ФАКТИ.БГ
  • съединението на българия-
  • княжество българия-
  • източна румелия

6 септември 1885 г. Съединението

След броени дни обаче Русия обявява своето недоволство

Публикувана: 6 Септември, 2021 04:12
59 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 4491
6 септември 1885 г. Съединението - 1
Снимка: Архив
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.5 от 11 гласа.

На 6 септември 1885 г. се извършва Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

От пролетта на 1885 сформираният в Пловдив под ръководството на Захари Стоянов БТЦРК се заема с активно пропагандиране на обединението чрез публикации в пресата (в-к "Борба") и публични демонстрации. Най-масовото мероприятие е отбелязването на годишнината от смъртта на Хаджи Димитър на връх Бузлуджа на 17 юли, на което идват хора от всички краища на Източна Румелия, както и от Княжеството.

В полза на съединението е привлечена опозиционната Либерална партия. В същото време комитетът установява връзки с висши офицери, като капитан Райчо Николов и капитан Сава Муткуров, както и с много офицери в местните гарнизони. Проведени са разговори и с майор Данаил Николаев, най-висшият офицер в областта, но той, макар да одобрява идеята за обединението, е скептичен към липсата на реалистични планове на комитета.

Планира се Съединението да се проведе в началото на септември, когато голяма част от румелийската милиция е мобилизирана за провеждането на маневри. На 29 август Сава Муткуров и членът на БТЦРК Димитър Ризов се срещат в Шумен с княз Александър I, провеждащ военни маневри в района на града. Той им дава уверения за подкрепата си, но не уведомява за това скептично настроения към Съединението министър-председател Петко Каравелов. Министър-председателят беше изостанал от събитията, той научава голямата новина по-късно даже и от най-обикновения граждани. Новината я научава, когато файтонът му влиза в Търново. След като се осведоми от София за последните сведения от Южна България и след като изрази волята си, Каравелов, влиза във връзка с княза във Варна. Тогава и двамата решават да се пристъпи веднага към действие, като се обяви мобилизация на Българската войска и свика Народното събрание на извънредна сесия. Когато на 10 септември Народното събрание се събира на извънредна сесия, то одбрява напълно всички мерки, които правителството на Петко Каравелов е взело до този момент. Това не задоволява Каравелов и той поисква да се отпуснат десет милиона кредит за обявената мобилизация.

И ако в подготвителния период и в самия удар на революционния акт, Петко Каравелов няма никакво участие, то в укрепването и в събирането на плодовете от тоя акт, за отстояването, налагането и признанието от Турция, от Великите сили и от съседите, неговото участие е огромно, тъкмо в тоя важен момент, когато се решава ще има ли въобще или няма да има Съединение.Първоначалното намерение на БТЦРК е Съединението да се обяви на 15 септември, но на 2 септември в Панагюрище започва бунт, овладян още на същия ден от полицията. Пред опасността страната да бъде обхваната от разпокъсани спорадични бунтове, а ръководителите на заговора да бъдат арестувани, комитетът решава да ускори начинанието. Още същия ден представители на БТЦРК са изпратени в различни градове на областта, откъдето трябва да поведат бунтовнически групи към Пловдив, където да ги поставят под командването на майор Данаил Николаев.

На 4 септември бунтовници, под ръководството на Чардафон, обявяват Съединението и установяват контрол над село Голямо Конаре. На следващия ден правителството, начело с Иван Ст. Гешов, провежда консултации с руското представителство в Пловдив с намерението, ако получи подкрепа от Русия, самото то да обяви Съединението. Руският представител категорично отказва.

На 5 септември няколко стотин въоръжени бунтовници от Голямо Конаре (сега - гр.Съединение) се придвижват към Пловдив. През нощта срещу 6 септември частите, командвани от Данаил Николаев, установяват контрол над града и отстраняват правителството и генерал-губернатора Гаврил Кръстевич. Съставено е временно правителство, начело с Георги Странски, което малко по-късно е заменено от Комисарството в Южна България, и е обявена обща мобилизация.

След броени дни обаче Русия обявява своето недоволство, че акцията не е съгласувана с нея. Подкрепяна от Австро-Унгария, Сърбия на 2 ноември 1885 г. напада България. Започва Сръбско-българската война. След тридневни боеве край Сливница на 5-7 ноември българите побеждават, а последвалият Букурещки договор от 19 февруари 1886 г. възстановява довоенната граница със Сърбия.

Благодарение на Русия и лично на император Александър III, Съединението получава дипломатическо и международно признание. Това става чрез т.н. Топханенски акт на 24 март 1886 г. Спогодбата е подготвена от българския политик и дипломат Илия Цанов и негов екип. От турска страна подписват Кямил паша и Н.В. Султанът. В договора успяват да се защитят принадлежността на Бургас и областта към Княжеството, но се отнемат Кърджалийска околия и Тъмръшките села.

С подписването на договора България и Османската империя постигат споразумение, според което Княжество България и Източна Румелия имат общо правителство, парламент, администрация, армия. Единственото разграничение между двете части на страната, запазено до Обявяването на независимостта на България през 1908, е това, че българският княз е формално назначаван от султана за генерал-губернатор на Източна Румелия.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.5 от 11 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ГРАД КОЗЛОДУЙ
1 Отговор
БЪДЕТЕ ГОРДИ БЪЛГАРИ ДА ЖИВЕЕ РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Коментиран от #4, #17, #49, #52


Оценка:
-6 +43

БЪЛГАРИН
2 Отговор
да ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ

Оценка:
-5 +38

3
Този коментар е премахнат от модератор.
4
Този коментар е премахнат от модератор.
Сатъра на Хана
5 Отговор
Главния Редактор, Нека като Българи да не се срамуваме да показваме картата на Сан Стефанска България, .... И ДА КАЗВАМЕ КОЯ Е ПРИЧИНАТА ЗА СЪЕДИНЕНИЕТО - БЕРЛИНСКИЯ КОНГРЕС 1878 година КОЙТО РАЗКЪСВА САН СТЕФАНСКА БЪЛГАРИЯ НА 3 ЧАСТИ И Е ПРИЧИНАТА ЗА 4 НАЦИОНАЛНИ КАТАСТРОФИ ( включително днешната)

Коментиран от #39


Оценка:
-6 +36

ГРАД КОЗЛОДУЙ
6 Отговор
ПРАЗНИК БРАТЯ И СЕСТРИ БЪЛГАРИ ДА ЖИВЕЕ МАЙКА БЪЛГАРИЯ

Оценка:
-5 +26

Софиянец
7 Отговор
Всяка радост за България е смърт за рассия

Оценка:
-28 +16

БЪЛГАРИН
8 Отговор

До коментар #4 от "А бе":


ти не си ЧОВЕК ти не си ПАТРИОТ ти си психопат

Оценка:
-3 +16

ГРАД КОЗЛОДУЙ
9 Отговор
БЪЛГАРИЯ ще я има и пребъде ВО ВЕКОВ

Оценка:
-6 +23

Сатъра на Хана
10 Отговор
"Братята ни в ЕС" Германия , Франция и Британия разкъсаха България на 3 части на Берлинския конгрес - Македония в Турция, Турската област Източна Румелия и Княжество България ..... А аконебвха 300 000 те пушки и 250 те оръдия + боеприпасите, които Русия , по точно граф Игнатиев дава против волята на императора "случайно" на Румелийските и Бургаските Съединители, нищо нямаше да стане

Коментиран от #27, #56


Оценка:
-4 +37

ГРАД КОЗЛОДУЙ
11 Отговор
ДА ЖИВЕЕ българия

Оценка:
-4 +17

Съжаляман но
12 Отговор
Със Съединението могат да се гордеят дедите ни, днешните българи няма с какво да се гордеем. Скоро няма да имаме собствена парична единица Лев, загуба на суверенитет, мизерия, васалност.
Това за което са воювали и загивали дедите ни -обединението на земи в държавата, в момента се продава на чужденци.
Днешните българи няма с какво да се гордеят, Съединението не е тяхна заслуга.

Коментиран от #13


Оценка:
-6 +34

ГРАД КОЗЛОДУЙ
13 Отговор

До коментар #12 от "Съжаляман но":


защото ПОЛИТИЦИТЕ ни са капиталисти и олигарси имаме мафия мутри някой ПОЛИТИЦИ за лицемерие имат на стената ПОРТРЕТА на ВАСИЛ ЛЕВСКИ

Оценка:
-1 +10

Демократична БГ
14 Отговор
За Хелоин мисля да се маскирам като Азис!

Коментиран от #18


Оценка:
-7 +4

Х0Йчо
15 Отговор
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК! на малкото останали Българи.
Бъдете живи, здрави и обединени, братя и сестри!
А оттам - и обнадеждени. Само това ни остава.
ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!
----------------------------------------------------------------------
А с0р0соидните израстъци - да ходят във форума на дневник и на капитал...
Не сте желани тук, българофоби!!

Коментиран от #24


Оценка:
-1 +18

Жоро
16 Отговор
За всички беди на България е виновна русия!

Коментиран от #34


Оценка:
-20 +8

Сатъра на Хана
17 Отговор

До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":


Аз съм се клел да СЛУЖА на НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ....и затова НЕ МОГА ДА ПРИЕМА ДНЕШНАТА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ - НЕ Е ЯСНО ЧИЯ Е ТАЯ РЕПУБЛИКА ... Нарочно фашистите махнаха НАРОДНА от името

Коментиран от #22


Оценка:
-7 +17

Сатъра на Хана
18 Отговор

До коментар #14 от "Демократична БГ":


Ако се обръснеш главата, сложиш някоя татуировка и някоя обица, ще приличаш точно на Азис.

Коментиран от #20


Оценка:
-1 +9

1234
19 Отговор
И като сме се съединили, та сигурно сме цъфнали ?

Оценка:
-13 +6

ГРАД КОЗЛОДУЙ
20 Отговор

До коментар #18 от "Сатъра на Хана":


НАРОДА НИ Е РАЗИДИНЕН а не е ОБЕДИНЕН защото на власт са олигарси капитаристи мутри
ОЛИГАРХИЯ есливането на
ПОЛИТИКА и
БИЗНЕС

Оценка:
-1 +17

не лъжа
21 Отговор
Като гледам сегашният парламент , си мисля. Че трябва да има 240 примки за да се съединим истински

Оценка:
-0 +18

ГРАД КОЗЛОДУЙ
22 Отговор

До коментар #17 от "Сатъра на Хана":


ДЪРЖАВАТА ни се управлява от мутри олигарси капиталисти

Оценка:
-2 +17

Ха хо
23 Отговор
Ееей, едно нещо хубаво да направим сами!

Коментиран от #28


Оценка:
-3 +10

ГРАД КОЗЛОДУЙ
24 Отговор

До коментар #15 от "Х0Йчо":


някога ляхме ХОРА ЧОВЕЦИ а сега ЧОВЕК за ЧОВЕК ВЪЛК
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК
БРАТЯ и
СЕСТРИ
БЪЛГАРИ
ДА ЖИВЕЕ
БЪЛГАРИЯ

Оценка:
-4 +9

Сатана
25 Отговор
По днешените атлантически ценности и новоговор следва да се уточни,че Княжество България анексира Източна Румелия.Честит празник.

Оценка:
-1 +12

Чардафон
26 Отговор
Славни военни сме имали и смели политици, обединили са България без страх от неодобрението на Великите сили . . А сегашните бизнесмени в парламента , оставиха една пиклива “Македония“ да се гаври с бълг. история и език , без никакви санкции...само мрън-мрън...жечовци страхливи.

Оценка:
-2 +18

хайдутин
27 Отговор

До коментар #10 от "Сатъра на Хана":


Нашите политици искат това да се забрави, но да обяснат на бълг. общество защо да хулим тези , които възстановиха държавата ни и да славим тези , които я разкъсаха .

Коментиран от #36


Оценка:
-0 +11

Честит Празник
28 Отговор

До коментар #23 от "Ха хо":


И "Съединението" не сме направили сами . Работено е планирано , подмолно дълго време преди това. И накрая някой плаща и цялата сметка , за да не влезе отново аскера да коли.

Оценка:
-2 +5

29
Този коментар е премахнат от модератор.
иво
30 Отговор
Б О Й К О - П Р Е З И Д Е Н Т !!!

Коментиран от #31


Оценка:
-11 +3

ГРАД КОЗЛОДУЙ
31 Отговор

До коментар #30 от "иво":


БОЙКО е мутра и прстъпник

Оценка:
-0 +7

Русороби
32 Отговор
Пак половинчата българска работа.. ! Княжество България е присъединило само част от Източна Румелия, а не извършило обединението и Съединението на цяла РУМЕЛИЯ и съединяването на Източна Румелия с цяла Западна Румелия , където също са живеели българи които са били изоставени и затова днес се срамуват и не искат повече да се наричат българи...!!!

Оценка:
-5 +4

33
Този коментар е премахнат от модератор.
РУСКА МЕЧКА
34 Отговор

До коментар #16 от "Жоро":


ЗА ТОВА ЧЕ СА НИ ОСВОБОДИЛИ ОТ ТУРСКО РОБСТВО КОЕТО Е ПРОДЬЛЖИЛО ЦЕЛИ 500 ГОДИНИ ЗАТОВА ЛИ СА ВИНОВНИ.

Оценка:
-3 +13

Мдааа
35 Отговор
Знаех си че Путин и Русия са виновни.

Оценка:
-4 +2

Сух
36 Отговор

До коментар #27 от "хайдутин":


Нашите политици са бългороубийци!

Оценка:
-0 +9

37
Този коментар е премахнат от модератор.
ББитков
38 Отговор
Докато си карам джипката се сеща, че днес е празника на Съединителя, айде чистито на всички шофьори

Оценка:
-1 +3

ПСР
39 Отговор

До коментар #5 от "Сатъра на Хана":


Честит Празник на Вас и на всички!
Не знам защо имате 4 минуса,за един от най-стойностните коментари тук.Явно,българомразците имат място да цъкат,даже и днес.Какви ги е свършил Берлинският конгрес,какви са ги надробили т.нар."Велики сили"е много широка и спорна тема.Картата,за която споменавате,всъщност е най-правдивата по отношение на българския народ.Тя наистина съединява всички хора с българско самосъзнание,вяра,писменост.Санстефанска България е истинската карта на страната ни.И да,точно това е причината,десетки хиляди българи,да оставят живота си по бойните полета от 1885 до 1918 година.

Коментиран от #55


Оценка:
-3 +10

Цанков
40 Отговор
Всъщност дори според придворните ви анализатори, Президента обединява над 65% от българите, докато вашия престъпник под 12%…

Оценка:
-1 +5

Тони
41 Отговор
Какво съединение ве? Нито сме в Шенген нито в Еврозоната. Откъснали са ни от Османската империя в която от Диарбекир до Виена се е ходило без тескерета. Сега тия от Виена си ходят из цяла Европа, а тия от Диарбекир си ходят до Босфора без никой да им иска никакви документи. Виждате ли разликата ако ти откраднат паспорта оня пак може да се прибере в къщи, а вие трябва да бичите 1 000 км. до някое посолство.

Оценка:
-2 +6

Тони
42 Отговор
Как да празнуваме този празник, като 12 години гледаме козируването на началниците от Борисов и зачеркването ни като независима държава? На тази дата са се събрали българи с българи, само за да може сега да си подарим държавата на този, който държи в джоба си поредния корумпиран политик. За това ли се е проливала кръв? За ц иг анск ия вот ли сме водили войни? Съединихме се за да може по-лесно да ни унищожат, с помощта на други “българи”, за които сградата, на която седи този надпис е пълна с техни служители, призвани единствено да им пълнят джобовете и да ги пазят от народа. А народа - кучета го яли.

Оценка:
-1 +12

Истината
43 Отговор
За вас - празника, за мен - кюлчетата в Чекмеджето.

Оценка:
-2 +5

44
Този коментар е премахнат от модератор.
Окупационен фонд
45 Отговор
Както преди Освобождението и през неговото време не можеше да се намери българин със спокойна съвест да мисли, че Русия воюва с цел да ни присвоява отпосле и да създава своя „Задунайская область”, - тъй и сега, след тия документи, не вярваме, че би се намерил такъв развален българин, който да не признава, че Русия е държавата, която се стреми да ни завладее, че тя е която със своето неприятелство, ли по-.точно коварно приятелство, спира нашето развитие, закрепване, напредване. Приятели на руската политика и нейните поддържатели, след всичко това, могат да бъдат само националните предатели, зацапаните в разни комплоти, бунтове, убийства, неравноправни договори/!/, хранениците на Русия. Но истинските българи не могат да бъдат приятели на Русия, нито да приемат нейната коварна политика...

Оценка:
-5 +4

Дара
46 Отговор
В която и държава да ида, като чуят че съм от България, извръщат се. И как да се гордея?
Кой ни направи това реноме?

Коментиран от #59


Оценка:
-4 +6

Анонимен
47 Отговор
Велик момент в българската история и велик празник, който повечето българи все още не разбират. Това е бил пътят и за присъединяването на Македония. Стамболов го е знаел много добре. За съжаление нашите управници тръгват по грешен път - този на войната и всичко отива по дяволите.

Оценка:
-0 +6

историята съди
48 Отговор
Русиия, Англия, Франция и Германия разпокъсват България на части и пречат за нейното цялостно обединение. Но едно малко съединение се случва въпреки горе споменатите терористични и окупаторски държави. Това на Княжество България с Източна Румелия. За жалост Македония, западните покрайнини, Одрин и други земи остават в пределите на вражески към този момент държави.

Оценка:
-2 +3

Аман бе
49 Отговор

До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":


На ядрено облъчените и увредени козлодуйци им е простено неразумното патриотарстване! А може, като ДС-МВРо-вците, чрез гръмогласното медийно патриотарстване да се опитват да прикриват и "оневиняват" криминалните си деяния и далавери!

Оценка:
-0 +1

Асен Милев
50 Отговор
Русия не е против Съединението, изтегля офицерите си за да не участват в една евентуална война при извършване на Съедонението. В противен случай, това би означавало, че Русия открито подкрепя Съединението и нарушава Берлинския договор за който е гарант. А това автоматично я вкарва във война с Франция, Англия и Германия.

Стига с тия нпо партенки че Русия е била против Съединението. То почти постига наложения от самата Русия Санстефански мирен договор.

Коментиран от #57


Оценка:
-3 +11

51
Този коментар е премахнат от модератор.
Джамбазки
52 Отговор

До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":


Чрез патриотарството (идеологическо-пропагандна манипулация на стадото) може да спечелиш най-много готови бюджетни (евро) пари без да си положил усилия за учене, без притежание на качества, без трудови умения, без морални задръжки! Пък и можеш да си безотговорен и ненаказуем за каквито и да се нарушения и престъпления! А на здраве и думнете по 3-4 бомбички и пиратки за българския бюджет!

Оценка:
-1 +2

Мишо
53 Отговор
Честит празник! Добре че предците ни са били мъже и наистина са имали топки, та днес ние да живеем тук свободни, пък макар и бедни. Иначе срам за днешните политици, един град няма кръстен на Александър Батенберг. На Гошо-Тарабата, родоотстъпник и предател Пайнерград още неговото име носи. Замислете се, поне един град да носи неговото име! Мен може и да забравите, но Сливница никога - княз Александър Батенберг.

Оценка:
-1 +6

Behemoth
54 Отговор
ХАХАХ и накрая идваме на ТИКВАТА и Славиту!Пръскам се от гордост ...ей сега отивам за байрака....

Оценка:
-3 +1

55
Този коментар е премахнат от модератор.
Роко
56 Отговор

До коментар #10 от "Сатъра на Хана":


Ох миличък на Берлинския конгрес е приет РУСКИЯТ план за България разделянето й на България и Източна Румелия (нещо договорено още през 1876 г. в Райхщад) Англичаните са имали по различен план. А да твърдиш че точно човекът ненавиждал всичко българско и който нееднократно е действал в разрез с интересите на Русия само и само за да направи мръсно на България и българите лицето Игнатиев има нещо общо със съединението е меко казано малоумно

Оценка:
-0 +1

Роко
57 Отговор

До коментар #50 от "Асен Милев":


Русия не само изтегля офицерите си. Руски дипломати искат от Турция да вкара войски и да възстанови статуквото но турците отказват, след което иска същото от Румъния но и румънците отказват едва в Сърбия успяват което довежда до Сръбско-Българската война от 1885. Русия дори къса дипломатически отношения с България. По настояване на Русия Батемберг е принуден да абдикира. Така че прочети някоя и друга книжка преди да пишеш глупости

Оценка:
-0 +1

58
Този коментар е премахнат от модератор.
Роко
59 Отговор

До коментар #46 от "Дара":


Това лято бях на обиколих половин Европа (Сърбия, Хърватска, Словения, Австрия, Германия, Дания, Норвегия, Швеция, Чехия, Унгария и Румъния миналата седмица бях на почивка в Гърция) и никъде не срещнах такова отношение. Но това може би е защото не се държа като Ганьо Балкански. Навсякъде хората се отнасяха културно и възпитано а в Норвегия с домакините дори се сприятелихме (норвежеца беше идвал в България и имаше много хубави спомени от слънчев бряг и от българките)

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


ТОП 5