Last news in Fakti

16 Септември, 2021 07:05 5 229 38

Бачийски: Мафията прозира зад казуса "Росенец"

  • росенец-
  • парк-
  • мафия-
  • бачийски

Паркът е създаден като такъв през 1934 год. с с указ на цар Борис III, но ГЕРБ посегна на него

Бачийски: Мафията прозира зад казуса "Росенец" - 1
Снимка: БГНЕС

Мрежа от обвързаност между местна власт, държавни институции и частни субекти стои в дъното на безобразията в парк „Росенец“ край Бургас. За необходимостта от разрушаването на тази мрежа говори в БТА общинският съветник Константин Бачийски.

Той представи документални доказателства, от които става ясно, че през 2013 год. с апокрифна заповед №3080(1) кметът на Община Бургас Димитър Николов заличава 4600 дка общинска земя в парк „Росенец“. Така тя губи дългогодишния си статут на публична общинска собственост. След това започва трансформация на терените, част от които днес са собственост на знакови лица приближени до ДПС и до местната власт в Бургас.

Бачийски разкри, че в архивите „оригиналната“ заповед, с която Общината заявява, че няма собственост на това място, е всъщност заповед №3080 от ноември 2013 год. и се отнася за отдаване под наем на помещение на общинска фирма.

През 2018 год. Общината отново придобива терените, но те вече са 3500 дка, т.е с 1100 дка по-малко.

Съветникът разобличи като несъстоятелно обяснението на администрацията, че редуцирането на декарите е заради загубено дело в съда. Константин Бачийски посочи конкретното съдебно решение, от което става ясно, че Община Бургас е загубила едва 9 дка.

„Това е прекалено малко смокиново листо от 9 дка, зад което не могат да се скрият срамотиите с заличаването на 4600 дка публична общинска собственост“ – заяви Константин Бачийски.

Съветникът осветли и самия механизъм на трансформацията. С отказа си от своята собственост в Росенец през 2013 год. с прословутата Заповед 3080(1) Общината е заобиколила невъзможността да се продава публична общинска собственост. Така сделките с приближените до държавната и местна власт са можели да бъдат осъществени.

„Нито една власт, като се започне от царско време, преминем през социализма и демокрацията, в нито един момент не е посмяла да посегне на парка в Росенец, докато през 2013г кметът Димитър Николов и неговата администрация от ГЕРБ го направиха“, коментира Бачийски.

Паркът е създаден като такъв през 1934 год. с решение на Министерски съвет и с указ на Цар Борис III.

„Опитах се да покажа на парламентарната комисия „ Росенец“, тези документи. След 3-минутно заседание, не само нямаше кворум, а и никой не прояви интерес да изследва информацията и да прекъсне връзките между местна власт, държавни институции и частни субекти. Комисията „Росенец“ и 45-то и в 46-то НС приключи без да има реален ефект от своята работа, въпреки, че част от участващите в нея влязоха в Парламента и именно, поради казуса „Росенец“. Ето защо, след повече от година доброволна работа по случая, съм мотивиран не само да стана член на Комисията в следващото НС, но и да я оглавя“, заяви Константин Бачийски.

Според него „изчезналите“ 1100 дка общински земи в Росенец се оценяват на около 150 млн. лв, а самите терени се намират на брега на морето.

Константин Бачийски определи като обща цел, на всички българи, институциите да работят в полза на хората, а не в полза на онези, които се поставят над законите.

„С нас започна казусът „Росенец“ и явно трябва ние да го приключим, защото другите или не могат или не искат“ – категоричен беше общинският съветник, които през април 2020 год. първи поведе борба срещу скандалната сделка с подаряването на единствения общински път към „летните сараи“.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Следствието ГЕРБ

    56 5 Отговор
    Мафията е навсякъде !!!
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    44 3 Отговор
    мафията у нас си има ДЪРЖАВА

    Коментиран от #32

  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    40 2 Отговор
    до ога ДОГАН ще се разпоржда със съдбата ни

    Коментиран от #21

  • 4 Паметник

    41 2 Отговор
    на безгранична наглост , неистово грабене и ненадмината корупция !
  • 5 Иво

    36 1 Отговор
    Гайтански построи сарая на морето за да се подмаже на Доган и компания
  • 6 Велин

    29 1 Отговор
    Гайтански сложи рога на Доган с Алтен
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Бля

    21 4 Отговор
    🏴‍☠️🇰🇭 ИТН помагачи на ДС Мафията, ГЕРБ/ДПС🇰🇭🏴‍☠️
  • 9 Ленко

    25 0 Отговор
    Много мекотели по това Черноморие.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Доган да връща Теца на България

    33 1 Отговор
    Доган да връща Росенец
  • 12 Гайтански

    20 2 Отговор
    Слуга на Доган

    Коментиран от #27

  • 13 Бамби

    28 1 Отговор
    Симбиозата между политическа, местна власт и мафиотски бизнес са невидими за нашето правосъдие и очевидно непробиваеми за всякакви разследващи комисии. Дори няма интерес към корупционната практика. Наистина ли г-н Доган е толкова недосегаем?! Едно куршумче за около 2 лв. изведнъж ще прекъсне всичките му мераци и щения да граби и присвоява. Бързо и евтино правосъдие.
  • 14 Така е!

    21 2 Отговор
    🏴‍☠️🇰🇭Докато Гешев, Мафията, Борисов, са на власт🇰🇭🏴‍☠️
  • 15 ХА ХА ХА

    11 10 Отговор
    РИСТЬО ДА ОТИВА ВЕДНАГА НА РОСЕНЕЦ , САМО ТОЙ ЩЕ ОПРАВИ НЕЩАТА !!! ДА НОСИ И БАЙРАК , ЗА ДА ГО ХВЪРЛИ В ХРАСТИТЕ И ДА СИ ВДИГНЕ РЕЙТИНГА ЗА ИЗБОРИТЕ !!!!!!

    Коментиран от #24

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Патриот

    7 10 Отговор

    До коментар #16 от "Продай България":

    Ей сега ще гласувам за новия политически проект на Пасьолството - "Възраждане " на Костя Копейкин!!! Плоска агитация, товарищ:)
  • 18 юначен страх

    18 2 Отговор
    Негласното споразумение на ББ и Доган е очевидно. Уж са врагове , а всъщност са дупе и гащи. Какво се оказва , че Тиквата са бори сам срещу себе си ли ? Стига смешки , за да се изкара , че е непгрешим БОГ !
  • 19 Перо

    20 0 Отговор
    Защо няма държавни и общински служители в затвора? Мафията не може да съществува без поддръжка на държавни и общински корумпета!
  • 20 ЧЕКМЕДЖЕ

    21 2 Отговор
    Да не мислите , че Борисов и ШАЙКАТА му имат нещо общо с тази далавера ? Не ! Той е невинен , винаги е невинен ! Той се бори с гадовете и ги громи. Пък после се оказва , че тези ГАДОВЕ си живеят живота , та даже и управляват заедно с него !
  • 21 задкулисие

    14 4 Отговор

    До коментар #3 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Докато главен прокурор е човека с каскета ...
  • 22 Еу4к

    21 4 Отговор
    Докато не вкарате Гешев Борисов и доган в затвора НЯМА държава, разберете уважаеми 500 000 държавни служители, НЯМАи заплати за вас!!!Боклуци
  • 23 Мафия

    4 0 Отговор
    ГЕРБ е ДПС

  • 24 Българка

    16 1 Отговор

    До коментар #15 от "ХА ХА ХА":

    Първо с лодка с гребла, та да каже, че е работил по случая. Уморен вода не е пил.
    Трагичното е, че едни престъпници с огромни зависимости какъвто е Ристе крадливото, вадят кирливите ризи на други престъпници като Доган, вероятно за да ги изместят.

    Коментиран от #31

  • 25 Хайлайфче

    8 1 Отговор
    без хотелче къф хай ше е бе?
  • 26 Бивш фен на ГЕРБ!

    9 0 Отговор
    Е как да гласувам пак за ГЕРБ...?!Тотално съм разочарован...!
  • 27 Сииииииииички са СЛУГИ

    8 0 Отговор

    До коментар #12 от "Гайтански":

    Срещу малък пай ЗАПЛАТКА а някой за КЮЛЧЕТА...
  • 28 Фактъ

    5 0 Отговор
    Мафията е герб - ДПС . Вижте ги как се съпротивляват , по мафиотски . Следва зануляваме на тези паразити .
  • 29 Коментар

    6 2 Отговор
    Сега разбрахте ли, че ДБ и Христо Иванов са само бутафория срещу дпс???
    Слави също е патерица на ДПС и ндсв, което се и видя в действията му!!!
    Значи всички в парламента в същност доказаха, че са патерици на статуквото, яхнали негативната вълна на протестите!!!!
    Крайно време е мафията да бъде пресякана през кръста! Крайно време е хора като Борисов, Доган, Цветанов, Пеевски и прочие, да бъдат опандизени за дълго, а имотите и парите им да бъдат иззети в полза на държавата!!!

    Коментиран от #33, #34

  • 30 Gowo

    2 0 Отговор
    Имаше депутат от бургаския парламент притискан в стил мафиотски приоми да се откаже ..Сега е призован да свидетелства в комисията Росенец.
  • 31 Gowo

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "Българка":

    Акцията с която Христо Иванов провокира обществеността .Накара медиите от зор за ман да проговарят.Се оказа първото свидетелство за скандалния имот.Той постави началото.Предизвика диспут.Който се прикриваше .Както от тогавашните власти.Така и от слугинските медии.Това се оценя от Христо Иванов
  • 32 Истината

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Държавата е Мафия
  • 33 Gowo

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Коментар":

    Поясни с какво точно си разбрал,че Христо Иванов е част от мафията.Ако не беше той и акцията му в Росенец, мислиш ли че нямаше да се чудим още кой е този имот.Бургазлии знаят за този имот щото е пред очите им.Най вече кметът на Бургас Николов.Той нима не е част от мафията.Николов толкова години нищо ли не предприе.А той е член на ГРАБ ...нали случайно
  • 34 Истината

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "Коментар":

    А има ли топки целия български народ да го направи?
  • 35 пешо

    3 0 Отговор
    "мафия бессмертна!"
  • 36 Gowo

    3 0 Отговор
    Ако беше ,,акустирсал " по рано Христо Иванов и в феодалното имение край Шумен , ловната хижа, където тогавашните власти са са провеждали гуляй и оргии , сега и за него щеше да се говори с пълна сила.Между другото и Златанов е част от стопанисването на имотен.
  • 37 Gowo

    0 0 Отговор
    ЕВРИКА.....Сега разбрахте ли защо се изливат най много пари за благоустройство в Бургас.Защо бургаския кмет е по тачен от варненския.Погледнете морската градина на Бургас.И морската градина на Варна.Е.....Варна е по далече от Сараите ,,Росенец " от Бургас.С Димитър Николов има ли съучастие в престъпление Главния прокурор Гешеф ще пусне ли ,,проверка" .Същото както с ,,Барселона гейт".И там ще проверява
  • 38 djemmil

    2 0 Отговор
    ДОГАН РАЗДАВА ПОРЦИИ И РАБОТНИ МЕСТА В ТЬРГОВИЩЕ ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ Е НА ДПС ГОРСКОТО Е НА ДПС КМЕТА НЕМОЖЕ ДА НАЗНАЧИ НИКОГО БЕЗ ДА ПИТА ДЕЛИБЕЯ НА ГРАДА ОТ ДПС
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове