14 Септември, 2021 22:20 1 300 11

Недостиг на пари за износ на културен продукт в чужбина

  • българи в чужбина-
  • мк-
  • антоанета цонева

Парламентарната комисия за българите извън страната обсъди дейността на институти в чужбина за осигуряване на културен продукт

Недостиг на пари за износ на културен продукт в чужбина - 1
Снимка: ДБ

До каква степен българите в чужбина получават български продукт и какви са усилията, които се полагат тази работна сила да се върне в България. Това дискутираха членовете на Комисията за политики за българите извън страната заедно с представители на Министерството на културата и Министерството на труда и социалната политика.

Председателят на комисията Антоанета Цонева от “Демократична България” заяви, че българите зад граница не получават достатъчно подкрепа от българските културни институти в чужбина и е необходимо да се направи план за бюджета за култура.

“Все някога ще стигнем до етап, в който ще имаме редовен бюджет за култура. Очевидно е, че не подхождаме твърде амбициозно към тази цел предвид факта, че най-новият институт, който сме разкрили, е през 2011 г. в Лондон”, каза тя.

Заместник-министърът на културата Весела Кондакова заяви, че стремежът на министерството е да стимулира българските културни институти в чужбина да се включат в събития, насочени повече към местната среда, отколкото към българската общност, въпреки че българските общности по места активно се включват в организираните събития. За мащабна културна реклама на страната зад граница обаче са нужни много повече от сегашните 3 млн. лв. годишно, особено ако българските общности там също станат адресат на български културен продукт. Зам.-министър Кондакова е скептична, че ресурсът може да бъде увеличен от следващото служебно правителство.

По въпроса с връщането на българите от чужбина заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров заяви че това не е работа само на министерството, а и на други институции. Службите по трудови и социални въпроси към посолствата ни в чужбина обаче организирали безплатни кариерни форуми, на които български работодатели се срещат лично с българите зад граница.

Попитани за броя на българите в чужбина, от социалното министерството заявиха, че не разполагат с такива данни и че при необходимост ще съдействат на комисията, за да ги получи. Председателката на комисията Антоанета Цонева огласи данни, които тя е получила от ГРАО, че пълнолетните българи, декларирали настоящ адрес зад граница са 622 141. Тя и участниците в работата на комисията обаче бяха единодушни, че това не е реалният брой на трудовата сила в чужбина.

Утре комисията продължава с редовно заседание, като ще бъдат отправени въпроси към представители от ЦИК във връзка с трудностите при организиране на избори в чужбина.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ххх

    8 1 Отговор
    ЗА 30 години убиха износа на цяла държава, сега говорат за “културен износ”. Пумярль! Викнете Иван от Айтос да видите къде ни е културата!
  • 2 Вечерям културен шпек с макарони естетик

    7 0 Отговор
    Я по-добре платете на посолствата интернета и телефона ,че да можем да се свържиме
  • 3 Смях през сълзи

    12 0 Отговор
    Износ на КАКВО?!?!!БУАХАХААААаааа ..е няма такъв виц братче
  • 4 Чичо Митко

    6 0 Отговор
    Аз имам за износ 20тона вълна
  • 5 Продай България

    10 0 Отговор
    Продукт на Серос и Мустафа,глад и мор,ваксинация,парцали ,истамбулска конвенция,отнемането на деца и приемни смейства
  • 6 русенец

    6 1 Отговор
    Тези изобщо не са в час. Хората бягат на запад не само заради липсата на поминък и достоен живот в Бг, но и заради културата на българина. Какво ще ми изнасяте култура?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Антитрол

    1 0 Отговор
    И защо ли ме трият когато спомена че Христо обеща коалиция с ГЕРБ - да не би да има забрана
  • 9 1234

    5 0 Отговор
    Отвратителната лесбийка от ДБ-ЛГБТ, търси свежа плът и кинти за удовлетворяване на безпътните си желания!
  • 10 Аргонавт

    4 0 Отговор
    Австриец се ожени за братовчедка ми, идва на меден месец при нас, налазва ни поредната вълна на вируса.!, 2часа откакто ни сменят статуса от консулството му звънят и му казват, че има запазени билети за същия ден, и че е препоръчително да се приберат.... нямаха и половин ден откакто са пристигнали... Питайте някой сънародник дали са го потърсили и дали изобщо има някой информиран...., от постоянно загрижените ни политици или консоли, или дипломати, или от някой от всичките ХАРАНТУТНИЦИ по веригата...... М u рши
  • 11 ЛЕКО ТЪП

    1 0 Отговор
    ДЪРДОРЕЩО НИЩО КАТО ЦЯЛОТО ДБ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове