Last news in Fakti

3 Септември, 2021 06:47 4 450 45

Шефът на Бюрото за защита на свидетели: Не сме преторианска гвардия на главния прокурор

  • бюро за защита на свидетелите-
  • росен тодоров-
  • министерство на правосъдието

От Министерството на правосъдието обаче са категорични - Бюрото за защита ще продължи да бъде елитна охрана на свидетели, а не на една определена институция

Шефът на Бюрото за защита на свидетели: Не сме преторианска гвардия на главния прокурор - 1
Снимка: Кадър от NOVA

"Бюрото за защита на свидетели не е преторианската гвардия на главния прокурор, нито НСО на съдебната власт", заяви шефът на бюрото главен комисар Росен Тодоров пред NOVA.

„Там, където е ситуирано в момента - е една добре структурирана и работеща организация. Считам, че мястото му е наистина в прокуратурата”, смята Тодоров, цитиран от novini.bg.

Правомощията на Бюрото са ясно разписани в закона. Служителите му не извършват претърсване и изземване по време на акция, поради което идеята тези му функции да отпаднат е несъстоятелна, смята директорът на структурата.

За пръв път коментира и акцията в Президентството от миналото лято, след която започнаха и масовите антиправителствени протести.

„Пак по посочената функция по охрана и обезпечаване на разследването. В нито един момент не е имало противопоставяне между служителите на НСО и тези на Бюрото по защита. Просто, по двама души на прокурорите, които са изпълнявали разпореждане на съда, е имало охрана за обезпечаване на техните действия в сградата на Президентството. Били са въоръжени, но това е било съгласувано с администрацията на президента”, обясни той.

Колкото до бюджета на спецзвеното, 9 млн. лв. годишно стигат, но дали се харчат разумно ще каже Агенцията за държавна финансова инспекция, чиято проверка още не е приключила, напомни главен комисар Тодоров.

23-ма са защитените свидетели към този момент. Част от тях са в програмата, заедно със семействата си.

„Ние ги защитаваме до отпадне на необходимостта. Това, че процесът завършва с присъда не означава, че опасността за тези лица отпада. Даже напротив, особено ако не завърши с осъдителна присъда и съответно лицата, срещу които свидетелстват, не попаднат в затвора”, уточни Тодоров.

Преместването на Бюрото в Министерството на правосъдието създава напрежение сред служителите, твърди той и обяснява, че някои от тях може и да напуснат системата.

„Каква ще е структурата? Къде ще бъде точно ситуирана? Говори се за отдел, без да е ясно какъв ще е численият му състав. Какви функции ще се изпълняват. Всеки човек, притиснат от нуждите, ако не може да намери препитанието си в структури, в които хората живеят буквално с работата си, нормално е да потърсят препитание на друго място. За съжаление, там където може да се намери адекватно възнаграждение - невинаги са структури от белия бизнес”, обясни Тодоров.

„Генезисът на Бюрото е именно в Министерството на правосъдието. То е било част от Главна дирекция „Охрана” и ще се върне отново там, като ще бъде управлявано от структурите на дирекцията”, заяви зам.-министърът на правосъдието Иван Демерджиев.

Парите за издръжка също ще минат към Главна дирекция „Охрана”. А дали ще има напуснали служители е въпрос на лична преценка, смята Демерджиев.

„Ако се откажат, ще направим конкурс. Не мисля, че това е притеснително. Достатъчно много служители има ГДО, за да попълни тези липси временно и да поеме отговорността по охрана на свидетели”, каза още зам.-министърът. От ведомството са категорични - Бюрото за защита ще продължи да бъде елитна охрана на свидетели, а не на една определена институция.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Все

    42 1 Отговор
    пак ( излишно) го прочетох !
  • 2 Така е

    70 3 Отговор
    По зле сте от преторианска армия. И ако на някой не му харесва, може да напусне

    Коментиран от #32, #37

  • 3 Тогаз, за Какъв " Х "

    42 2 Отговор
    Си там ?
  • 4 Преторианците, Трибуналите са необходими

    50 2 Отговор
    На Диктатори Мафиоти!! Ние сме Парламентарна република Закриване на Трибуналите и драстично намаляване броя на Преторианците и отиване на останалите към МП!!!
  • 5 Българка

    11 53 Отговор
    Абсолютна истина, хората от системата са наясно. Борбата е да се смаже всеки опит да се пребори мафията. Както компроментират бюрото за защита, включвайки го в МВР , свидетелите срещу Бобокови, Черепа, Василев,Галеви ще си направят самоотвод и няма свидетел, няма дело.

    Коментиран от #27

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Bai Nudals

    18 1 Отговор
    Сте като се наложи сте.
  • 8 Тия ФАТМАЦИ одзъцкаха всичко !!!

    5 42 Отговор
    ЕДНО СВЯСТНО НЕЩО НЕ НАПРАВИХА ТИЯ ПЕ....ЛИ ОТ ПАРЛАМЕНТА !!! ДА РУШИШ Е ЛЕСНО .....ТРУДНО Е ДА ПОСТРОИШ !!!

    Коментиран от #35

  • 9 Gowo

    52 3 Отговор
    3000 служебни автомобили и над 1000 шофьори, които пряко обслужват държавните чиновници. В това число не влизат общините, прокуратурата (само тук служебните автомобили са 290, а в Бюрото за защита на Гешев има 37 служебни коли, от които само две струват 1 млн. лв.), съдилищата, останалите държавни и общински служби. Заедно с тях броят на автомобилите и шофьорите ще е поне двоен. Този брой е равен на два армейски батальона ......нека кажем си честно Имаме ли гвардия или нямаме.

    Коментиран от #11

  • 10 ОСТАВКА ПИНГВИН !

    7 37 Отговор
    Главния мръсник във държавата е именно той ! ФАТМАК на съвестта ти има голям грях , ще даваш отчет когато дойде време !!!
  • 11 Усмивкат

    31 3 Отговор

    До коментар #9 от "Gowo":

    А иначе намаляваме и намаляваме и....армията си.А ,,милиционерите "които пазят властта от ,,възстание".А иначе ревем че няма кои да отиде да ни пази на границата
  • 12 ОСТАВКА бе ФАТМАК !!!

    11 21 Отговор
    По противно същество раждало ли се е някога !
  • 13 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    27 3 Отговор
    Пратете ги на границата!
    Особено талибана!

    Коментиран от #15

  • 14 Gowo

    41 3 Отговор
    Тая система трябва да бъде РАЗРУШЕНА.Приветствам усилията от Президента за разрушаване този грабителски модел.Тази система за ограбване българската държава.
  • 15 Gowo

    24 2 Отговор

    До коментар #13 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    Ако афганистанците си имат талибани , то ние си имаме депутати.Ско афганистанската държава е държава на талибаните То нашата държава е държава на депутатите Но докато талибаните взимат пари за да съзиждат Нашите ги взимат за себе си...Този ГРАБ ителски модел трябва да бъде РАЗРУШЕН.

    Коментиран от #19

  • 16 Буха ха

    39 2 Отговор
    За една преторианска гвардия се предполага че охранява някой Цезар (император). Вие охранявате един смрадлив каскет, така че сте си най обикновени гавази, тоягари събрани от дълбоката провинция.
  • 17 Какво

    3 23 Отговор
    ще се случи: ще разбият структурата. Ще се получат пробойни в системата. Ще напуснат хора. Ще отидат охрана на мутри и олигарси.Щото гладен не се стои. Ще донесат инфо. Ще очистят няколко свидетели. Ще приключат делата с/у извесни хора и готово. Очевидната цел на адвокатите на олигарсите. Разбиване на прокуратурата за да си заработят парите.

    Коментиран от #18, #29

  • 18 Gowo

    23 2 Отговор

    До коментар #17 от "Какво":

    Ще отидат на границата Да газят кал .И да събират лепки по стъгдищата.Не да му се возят в скъпи лимузини и да взимат безполезно пари от държавата.Налу имаме нужда от граничари .Не се бой .Не да ходят на фитнес и да трупат мускули А да правят сутрин физарятка и да закусват от железни канчета Гладни няма да останат.И по далече от мутрите.
  • 19 До горния

    3 17 Отговор

    До коментар #15 от "Gowo":

    Прав си влязоха талибаните в парламента и планомерно унищожават държавата. Цените хвърчат. Институциите блокирани.народа гледа реваншистки зрелища и лапа мухите. Но нарсен като се поокъса ще потърси сметка на съсипниците.

    Коментиран от #21

  • 20 big

    18 2 Отговор
    А какво сте? Кого обслужвате? Ако ви отдаде заповед един редови прокурор, ще я изпълните ли? Става дума за Президентството или да кажем Министерски съвет или отделно министерство, да не говорим за Бойко Методиев Борисов! Да, ама не!
  • 21 Gowo

    20 1 Отговор

    До коментар #19 от "До горния":

    Спомни си миналото лято Народа излезе да потърси сметка на съсипниците още миналото лято .Но и тези ако не вършат работа , отново народа ще излезе.Народа очакваше първо Главния прокурор да бъде свален.И Бойко да бъде разследван по нормалните процедури.Все още не виждаме това.
  • 22 Gowo

    15 2 Отговор
    Може ли една партия да има за вожд престъпник.Да го издига за лидер.А го издига както слънце ...Праве бил Левски....,,Не се полъгвайте, че тези, които държат парите държат и бъдещето ви, защото тези пари те са ги взели от вас, а вие им се кланяте и ги въздигате като слънце пред очите си. Те няма да се поколебаят да посегнат към властта, а вие ще трябва да ги възпрете и да им поискате сметка
  • 23 Сатъра на Хана

    7 3 Отговор
    В комедията на Мел Брукс " История на света " имаше професията Кралски изтръсквач - точно във Версай ( Бояна) сцената
  • 24 Бюрото(преторианците) се връщат към МП

    16 2 Отговор
    Не към МВР!!! Някой ще напуснат сами, други, "биячите" от миналото лято ще бъдат уволнени, и намаляване състава на въпросното бюро!! Преторианци който иска да си плаща, има такава фирма, ще му пратят от там!!
  • 25 Така е

    15 2 Отговор
    Има Бюро за защита на свидетели, а свидетели все няма и заплатите вървят !!!
  • 26 Адв. Ивайло Юруков

    6 1 Отговор
    Правилният изказ в случая е: "Вече няма да бъдем ...".
  • 27 Българин

    3 3 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    Да наистина съм наясно и то много наясно и въобще не е така както казваш а точно обратното.
  • 28 ПСР

    12 2 Отговор
    Калинка мая....Не,не сте преторианската гвардия на Каскета.Липсват ви само тъмно-лилавите цветове,за да бъдете.Наглост.
  • 29 Българин

    8 2 Отговор

    До коментар #17 от "Какво":

    Тя па една структора
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Антитрол

    12 1 Отговор
    "пo двaмa души нa прoкурoритe, кoитo ca изпълнявaли рaзпoрeждaнe нa cъдa, e имaлo oхрaнa зa oбeзпeчaвaнe нa тeхнитe дeйcтвия в cгрaдaтa нa Прeзидeнтcтвoтo"

    Нали ужким сте "Бюро за защита на свидетели".
    - първо какво правите въоръжени в Президенството
    - има ли свидетели по някакво дело които да защитавате там
    - как така сте охрана на прокурорите и влиза ли във вашите задължения и правомощия това
    - има бюро "охрана на съдебната власт" и как така вие дублирате техните задължения.
    - как така нахлуването ви е било съгласувано с администрацията на президента - той беше много изненадан.
    - защо решихте че тъкмо в Президенството трябва да задържите лицата от неговата администрация - не ставаше ли някъде навън или в домовете им.
    - в правомощията ви ли е да задържате лица и да изземвате документи - не трябва ли да защитавате свидетели единствено.
    - не знаехте ли че нарушавате конституцията като нахлувате въоръжени в Президенството (или в сградата на министерския съвет или в народното събрание)

    Въпроса е че и вие сте се самозабравили покрай самозабравилия се ваш началник Гешев. Той реши че е може да сплашва даже и Президента та за това.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Край с делата

    3 9 Отговор
    Искате правосъдие, но с разсипване на ключова структура няма да видите правосъдие. Делата срешу крупни мафиози няма да завършват, зашото няма кой да си рискува живота да свидетелства - в МПравосъдието все ще се намери някой Хаджигенчов копой да издаде местоположението на свидетеля. Лапайте опорките на адвокатите и лобистите на олигархията и си носете маските....

    Коментиран от #36

  • 34 Иво Христов

    9 1 Отговор
    Мутрите без охрана не могат. Само в нашата мила България се охраняват крадци и бандити - Доган, Осман и какви ли не на гърба на бедния български данъкоплатец. Ограбиха България и сега искат да вардят без пари. Наглеци.
  • 35 ПРОСТИЯ ИЗКАЗ

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Тия ФАТМАЦИ одзъцкаха всичко !!!":

    ЦВЕТО ПКПто , ТИ ЛИ СИ МА......????
  • 36 Антитрол

    7 0 Отговор

    До коментар #33 от "Край с делата":

    Хайде сега опорките не вървят - никой не го закрива това бюро а само го местят.

    И защо според теб на едното място ще се намерел "копой" който да издадял свидетеля а на другото място в никакъв случай няма да се намери такъв "копой".

    Въпроса е че отнемат преторианската гвардия на вашия любим Гешев и сега той няма с какво да сплашва този или онзи.
  • 37 ToaPa

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Така е":

    Откъде са го намерили тоя Путио Маринкин - няма такава държава, наистина!
  • 38 Перо

    8 0 Отговор
    След като станаха дебатите за това бюро се произведоха всички защитени свидетели,иначе си е лично НСО на Гл.Прокурор,който е част от мутренската система,но се охранява от другите престъпни кланове за държавна сметка. Правилно е решението за преминаване на бюрото към МП за да работи,съгласно целите за които е създадено! Не може това бюро да има функции за въоръжено нахлуване,претърсване,изземване на вещи и лична охрана на магистрати,които не са в списъка на охраняемите лица,съгласно закона за НСО!
  • 39 Перо

    5 0 Отговор
    В САЩ, функциите на това бюро е част от ФБР и полицията,водещи досъдебното производство,защото те познават същността,причините и опасността за защита на свидетелите и конкретните случаи,в детайли,защото оперативната ситуация и действия не се описват в документите за обвинението!
  • 40 Виктор браво

    2 0 Отговор
    ,,Адекватно възнаграждение,,?иначе в престъпният бизнес.Сигурно от там си ги ги е събирал.
  • 41 Антитрол

    3 0 Отговор
    "Всеки човек, притиснат от нуждите, ако не може да намери препитанието си в структури"

    Горките те голямо препитание са намерили - 9 милиона годишно и сега мъка - щели да напускат. Ами напускайте - ще си намерите работа да охранявате мутри (то и до сегашната ви е такава) само че парите няма да са толкова тлъсти че няма държавата да плаща и ще се налага и св.рки да правите на мутрата защото винаги може да ви изхвърли (може и чувал да ви изнесат). То лесно се влиза в мафията но почти е невъзможно да излезеш.
  • 42 40 Артилерист

    2 0 Отговор
    Не се очаква обективност от критикуван виновник.
  • 43 A де..

    2 0 Отговор
    Еее даде ,ама сте точно такива.
  • 44 тргт

    3 0 Отговор
    Бг е прокурорска "република". Няма контрол над структурите, овладели са всички нива от обществения живот, правят каквото си искат с живота на хората, няма право на защита, няма презумпция за невиновност...
  • 45 Реалиста

    2 1 Отговор
    "Бюрото за защита на свидетели не е преторианската гвардия на главния прокурор, нито НСО на съдебната власт". Точно така г-н главен комисар Росен Тодоров.Вие отдавна сте нещо далеч по силно, Вие сте "гестапото" на Гешев.Няма да обяснявам от кого е създадена "Гестапо", за какви цели и кого обслужва.Вие ги знаете много добре.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове