10 Септември, 2021 20:18 1 959 26

Манолова: Само за 2020 г. спецсъдът е образувал 3000 дела по Закона за СРС

  • мая манолова-
  • ибгни-
  • изправи се бг! ние идваме!-
  • правна комисия-
  • спецсъд-
  • специализирано правосъдие-
  • срс-
  • подслушване

"Вместо да се бори с корупцията, спецсъдът репресира граждани", категорична е Манолова

Манолова: Само за 2020 г. спецсъдът е образувал 3000 дела по Закона за СРС - 1
Снимка: БГНЕС

"Само за 2020 г. Специализираният наказателен съд е образувал 3000 дела по Закона за специалните разузнавателни средства. Само 174 са наказателните дела от общ характер. Съществуването на специализираните съдилища и прокуратура създават правозащитен проблем за българските граждани. Каквото поиска специализираната прокуратура, Специализираният наказателен съд, това дава. Вместо да се бори с корупцията, спецсъдът репресира граждани".

Това заяви председателят на парламентарната група „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова на заседанието на Комисията по правни въпроси днес.

"От 2017 г. досега са образувани 14 066 дела, от които в 12 хил. случаи спецсъдът е разрешил прилагането на СРС. Тоест, в 85 % от случаите се използват специални разузнавателни средства. Окръжният съд във Варна разрешава използване на СРС в 55 % от случаите, а Софийският градски съд - в 63 % от случаите. Тоест, Специализираният наказателен съд не преценява основателни ли са исканията към него", обясни тя.

"Неправомерното прилагане на СРС е тежка злоупотреба с правата на гражданите", допълни Манолова и припомни досъдебното производство за преврат, метеж, въоръжено въстание, образувано срещу протестиращи граждани и по което са използвани СРС-та.

"Правната комисия да си „измие очите“ поне с приемане на законопроектите на законите за бюрото за защита към главния прокурор и за съдебната власт и да ги внесе в пленарната зала. Хората очакват промяната в съдебната система да започне", каза Манолова в първата част на заседанието днес, след което беше дадена почивка

"Бюрото за защита да бъде закрито и да премине към правосъдното министерство. Това реши правната комисия на второ четене. Дължим на гражданите и на върховенството на правото да се приемат на първо и второ гласуване промените в Закона за съдебната власт", допълни тя.

Поради насроченото пленарно заседание от 14:00 ч. Комисията по правни въпроси прекрати заседанието си преди да започне обсъждането на закриването на специализираните съдилища и прокуратура.

"Заради всички отлагания и шиканирания накрая специализираните съдилища ще останат да функционират. И вчера, по същия начин, беше прекъснато заседанието", възмути се Манолова.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПЕНЦИОНЕР

    7 14 Отговор
    ...... ЗЛАТОТЪРСАЧА.... ПРЕСЯВА ЗЛАТО..... И ИЗХВЪРЛЯ 98-99%...ОТ ИЗКОПАНОТО.... МАЙНОЛОВА..... ДОНЧЕВА МОЖЕ И ДА ОЦЕЛЕЕ... НО ТИ НЕ!!!!!!!!!!
  • 2 КОТарАК

    4 9 Отговор
    поне от кумова срама се скрийте вече
  • 3 asd

    9 3 Отговор
    Премахва се "спец гомното". Всички данни на "спец"-овете в тефтерЪ...и фокус-мокус командировани в Белене!
  • 4 до 1 и 2

    5 3 Отговор
    който се заяжда с Майчето ще си има работа с мен !

    Коментиран от #13

  • 5 Ами

    9 4 Отговор
    докато има такива "читатели", които четат само заглавието и се влияят от субективните си чувства, ще си стоим на това дередже. Много смисъл има в казаното от Мая Манолова и много яд. И аз се ядосвам. Ивие ще се ядосате, ако прочетете думите ѝ. Нищо не става от този народ - НИЩО! Този народ не може да разсъждава обективно и прагматично.
  • 6 манолова

    4 15 Отговор
    Ако тия СРС- та са разкрили престъпления, къде е проблема?Аз нямам тайни, и подслушване не ме плаши,и не ми пречи Плашат се престъпниците

    Коментиран от #7, #8, #14

  • 7 asd

    8 5 Отговор

    До коментар #6 от "манолова":

    Кой го интересува какво врещи някакъв слабоумен и необразован шебек като теб?

    Ае марш бе тиквопитек.
  • 8 Просто е

    10 4 Отговор

    До коментар #6 от "манолова":

    незаконно. Никой няма право да наднича и ограничава личното ти пространство. Абе, явно си гербаджия, защото, хилейки се, по времето на Цветанов, депутатите от ГЕРБ казаха, че нямат нищо против да бъдат подслушвани. А после вождът ви се ядосваше, че го записали в нужника му на двора като Кокинов му каза за Сотиров "Ти си го избра". Нека те записват, бе, керемидо. Аз не искам даже и като казвам някому "добър ден"!
  • 9 Кирецо

    3 11 Отговор
    Аз нямам какво да крия, да ме подслушват, колкото искат. Маямата нещо е притеснена, май.

    Коментиран от #12

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 БСП на Бунището

    4 11 Отговор
    Гнусна Червена конска муха!!!
  • 12 марш в киреча

    9 1 Отговор

    До коментар #9 от "Кирецо":

    ако можеше да помниш повече от маймуните, сигурно щеше да се сетиш че хаджигенов преди месец каза че 3000 подслушвания са по линия на организирани групи за антидържавна дейност. 3000 ОПГ-та! и всички щото са били на протестите миналата година. поне заглавието щеше да си спомниш, ако можеше да помниш повече от маймуна.

    Коментиран от #15

  • 13 Джони

    5 8 Отговор

    До коментар #4 от "до 1 и 2":

    Мая Манолова Пеевска Костинбродска и нейната менте партия вече почнаха да се разцепват. Напуснаха я от Волт, Бабикян и Хаджигенов. На следващите избори вероятността да не влезнат в следващия парламент е много вероятно бих казъл почти сигурно.

    Коментиран от #16

  • 14 Тежко

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "манолова":

    е когато не осъзнаваш поне малкото като свобода което има в РБ. Явно ти е добре в го.ната. Ами, стой си там!
  • 15 Хи хи

    4 4 Отговор

    До коментар #12 от "марш в киреча":

    А спомняш ли какво каза шефът на бюрото за контрол на СРС същия този месец ? Забележи , човекът е поставен на поста от Рашков, всички служби отговорни за подслушванията са с нови шефове , също назначени от Рашков . Защо ли вярвам на него , а не на Мая и Хаджигенов.

    Коментиран от #18, #19

  • 16 Ще ви се

    3 2 Отговор

    До коментар #13 от "Джони":

    ама едва ли!
  • 17 Гого

    6 2 Отговор
    Голям рев падна днес в парламента от страна на главния прокурор и ВСС срещу закриването на специализирания съд и прокуратура. То не беше акцентирано върху борбата срещу олигарси, телефонни измами (които мисля, че не са в обсега на спец съда) и т.н. Някак удобно обаче каскета пропусна да спомене за образуването на предварителни производства за държавна измяна и подстрекаване към бунт и държавен преврат. Все неща останали от соц времената. Проблема е там, че дори и тогава май не е имало задействането на тези текстове от НК. Затова, ако трябва да работят и събота и неделя, но премахнат това паразитно образование наречено спец. суд и прокуратура. Те нямат нищо общо с истинското предназначение на тези институции. Те са и си остават бухалката на Бойко. И на Гешев разбира се. Те и сега са си дружки.

    Коментиран от #22

  • 18 Я пак

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Хи хи":

    ама прочети статията, а не заглавието.
  • 19 Четеш ли изобщо

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Хи хи":

    Caмo зa 2020 г. Cпeциaлизирaният нaкaзaтeлeн cъд e oбрaзувaл 3000 дeлa пo Зaкoнa зa cпeциaлнитe рaзузнaвaтeлни cрeдcтвa. Caмo 174 ca нaкaзaтeлнитe дeлa oт oбщ хaрaктeр.
    Функционална неграмотност.
  • 20 селтак

    1 1 Отговор
    Abaut Майчето със нейните контркции!
  • 21 Мрстния

    1 1 Отговор
    Те са и с имунитети за капак. Какви са тия странни имонитети и защо!?! Мафия. Промяна.Изчегъртване.ИЗЕДНИЦИ
  • 22 бндр

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "Гого":

    Целият НК е останал от соц. времената. Няма европейско право. Всеки нарочен е подлаган на тормоз, репресии и бавна смърт, защото прокуратурата третира всеки нарочен като "враг на народа", останало от соц. времена.
  • 23 Местният

    2 0 Отговор
    А ЩО ИМА ПРОМЕНИ ЩО ДА НЯМА .НО КЪМ ПО ЗЛЕ. ДАВАМ ПРИМЕР МОЖЕ ДА ГО ПРОВЕРИТЕ. В ЗАТВОРИТЕ В БУЛГАРИЯ ИМА ХОРА КОИТО СА ОСЪДЕНИ ЗА ШОФИРАНЕ В НЕ ТРЕЗВО СЪСТОЯНИЕ ПИЯНИ МАЛКО ИЛИ МНОГО АЛКОХОЛ ИМА И ДРОГИРАНИ НАРКОТИЦИ. ВМЕСТО ДА ИМ ОТНЕМАТ КНИШКИТЕ КОЛИТЕ И ДА ГИ ГЛОБЯВАТ ТЕ И В ЗАТВОР ГИ ВКАРВАТ А ЗАТВОРА ГИ УВРЕЖДА ОЩЕ ПОВЕЧЕ НАМРАЗВАТ И ДАРЖАВАТА ВЛАСТИТЕ. А ЗАКОНА ЗА СЕКСУАЛНИЯ ТОРМОЗ ПРИ СЕМЕИНИТЕ СЪПРУЗИ!? ПЪЛЕН МАЙТАП. ИМА И ДРУГИ СТРАНИ НЕЩА В БГ.
  • 24 така така

    3 1 Отговор
    Мая Манолова е супер!! Бих се оженил за нея.
  • 25 УМНИЦИ

    1 2 Отговор
    Я СЕ ЗАПИТАЙТЕ ОБИКНОВЕНИЯ ЧОВЕК КОЙТО, ЧЕСТНО СИ ИСКАРВА ПРЕХРАНАТА ДАЛИ ГО ИНТЕРЕСУВА КОЙ, Е ГЛАВЕН ПРОКУРОР,...... НЕ ГО ИНТЕРЕСУВА!!! А кой го интересува... ПРЕСТЪПНИЦИТЕ. КАТО СЕ ЗАКРИЕ СПЕЦ ПРОКУРАТУРАТА И СПЕЦ СЪДА ПРИ ПРЕМЕСТВАНЕТО НА ДОКУМЕНТИТЕ ЩЕ ИЗЧЕЗНТ НЯКОЙ И ДРУГ ДОКУМЕНТ.. ПРЕСТЪПНИЦИТЕ ЯВНО СА СИ КУПИЛИ НЯКОЙ И ДРУГ ПОЛИТИК, ЗА ДА ЗАКРИЯТ ТЕЗИ ДВЕ ИНСТИТУЦИИ. ПОСЛЕ БЕЗ ДОКАЗАТЕЛСТВА Могат да се приберат в БЪЛГАРИЯ.
  • 26 Сър Пичук

    1 3 Отговор
    А сестра Галева защо смята, че подслушваните не са престъпници?
    Знае се, че е пишман-юрист, но след толкова време в Парламента и политиката трябва да знае, че у нас единствено съда казва кой е виновен и кой не е.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове