Тракия с излаз на Бяло Море между р. Места и р. Марица остават за България. Но за сметка на това, губим линията Енос-Мидия с териториите на Запад, включително и Южна Добруджа. Близо 2 млн. българи, остават откъснати от България.

    Коментиран от #36

  • 16 Борис

    17 0 Отговор

    До коментар #13 от "Всички срещу БГ":

    Не знам какви бонбонки взимаш, но трябва и нас да кажеш. Дай историографски факт или източник за драсканиците, които си надраскал!

    Коментиран от #20

  • 17 Борис

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "1234":

    Почни да четеш, след което ще пишеш други есета.

    Коментиран от #26

  • 18 Иван

    8 8 Отговор
    Гърците винаги са ни биели, затова и от страх никой не смее да повдигне въпроса за нашия излаз на Бяло море. Последно са ни били в Петрич, за малко да загубим още българска земя. А сега на всеки пети жена му слугува на гърците в Гърция и така ги защитават словесно както куче защитава господаря си.

    Коментиран от #19, #22

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ДоКоментар16

    1 6 Отговор

    До коментар #16 от "Борис":

    Интелектуалците и народни будители на македонския народ Гаврил Константинович , Димитър Чуповски , Нace Димов и Александър Везеников през 1913г подписват Меморандум с искане за "Независимост на Македония" и го предават на британския външен секретар Едуард Грей и на посланиците на великите сили в Лондон..! Към меморандума Димитрия Куповски направи и приложи цветна карта на областта Македония с всичките специфики, които доказваха уникалността и причините за искане на отделна независимост на Македония ! Въпреки това, поради собствените си стратегически интереси и при липсата на чувство за реалност за македонския народ, Великите сили оставиха съдбата на Македония да се решава от воюващите балкански държави, А след 1918г И поради исторически доказана зависимост, географската област Македония преминава в границите на Кралство Сърбия и е изцяло под икономическото, политическото и културно образователно влияние на Белград, като СФРЮ инвестира в развитието на инфраструктурата и промишлеността на Федаративна република Македония до 1991г ..!!!

    Коментиран от #25

  • 21 GoikoMiticdoidе

    10 0 Отговор
    ре тромбаре ,малиста ме дио хериа ан ехис матиа сти мутра су ан борис на диавазис кита ти графи.......КРАЙ КРЕСНА ГЪРЦИТЕ СА ВКАРАНИ В ЧУВАЛ , и гръцката и сръбска войска са спрени и търпят поражения. ВЕНИЗЕЛОС праща телеграма /ма пусти тиа неща са приложени към документацията на водещите се преговори/ ПРИЕМАЙТЕ ВСИЧКО КАКВОТО НИ СЕ ПРЕДЛАГА.Не гърчулята и сърбилаците са проблем ,проблема е румънската армия пред София в така наречения кокоши марш.ТУРЦИЯ МИСЛИ ЧЕ И СЕ ПРАВИ КАПАН И 1 месец не смее да мине границите и да завземе охранявания от 1 рота Одрин.А ИНАЧЕ ВСИЧКИ ЗНАЕМ ЗА МОЩА НА ГРЪЦКИТЕ ВОЙНИ които когато са без подкрепа от Българите МНОГО ДОБРЕ ПЛУВАХА ОТ СМИРНА КЪМ ОСТРОВИТЕ .Откъснаха от България Ксанти Кавала НО ЗАГУБИХА ЦЯЛА АНАТОЛИЯ И ПЕРЛАТА НА ЕГЕЯ СМИРНА.АКО ГЛУПАЦИТЕ ГЪРЦИ НЕ СЕ ЛАКУМЯХА И БЯХА С БЪЛГАРИЯ СЕГА ОТ СВЕТА СОФИЯ НЯМАШЕ ДА ВИЕ МЮЕЗИН
  • 22 GoikoMiticdoidе

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Иван":

    тромбароса да чете не да ръси влакиес
  • 23 Гост

    3 1 Отговор
    За пореден път сме се били на страната на европейските ни "приятели", а в замяна те ни изоставят на ку4етата, да ни разкъсат. Мислите ли, че с нато ще е по-различно?
  • 24 Гост

    7 1 Отговор

    До коментар #14 от "Constantinople":

    Не, тогава прабългарите помагат на славяните, да разкарат наглите византиици от земите си.

    Коментиран от #28

  • 25 GoikoMiticdoidе

    8 1 Отговор

    До коментар #20 от "ДоКоментар16":

    ох Хунза античка поздрави на СЕВЕРНО МОНКЕДОНСКИОТ КРАЛ МИР ГАЗАНФАР АЛИ КАН .ПРЕДИ СФРЮ ИМА ЕДНО ДРУГО НЕДОРАЗУМЕНИЕ КРАЛСТВО ЮГОСЛАВИЯ.Я БРЕ СРЪБОМАНЧО гледай хунзо античка CIRILICA:Lazanski,St.Potic,Rakovic,Reljic(tv Heppy 07.03.2017) та за коя Монкедония зборуваме??? 1944 от там нататък да како Титовски цирк
  • 26 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "Борис":

    Какво да чете? Листовките и "учебниците", от НПО слугите на запада ли? Те ли са светилата на историята?
  • 27 Госあ

    12 2 Отговор
    Нищо не ограбват, а завземат с военни действия след обявена война от виенската пияница обявена за цар на България от предателя и страхливец стамболов. Комунистите трябваше да съдят цялата "царска" фамилия за национално предателство и да ти избият до крак. А не сега оная невестулка в да има претенции към българска земя..
  • 28 Omega

    1 3 Отговор

    До коментар #24 от "Гост":

    И какво постигнаха като ги разкараха? Отслабиха Византия и улесниха нахлуването на Турция-смениха един господар с друг !

    Коментиран от #30

  • 29 Дръжки

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Constantinople":

    Ми не, ИРИ са окупирали български теротории. Аспарух воюва за тях. Както и 200 години по-рано имаме договор от 480 г., подписан между българския цар Божан и един от най-известните ранни източноримски императори Зенон.
  • 30 Дръжки

    9 0 Отговор

    До коментар #28 от "Omega":

    Какво турция те гони,турция е държава от преди 100 години. И точни ИРИ започвада сътрудничи и вкарва турците в Европа. То тогава не са ги наричали турци, а селджуци, османци, огузи- тюркски народи.

    Коментиран от #31

  • 31 IRI

    1 4 Отговор

    До коментар #30 от "Дръжки":

    А срещу кой вкарва турците да воюват нали срещу същите тия българи ! И сега като имат българите българия имате ли чуството че имате държава ?
  • 32 Генчо

    1 3 Отговор
    натискат ни с благословията на Маскве що не го написахте ве калинки
  • 33 temerut

    0 0 Отговор
    Това да го прочете посланичката от по-горната публикация!Може и да се ,,побългари"отново.
  • 34 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 1 Отговор
    И до ден днешен, не се знае КОЙ скрива телеграмата до българската делегация за ПЪЛНИЯ РАЗГРОМ НА ГРЪЦКАТА АРМИЯ в кресненското дефиле....
  • 35 кочо

    5 0 Отговор
    МАКЕДОНИЯ ВИНАГИ Е БИЛА ТРЪН ЗА БЪЛГАРИЯ.ЗАРАДИ НЕЯ ЗАГУБИХМЕ ЮГОИСТОЧНА ТРАКИЯ СЪС 80000 ЖЕРТВИ ЛИНИЯТА МИДИЯ- ЕНОС.ВЕНОВНИК -ФЕРДИНАНД.БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове