Last news in Fakti

30 Август, 2021 11:28 16 083 46

Уволниха заспалия шофьор от "Юнион Ивкони"

  • заспал шофьор-
  • автобус-
  • юнион ивкони

Служителят е бил уволнен не защото има извършено нарушение на часовото време за управление, а защото е допуснал да се компрометира името на фирмата

Уволниха заспалия шофьор от "Юнион Ивкони" - 1

Уволниха шофьора на автобуса, който заспа зад волана по маршрута Слънчев бряг - София, застрашавайки живота на близо 50 пътници.

Шофьорът е бил уволнен не защото има извършено нарушение на часовото време за управление, а защото е допуснал да се компрометира името на фирмата. Това каза в сутрешния блок на БНТ председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова.

Тя отрече работното време на шофьорите на автобусите да е в рамките на 8 часа. Подчерта още, че втори шофьор задължително има, когато работният ден продължава 21 часа. От морето обаче не се пътува толкова време и не е нужно да има втори шофьор. Милтенова каза, че законоустановеното време на шофьори на автобуси, пътуващи сами, е между 13 и 15 часа.

"Това е регламент 561 на Европейския съюз и съответно спогодбата, която е разписана за работата на водачите и екипажите. Когато този шофьор пътува в екип с още един шофьор, работният ден на тези хора става автоматично 21 часа. В рамките на тези 15 и 21 часа шофьорът има право да управлява превозното средство 9 часа в единия или в другия случай - тоест, когато са двама шофьори, те управляват автобуса по 9 часа. Два пъти в седмицата имат право да управляват 10 часа. Това е разрешено по тези регламенти", каза Милтенова.

Тя допълни, че на всеки 4 часа и половина шофьорът е длъжен да направи 45 минути почивка. В другия случай е длъжен да направи две почивки - едната да е 15 минути, а другата - 30 минути. Почивките са регламентирани в маршрутните разписания.

"Въпросният шофьор, който е пътувал през този ден, на практика не е надвишил работния си ден от 15 часа. Той е тръгнал в 05.15 ч. от Слънчев бряг вечерта. На следващия ден в 07.15 или 07.20 ч. е сменен в Пловдив. Затова той е пътувал и на следващия курс сутринта", добави Милтенова.

Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики нарече случая шокиращ и поредния показателен пример за "тоталната липса на контрол в нашата държава". Според нея е било редно пътниците да се обадят на 112.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 24 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Слипи Джо

    53 5 Отговор
    А Бай Дън, кога ?
  • 2 Гост

    138 1 Отговор
    Тия в тая фирма ги изкълчват от курсове явно последните години все четем за тая фирма… Уморът го от работа заспи уволнЪт го уронвал превтижа на фирмата…
  • 3 Чичо

    95 5 Отговор
    Ма да бе ф ифкони се работи не повече от 8 часа, ама по два пъти на ден
  • 4 Бенфика

    67 3 Отговор
    Само един път съм пътувал с тези за Португялия и имаше 3-ма шофери които се сменяха
    обаче толкова много редове седалки за повече пътници са набутали че пътуването става кошмарес.
  • 5 Петър

    103 0 Отговор
    Как лъжат тия собственици на транспортни фирми,знаете ли кога правят колегите шофьоти почивка от 45 минути по тази дестинация,на кукуво лято.

    Коментиран от #9

  • 6 4747

    123 0 Отговор
    Я, кажете предния ден шофьорът в колко часа се е прибрал от курс? Мария, давай пълно инфо по темата. Шофьорът е нямал 12 часа почивка между 2 раб. дни. От раб. ден до раб. ден е почивал 4-5 часа. И сега го уволняват.
  • 7 kvy

    96 0 Отговор
    Абе тая чува ли се, какво говори. 15 часа работен ден. Като започнете се оправдавате с европата. А давате ли му по 3000 заплата и 1500 аванс за тия часове, все пак нали сме в европата. Или сме там, само когато ви отърва?
  • 8 kvy

    41 0 Отговор
    Навремето Биомет по линията Варна-София или обратно бяха двама шофьора и на Търново се сменяха. Сега не знам как е, може и там да са вкарали европейските директиви.
  • 9 Важна

    64 0 Отговор

    До коментар #5 от "Петър":

    ... е експлоатацията!!! Другото е каквото се случи!!! Обикновеният работник няма никакво значение!!! Профсъюзи!!!! Ами да сте чували профсъюз на шофьорите!!!! Няма такъв!!! Няма и да има, докато на власт е капитала!!! Да си вземем властта . както преди 100 години и да си организираме живота по нашите правила!!! Правила в защита здравето, живот, щастието на човека, а не да подчиняваме всичко на печалбата!!!!
  • 10 КАТ

    17 1 Отговор
    заспал докато шофира ясно ,после някой го е събудил той ли се е освестил ,отбил е и се е наспал ?дайте повече инфо

    Коментиран от #12, #14

  • 11 4747

    61 1 Отговор
    Когато работите при частник, не се съгласявайте да ви удължават раб. време до безкрай. От умора ще сгрешите по някакъв начин рано или късно и ще ви очернят и уволнят без заплата. Не сте машини, не можете да издържите на безкрайно натоварване. Ако не се съгласите на удължено раб. време, пак ще ви уволнят, затова бягайте от частници, които се гаврят с раб. ви време.
    Чиновникът може да дреме на бюрото и 20 часа, от които да работи 5-6 часа, но има професии, изискващи труд и концентрация през цялото раб. време.
  • 12 4747

    43 0 Отговор

    До коментар #10 от "КАТ":

    Ситуацията е била инфарктна. В други медии има подробно инфо от- до. Тук се пази доброто име на фирмата, щото чия е фирмата?!

    Коментиран от #34

  • 13 Яко локуми...

    59 0 Отговор
    Тия карат с по две дигитални карти,знам го от колега дето до скоро бачкаше там !!!
    Разчекват ги от каране,плащат си такса спокойствие по линийте в България и тормозят шофьорите !!!
  • 14 4747

    59 0 Отговор

    До коментар #10 от "КАТ":

    Даже е имало пътници, които са му предлагали да шофират вместо него, а други са стояли до него и са му говорили до крайна точка, за да не се унесе пак. Доброто име на фирмата! А животът на пътниците!? Къде са продажните синдикати, които одобриха 300 часа извънреден труд? А Инспекцията по труда? Всички те ще защитят фирмата.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Дърт пее..раст...

    24 0 Отговор
    Възможно е,,!!.! Заспиване..Сложете си ,машини,роботи, киборги,ссйборг,и др ..Ток ,и водород!!. ,,
  • 17 Последния Софиянец

    29 8 Отговор
    Мръсници гербави са тия от Юнион Ивкони! Тотален бойкот. Собствениците са нежелани в заведението ми. Само да сменя да припарят. Мая Манолова ще ги накаже тия
  • 18 В.В.П.

    35 0 Отговор
    Синдикатът ,е на заплата на Капитала...Как ще защитава ,работника..???.Затова ,никой не иска да работи !!
  • 19 мнение

    30 1 Отговор
    уволнихте го - ок
    Въпросът е има ли кой да го смени.
    Че май изгоряхте
  • 20 То е ясно

    38 1 Отговор
    Всеки си има проблеми.Кой знае човека защо е бил изморен ? Но,да го уволнят е долно.Така е в частния бизнес.Ти си поредната салфетка.Друг несретник ще дойде.После ще напусне или уволнят т.н.
  • 21 Някой

    37 2 Отговор
    Този бокл.к колко пъти е карала такъв автобус и отговаряш за 50 човека и машината.Напрежението по бъл. пътища.Капризите на пътниците и се изказва.15 ч било нормално.Ето заради такива мър..ш ля.ци стават катастрофите и кой е виновен.Тя 15 ч на стола няма да издържи.
  • 22 Бай Иван

    36 1 Отговор
    Тия са страшни измекяри!
    Майка преди години пътуваше с тях с въпросния курс но до Стара Загора...
    Един и същи шофьор и на отиване и на връщане към Сл. Бряг.
  • 23 ДИМИТЪР

    35 0 Отговор
    ТАКА СЕ ПОЛУЧАВА КАТО УПРАВИТЕЛЯ ИМ НАРЕЖДА ДА КАРАТ ДО БЕЗКРАЙ ДА СПЕСТЯТ ОТ ЗАПЛАТА НА ВТОРИ ШОФЬОР. НЕ ТРЯБВА ШОФЬОРЪТ ДА БЪДЕ УВОЛНЕН А УПРАВИТЕЛЯ НА ФИРМА ЮНИОН ИВКОНИ КОЙТО ИЗДАВА ЗАПАОВЕДИ БЕЗ ДА СЕ СЪОБРАЗЯВЯ С ПОЧИВКАТА НА ШОФЬОРИТЕ. НО ТОВА Е БЪЛГАРИЯ ВСЕКИ В ИРАХИЯТА СИ ПРАВИ КАКВОТО СИ ИСКА САМО И САМО ДА СПЕСТИ ЕДНА ЗАПЛАТА. А ПЪТНИЦИТЕ КУЧЕТА ГИ ЯЛИ.
  • 24 Тра-ла-ла

    20 5 Отговор
    А заспалия президент на американците , ще го уволняват ли? 😂😂😂
  • 25 Генчо

    29 0 Отговор
    малеее тая фирма е за съд ама явно има някой политик зад нея законите са над него
  • 26 Генчо

    25 0 Отговор
    шофера да съди фирмата всички пътници са свидетели
  • 27 зузи

    23 0 Отговор
    Преди няколко години пътувах с тях до Италия.На влизане в шенген шофьорите раздадоха на пътниците цигари за да ги прекарат през границата.На връщане ми взеха 5 евро за една раница щото нямало място?! От тогава бегам далеч от автобуси!
  • 28 15 часа на ден?

    26 0 Отговор
    Аз ли не разбирам писанията на журналиста и на управителят на фирмата(или какъвто е там)?Пътувам често от Западна Европа до БГ и обратно.3000 километра.Тръгвам сутринта в 06.00 примерно.До мен синът или съпругата (пътувал съм и сам).На 4тият час пауза за WC и кафе от 15 чин. После на всеки 2 часа с пауза.Към 13 часа обяд с пауза 30 до 40 мин. После пак на всеки 2 часа. И към 15 часа вече се чувствам уморен. На 12 тия час откакто съм тръгнал вече в хотелът. А съм карал и по 18 часа (за да си дойда за 2 дена с приспиването) но си е убийство.За автобуса задължително трябва са са 2ма.Като човекът до шофьора се грижи да следи за здравето му и да не заспи .Да му даде вода,да пусне музика. Ами ако стане лошо на шофьора? Кой ще реагира поне кормилото да хване?Шофьорът който е уволнен да си наема адвокат и да ги пропилее.
  • 29 Жжо

    29 0 Отговор
    Шофьорите все виновни, тез шефове на Дрискони са за затвора или съд. То бива наглост, но това е вече черешата на тортата. Знаят, че може да стане беля с тва да се кара по 12-16 часа и въпреки това с тези графици рискуват живота на шофьора, пътниците и всички останали участници в движението, шофьора е последния виновен.
  • 30 Иван

    21 0 Отговор
    Ако правилно съм разбрал става въпрос за 5:15 вечерта до 7:00 сутринта и тези хора ми цитират закона тук няма ли шофьори не знаете ли че нощното каране не е 15 часов работен ден

    Коментиран от #31

  • 31 емо 73 канар

    18 1 Отговор

    До коментар #30 от "Иван":

    Аз съм шофьор. Знаеш ли какво ми казва моя "шеф" когато искам обедна почивка. Казва така :Пътуваш до Варна, и, обратно за осем часа, тоест ти ми почиваш осем часа, каква почивка искаш.
    За паразитите шофирането не е работа.
  • 32 RB94

    16 1 Отговор
    Престижа на фирмата ви е уронен от доста време.Нямам кво повече да кажа.
  • 33 Анонимен

    9 1 Отговор
    Тая фирма е много пропаднала.. ползвах я от зор и винаги проблеми с шофьорите , не знам какви кретеноиди наемат но винаги са били груби и невъспитани. Отделно самите шофьори понякога не искат да спазват правилата на фирмата , като зачитане на карта за намелие, когатое се е налагало да се порадва билет при шофьора. Колко съм се карал и с шофьори и със техните там диспечъри.

    Спомням си как един ми вика да не търчиш по рейса, защото не искаше да ми призне картата и аз звънях по телефоните да се оплаквам , та го смъмриха и в крайна сметка не тичах по рейса...

    Абе да немаш работа с тая прокажена, селска фирма...
  • 34 Анонимен

    12 2 Отговор

    До коментар #12 от "4747":

    там шофьорите напускат много често, обиквено работат с по малко персонал, защото условията са невероятни и тия дето са на зор работят като за 2 ма и накрая се получават проблемите... Тая фирма не знам защо още същестува
  • 35 Тираджия

    13 0 Отговор
    При нощно каране работния ден не е 15 часа а е максимум 8 часа. Тая фирма е известна в транспортния бранш с лошо отношение към шофьора и с масово нарушаване на всички правила за почивка. Има още няколко такива фирми в България но за транспорт с камиони. Но не са виновни те, а колегите които се хващат при такива условия да им карат. Незнам защо го правят при положение че заплатите им не са по големи от на други фирми. Аз от много години карам в западна Европа и всичко се спазва. В нашата фирма има бивши шофьори на Ивкони и са ми разказвали за какво каране става дума там. Имат контакти на най високо ниво в ДАИ, плащат си и никой не ги закача. Ако стане беля , шофьора виновен (сам е решил да наруши) и край.
  • 36 Закон на куково лято

    13 0 Отговор
    Абе то и заплащане на базата на изминатите километри е забранено точно в този закон, дори и като поощрение ама повече от половината фирми в България плащат така и те осигуряват върху минималната. Май е време да се премахне тази ненужна институция Инспекция на труда, която тормози само дребните фирми.
  • 37 Шофьор на бетоновоз

    10 0 Отговор
    Да си Вади тахошайбата и да покаже на всички По колко часа се работи и от тия фирми Аз лично съм карал по 18 часа нон-стоп въобще никой не ти зачита нищо само интересува и печалби и то на товарен автомобил пък камо ли на автобуса с хора пак е същата работа
  • 38 Някой

    4 0 Отговор
    Има още един малоумник който кара като луд по линия Исперих-София
  • 39 Янчо Мицев

    7 0 Отговор
    Мога да кажа само едно,шофьорите от международните курсове до Гърция са брутално агресивни ,бягайте от тази фирма
  • 40 СТАЛИН

    4 0 Отговор
    ЩО НЕ УВОЛНЯТ ЗАСПАЛИЯ БАЙДЪН С НАЙ ВИСОКАТА ЗАПЛАТА ДАВАНА ЗА СПАНЕ !
  • 41 САМО ПИТАМ

    4 0 Отговор
    ИСКАМ ТАЯ ДА СЕДИ ДО МЕНЕ ДОКАТО АЗ КАРАМ ПО 15 ЧАСА ДА Я ВИДЯ ДАЛИ ЩЕ ИЗДЪРЖИ, ИНАЧЕ ТЯ ГО ИСКА ОТ ШОФЬОРИТЕ ТАКА ДА РАБОТЯТ, АЛОООО АМАН ОТ БЮРОКРАЦИЯ

    ТОЯ ЗАТВОРНИК ЛИ Е ИЛИ ИМА НЯКАКВО НАКАЗАНИЕ ДА ИЗТЪРПЯВА 15 ЧАСА НА СЕДАЛКАТА ?

    ДАЯДЖИЙТЕ ЩО СИ ТРАЕТЕ БЕ? НЕ МОЖЕТЕ ДА ГЛОБИТЕ ЮНИОН ИВНКОНИ НАЛИ? !!!!! НЕ МОЖЕТЕ Я ИНАЧЕ СЕ РЕПЧИТЕ НА ПЪТЯ И ПО РАЗНИТЕ МУ МЕДИЙ


    КЪДЕ Е ОНЯ ШЕФА НА ДАЙ? КЪДЕ СЕ Е СКРИЛ ТАЯ МИШКА СЕГА? КЪДЕ Е? ДА СЕ ПОКАЖЕ ДЕ И ПРОВЕРКА ДА НАПРАВИ ДА СЕ САМОСЕЗИРА А? НЕЩО?
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Veselinova

    0 0 Отговор
    Пътувах София Антверпен това беше най големият кошмар 40.ч път мръсен автобус шофьорите ужасно невъзпитани.Без тоалетна без вода и неудобни седалки.И като за капак на всичко неможаха да намерят автогарата в Антверпен и ни заряза просто на един светофар. Като се върна в България няма да оставя нещата така.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Сузи

    1 0 Отговор
    Не търсете вината в шофьора, той не е робот. Виновни са собствениците на фирмата , спестяват една заплата !
    И хората са натъпкани като сърдели, за да издържиш път дори и два часа трябва да си йога и да си качиш краката на раменете, място за тях няма!
    И какво се случи с другите фирми?
    Защо остана само Юнион Ивкони,?
  • 46 Там-тарам

    0 0 Отговор
    Няма как фирмата да е виновна!!!! НИКОГА!!! ОМГ, кога в България потърпевши и осъдени ще са Големите, а не обикновеният човечец, който е принуден да не спазва работното време?! Та диспечерите нима не знаят колко време е дежурството на този шофьор? Нима не знаят, че дори и да има някаква регламентирана почивка тя не се спазва? Та нали те правят графиците! До кога ще търпим своеволията на работодателите и безхаберието на управниците? Нима не е в работодателя и хляба и ножа?! Защо всички се правят на ощипани госпожици?!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове