Last news in Fakti

6 Септември, 2021 04:12 7 049 59

6 септември 1885 г. Съединението

  • съединението на българия-
  • княжество българия-
  • източна румелия

След броени дни обаче Русия обявява своето недоволство

6 септември 1885 г. Съединението - 1
Снимка: Архив

На 6 септември 1885 г. се извършва Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

От пролетта на 1885 сформираният в Пловдив под ръководството на Захари Стоянов БТЦРК се заема с активно пропагандиране на обединението чрез публикации в пресата (в-к "Борба") и публични демонстрации. Най-масовото мероприятие е отбелязването на годишнината от смъртта на Хаджи Димитър на връх Бузлуджа на 17 юли, на което идват хора от всички краища на Източна Румелия, както и от Княжеството.

В полза на съединението е привлечена опозиционната Либерална партия. В същото време комитетът установява връзки с висши офицери, като капитан Райчо Николов и капитан Сава Муткуров, както и с много офицери в местните гарнизони. Проведени са разговори и с майор Данаил Николаев, най-висшият офицер в областта, но той, макар да одобрява идеята за обединението, е скептичен към липсата на реалистични планове на комитета.

Планира се Съединението да се проведе в началото на септември, когато голяма част от румелийската милиция е мобилизирана за провеждането на маневри. На 29 август Сава Муткуров и членът на БТЦРК Димитър Ризов се срещат в Шумен с княз Александър I, провеждащ военни маневри в района на града. Той им дава уверения за подкрепата си, но не уведомява за това скептично настроения към Съединението министър-председател Петко Каравелов. Министър-председателят беше изостанал от събитията, той научава голямата новина по-късно даже и от най-обикновения граждани. Новината я научава, когато файтонът му влиза в Търново. След като се осведоми от София за последните сведения от Южна България и след като изрази волята си, Каравелов, влиза във връзка с княза във Варна. Тогава и двамата решават да се пристъпи веднага към действие, като се обяви мобилизация на Българската войска и свика Народното събрание на извънредна сесия. Когато на 10 септември Народното събрание се събира на извънредна сесия, то одбрява напълно всички мерки, които правителството на Петко Каравелов е взело до този момент. Това не задоволява Каравелов и той поисква да се отпуснат десет милиона кредит за обявената мобилизация.

И ако в подготвителния период и в самия удар на революционния акт, Петко Каравелов няма никакво участие, то в укрепването и в събирането на плодовете от тоя акт, за отстояването, налагането и признанието от Турция, от Великите сили и от съседите, неговото участие е огромно, тъкмо в тоя важен момент, когато се решава ще има ли въобще или няма да има Съединение.Първоначалното намерение на БТЦРК е Съединението да се обяви на 15 септември, но на 2 септември в Панагюрище започва бунт, овладян още на същия ден от полицията. Пред опасността страната да бъде обхваната от разпокъсани спорадични бунтове, а ръководителите на заговора да бъдат арестувани, комитетът решава да ускори начинанието. Още същия ден представители на БТЦРК са изпратени в различни градове на областта, откъдето трябва да поведат бунтовнически групи към Пловдив, където да ги поставят под командването на майор Данаил Николаев.

На 4 септември бунтовници, под ръководството на Чардафон, обявяват Съединението и установяват контрол над село Голямо Конаре. На следващия ден правителството, начело с Иван Ст. Гешов, провежда консултации с руското представителство в Пловдив с намерението, ако получи подкрепа от Русия, самото то да обяви Съединението. Руският представител категорично отказва.

На 5 септември няколко стотин въоръжени бунтовници от Голямо Конаре (сега - гр.Съединение) се придвижват към Пловдив. През нощта срещу 6 септември частите, командвани от Данаил Николаев, установяват контрол над града и отстраняват правителството и генерал-губернатора Гаврил Кръстевич. Съставено е временно правителство, начело с Георги Странски, което малко по-късно е заменено от Комисарството в Южна България, и е обявена обща мобилизация.

След броени дни обаче Русия обявява своето недоволство, че акцията не е съгласувана с нея. Подкрепяна от Австро-Унгария, Сърбия на 2 ноември 1885 г. напада България. Започва Сръбско-българската война. След тридневни боеве край Сливница на 5-7 ноември българите побеждават, а последвалият Букурещки договор от 19 февруари 1886 г. възстановява довоенната граница със Сърбия.

Благодарение на Русия и лично на император Александър III, Съединението получава дипломатическо и международно признание. Това става чрез т.н. Топханенски акт на 24 март 1886 г. Спогодбата е подготвена от българския политик и дипломат Илия Цанов и негов екип. От турска страна подписват Кямил паша и Н.В. Султанът. В договора успяват да се защитят принадлежността на Бургас и областта към Княжеството, но се отнемат Кърджалийска околия и Тъмръшките села.

С подписването на договора България и Османската империя постигат споразумение, според което Княжество България и Източна Румелия имат общо правителство, парламент, администрация, армия. Единственото разграничение между двете части на страната, запазено до Обявяването на независимостта на България през 1908, е това, че българският княз е формално назначаван от султана за генерал-губернатор на Източна Румелия.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    43 6 Отговор
    БЪДЕТЕ ГОРДИ БЪЛГАРИ ДА ЖИВЕЕ РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

    Коментиран от #4, #17, #49, #52

  • 2 БЪЛГАРИН

    38 5 Отговор
    да ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Сатъра на Хана

    36 6 Отговор
    Главния Редактор, Нека като Българи да не се срамуваме да показваме картата на Сан Стефанска България, .... И ДА КАЗВАМЕ КОЯ Е ПРИЧИНАТА ЗА СЪЕДИНЕНИЕТО - БЕРЛИНСКИЯ КОНГРЕС 1878 година КОЙТО РАЗКЪСВА САН СТЕФАНСКА БЪЛГАРИЯ НА 3 ЧАСТИ И Е ПРИЧИНАТА ЗА 4 НАЦИОНАЛНИ КАТАСТРОФИ ( включително днешната)

    Коментиран от #39

  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    26 5 Отговор
    ПРАЗНИК БРАТЯ И СЕСТРИ БЪЛГАРИ ДА ЖИВЕЕ МАЙКА БЪЛГАРИЯ
  • 7 Софиянец

    16 28 Отговор
    Всяка радост за България е смърт за рассия
  • 8 БЪЛГАРИН

    16 3 Отговор

    До коментар #4 от "А бе":

    ти не си ЧОВЕК ти не си ПАТРИОТ ти си психопат
  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    23 6 Отговор
    БЪЛГАРИЯ ще я има и пребъде ВО ВЕКОВ
  • 10 Сатъра на Хана

    37 4 Отговор
    "Братята ни в ЕС" Германия , Франция и Британия разкъсаха България на 3 части на Берлинския конгрес - Македония в Турция, Турската област Източна Румелия и Княжество България ..... А аконебвха 300 000 те пушки и 250 те оръдия + боеприпасите, които Русия , по точно граф Игнатиев дава против волята на императора "случайно" на Румелийските и Бургаските Съединители, нищо нямаше да стане

    Коментиран от #27, #56

  • 11 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    17 4 Отговор
    ДА ЖИВЕЕ българия
  • 12 Съжаляман но

    35 6 Отговор
    Със Съединението могат да се гордеят дедите ни, днешните българи няма с какво да се гордеем. Скоро няма да имаме собствена парична единица Лев, загуба на суверенитет, мизерия, васалност.
    Това за което са воювали и загивали дедите ни -обединението на земи в държавата, в момента се продава на чужденци.
    Днешните българи няма с какво да се гордеят, Съединението не е тяхна заслуга.

    Коментиран от #13

  • 13 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 1 Отговор

    До коментар #12 от "Съжаляман но":

    защото ПОЛИТИЦИТЕ ни са капиталисти и олигарси имаме мафия мутри някой ПОЛИТИЦИ за лицемерие имат на стената ПОРТРЕТА на ВАСИЛ ЛЕВСКИ
  • 14 Демократична БГ

    4 7 Отговор
    За Хелоин мисля да се маскирам като Азис!

    Коментиран от #18

  • 15 Х0Йчо

    18 1 Отговор
    ЧЕСТИТ ПРАЗНИК! на малкото останали Българи.
    Бъдете живи, здрави и обединени, братя и сестри!
    А оттам - и обнадеждени. Само това ни остава.
    ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!
    ----------------------------------------------------------------------
    А с0р0соидните израстъци - да ходят във форума на дневник и на капитал...
    Не сте желани тук, българофоби!!

    Коментиран от #24

  • 16 Жоро

    8 20 Отговор
    За всички беди на България е виновна русия!

    Коментиран от #34

  • 17 Сатъра на Хана

    17 7 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Аз съм се клел да СЛУЖА на НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ....и затова НЕ МОГА ДА ПРИЕМА ДНЕШНАТА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ - НЕ Е ЯСНО ЧИЯ Е ТАЯ РЕПУБЛИКА ... Нарочно фашистите махнаха НАРОДНА от името

    Коментиран от #22

  • 18 Сатъра на Хана

    9 1 Отговор

    До коментар #14 от "Демократична БГ":

    Ако се обръснеш главата, сложиш някоя татуировка и някоя обица, ще приличаш точно на Азис.

    Коментиран от #20

  • 19 1234

    6 13 Отговор
    И като сме се съединили, та сигурно сме цъфнали ?
  • 20 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    17 1 Отговор

    До коментар #18 от "Сатъра на Хана":

    НАРОДА НИ Е РАЗИДИНЕН а не е ОБЕДИНЕН защото на власт са олигарси капитаристи мутри
    ОЛИГАРХИЯ есливането на
    ПОЛИТИКА и
    БИЗНЕС
  • 21 не лъжа

    18 0 Отговор
    Като гледам сегашният парламент , си мисля. Че трябва да има 240 примки за да се съединим истински
  • 22 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    17 2 Отговор

    До коментар #17 от "Сатъра на Хана":

    ДЪРЖАВАТА ни се управлява от мутри олигарси капиталисти
  • 23 Ха хо

    10 3 Отговор
    Ееей, едно нещо хубаво да направим сами!

    Коментиран от #28

  • 24 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 4 Отговор

    До коментар #15 от "Х0Йчо":

    някога ляхме ХОРА ЧОВЕЦИ а сега ЧОВЕК за ЧОВЕК ВЪЛК
    ЧЕСТИТ ПРАЗНИК
    БРАТЯ и
    СЕСТРИ
    БЪЛГАРИ
    ДА ЖИВЕЕ
    БЪЛГАРИЯ
  • 25 Сатана

    12 1 Отговор
    По днешените атлантически ценности и новоговор следва да се уточни,че Княжество България анексира Източна Румелия.Честит празник.
  • 26 Чардафон

    19 2 Отговор
    Славни военни сме имали и смели политици, обединили са България без страх от неодобрението на Великите сили . . А сегашните бизнесмени в парламента , оставиха една пиклива “Македония“ да се гаври с бълг. история и език , без никакви санкции...само мрън-мрън...жечовци страхливи.
  • 27 хайдутин

    11 0 Отговор

    До коментар #10 от "Сатъра на Хана":

    Нашите политици искат това да се забрави, но да обяснат на бълг. общество защо да хулим тези , които възстановиха държавата ни и да славим тези , които я разкъсаха .

    Коментиран от #36

  • 28 Честит Празник

    6 2 Отговор

    До коментар #23 от "Ха хо":

    И "Съединението" не сме направили сами . Работено е планирано , подмолно дълго време преди това. И накрая някой плаща и цялата сметка , за да не влезе отново аскера да коли.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 иво

    3 11 Отговор
    Б О Й К О - П Р Е З И Д Е Н Т !!!

    Коментиран от #31

  • 31 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 0 Отговор

    До коментар #30 от "иво":

    БОЙКО е мутра и прстъпник
  • 32 Русороби

    4 6 Отговор
    Пак половинчата българска работа.. ! Княжество България е присъединило само част от Източна Румелия, а не извършило обединението и Съединението на цяла РУМЕЛИЯ и съединяването на Източна Румелия с цяла Западна Румелия , където също са живеели българи които са били изоставени и затова днес се срамуват и не искат повече да се наричат българи...!!!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 РУСКА МЕЧКА

    13 3 Отговор

    До коментар #16 от "Жоро":

    ЗА ТОВА ЧЕ СА НИ ОСВОБОДИЛИ ОТ ТУРСКО РОБСТВО КОЕТО Е ПРОДЬЛЖИЛО ЦЕЛИ 500 ГОДИНИ ЗАТОВА ЛИ СА ВИНОВНИ.
  • 35 Мдааа

    2 4 Отговор
    Знаех си че Путин и Русия са виновни.
  • 36 Сух

    9 0 Отговор

    До коментар #27 от "хайдутин":

    Нашите политици са бългороубийци!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 ББитков

    3 1 Отговор
    Докато си карам джипката се сеща, че днес е празника на Съединителя, айде чистито на всички шофьори
  • 39 ПСР

    10 3 Отговор

    До коментар #5 от "Сатъра на Хана":

    Честит Празник на Вас и на всички!
    Не знам защо имате 4 минуса,за един от най-стойностните коментари тук.Явно,българомразците имат място да цъкат,даже и днес.Какви ги е свършил Берлинският конгрес,какви са ги надробили т.нар."Велики сили"е много широка и спорна тема.Картата,за която споменавате,всъщност е най-правдивата по отношение на българския народ.Тя наистина съединява всички хора с българско самосъзнание,вяра,писменост.Санстефанска България е истинската карта на страната ни.И да,точно това е причината,десетки хиляди българи,да оставят живота си по бойните полета от 1885 до 1918 година.

    Коментиран от #55

  • 40 Цанков

    5 1 Отговор
    Всъщност дори според придворните ви анализатори, Президента обединява над 65% от българите, докато вашия престъпник под 12%…
  • 41 Тони

    6 3 Отговор
    Какво съединение ве? Нито сме в Шенген нито в Еврозоната. Откъснали са ни от Османската империя в която от Диарбекир до Виена се е ходило без тескерета. Сега тия от Виена си ходят из цяла Европа, а тия от Диарбекир си ходят до Босфора без никой да им иска никакви документи. Виждате ли разликата ако ти откраднат паспорта оня пак може да се прибере в къщи, а вие трябва да бичите 1 000 км. до някое посолство.
  • 42 Тони

    12 1 Отговор
    Как да празнуваме този празник, като 12 години гледаме козируването на началниците от Борисов и зачеркването ни като независима държава? На тази дата са се събрали българи с българи, само за да може сега да си подарим държавата на този, който държи в джоба си поредния корумпиран политик. За това ли се е проливала кръв? За ц иг анск ия вот ли сме водили войни? Съединихме се за да може по-лесно да ни унищожат, с помощта на други “българи”, за които сградата, на която седи този надпис е пълна с техни служители, призвани единствено да им пълнят джобовете и да ги пазят от народа. А народа - кучета го яли.
  • 43 Истината

    5 2 Отговор
    За вас - празника, за мен - кюлчетата в Чекмеджето.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Окупационен фонд

    4 5 Отговор
    Както преди Освобождението и през неговото време не можеше да се намери българин със спокойна съвест да мисли, че Русия воюва с цел да ни присвоява отпосле и да създава своя „Задунайская область”, - тъй и сега, след тия документи, не вярваме, че би се намерил такъв развален българин, който да не признава, че Русия е държавата, която се стреми да ни завладее, че тя е която със своето неприятелство, ли по-.точно коварно приятелство, спира нашето развитие, закрепване, напредване. Приятели на руската политика и нейните поддържатели, след всичко това, могат да бъдат само националните предатели, зацапаните в разни комплоти, бунтове, убийства, неравноправни договори/!/, хранениците на Русия. Но истинските българи не могат да бъдат приятели на Русия, нито да приемат нейната коварна политика...
  • 46 Дара

    6 5 Отговор
    В която и държава да ида, като чуят че съм от България, извръщат се. И как да се гордея?
    Кой ни направи това реноме?

    Коментиран от #59

  • 47 Анонимен

    6 0 Отговор
    Велик момент в българската история и велик празник, който повечето българи все още не разбират. Това е бил пътят и за присъединяването на Македония. Стамболов го е знаел много добре. За съжаление нашите управници тръгват по грешен път - този на войната и всичко отива по дяволите.
  • 48 историята съди

    3 2 Отговор
    Русиия, Англия, Франция и Германия разпокъсват България на части и пречат за нейното цялостно обединение. Но едно малко съединение се случва въпреки горе споменатите терористични и окупаторски държави. Това на Княжество България с Източна Румелия. За жалост Македония, западните покрайнини, Одрин и други земи остават в пределите на вражески към този момент държави.
  • 49 Аман бе

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    На ядрено облъчените и увредени козлодуйци им е простено неразумното патриотарстване! А може, като ДС-МВРо-вците, чрез гръмогласното медийно патриотарстване да се опитват да прикриват и "оневиняват" криминалните си деяния и далавери!
  • 50 Асен Милев

    11 3 Отговор
    Русия не е против Съединението, изтегля офицерите си за да не участват в една евентуална война при извършване на Съедонението. В противен случай, това би означавало, че Русия открито подкрепя Съединението и нарушава Берлинския договор за който е гарант. А това автоматично я вкарва във война с Франция, Англия и Германия.

    Стига с тия нпо партенки че Русия е била против Съединението. То почти постига наложения от самата Русия Санстефански мирен договор.

    Коментиран от #57

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Джамбазки

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Чрез патриотарството (идеологическо-пропагандна манипулация на стадото) може да спечелиш най-много готови бюджетни (евро) пари без да си положил усилия за учене, без притежание на качества, без трудови умения, без морални задръжки! Пък и можеш да си безотговорен и ненаказуем за каквито и да се нарушения и престъпления! А на здраве и думнете по 3-4 бомбички и пиратки за българския бюджет!
  • 53 Мишо

    6 1 Отговор
    Честит празник! Добре че предците ни са били мъже и наистина са имали топки, та днес ние да живеем тук свободни, пък макар и бедни. Иначе срам за днешните политици, един град няма кръстен на Александър Батенберг. На Гошо-Тарабата, родоотстъпник и предател Пайнерград още неговото име носи. Замислете се, поне един град да носи неговото име! Мен може и да забравите, но Сливница никога - княз Александър Батенберг.
  • 54 Behemoth

    1 3 Отговор
    ХАХАХ и накрая идваме на ТИКВАТА и Славиту!Пръскам се от гордост ...ей сега отивам за байрака....
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Роко

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Сатъра на Хана":

    Ох миличък на Берлинския конгрес е приет РУСКИЯТ план за България разделянето й на България и Източна Румелия (нещо договорено още през 1876 г. в Райхщад) Англичаните са имали по различен план. А да твърдиш че точно човекът ненавиждал всичко българско и който нееднократно е действал в разрез с интересите на Русия само и само за да направи мръсно на България и българите лицето Игнатиев има нещо общо със съединението е меко казано малоумно
  • 57 Роко

    1 0 Отговор

    До коментар #50 от "Асен Милев":

    Русия не само изтегля офицерите си. Руски дипломати искат от Турция да вкара войски и да възстанови статуквото но турците отказват, след което иска същото от Румъния но и румънците отказват едва в Сърбия успяват което довежда до Сръбско-Българската война от 1885. Русия дори къса дипломатически отношения с България. По настояване на Русия Батемберг е принуден да абдикира. Така че прочети някоя и друга книжка преди да пишеш глупости
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "Дара":

    Това лято бях на обиколих половин Европа (Сърбия, Хърватска, Словения, Австрия, Германия, Дания, Норвегия, Швеция, Чехия, Унгария и Румъния миналата седмица бях на почивка в Гърция) и никъде не срещнах такова отношение. Но това може би е защото не се държа като Ганьо Балкански. Навсякъде хората се отнасяха културно и възпитано а в Норвегия с домакините дори се сприятелихме (норвежеца беше идвал в България и имаше много хубави спомени от слънчев бряг и от българките)
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове