1 Септември, 2021 05:28 75 350 33

Важна новина за размера на пенсиите

  • пенсии-
  • размер-
  • механизъм-
  • изчисление-
  • коефициент

От днес влизат в сила разпоредбите на Кодекса за социално осигуряване (КСО), с които се променя механизмът за определяне на намалението на осигурителния доход, от който се изчислява индивидуалният коефициент при определяне на размера на трудовите пенсии на лицата, родени след 31 декември 1959 г. и осигурявани в универсален пенсионен фонд (УПФ)

Важна новина за размера на пенсиите - 1
Снимка: БГНЕС

От днес влизат в сила разпоредбите на Кодекса за социално осигуряване (КСО), с които се променя механизмът за определяне на намалението на осигурителния доход, от който се изчислява индивидуалният коефициент при определяне на размера на трудовите пенсии на лицата, родени след 31 декември 1959 г. и осигурявани в универсален пенсионен фонд (УПФ).

С тях се цели постигането на по-малко по размер намаление на индивидуалния коефициент и съответно – по-висок размер на пенсията, отпускана от държавното обществено осигуряване (ДОО), предаде БНТ.

Посочените промени ще се прилагат при изчисляването на размера на всички лични и наследствени пенсии, свързани с трудова дейност, които се отпускат с начална дата след 31 август 2021 г., както и на пенсии с по-ранна начална дата, ако производството по отпускането им не е приключило към момента на влизане в сила на новите текстове и все още не е определен действителният им размер.

Новите положения ще се прилагат при изчисляването на индивидуалния коефициент както по разпоредбите, приложими за пенсии с начална дата преди 2019 г. (старата методика), така и по текстовете, приложими за пенсии, отпуснати след това (новата методика).

Изрична разпоредба е предвидена за трудовите пенсии с определен действителен размер с намален индивидуален коефициент, които са отпуснати с начална дата преди началото на септември 2021 г. В момента Националният осигурителен институт (НОИ) изплаща общо 172 226 такива пенсии.

Всеки пенсионер с такава пенсия ще може да подаде заявление с искане за преизчисляването ѝ с индивидуален коефициент, намален съгласно новите разпоредби, ако това е по-благоприятно за него. Заявлението може да се подава лично или с нотариално заверено пълномощно в териториалното поделение на НОИ, което изплаща пенсията, не по-късно от 30 септември 2022 г.

Във връзка с тази възможност за преизчисляване на отпуснатата трудова пенсия въз основа на заявление от пенсионера, следва да се има предвид, че когато на лицето се изплаща пенсия, приравнена на минимално гарантирания от държавата размер за съответния вид пенсия, но действителният ѝ размер е по-нисък от този минимален, преизчисляването може да няма очаквания ефект: когато преизчисленият размер остане отново под гарантирания минимален размер, той ще продължи да се изплаща без промяна, а ако преизчисленият размер надхвърли с малко изплащания до преизчисляването минимален размер, увеличението на изплащаната пенсия ще е ниско.

Тези случаи ще са повече при пенсиите за инвалидност, като се има предвид, че 105 549 или почти 70 на сто от изплащаните 151 246 пенсии за инвалидност поради общо заболяване, трудова злополука или професионална болест с намален коефициент, са в минимален размер. При пенсиите за осигурителен стаж и възраст с намаление на индивидуалния коефициент, които са 15 134, изплащаните в минимален размер пенсии са 1 503 или малко под 10 на сто, поради което ефектът от преизчисляването при тях ще е по-осезаем.

При преизчисляването не може да се променя методиката, по която първоначално е изчислен индивидуалният коефициент (по старата или по новата методика), а само начинът за определяне на намалението на осигурителния доход на заявителя, от който се изчислява коефициентът.

Трябва да се има предвид, че ефектът от преизчисляването на отпуснатата пенсия е строго индивидуален и както изчисляването, така и намалението на индивидуалния коефициент зависи пряко от осигурителната история на лицето и конкретните периоди на осигуряването.

Намалението на коефициента отразява обстоятелството, че лицата, родени след 1959 г., се осигуряват за държавна пенсия с по-нисък размер на осигурителната вноска за риска „старост“, тъй като част от нея постъпва в УПФ с цел получаване на втора допълнителна пенсия, допълни БНТ.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    96 4 Отговор
    а ХЛЯБА от днес с лев повече а храните от днес скачат нагоре

    Коментиран от #7

  • 2 Берач на лайка

    149 7 Отговор
    Пак безкрайно много условия и тънкости в които би се объркал и специалист. Значи ще получите увеличение на пенсията ако си подадете молбата в петък 13-ти, имали сте 20 години трудов стаж още на 10 години, Родени сте след 1959 г. на 29 февруари между 2 и 3 часа през нощта, ако навън е +30 градуса и вали сняг. В противен случай молбата ви няма да се приеме.
  • 3 7654

    125 5 Отговор
    Нищо не разбрах ...пишете човешки , като за пенсионери.

    Коментиран от #18

  • 4 Данъкоплатец

    61 3 Отговор
    Всичко е направено така че да не може да оплачем от НОИ. При миналото повишение ми намалиха пенсията с преизчислени с измислени от НОИ число, а не от числото на получаваната
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 НикогаСДСЧума

    122 29 Отговор
    "Кой не скача е червен!". Помните ли,защото аз помня времето, когато вашите родители скачаха като последните глупаци, ревейки, че по Татово време нямало банани по магазините,а през това време СДС-Шайката кормеше държавицата и безнаказано окраде всичко, дори и паричките, натрупани в НОИ. Изпразниха чувала до дъно. Помагаха и им "партньорите",тези - от Козяка.
    А сега скачайте и яжте банани!

    Коментиран от #9, #10, #19

  • 7 Истина е

    9 26 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Ти в тоя живот не се наяди.
  • 8 Ппп

    56 2 Отговор
    Схемата е колкото може по-малко пари за пенсии да се дават от бюджета. Който оцелее в мизерията на Бг....
  • 9 Истина е

    21 69 Отговор

    До коментар #6 от "НикогаСДСЧума":

    Сега живота ни е по-добър . Реституцията ни върна имотите, а ти си от онези ,дето от селяни ги направиха граждани. И тогава си бяхте глупави и некадърни и мързеливи ,гледащи и завиждащи за чуждата паница ,и сега сте същите. Даже по зле .
  • 10 Клептокрация

    62 1 Отговор

    До коментар #6 от "НикогаСДСЧума":

    Виж кой е красен станчев комуняга ,кой е Домусчиев син и внук на ген.Активен борец против капитализма,внуците му са най крупните капиталисти у нас!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 АрхМихал

    59 2 Отговор
    НОИ е бастиона на бюрокрацията и фашизма у нас.
    Хората, които попадат в контингента на НОИ са най-безпомощните членове на обществото и това управляващите го знаят по-добре от нас.
    Младите и здравите нехаят, защото се мислят за безсмъртни и не защитават своите болни роднини ( защото те с болни не се сприятеляват-няма далавера в тях).
    А в НОИ са назначени десетки хиляди калинки за да взимат заплата без да работят.
    Законите за Обществено Осигуряване са направени така, че да защитават на 100% неадекватните калинки.
    А социално слабите - са и физически слаби.
    НОИ е концлагерът на България.
  • 13 Гражданин

    72 3 Отговор
    Каква мащеха е държавата, а ужким сме социална и демократична република.За да се пенсионира човек -работа 40 г. И после 400 лв. Това се случва 2021 г. в Европейският съюз Но на кого му пука Управниците ни управляват все едно че е неприятелска държава Гадове

    Коментиран от #29

  • 14 Неграмотен

    38 5 Отговор
    Ако може да се намалят пенсиите,тези пенсионери само тежат на бюджета.НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ АКТУАЛИЗАЦИЯ ТРЯБВА
    ЗА КАКВО СМЕ РАБОТИЛИ ?????.??
  • 15 Кобрата

    10 0 Отговор
    Пак ме шкарти...!

    Коментиран от #17

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 mnbvc

    46 1 Отговор

    До коментар #15 от "Кобрата":

    Иван Нейков и Муравей Радев са най добрите преизчислители/ограбители/ на българския пенсионер,от подобно увеличение майка ми от 176лв я натаманиха на 110лв,сега се подготвя нещо подобно,от г-д Гълъб,,,,,да им е честито.
  • 18 rambaldievskievich

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "7654":

    Къде па и ти при хората се тури!?...
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Един

    9 2 Отговор
    Размера не бил от значение?
  • 21 Мария Драганова

    35 0 Отговор
    Това е точно така .Аз и моя съпруг работихме в Коми -Русия от 1976 до 1984. И за целия този период не получихме никаква пенсия . Лично разговарях с госпожа Масларова която ме убеди .че всичко е уредено и ще получим пенсия. Е вече 15 години чакаме ,но уви една голяма ЛЪЖА.
  • 22 Шегичка

    14 0 Отговор
    Прочетох "размера на пенсиите", затова влязох да чета.. разочарование, пенсиите правопропорционално на пенисите..
  • 23 безпартиен

    23 2 Отговор
    Колко са на брой пенсионираните с трудов стаж преминал изцяло на бюджетна издръжка-държавен или общински?Да не се окаже,че болшинството пенсионери са "бюджетници"!??Сега само в МВР има "работещи" около 5000 пенсионирани служители все на ръководни длъжности със заплата 2500-3000 лв.+пенсия+20 заплати за пенсиониране!!!!!Само за тях държавата дава едни 150-160 млн.годишно!!!Няма желаещи за местата им или пък са такива специалисти,че ако ги няма направо закриват МВР!!!Няма държава в ЕС,САЩ и дори Русия които биха си позволили такова разхищение!А колко ли са такива работещи в останалите бюджетни министерства,области общини,държавни фирми,държавни организации???Колко са всичките "работещи" пенсионери в бюджетната сфера????Като им се работи защо се пенсионират???Да източват пенсионната система за която не са внесли и лев????Ако имсе работи-частният сектор има много работа,но заплатата трябва дас се заработи заедно с осигуровки,данъци,консумативи и печалба за фирмата!Тамсе работи и в събота и понякога неделя!Няма "на кафе" и клатене на краката до края на работния ден!Така,че този който изрине този "обор" ще си навлече неприятности,но ще даде тласък за развитие на икономиката и повече постъпления от частния сектор!
  • 24 червена коприна

    17 1 Отговор
    Размерът е важен. Както е важен за жените,за да има къде да се хванат,когато пазаруват в магазина,така е важен и за мъжете-да има къде да легнат на меко. Размерът е важен,защото една възглавница от предишната цена от 10,00 лева вече е 22,50 лева.
  • 25 вевеве

    12 0 Отговор
    Чета, важна новина за размера на пенисите, то било за пенсиите, няма значение все е малко.
  • 26 пенис

    11 0 Отговор
    Защо прочетох важна новина за размера на пенисите ?
  • 27 гладен

    16 0 Отговор
    Ау нова измама на стари измамници.
    Получаваме увелчение на цените 300%
    увличение на пенсията среден прьст
  • 28 Не знам

    9 0 Отговор
    Уж умея да се ориентирам и боравя с числа,проценти,но явно съм изключително т,пп! Нищичко не разбрах! Долових само,че целият този чаршаф,могат да обяснят с 4-5 изречения.Кратко ,ясно и достъпно.Но не им изнася. Разбрах категорично и другото.Че всичкото пенсионерско войнство ще бъде за пореден път ,прекарано с 200.Иначе,за алибегчета с имущество и бизнес за милиони,наливат и ще наливат стотици милиони.
  • 29 Арсен Люпен

    2 2 Отговор

    До коментар #13 от "Гражданин":

    Не знам какво вземаш. Просто ми се струва че отдавна е трябвало да поработиш НАД СВОИТЕ ИНТЕРЕСИ! Защото повечето българи се жалват от ниските заплати от кошмарните работодатели от мизерните пенсии ДЕСЕТИЛЕТИЯ! И не е редно да се превръщаш в един от тях. Елементарна математика е да пресметнеш че ниските окигуровки и само държавната пенсия ще ти дадат недостатъчно за оцеляване впоследствие. Ако приемем че ще вземаш 40% от сегашната си заплата която е 1000 лв то сам виждаш какво излиза. Нужна ти е ако не висока заплата и бонуси на висока заплата то поне инвестиции на фондовата борса от които обаче ще видиш смисъл също след десетилетие. Пример - инвестираш €20 месечно в акции и чакаш ръст в следващите 10 години. Ръст не само в курса на акцията но и в нейната цена и в дивидентите които изплаща. Може да стане така че от акции да получаваш над €1000 месечно а държавната ти пенсия да е €300.

    Коментиран от #31

  • 30 СУВЕРЕН

    4 1 Отговор
    .....Публикувано във факти.бг: лицата, родени след 1959 г.,......Kakwi пенсиии с тия ваксини ......целта на новият световен ред е да няма пенсионери . Затова има КОРОНА, ВАКСИНА, БЕЖАНЦИ...РУМЕН РАДЕВ....МАЯ....
  • 31 Хоум шоп

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "Арсен Люпен":

    това сигурно ще работи за онея 120 000 охранители на минимална заплата .Напълно законна 650 лв защото таблицата за труда ги е наместил на най-долното стъпало на "Неквалифициран труд " . неквалифициран , а за да започнеш ред изисквания ,документи ,успех с образование , допълнителни курсове с изпит и т.н + две медицински вкл. психо за пригодност и здраве. Та казваш да инвестират след като им останат 400 лв чисто от тези 650 защото на 500 заплата в банка има и едно 20 % ДДС на всичко и него не го похапваш примерно. Явно собствениците милионери на охранителни фирми вживяващи се на милиционерскофатмашки мутри ,ама вързани за шлифера на МВР не са се сетили да им кажат да инвестират и за това бачкат незнайно колко извънредни часове за да докарат до 700 лв чисто . Те не правят сметка дори на това ,че по този начин спестяват още повече за изедниците фирмаджии чрез неназначаване и не плащане на пълния щат работници. так за 700 лв работят за двама-трима служители и получават осигуровки за минималната окаяна пенсия. Добре ,че повечето са вече с пенсии от полиция и др. такива и бачкат .Иначе нямаше да има такъв бранш изобщо до сега. но пък и услугите и работата им е толкова -пенсионерска и мижава заплата ,та стой опазен. Пълен батак с фалшиви ведомости и работно време под шапката на МВР. Бизнесмени Бг.
  • 32 МЕСТНИЯТ НЕ ПОЛИТИК

    2 0 Отговор
    ПАК НИЩО . ОТ ДАНАКОЗАПЛАТАТДЖЙИ МНОГО ДОБРО ЕДВА ЛИ. ТИЯ ДЕТО СА РАБОТИЛИ В РЕЯЛ ИКОНОМИКАТА ВЗИМАТ ПО МАЛКО ОТ ЯСЛАДЖИИТЕ ДОНДУРКОВЦИТЕ РАЗНИ ПАЗАЧИ ОХРАНА МУТРИ ПОЛИЦАИ ,ВОЕННИ,ПОЖЕРНИКАРИ,ПОЛИТИЦИ,ЧИНОВНИЦИ И ДР. ОСОБИ ОТ БУЛГАРИШ. СТРАННА ДЪРЖАВА.!?!
  • 33 Всички останаха доволни и

    1 0 Отговор
    От Коми и от ГДР..... разбира се, винаги има изключения....които са работили по повече години....!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове