25 Август, 2021 23:30 5 380 38

Комитова: Голяма част от целево отпуснатите пари за ремонт на „Тракия“ не са отишли за това

  • арх. виолета комитова-
  • ам тракия-
  • автомагистрали еад

Виолета Комитова допълни, че фирмата и работниците са станали жертва на договор, при който от едната страна стои бившият шеф на държавното дружество „Автомагистрали“  Стоян Беличев, а от другата – шефът на „Автомагистрали Черно море“ и попита защо хората не си търсят парите от тях

Комитова: Голяма част от целево отпуснатите пари за ремонт на „Тракия“ не са отишли за това - 1
Снимка МРРБ

За ремонт на автомагистрала „Тракия“ в участъка между Чирпан и Стара Загора са били похарчени 90 млн.лв. миналата година, но голяма част от тези средства не са отишли за тези ремонтни дейности. Това разкри министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова в интервю за телевизия Bulgaria ON AIR.

В ремонта са участвали четири фирми, една от които е „Автомагистрали Черно море“, и всички те са получили аванси, стана ясно от думите на министъра. 30 млн. лв от тях са били за тази фирма.

„Именно работниците на „Автомагистрали Черно море“ в момента претендират за доплащане от 36 млн. лв, но в нашия бюджет няма предвидени целеви средства за ремонт на аутобана“, каза още Комитова и поясни, че средствата, които са били определени, са били похарчени.

Въпреки това, правителството обмисля варианти за плащане на дължимите суми на работниците, дори на по-малки суми, обясни регионалният министър.

Виолета Комитова допълни, че фирмата и работниците са станали жертва на договор, при който от едната страна стои бившият шеф на държавното дружество „Автомагистрали“ Стоян Беличев, а от другата – шефът на „Автомагистрали Черно море“ и попита защо хората не си търсят парите от тях. Тя беше категорична, че те са в правото си да искат изработеното и ако не им се осигурят тези пари могат да ги получат по съдебен ред като осъдят държавната фирма „Автомагистрали“. Комитова коментира още, че ремонтът на тази отсечка не е бил спешен, защото има ограничение на скоростта от 4 години и при условие, че не са били осигурени средствата, е можело да бъде отложен.

Министърът опроверга и твърденията на бившия заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, че договорът е рамков, като подчерта, че в него има фиксирани параметри за работа, срокове и точна цена.

Освен това, към договора има няколко анекса за удължаване на сроковете, описани са и авансите, които са получили.

По повод натрупаните задължения към фирмите за текущ ремонт и поддръжка на републиканските пътища архитект Комитова отново припомни, че в края на миналата година за тази цел в бюджета на АПИ са били предвидени само около 380 млн. лв. за 2021 г., а предишното правителство е договорило дейности за 1,5 млрд. лв. без реално да са осигурени тези пари.

„Защо като не е имало пари са изпратили хората да разкопават“, попита отново министърът и допълни, че щом не са били осигурени средства, не е трябвало да се сключват договорите за тези ремонти.

Министър Комитова беше категорична, че не спира никакво строителство, както се опитват да бъдат правени подобни внушения, защото според нея „най-скъпото строителство е незавършеното строителство“.

„Ще положа всички усилия, каквото е започнато да се завърши“, заяви Комитова. Тя обясни, че пари ще се търсят през бюджета за следващата година и се надява да се намерят, но е необходимо време.

За автомагистрала „Хемус“ също има раздадени авансово милиони за строителство, за доставка на материали, за наемане на техника, които ще се осъществят след години, стана ясно още от думите на архитект Комитова. Общо възлизат на над 1 млрд. лв. и тези авансови плащания са обезпечени със застраховки, а не с банкови гаранции.

„Не ми е известно в такава бизнес среда отпускането на огромни средства да бъдат покривани при евентуална щета от застраховка“, подчерта министърът и допълни, че за съжаление няма документ, с който да се гарантира, че фирмите, получили тези аванси, няма да фалират през следващите години. Министърът изрази надежда, че няма да има подобни фалити, ще бъда изпълнени строителните дейности на АМ „Хемус“ и няма да се налага тези средства да се търсят от застрахователните компании, защото в противен случай ще настъпи огромна щета не само за фирмите, но и за държавата.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Спасението

    10 62 Отговор
    Избери ИТН!
    Да прекратим 30-годишната
    комунистическа имитация на демокрация!
    В България на дъното на ЕС!
    С руска енергийна примка на шията!

    Коментиран от #11, #23, #35

  • 2 ха ха

    14 81 Отговор
    тази е толкова вредна. злобна и вредна.

    Коментиран от #3, #7

  • 3 Хе Хе

    89 11 Отговор

    До коментар #2 от "ха ха":

    Наистина тази е много ,,злобна и особено вредна "...за мутренско-герберо-депесарските далавераджии от АПИ и Магистрали...!!!
  • 4 БКП=герп+сдс

    61 5 Отговор
    +дпс.

    "..над 1 млрд. лв. авансови плащания ..."

    НЯМА в света такова НАГЛО ограбване на държавата от власт имаща партия - герп!

    Коментиран от #33

  • 5 Немога да ПОВЯРВАМ ! А Тодор Живков

    40 2 Отговор
    Защо беше на " ДОЖИВОТНА " Присъда , той колко беше присвоил ? И с един апартамент !

    Коментиран от #38

  • 6 Ленин

    38 0 Отговор
    При тези продажни профсъюзи да си осъдиш работодателя е самоубийство,ритуално.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Нека

    8 24 Отговор
    Да прекратим 30-годишната
    комунистическа имитация на демокрация!
  • 9 Толупа и подставените обрали парите

    35 4 Отговор
    Бачкаторите да ходят да се жалват на арменския.
  • 10 Пръц

    38 2 Отговор
    Комитова с право задава въпроса:Защо копат, след като няма пари?
    Отговорът от Автомагистрали Банкя е :
    -"Могат да копАт,могат и да не копАт".
    Залудо работи,Залудо не стой.

    Коментиран от #25

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 5577

    10 29 Отговор
    И какво значи спираме магистралите. За това ли гласувахме за вас. Искаме обяснение как ще продължат. С вашата некадърност ще върнете герб. Тая статия гербаджия ли я е писал. Мисирки. Че плитки уйдорми лишени от логика. Хората не са толкова глупави колкото ги правите. И на края защо от нас искат заплати...хората се объркали май.

    Коментиран от #14, #21, #31, #34

  • 13 бйхбйх л

    16 4 Отговор
    Народа измря по пътищата,а тия гадове само се карат за пари.
  • 14 делянпеев

    29 7 Отговор

    До коментар #12 от "5577":

    Не бе изберете си пак бат Бою. Екстра си ви е, след още един мандат и Авганистан ще ви задмине!
  • 15 Гледай сега

    3 14 Отговор
    Лиланчето още непълнолетна летяща на ВИП самолета порасна и хапна от АПИ, баш ти батко с царския джип напълни чекмеджето, кой го е грижа ти откъде ще намериш пари, за да платиш всичко това? Стига рева, а търси парите да платиш всичко, че идват избори и зарчето (череп) и охраната на тато чакат да влизат в парламента за нови поръчки и мадами. Давак,давай, бръкни по дълбоко имаш пари...
  • 16 На кой изобщо

    27 4 Отговор
    му пука. Ако тези не откраднат парите ще ги откраднат другите. Тука не е въпросът кой е откраднал парите, а защо не сме ние. В БГ успешен бизнес се прави само ако крадеш от държавата и по-точно от хората. Това характеризира понятието успешен бизнесмен - крадец! А понятието политик се изразява в наглост, цинизъм, корупция и алчност. Явно вече е патентовано и ремарке, с което може да си закараш имането на онзи свят.
  • 17 069

    24 3 Отговор
    Направили магистрала - изхарчили милиарди. След година се счупила - нови милиарди за ремонти, ремонти... Потъват и потъват милиардите, а реално магистрали няма. Имитация на дейност и чекмеджета, братче!

    Коментиран от #36

  • 18 хаха

    12 5 Отговор
    "ремонтът на тази отсечка не е бил спешен, защото има ограничение на скоростта от 4 години и при условие, че не са били осигурени средствата, е можело да бъде отложен."

    Да беше минала госпожата по въпросната отсечка, спазвайки ограничението, с колата купена от заплатата на държавата службица. Смях и некадърност. То е ясно, че някой е крал, ама защо на гърба на простолюдието винаги? Сега положението ОТНОВО е типично по комунистическо - пари нема, действайте. Как имаше досега, а изведнъж - няма? Като няма, къде са? От винетки тол такси не идват ли?
  • 19 Шайба

    17 1 Отговор
    Така се прави,пращаш хора да разкопаят,обещаваш им добро заплащане и след като всичко е разкопано,държавата ще не ще отпуска пари за ремонта,понеже няма как да остане пътя в това състояние.По тази схема може да се изнудват данъкоплатците до безкрай с безкрайни ремонти и ремонти на ремонтите,а в края на краищата насреща нищо,само още по-голяма разруха,защото благодарение на нея едни хора правят пари.
  • 20 Възможно ли е

    8 2 Отговор
    Никога не съм подозирал че ГЕРБ са грабили и че са създали схеми за пълнене на чегмеджета. Силно съм изненадан че някои от власт имащите си е позволил да открадне във схема със приятелски кръг олигарсите и мафията
  • 21 Леф

    10 0 Отговор

    До коментар #12 от "5577":

    ...За това ли гласувахме за вас. Искаме обяснение... Вие, не знам за кого точно сте гласували, но за служебно правителство избори няма.
    ...Тая статия гербаджия ли я е писал... Тази "статия" (според вас), е просто извадка от интервю на служебен министър пред българска медия.
  • 22 Сатъра на Хана

    15 2 Отговор
    Рапона вика на фирмаджиите "Бачкайте", а на края на годината праща финансовия Министър Г@занов да се разберат за комисионните. ... Ако го закача на един ченгел , за 30 минути ще изпее номерата на банковите сметки и всички фурми дето е откраднал.
  • 23 @#$_&-

    8 7 Отговор

    До коментар #1 от "Спасението":

    Избери ИТН! Да прекратим 30-годишната фашистка имитация на демокрация! В България на дъното на ЕС! С американска енергийна примка на шията!
  • 24 Българка

    3 14 Отговор
    Като не можете да управлявате се махайте и да дойдат кадърни,които не реват ,като вдовица за .......Съсипахте държавата само за два месеца. Некадърни и алчни червени продажници.

    Коментиран от #27, #28

  • 25 Jacques Yves Moineau

    10 1 Отговор

    До коментар #10 от "Пръц":

    Аз пък питам, нещо съд, присъди....Бай Ставри стои без работа. Ама няма кой. Каскета не ще да разследва.
  • 26 Мечо Пух

    10 2 Отговор
    Част от парите ги нямало...Ако бяха проверили чекмеджето сигурно щяха да излязат! И бебетата знаят какви "отчисления" се правят при подобни "договори" и къде отиват! Не е сефте пари така "загадъчно" да "изчезват" и да се появяват на такива места като чекмеджета, офшорни банкови сметки и т.н....
  • 27 Бачкатор

    7 1 Отговор

    До коментар #24 от "Българка":

    Не се пиши Българка ,Гербаджийка съм съгласен
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 333

    8 2 Отговор
    Стачкувайте пред къщата на Главния инспектор на магистралите в Банкя.Той ще ви каже къде са парите ви!
  • 30 Перо

    3 3 Отговор
    Тази министърка не е назначена да прави статистика или ревизия,а да предаде виновните лица за грабежа на прокуратурата и реорганизира дейността. Как може да дава съвети да се съди държавна фирма,на която парите са окрадени! При загуба на делото,фирмата ще обяви фалит и работниците няма да вземат нищо!
  • 31 Дедо Гацо

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "5577":

    Куги си гласувАл за туй служебно правителство, бре палячо? Народа знаел? Знае петдесетачки, чубапчита и чуфтета с безплатни дръва за зимата, ако гласиш за Хаоса от Банкя
  • 32 Не че нещо

    1 7 Отговор
    Никой не ти вярва вече! Вземи, че се скрий някъде. Видя се за какво си назначена там. Как пък точно за Хемус се заядохте. Същите фирми в различни съдружия строят още на куп места там проблеми няма.
    Голям трън ви е в очите Хемус.
    Вида се колко си компетентна. Журналистите от BTV решили най-накрая ая да прогледнат карат 10 км по лот за който казахте че не бил строен и виждаш ли парите липсвали. Наглост.
    Да цитираме други ваши интервюта:Спрени били само тунелите на лотовете
    Такива там няма! Единственния такъв в крайния вариант отпадна и на негово място се прави огромна траншея. Оплетохте се в лъжите си вече. С уж липсващите пари до вчера фирмите работеха и се строеше. Нямаше стачкуващи фирми и се напредваше здраво по трасетата. Дойдохте вие и...... Резултата го видяхме.

    Коментиран от #37

  • 33 Исамолитите

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "БКП=герп+сдс":

    И самолетите предварително платени!!!!
  • 34 Историята

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "5577":

    Имам чувството, че под "5577" и това тъпо изказване се крие Бою:)
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 църчо

    1 2 Отговор

    До коментар #17 от "069":

    А бе..... по какво отидох до морето и до Гърция това лято. На кьорав ли ме правиш, или така ти е казал да говориш фатмака, дето размахваше хилаво юмруче пред президетнството ? Край. Довършвайте си протестърските арийки и заминавайте в чужбина, че ГЕРБ се връща на власт а и Черепа ще ви спре парите за кокаинчето.. Все пак Бойко Борисов трябва да си довърши започнатото, после сам ще се оттегли. Първо обаче трябва да въдвори на подходящо място със специализирани медицински грижи оня червен хохавел Б. Рашков.
  • 37 Федосий

    0 1 Отговор

    До коментар #32 от "Не че нещо":

    Браво момче. Уцели хунтата на зелените чорапи право в десетката.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове