6 Септември, 2024 03:18 2 643 63

6 септември 1885 г. Съединението на Княжество България с Източна Румелия

  • съединение-
  • българия-
  • източна румелия

Русия не иска промяна на границите

6 септември 1885 г. Съединението на Княжество България с Източна Румелия - 1
Снимка: Архив

На 6 септември 1885 г. се извършва Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

От пролетта на 1885 сформираният в Пловдив под ръководството на Захари Стоянов БТЦРК се заема с активно пропагандиране на обединението чрез публикации в пресата (в-к "Борба") и публични демонстрации. Най-масовото мероприятие е отбелязването на годишнината от смъртта на Хаджи Димитър на връх Бузлуджа на 17 юли, на което идват хора от всички краища на Източна Румелия, както и от Княжеството.

В полза на съединението е привлечена опозиционната Либерална партия. В същото време комитетът установява връзки с висши офицери, като капитан Райчо Николов и капитан Сава Муткуров, както и с много офицери в местните гарнизони. Проведени са разговори и с майор Данаил Николаев, най-висшият офицер в областта, но той, макар да одобрява идеята за обединението, е скептичен към липсата на реалистични планове на комитета.

Планира се Съединението да се проведе в началото на септември, когато голяма част от румелийската милиция е мобилизирана за провеждането на маневри. На 29 август Сава Муткуров и членът на БТЦРК Димитър Ризов се срещат в Шумен с княз Александър I, провеждащ военни маневри в района на града. Той им дава уверения за подкрепата си, но не уведомява за това скептично настроения към Съединението министър-председател Петко Каравелов. Министър-председателят беше изостанал от събитията, той научава голямата новина по-късно даже и от най-обикновения граждани. Новината я научава, когато файтонът му влиза в Търново. След като се осведоми от София за последните сведения от Южна България и след като изрази волята си, Каравелов, влиза във връзка с княза във Варна. Тогава и двамата решават да се пристъпи веднага към действие, като се обяви мобилизация на Българската войска и свика Народното събрание на извънредна сесия. Когато на 10 септември Народното събрание се събира на извънредна сесия, то одбрява напълно всички мерки, които правителството на Петко Каравелов е взело до този момент. Това не задоволява Каравелов и той поисква да се отпуснат десет милиона кредит за обявената мобилизация.

И ако в подготвителния период и в самия удар на революционния акт, Петко Каравелов няма никакво участие, то в укрепването и в събирането на плодовете от тоя акт, за отстояването, налагането и признанието от Турция, от Великите сили и от съседите, неговото участие е огромно, тъкмо в тоя важен момент, когато се решава ще има ли въобще или няма да има Съединение.Първоначалното намерение на БТЦРК е Съединението да се обяви на 15 септември, но на 2 септември в Панагюрище започва бунт, овладян още на същия ден от полицията. Пред опасността страната да бъде обхваната от разпокъсани спорадични бунтове, а ръководителите на заговора да бъдат арестувани, комитетът решава да ускори начинанието. Още същия ден представители на БТЦРК са изпратени в различни градове на областта, откъдето трябва да поведат бунтовнически групи към Пловдив, където да ги поставят под командването на майор Данаил Николаев.

На 4 септември бунтовници, под ръководството на Чардафон, обявяват Съединението и установяват контрол над село Голямо Конаре. На следващия ден правителството, начело с Иван Ст. Гешов, провежда консултации с руското представителство в Пловдив с намерението, ако получи подкрепа от Русия, самото то да обяви Съединението. Руският представител категорично отказва.

На 5 септември няколко стотин въоръжени бунтовници от Голямо Конаре (сега - гр.Съединение) се придвижват към Пловдив. През нощта срещу 6 септември частите, командвани от Данаил Николаев, установяват контрол над града и отстраняват правителството и генерал-губернатора Гаврил Кръстевич. Съставено е временно правителство, начело с Георги Странски, което малко по-късно е заменено от Комисарството в Южна България, и е обявена обща мобилизация.

След броени дни обаче Русия обявява своето недоволство, че акцията не е съгласувана с нея. Подкрепяна от Австро-Унгария, Сърбия на 2 ноември 1885 г. напада България. Започва Сръбско-българската война. След тридневни боеве край Сливница на 5-7 ноември българите побеждават, а последвалият Букурещки договор от 19 февруари 1886 г. възстановява довоенната граница със Сърбия.

Благодарение на Русия и лично на император Александър III, Съединението получава дипломатическо и международно признание. Това става чрез т.н. Топханенски акт на 24 март 1886 г. Спогодбата е подготвена от българския политик и дипломат Илия Цанов и негов екип. От турска страна подписват Кямил паша и Н.В. Султанът. В договора успяват да се защитят принадлежността на Бургас и областта към Княжеството, но се отнемат Кърджалийска околия и Тъмръшките села.

С подписването на договора България и Османската империя постигат споразумение, според което Княжество България и Източна Румелия имат общо правителство, парламент, администрация, армия. Единственото разграничение между двете части на страната, запазено до Обявяването на независимостта на България през 1908, е това, че българският княз е формално назначаван от султана за генерал-губернатор на Източна Румелия.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Развийш ли

    19 25 Отговор
    Русия е против Съединението като вечен враг на България

    Коментиран от #3, #4, #5, #13, #62

  • 2 Българин

    25 9 Отговор
    Честит Съединени българи!🇧🇬❤️🇧🇬

    Запада беше против единна България и подкрепи сърбия в нападението си, но славната българска армия и народ не се отказаха, а Русия за пореден път застана до нас! Благодарим братя!

    Коментиран от #25

  • 3 Софиянец

    21 3 Отговор

    До коментар #1 от "Развийш ли":

    Честит празник! Да живее България!

    Поне да беше прочел статията с историческите събития, та да разбереш и научиш нещо, преди да пишеш простотии!

    Коментиран от #7, #55

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Циник

    16 1 Отговор

    До коментар #1 от "Развийш ли":

    Не е крива Русия, че не можеш да прочетеш статия от няколко параграфа. Ама споко, от такива като вас скоро ще се отсъединим...
  • 6 Честит празник

    12 16 Отговор
    Русия е против съединението защото имат договорка с Турция. Русия са против и независимостта.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Стефан Стамболов

    11 17 Отговор
    Мнозина у нас живяха дoскоро време с твърдо убеждение, че наший народ трябваше да очаква доб­ро от Русия; но от 6 септемврий миналата година всеки разбра, доколко тя е била искрено (разположена) в благопожеланията си спрямо нашата страна.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Честито Българи

    12 14 Отговор
    Въпреки Русия България се освободи и съедини

    Коментиран от #58

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Венци

    13 15 Отговор
    На Русия не й харесва, че се съединихме и станахме по-силни, а в последствие придобихме независимост от руските окупатори дошли да ни точат златото.
  • 13 Много отрано

    13 3 Отговор

    До коментар #1 от "Развийш ли":

    си започнал с простотиите, бе!
    Или не си завършвал от снощи.
    Вдлъбнат отвсякъде.
  • 14 Време е русофилите да си идат

    10 13 Отговор
    Русия е окупатор.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Галя съм

    10 6 Отговор

    До коментар #7 от "Хм Хм":

    Бравос
    С такива izмекярчета като теб интересите на САЩ на Балканите ще пребъдат.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Хихихи

    8 2 Отговор

    До коментар #22 от "Троян":

    Тих да си, жълтопаветно амбреажче 😅

    Коментиран от #28

  • 24 стоян георгиев

    11 6 Отговор
    Честито Съединение българи! За една по-силна България и един национален идеал! 🇧🇬

    И помнете, четете и учете децата си на историята на България, защото сега западно поклонниците са готови да зачеркнат саможертвата на хиляди български и руски души, само и само да угодят на господатите си!

    Роба не мрази господаря си, мрази свободния!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ха ха

    5 11 Отговор
    Не-не, 3-ти март е по-български празник. Там повече заслуги имат българите. Дори на подписването на капитулацията не са присъствали за да не засенчат батюшката... П роз народ...
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Софиянец

    4 1 Отговор

    До коментар #27 от "ха ха":

    Трола започна сам да си пише и отговаря, хахаха хахаха ! Господаря ти ще ти даде да ядеш днес!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ха ха

    3 6 Отговор

    До коментар #30 от "АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ":

    Дадени?! Брех, а Северна Добруджа? Дали не е достатъчна за толкова пушки?... Батюшката си е взел своето за да "даде" пушките!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Русия против България

    4 4 Отговор
    За обединението.....честито на русофилите.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Факти

    7 8 Отговор
    Каква е тая статия? Единствената чужда държава, която подкрепя Съединението е Англия. Русия е твърдо против. Тя изтегля офицерите си от армията ни и насъсква Сърбия да ни нападне в гръб за лесна победа. Нашата млада армия, обаче, прави чудо и разбива сърбите. Кой не е чувал за капитаните, които побеждават генералите? Русия е бясна и се стига до там, че къса дипломатически отношения с България за цели 10 години. По това време отмъщава на Захарий Стоянов и го отравя в Париж по стар руски обичай.

    Коментиран от #48

  • 43 Артилерист

    12 5 Отговор
    Честито СЪЕДИНЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ! В матряла пак е сипан катран в меда. Русия била против, ама после благодарение на нея и на царя Съединението е международно утвърдено. ИСТИНАТА Е, ЧЕ АКО НЕ БЕШЕ БРАТСКА РУСИЯ БЪЛГАРИЯ НИКОГА НЯМАШЕ ДА БЪДЕ ОСВОБОДЕНА ОТ ТУРСКО РОБСТВО, КАМО ЛИ ДА СЕ СЪЕДИНЯВА. БЛАГОДАРИМ ТИ РУСИЯ И ЗА СВОБОДАТА, И ЗА СЪЕДИНЕНИЕТО,И ЗА БЕЗКОРИСТНАТА ПОМОЩ ДА СЕ ПРЕБОРИМ С БЕДНОСТТА И ИЗОСТАНАЛОСТТА И ДА СТАНЕМ РАЗВИТА ВЪВ ВСЯКО ОТНОШЕНИЕ МОДЕРНА СТРАНА!
  • 44 Гордостта на Тарра

    4 0 Отговор
    Само и никой не помага на България да спаси още една отразява територия.. Някой да се замислял какво е Източна Румелия? Възраждане на Римска империя но номера на запада не минава.. както пише румелийска милиция .. ако не сме обеднели Румелия щеше да стане като другата изкуствено създадена държава Румъния.. българина е в дълбок сън
  • 45 уйко калеко

    6 2 Отговор
    Има един неоспорим исторически факт.КОГАТО СМЕ БИЛИ ПРОТИВ РУСИЯ ВИНАГИ ГУБИМ.ВИЗИРАМ МЕЖДУСЪЮЗНИЧЕСКАТА ВОЙНА(когато дефакто отказваме арбитража на руския император)ПСВ И ВСВ. Пък дали РУСИЯ Е БИЛА ПЪРВОНАЧЧАЛНО ПРОТИВ СЪЕДИНЕНИЕТО ТОВА Е НЕЗНАЧИТЕЛНА ПОДРОБНОСТ..Точно пък след една година ни помага това събитие да се узакони по дипломатически път и да бъде международно признато.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Ясемин А. Чатлъ

    4 0 Отговор
    Честит Празник! Малко исторически факти. Австро-Унгария и Великобритания са в основата на създаването на Източна Румелия (1879-1885). Целта е била да не се даде излаз на Русия на Егейско море. Защо я създават? Велики Селджук е империя от река Дон на изток до Северна Индия. Приемник е Иконийски или Румелийски султанат стигнал до Константинопол. Османската Империя е създадена от Осман I, който е бил огуз от племето какъв!!! Кайъ използват за свой племенен знак такъв, много сходен с ипсилона с две хасти на древните българи: IVI IYI. Знакът може да се види изобразен на меча на Осман I в музея „Топкапъ“ в Истанбул.
  • 48 Гордостта на Тарра

    2 1 Отговор

    До коментар #42 от "Факти":

    Русия е против защото нашите са лицемери .. нашия монарх си играеше с Русия и се изплю е лицето на руската империя..

    Коментиран от #49

  • 49 Ясемин А.Чатлъ

    3 1 Отговор

    До коментар #48 от "Гордостта на Тарра":

    Честит празник! "Съединението на България и ролята на Русия
    За независимостта ни руската държава плаща на Турция вместо българското правителство 80 млн. френски франка, които после ни опрощава

    вторник, 01 Септември 2015 / брой: 201". Прочетете я. Това е писано на база руски секретни архиви и дава яснота. 7656
  • 50 анексиране на чужда територия

    1 5 Отговор
    На този ден е отнета свободата на източна Румелия която сега ще да много напред.

    Коментиран от #52, #53

  • 51 жъмбо трутутуту

    1 2 Отговор
    празник за българите
    траур за русомилите
  • 52 Ясемин А.Чатлъ

    2 2 Отговор

    До коментар #50 от "анексиране на чужда територия":

    Тази автономна област е вследствие палачинкова🤣 политика на "великите сили" насочена конкретно срещу Русия. Затова в наши дни 2020 Великобритания даде назад и излезе от ЕС.
  • 53 не скимти. умлянин

    1 1 Отговор

    До коментар #50 от "анексиране на чужда територия":

    ште оzvoбодим.от жалкия ти живот
  • 54 Гост

    0 1 Отговор
    Как не ви досрамя, баш на този празник да ръсите рус0ф0бия по заказ? Русия е гарант по условията на Берлинският договор. Тя няма юридическото право да заема страна срещу тези условия, но подпомага тайно Съединението ни, като помага за организацията на възстанията и урежда доставки на оръжия. Не ви ли е срам, да пишете хули по онези, които са ни освободили?
  • 55 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Софиянец":

    На пр0дажниците не им се чете история. Те имат една цел - да тр0лят каквото са им спуснали от посолството. Цент0вете ще заменят липсата им на съвест....... довреме.
  • 56 Гост

    2 1 Отговор
    Венкооо, Венко.....! Чиста ли ти е съвестта, да кривиш историята, като изопачаваш фактите? За какво и е на Русия разединена България? Нали точно обиденинена й трябва, за да има достъп до Бяло море? Нали точно Русия черта граници на България на три морета, при Санстефанският договор, а Германия, Асвтро-Унгария и Франция ги заличиха с Берлинският договор, като създадоха Източна Румелия? Много добре знаеш, че Русия е била заставена като гарант по този п030рен договор и е нямала никакво право да заема страна по съединението ни. Поне не явно, но пък затова ни помага тайно. Пак те питам, пр0дажник0, чиста ли ти е съвестта? Знаеш ли, като какъв ще те помнят?
  • 57 Вуте

    3 0 Отговор
    Честит празник СЪЕДИНЕНИЕТО. Да не забравяме, че на седми септември също имаме Съединение с Южна Добруджа и трябва да е празник. До сега не се споменава дори за този акт осъществен по време на война без да гръмне пушка. Честит Седми септември в аванс.
  • 58 Хайрсъзина

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Честито Българи":

    Да бе, въпреки Русия Б-я сама се освободи. Пишеш простотии.
  • 59 Таралейкум

    1 1 Отговор
    Съединихме се на днешната дата ФАКТ. Тогава имахме Захарий Стоянов и Негово Височество Княз Александър Батенберг. Тяхна е заслугата във висока степен.
  • 60 Пецата

    1 2 Отговор
    Кво ме занимавате с глупости от преди сто години 😆

    Коментиран от #61

  • 61 Ясемин А.Чатлъ

    0 0 Отговор

    До коментар #60 от "Пецата":

    Тогава от по-близо! САЩ чрез България раздели СФРЮгославия на 06 републики. Период 1990-1996.
  • 62 Ясемин А.Чатлъ

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Развийш ли":

    01 от 06-те югославски републики е Македония заради Гърция (Бяло море) - Северна. Пиринска Македония също е била в състава на Източна Румелия. Развийте се умствено и сетне коментирайте.
  • 63 Ясемин А.Чатлъ

    0 1 Отговор
    "Три неща не могат да останат дълго време скрити - Слънцето (в герба на Македония), Луната (полумесец знамето на Турция) и Истината." Буда го е казал
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове