Last news in Fakti

21 Септември, 2021 06:39 1 773 44

Фандъкова: Големите градове са донори на държавния бюджет

  • йорданка фандъкова-
  • средства-
  • бюджет-
  • столица-
  • общини

Кметът на столицата с упрек съм служебния вицепремиер по европейските средства

Фандъкова: Големите градове са донори на държавния бюджет - 1
Снимка: БГНЕС

Средствата и в държавния, и в общинските бюджети се генерират от гражданите, които плащат данъци и такси, и е нормално те да се връщат при хората под формата на услуги и реализирани проекти. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на панела "Финансова децентрализация в България" в рамките на Годишната среща на местните власти на Националното сдружение на общините в Република България, която се провежда в Албена, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Фандъкова е посочила, че от няколко години Столична община не е получавала изравнителна субсидия от държавата. От актуализирания бюджет сега София ще получи под четири процента от предвидените средства от изравнителната субсидия. Общият принос на софиянци към държавния бюджет е над девет млрд. лв. годишно, или 40 процента от данъчните приходи в държавата, от които в София се връщат едва седем процента, е посочила Фандъкова.

"По мое настояване и с подкрепата на КНСБ в предложенията за актуализация на държавния бюджет бяха заложени средства за подкрепа на автобусния транспорт, който е сред най-сериозно пострадалите от COVID-ограниченията. Градският транспорт във всички големи градове претърпя сериозни загуби, които трябва да бъдат компенсирани. Затова е много важен начинът, по който ще бъдат разпределени заложените в актуализацията 40 млн. лв. за подкрепа на автобусния транспорт. Нашето настояване е по-голяма част от тях да бъдат насочени към градските транспорти на общините", е казала Фандъкова. По думите ѝ на фона на разговорите за зелената сделка и постигане на високи цели за намаляване на емисиите е необяснимо защо няма предвидени компенсации за електрическия транспорт - метро, трамваен и тролейбусен транспорт, който сега повторно понася щети от покачващите се цени на електрическата енергия.

Кметът на София е заявила, че правителството все още не е внесло в Европейската комисия Плана за възстановяване и развитие, по който се предвиждат инвестиции в България от над 12 млрд. лв. По думите ѝ служебният вицепремиер по европейските средства е намалил парите - от предвидени пет процента в предходната версия, сега те са под три процента от всички средства за държавата. "Апелирам за солидарност и подкрепа на всички общини, за да има равнопоставеност, а не да се прави политика като се настройват едни общини срещу други. В момента големите градове са донор на държавния бюджет и този въпрос може да се разреши само с прилагане на принципите на децентрализацията", е отбелязала Фандъкова.

Източник: Novini.bg


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Просто човек

    49 6 Отговор
    Оставка, некадърнице!
  • 2 Крадлата

    46 5 Отговор
    червена упреквала ? Селската даскалица акъл ръси , вместо да е в ареста !
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    23 4 Отговор
    МАФИЯ ОЛИГАРХИЯ
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ЖОРО

    30 4 Отговор
    Що не каза че не ти дават пари от няколко години..Що не го каза на БОКО ТИКВОЧА а чак сега плюваш..БЛИЗАЧКА..КЛЕВЕТНИЦА..И ТЕБ ША ТЕ ДОГОНЯТ КЛЕТВИТЕ..
  • 6 Домакин

    32 1 Отговор
    Тази тъпа ли е? А Девня и Козлодуй не са ли донори? Те големи градове ли са?
  • 7 Нали

    26 1 Отговор
    Фандупкова иска кинти !
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 нахален

    40 2 Отговор
    Боклук, ти кажи от къде намери да купиш с държавни пари, пейки по 10 хиляди лева? Колко ремонта на ремонта на ремонта, направихте с вожда дето дрон му пълни чекмеджето? Мръсна и мазна гарга, трябваше вече да си в сливенския.
  • 10 Йорданка Фандъкова

    23 1 Отговор
    Искаме да крадем!
  • 11 Мама Бошка

    11 1 Отговор
    Бошке Данче тоя ковид още ли не те е опарил,колко добре изглеждаш се едно си на 20 години докато народа мре от ковида
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Жан Клод ( с двата ножа)

    1 1 Отговор
    От наколко години...
  • 14 Глупава учителка

    25 0 Отговор
    Фандъкова, Само Софиянци ли пият кока-кола? само Софиянци ли имат коли? и много други. Какво би станало яко на "Лукоил" седалището е в Каспичан? И е учителка, Софиянци махайте я панижава рейтинга ви по умност.
  • 15 SDEЧЕВ

    2 17 Отговор
    Сравнение с преди 15 години София е слънце-факт
  • 16 комон сенс

    24 0 Отговор
    Зависи какво произвяеждат тези големи градове. Иначе има да си водим спора за яйцето и кокошката.
    Кое е първа, Фъндък - изливането на пари от бюджета или връщанбето иом там? То е ясно, че като изсмучат 99% от ресурсите на страната тезси големи градове после ще платят и най-много данъци.
    Все си мисля обаче, че би било много по-ефективно икономически да пренасочим поне полоиовната от тези пари в 100-тина по-малки града. Иначе ще се превърнем в пустош с 3 населени места.

    Коментиран от #38

  • 17 Фандъкова,

    22 0 Отговор
    А вие какво направихте за регионите на България???? Обезлюдени региони и разрушени училища. Регионите трябваше да развиват свой поминък, да дават работа на хората и да пълнят държавния бюджет. А сега сме в третия свят, защото ББ няма понятие от управление и даваше пари само на определени хора и фирми. А какво направихте по циганския въпрос???? Бяха ви електорат, не учат, не работят и много социални помощи. Хайде да не ревете сега. За 4 месеца как да се оправят безумията ви , продължили 12 години?
  • 18 Вълканов

    14 2 Отговор
    Госпожо Фансъкова, досещате ли се защо? Защото има централизирана икономика. Но Вашите догадки се отнасян най-много за Столицата, която разори провинцията още през 90-те години на 20-ти век.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 бобо5

    2 4 Отговор
    А разни Селяндури викат ,че от цялата страна се взима та да се дава на София. А то било наопаки.

    Коментиран от #22

  • 21 фандъшка крадла

    8 0 Отговор
    "Донори" са данъкоплатците, и то не всички, без богопомазаните от НАП. А вместо общините да си запазват средствата от данъци и да имат интерес за увеличаане на платежоспособните данъкплатци и инвестиции, хунтата на ОПГ ГЕРБ-ДПС им прибира всичко и разпределя само на тяхните кметове, които "усвояват" по веригата от чекмеджета. Ти си най-големия усвоител, крадло!
  • 22 бобо5,чо

    4 1 Отговор

    До коментар #20 от "бобо5":

    И ти ли си Фъндъков? Освен в коментар 14 да добавя за парното. Топлофикация София произвежда скъп ток, който влиза в микса на цената, и само софиянци ли плащат ток с цена в чието ценообразуване влиза цената на скъпия ток който е задължено да се изкупува? По този начин провинцията дотира парното на Софиянци.
  • 23 Иван

    8 1 Отговор
    Ми то в големите градове е пълно със селяни. Значи и селяните са донори на бюджета😂😂😂😂
  • 24 Българка

    6 1 Отговор
    Фандъчке от къде се излюпи и започна да ръсиш плостотши окраде общината напълнш си чекмеджитата а сега си се загрижила но идва видов ден и тежко на неб и отрочетата около теб колкжто и да ходиш в храма в самоков знай че Господ бави но не забравя
  • 25 Българина

    7 0 Отговор
    само да припомня на пачата, че метрото се изгради с парите на донорите 264 общини, 80 процента от националната програюа Транспорт отидоха за СОФИЙСКОТО, НЕ ЛОВЕШКОТО МЕТРО! ИСКАМЕ ПЪЛНА ФИНАНСОВА ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЯ ПО НЕМСКИЯ МОДЕЛ ВЕДНАГА
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Българина

    6 0 Отговор
    прос такесо, вече 30 г цяла България е донор през бюджетнаъа субсидия на ТЕЦ София общинска фирма, защото е на загуба с 50 млн годишно, а защо всички фабрики са при донорите пък регистрацията в софия? колко фирми са с регистрация Берлин в Германия знаеш ли??? пу кни мааАа
  • 28 Илия

    1 0 Отговор
    А най-голямия град е твой донор!
  • 29 Права е

    2 2 Отговор
    Права е, ако тези 9млрд. годишно, които се наливат от бюджета на София към централния бюджет останат за столицата могат да бъдат направени чудеса в полза на гражданите, ниски цени на парно, вода и т.н....важи иза другите градове.

    Коментиран от #31, #32

  • 30 Сатъра на Хана

    4 0 Отговор
    Ако провинцията ви направи 30дни блокада, щепочнете да ядете труповете на политици в Дофия
  • 31 Глупосто няма почивка

    4 0 Отговор

    До коментар #29 от "Права е":

    И аз искам в Ясна поляна седалището на "Кока-Кола"
  • 32 А ти умен

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "Права е":

    Само ти ли плащаш скъпия ток на топлоцентралите? И баба яна и дадо иван, които не знаят какво е парно и сега ти дотират парното.
  • 33 Има прогрес

    3 0 Отговор
    Ще поумнее Фандъкова. Преди извество време каза че София е донор, сега големите градове до края на мандата си ще разбере че и човека, който е единствен в селото е донор на Софийския бюджет.
  • 34 Картофка

    4 0 Отговор
    Какви "донори" ма, селянке проста? Специално София цоца много повече от бюджета спрямо населението си, за сметка на обезлюдяването на другите градове. Хората избягаха в чужбина и тенденциите за икономическа миграция се се засилват, въпреки пандемията.
  • 35 Варна

    3 0 Отговор
    Единственото вярно казано е че големите градове са донори на държавният бюджет, но със забележката, че София е донор! - Нищо подобно! - Ако не са държавните средства този град ще се върне на нивата от 89-та. Тази град зависи от обществените средства и 1/3 от него са свързани с държавната или общинска власт. - За миналата година заплатите на тези паразити в едно с издръжката и субсидиите за не финансовите предприятия с не стопанска цел са в размер на 21 милиарда!- Ха познайте при 35 милиарда събираемост на данъци, къде са изхарчени по- голямата част от тези пари?

    Коментиран от #40

  • 36 донор

    0 0 Отговор
    Да бе да . То освен големите градове друго няма, другото е мизерия.
  • 37 dfu

    1 0 Отговор
    Големите градове са донори на държавния бюджет, а малките градове и селата са дорори на големите градове. Но това е трудно за проумяване от хора, които са далеч от народните проблеми, като Фандъкова.
  • 38 Дето не разбираме

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "комон сенс":

    Не големите градове са донори,а всички градове са донори на София защото всичките 💸 пари отиват там и се разпределят
  • 39 Генчо

    0 0 Отговор
    защото бкп изселиха селата и малките градове и направиха гета в големите по съветски стереотип. защо никой н еспоменава тази грандиозен геноцид от страна на ссср и бкп
  • 40 Генчо

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "Варна":

    повечето са откраднати
  • 41 Българка

    0 0 Отговор
    Ама самоковса картофка обградила си се администрация която лапа народната пара чудите се в какви тоалети да се киприне катоманикенки по царя ревеш като вдовица за х. Докано беше тиквата не ревеше защотж заедно осрадохте субсидиите а се хленчиш ходи си сади кортофи и се махаъ че мече никойни тебръсне за нищо имай поне малко достойнсвж но не няча срамна лалота за комуншста стига да е ръсоводна но жалко за поколениата на кжито оставящ срама
  • 42 Гост

    1 0 Отговор
    Цгнската кметица знае ли, откъде й идва хляба? Да не си мисли, че житото расте по софийските саксии?
  • 43 Бенчо

    0 0 Отговор
    НА теб ли искаш да са донори! Малко алчно!
  • 44 ПАРУШЕВ

    0 0 Отговор
    А ВИЕ ИЗЯЖДАТЕ ДОНОРИТЕ ТАКА ЛИ ВЪЗПИТАВАШЕ УЧЕНИЦИТЕ НА СЕЛО
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове