21 Септември, 2021 16:09 2 505 109

„Галъп“: 45% от българите не са се ваксинирали и няма да го направят

  • галъп-
  • ваксина-
  • коронавирус

Причините за отказ от ваксиниране подлежат на обсъждане и по-задълбочено изследване

„Галъп“: 45% от българите не са се ваксинирали и няма да го направят - 1
Снимка: БГНЕС

Около една пета от пълнолетните българи вече са напълно ваксинирани. Друга една пета – още не са, но казват, че ще го направят – немалка част от тях вероятно отлагат ваксинацията след прекарано заболяване. Има обаче и 45%, които нито са се ваксинирали, нито възнамеряват да го направят. Сред тях личат най-вече млади и представители на гетоизираните и маргинализираните общности. Има и около една десета, които не съумяват или не желаят да отговорят на въпроса за ваксинирането. Така, в крайна сметка, обществото ни се оказва разделено на две половини: едната се е ваксинирала или твърди, че смята да го направи, а другата – нито се е ваксинирала, нито смята да го направи. При това, част от онези, които твърдят, че ще се ваксинират, може би дават очаквания, а не искрения отговор.

Данните са от редовното, независимо изследване от тридесетгодишната програма на „Галъп интернешънъл болкан“, проведено между 2 и 10 септември по метода „лице в лице“.

Респондентите в националната извадка бяха помолени да определят коя измежду няколко опции се отнася за тях лично. „Ваксиниран/а съм с една доза от ваксина срещу коронавирус“, казват 5%. 19,2% казват, че са ваксинирани с две дози. Тези 19,2% са условно над милион от пълнолетните българи. Вижда се генералното покриване на декларации на респондентите и официалната статистика. Някои от ползваните у нас ваксини обаче предвиждат единствена доза, а ваксинация вече има и при непълнолетните – затова и не бива да се търси напълно дословна съпоставимост на декларативните данни с официалната статистика.

21,5% признават, че не са ваксинирани, но ще се ваксинират. Кои са те? Оказва се, че най-забележимият критерий в тази група е, че в нея са в по-голяма степен представени хора, които твърдят, че вече са боледували. Ако в цялата извадка над една трета от пълнолетните свидетелстват, че са изкарали болестта, то в групата на отговорите „не съм се ваксинирал/а, но ще го направя“ делът на прекаралите болестта е по-висок – около две пети. Валидна е хипотезата, че част от изоставането с ваксинирането се дължи именно и на това, че мнозина са прекарали болестта, респ. не бързат с ваксинирането или то не е на дневен ред.

Социологическите данни за преболедуване, разбира се, следва да се отчитат условно – доколкото става дума най-вече за декларативни отговори по твърде деликатна тема. Освен това, няма как да се отчете безсимптомното преболедуване. И все пак, показателите показват консистентни трендове в поредицата месечни вълни на изследване на агенцията затова и биха могли да се вземат за добра отправна точка. Те показват, че преболедувалите у нас са пъти повече от официално отчетените. А ако, например, процентите експериментално се отнесат не само към пълнолетните, но към всички българи, то може да се каже, че близо 2.5 милиона са преминали през заболяването. А с безсимптомни случаи, това число може да се окаже и по-сериозно.

В изследването има и по около една десета отговори на хора, които не съумяват да изберат опция по отношение на ваксините или пък по отношение на боледуването. Ако техните отговори се приспаднат, нивата на боледуване и/или ваксиниране могат да се пресмятат дори и на по-високи нива. При всичките възможни уговорки, това допълнително показва, че имунитетът сред българите всъщност не е на толкова ниски равнища. Това обаче очевидно се дължи повече на боледуване, отколкото на ваксиниране.

45,1% избират опцията „Не съм ваксиниран/а и няма да се ваксинирам срещу коронавирус“. Въпросните 45% отказващи ваксинация, се равняват условно на близо 2.5 милиона пълнолетни българи. Ако изводите се разширят и към непълнолетните, ще може да се говори и за много повече.

Що за хора са това? Демографските разрези показват, че в тази група младите са видимо по-добре представени, отколкото в групите на ваксиниращите се или възнамеряващите да се ваксинират. В по-голяма степен (а може би и във връзка с горното) присъстват и представители на маргинализирани общности, роми и други застрашени от социалните неравенства групи. Сред по-възрастните групи у нас пък ваксинирането е застъпено над обобщените за извадката нива. По-високо е ваксинирането (респ. по-ниско е нежеланието за ваксиниране) и в столицата. В групата на отказващите ваксинация като че ли не личи картина на преболедуване, която да е различна от общата картина на преболедуване.

Причините за отказ от ваксиниране подлежат на обсъждане и по-задълбочено изследване. При всички положения обаче, дял от 45% принципен отказ събужда тревога. При това, в отговори от типа „не съм ваксиниран/а, но ще се ваксинирам“ съвсем не са изключени и неискрени, социално желателни отговори.

След датите на изследването ваксинираните са повече. Но това не променя факта, че делът от около 45% отказващи е устойчив в няколко вълни на изследване. Междувременно темата вече търпи и частична идеологизация.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 26 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Милен Петров

    120 7 Отговор
    Всеки има право на избор!

    Коментиран от #27

  • 2 Майна

    110 10 Отговор
    Ще ви се, 80% не са инжектирани

    Коментиран от #35

  • 3 Последния Софиянец

    78 12 Отговор
    20 процента за ГЕРБ и 20 процента ваксинирани.Нормално!Освен гербавите други идиоти няма.
  • 4 др Гей Билтс

    121 10 Отговор
    Истината е, че над 81% от българите никога няма да си сложат доброволно подписа под тая Пунтамара.

    Коментиран от #95

  • 5 Др.Агостино Нето МПЛА партия на труда

    84 6 Отговор
    45друг път..поне 80
  • 6 КОВИД20

    60 5 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Междувременно темата вече търпи и частична идеологизация
    Не това не е идеологизация, а криминализация!
  • 7 Майна

    89 12 Отговор
    Българинът е патил и парен каша душа, а е и любознателен и комбинативен...ЗАТОВА НЯМА ДА ГО УБИЕТЕ, НЯМА ДА СЕ ИНЖЕКТИРА,РАЗБИРАТЕ ЛИ..
  • 8 Голям Слон

    90 7 Отговор
    Медиите здраво ни облъчват с тия ваксини и вируси. Спуснали са им поръчение. Където и да отвориш все някой някъде ти казва кога опасността от вируси ще премине. Няма значение дали е математик, политически анализатор, вирусолог, диетолог, ИНФЛУЕНЦър, политик или обикновен лъжец.. СПРЕТЕ!

    Коментиран от #17

  • 9 Мислещ

    37 2 Отговор
    А останалите 30% ще се шотнат на куково лято.
  • 10 Последния Софиянец

    43 5 Отговор
    Победа за протеста в Айтос! Тировете ще бъдат отклонени.Честито свободни българи!
  • 11 asd

    7 55 Отговор
    Много малко е 45%... Като се има предвид "ниво на образованост" и "ниво на образованието" в Тикволандия...+ факторът "Иво Христов"....и само 45% нямало да се ваксинират.

    От тях повече половината са си цигойнъри по един или друг признак.
  • 12 ТаУмВзе

    34 7 Отговор
    Тия от калъпа, как докараха 55 процента ваксани? 45 няма да се ваксат. Бухахахах Логика и пропорция.
  • 13 Българи божият народ

    29 7 Отговор
    Четете евангелието и най вече откровение на Йоан глави 13-14.
  • 14 Ей сега

    39 8 Отговор
    Ще се ваксинирам, когато с държавата си поделим отговорността.
    Ако се разболеят от Ковид, хората могат да съдят държавата, защото тя НЕ спазва законите.
    Как нашите управници НЕ спазват законите?
    ЗАКОН ЗА ЧУЖДЕНЦИТЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
    Чл. 10. (1) Отказва се издаване на виза и влизане в страната на чужденец, когато:
    ал. 8. МОЖЕ ДА СЕ ПРЕДПОЛАГА, че ще разпространи тежка заразна болест, страда от заболяване, което според критериите на Министерството на здравеопазването или на Световната здравна организация представлява заплаха за общественото здраве, или не притежава сертификат за ваксинация, или идва от район с усложнена епидемична и епизоотична обстановка;

    Плажовете, хотелите и ресторантите бяха препълнени от туристи. Там няма ли Ковид? Нали казват, че здравето на хората е по важно от печалбите на мутрохотелиерите?
    НАШИТЕ ЗАКОНИ СА ПАРАГРАФ 22.

    Коментиран от #54

  • 15 Българин

    10 74 Отговор
    Супер, сега ние ваксинираните ще останем живи а неваксинираните глупаци лека им пръст.. После пак ревете защо затварят бизнеси... по италианския почин , който не ще да се ваксинира да си стои у дома...

    Коментиран от #36, #50, #71, #86

  • 16 Спартааа

    55 7 Отговор
    Сатанисти в България ударихте на камък!

    Коментиран от #73

  • 17 честен ционист

    6 40 Отговор

    До коментар #8 от "Голям Слон":

    И къде пък ти казаха, кога ще премине опасността. Опасността никога няма да премине, именно затова ще има боц на 6 месеца, или на село при птичките и пчеличките и газените лампички.

    Коментиран от #19

  • 18 гадно

    26 3 Отговор
    Ало сметките не ви излизат останалите 3 пети на са 45% , а 60%
  • 19 Голям Слон

    38 4 Отговор

    До коментар #17 от "честен ционист":

    Можеш да отвориш някоя пловдивска медия и ще видиш какво се случва там: горе-долу 5-6 пъти на ден все някой ни опява, че ако се ваксинираме, всичко ще се размине :-))) И тук е същото. Просто трябва да имаш очи и да четеш или между редовете, или самите редове.
  • 20 Амен алелуя

    39 4 Отговор
    Мръсни сатанисти рогатия скоро идва си ви прибере в най тъмният горещ и дълбок пъкъл на ада!
  • 21 Едва ли

    54 5 Отговор
    са 45%, като гледам как стремително намалява броя на желаещите за опитни мишленца въпреки масираната пропаганда. Като нищо истинското число е 75%%%. Очеизвадно е, че не става дума за загриженост за здравето, а за някакви съмнителни подбуди. И продължава да ме озадачава стремителността на налагането на експерименталните течности, защото не е само за парички, милиарди. Гордея се с мнителността и мъдростта на българите!
  • 22 абг

    36 5 Отговор
    Отново откровена лъжа, най-малко 80% са.
  • 23 модерен фазер

    35 8 Отговор
    продавам отрова за бавна евтаназия!
  • 24 Реалист

    8 52 Отговор
    Бай ти Ганя е тарикат, как така ще му казват да се ваксинира...?! Българите сме малък и МНОГО прост народ, отново се доказва! Не случайно сме на опашката на Европа...по ВСИЧКО, включително и ваксинация. Няма нищо случайно и всеки народ си заслужава съдбата, за съжаление...
  • 25 Джавахарлал Неру и Раму

    44 6 Отговор
    Адв. Емил Василев: Май накрая доц. Мангъров все пак ще се окаже прав

    Публикувано

    преди 3 дни

    на

    19.09.2021 

    Май накрая доц. Мангъров все пак ще се окаже прав. Според някои учени /виж публикация на страницата на Илиян Василев/ ваксините са главна причина за непрестанните мутации на Ковид 19. Т. е. ако нямаше световна кампания за ваксиниране вирусът отдавна щеше да е минал, да си е заминал и да сме го забравили.

    Ваксините го поддържат в активно състояние и му дават време да мутира, тъй като огромен брой реципиенти са изградили имунитет без да са преболедували. Това по косвен начин поддържа висок броя на хората, които не са преболедували и не са ваксинирани.

    Не изключено по този начин след време да се появи някоя особено опасна мутация на Ковид 19, която наистина да застраши човечеството.

    Никой обаче не е в състояние да отговори на въпроса дали световната ваксинационна кампания трябва да продължи или е по-добре да бъде прекратена.

    Дали пък вече вирусът не е изградил такава способност за самоусъвършенстване чрез автомутации, че вече да не подлежи на никакъв контрол. Ако е така, най-застрашени ще бъдат хората, които не са ваксинирани и не са преболедували и обратното, най-малко застрашени ще бъдат хората с естествен имунитет на база преболедуване.

    Накрая май „печеливши“ ще се окажат хората, които отказаха да се ваксинират, преболедуваха и оцеляха. Останалите да му мислят.

    Емил Василев
  • 26 Амен

    32 3 Отговор
    Монасите от планината Атон забраняват ваксинирането подписването на декларация и притежаването на ковид паспорт.

    Коментиран от #75

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Българка

    29 11 Отговор
    На какво се дължи това? Първо на това, че българина е лъган много и от всички, най-вече от собствените му управници. Старата комунистическа максима, "не ме гледай какво правя, слушай ме какво ти говоря", важи навсякъде в обществото. Второ,нежеланието на водещите вирусолози да излязат с обща ОБОСНОВАНА теза относно "за" и "против" ваксинирането на доказано преболедувалите. Това са 1/4 от населението. За да не се чудите коя от четирите Българки съм ще добавя,че вината в момента е на неадекватния служебен министър и шефа му фатмака, страх ги е да не ги обвинят в пристрастност.
  • 29 матряла

    8 51 Отговор
    Ако щете. Немците понеже са прости, вече са 60% ваксинирани. Французите са 70%, а евреите 80%. Не знам кой е простият в случая.

    Коментиран от #37, #52, #76

  • 30 АБВ

    6 28 Отговор
    45% простаци е доста

    Коментиран от #40

  • 31 ЕВРО НЮЗ

    50 4 Отговор
    Преди няколко дена видях с очите си как работи пропагандната машина за страх и манипулации. Пътувах през Сърбия, Хърватска, Словения за Италия. Пребирам се и чета.. В СЛОВЕНИЯ ВЕЧЕ НЕМОЖЕТЕ ДА ЗАРЕДИТЕ ДОРИ НА БЕНЗИНОСТАНЦИЯ БЕЗ СЕРТИФИКАТ. ... Бях минал от там преди 8--10 часа и никъде не видях нищо подобно. Никъде не видях маски, само в Хърватия на един бар момчето на касата беше с маска. Но сертификати никъде нито е искал някой, нито е питал
  • 32 Fake pandemik

    35 6 Отговор
    Една ПОЗНАТА от Пфайзер - ваксина и спря сърцето на 2 ри ден
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Алф

    4 34 Отговор
    Ромите и неграмотните, от тези си пати цялата държава!

    Коментиран от #39

  • 35 Хахахаха

    2 28 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    Ми да де! Той нали един политик каза, че 80 процента от обществото са ......., айде нататък знаете!
  • 36 Чакай

    26 11 Отговор

    До коментар #15 от "Българин":

    Ваксинираните ще падат като листата на есен.
  • 37 ми ти бе

    14 1 Отговор

    До коментар #29 от "матряла":

    Ми ти примерно.си рядко проздЪ

    Коментиран от #44

  • 38 ЕВРО НЮЗ

    47 3 Отговор
    Ватикана ги ваксинираха първи 100% веднага след като излезна тоя бъркоч.. Новината от вчера... 13 кардинали заразени и един пукнал.. На кого да вярва българина..??????

    Коментиран от #82

  • 39 Мислещ

    7 9 Отговор

    До коментар #34 от "Алф":

    А като им направят по-примамливи томболи и почнат да се редят на опашки, какво ще разправяте, че са умни люде с голям потенциал, нали?

    Коментиран от #64

  • 40 тарикато

    2 20 Отговор

    До коментар #30 от "АБВ":

    80 % процента са лош матрял. И БСП го казаха, и от ГЕРБ. И все чакат спасителя.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Госあ

    2 20 Отговор
    Би трябвало анкетата да бъде дали хората биха се ваксинирали с класическа ваксина или протеинова ваксина, каквито са противогрипните досега. Ако пак кажат - не, да почват да стрелят с пушки по улиците със стрелички с най евтината ваксина. Като по диви животни. 😂

    Коментиран от #69

  • 43 Реалист

    8 16 Отговор

    До коментар #33 от "Ами няма да се ваксинирам бе,За чий Ой":

    Кому е нужно да пишеш подобни лъжи бе, нещастник?!

    Коментиран от #49

  • 44 ко рече

    0 8 Отговор

    До коментар #37 от "ми ти бе":

    Научи се първо да пишеш и да ползваш правилно пунктоацията.

    Коментиран от #46, #66

  • 45 Дамм

    9 31 Отговор
    Хората са го казали: „Прост народ, слаба държава” В случая прост народ - на първо място по смъртност в ЕС!
  • 46 хахахааа

    9 0 Отговор

    До коментар #44 от "ко рече":

    Ми ся.Га ти казва човек че си проздъ.. Така си е .
  • 47 43t4

    18 4 Отговор
    Абе тук нали сте фенове на Киро канадеца, той каза да се ваксинирате. Ще го послушайте ли тариката?

    Коментиран от #51

  • 48 ТО И КОЛАНИТЕ И КАСКИТЕ

    1 17 Отговор
    НЕ ПРЕДПАЗВАТ И 50% АМА ГИ СЛАГАТЕ,А ЗАЩОТО ГЛОБА И ОДИ ПЕШ,А ТЕ ТАКА И С ВАКСИНИТЕ ЩЕ СТАНЕ .....

    Коментиран от #65

  • 49 ваксърите в ужаз

    14 4 Отговор

    До коментар #43 от "Реалист":

    Не са лъжи.МНОГО ВИ СЕ ИСКА,НО НЕ СА ЛЪЖИ!!!!

    Коментиран от #83

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Мислещ

    5 6 Отговор

    До коментар #47 от "43t4":

    Голяма шизофрения, като колегите им в щатско. Първи антиваксъри, ама припадат по Тръмп, дето нон-стоп дудне как всеки трябва да се ваксинира и ваксината е "уондърфул". И тук така. 80% антиваксъри, обаче готови да гласуват за соросоиди и тикви (Дето деже в магазина не им даваха да отидат когато искат и изкъртваха пейки).

    Коментиран от #56

  • 52 7777

    19 3 Отговор

    До коментар #29 от "матряла":

    Немците са мега прости също като теб.
  • 53 Ама яко ше ви биеме

    29 2 Отговор
    Бизнес тарикатчетата се боцнаха с ваксината на антихриста,народа не иска и няма кой да консумира и май много се озлобиха.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Продай България

    29 0 Отговор
    Предлагам безсмъртните да спрат пропагандата
  • 56 Алоуууу

    29 4 Отговор

    До коментар #51 от "Мислещ":

    Абе човек,казвам ти от 20 в интензивното интубирани,и 20те са ваксинирани бе..какво се плюнчиш

    Коментиран от #58, #60

  • 57 Продай България

    9 0 Отговор
    Предлагам безсмъртните да спрат 1/5 е 20% прости като налъм
  • 58 Алоууу

    11 4 Отговор

    До коментар #56 от "Алоуууу":

    В другата болница се оказа че са 50на 50 ...ТОВА СА ФАКТИТЕ
  • 59 Мюсюлманин

    2 7 Отговор
    Иса (алейхи салам) ще смаже антихриста и неговата робовладелска система.
  • 60 Мислещ

    15 1 Отговор

    До коментар #56 от "Алоуууу":

    Нещо не си ме разбрал, и аз това пиша, че ковидиот-фашизмът е най-големият проблем, а масово дори антиваксърите го подценяват и са готови да подкрепят партии и политици, които съвсем открито водят противоположна политика.

    Коментиран от #61

  • 61 алооу

    7 1 Отговор

    До коментар #60 от "Мислещ":

    Да,извини ме!!!!Съгласен съм с теб!
  • 62 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    23 3 Отговор
    вирусът не ековид а ваксината е отрова ХОРАТА НЕ СА БУДАЛИ затова и н се ваксинирват
  • 63 Да си знаете

    19 3 Отговор
    Умират деца на по 14 години вследствие от ваксината.
  • 64 Алф

    19 1 Отговор

    До коментар #39 от "Мислещ":

    Ами не, ваксината не те прави по-образован!
  • 65 Я па ти

    15 1 Отговор

    До коментар #48 от "ТО И КОЛАНИТЕ И КАСКИТЕ":

    Те обаче се и махат като слезеш от превозното средство, нали се сещаш?

    Или колана ти го зашиват за кожата перманентно, а каската ти я занитват за черепа?
  • 66 Хахахахаа

    3 0 Отговор

    До коментар #44 от "ко рече":

    ПунктООООация, а! Нещастник!
  • 67 Ако спрете Витанов и Л Томов да пишат

    11 3 Отговор
    Идиотщини, повече хора ще се ваксинират Кацаров!! Тези двама психари на практика работят против Ваксиниронето!! Кацаров, спри ги тези двамата,!! Те са Психо, те не са медицински лица!! Тези непрекъснато дразнят хората с простотии те си, и много хора виждат, че тези са нередовни, а Агитират за Ваксинация, а на практика ефекта е обратен, само Опсихясват Народа!!! Кацаров, помисли и направи нещо, тези не са полезни на обществото, а напротив!!! Кацаров не спи, събуди се, махни Психарите!!!
  • 68 Един

    20 1 Отговор
    И 20 % са с фалшиви сертификати по 200 уева. Защо никой не говори за това, не знам. А всички са наясно.

    Коментиран от #74

  • 69 Ти да не мислиш,

    8 1 Отговор

    До коментар #42 от "Госあ":

    че обикновените хора, които не са/сме запознати по-подробно с тази тематика, правим разлика между различните ваксини. Както казах и преди, ти си единственият коментиращ тук, който диференцира между различните видове. Другите са/сме "за/против" всички ваксини срещу CoviD. Ей така, по принцип, а не защото знаят/знаем, з какво точно иде реч.

    Коментиран от #97

  • 70 45 процента

    11 0 Отговор
    "При това, в отговори от типа „не съм ваксиниран/а, но ще се ваксинирам“ съвсем не са изключени и неискрени, социално желателни отговори."

    "Социално желателен отговор"...?

    Абе, тия как са го правели това проучване, та чиляка от зор-заман да им каже "бе не съм, ама ще се! Честна европейска!"?

    Дърпат го от улицата в близкото мазе, връзват го за стола, светват му с прожектор в лицето, и един глас с лек немски акцент го пита: "Ти... не си се набол. Но ще се ваксинираш... нали?" XD
  • 71 NikNay

    17 2 Отговор

    До коментар #15 от "Българин":

    Ти проЗт ли си или само се правиш на такъв ? Ваксинирал си се от страх а страхът убива духа ! Сега те е яд че си с топки колкото Тук Так и злобееш срещу хора които не се поддават на внушенията и манипулациите на медиите ,
  • 72 Тра-ла-ла

    20 0 Отговор
    Сред гетоизираните ( каквото и да значи това) са и много здравни работници, лекари и учители! С поръчкови проучвания отново се опитват да ни втълпят, че само необразованите отказват да се ,,ваксинират"! 😂😂😂
  • 73 Тра-ла-ла

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "Спартааа":

    ,😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  • 74 Абе сигурно не са чак

    7 1 Отговор

    До коментар #68 от "Един":

    20% с фалшиви сертификати, но със сигурност има и такива сред тези със сертификатите.
  • 75 Тра-ла-ла

    0 1 Отговор

    До коментар #26 от "Амен":

    Някои да, други не! Да не мислиш, че там няма л@ мпени?
  • 76 Тра-ла-ла

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "матряла":

    И аз незнам! Честно! 🖖😂😂😂
  • 77 12345

    1 1 Отговор
    Тикво вземи ген Годжи и идете да молите за още ваксини
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 ЕКСПЕРИМЕНТ

    14 1 Отговор
    Ако се предложат ВАКСИНИ, А НЕ АБОНАМЕНТ ЗА ТАКИВА, до другата СПУСНАТА ПАНДЕМИЯ - НА ДРАГО СЪРЦЕ, УВАЖАЕМИ ГЛОБАЛНИ СКРУЧОВЦИ!
    Инак границата от ваксина и газ камери е минимална!
  • 80 Те за

    4 0 Отговор

    До коментар #78 от "нидялко":

    Те за това май я и слагат...
  • 81 Ха ха ха

    21 2 Отговор
    Първо се представя за ваксина препарат който не отговаря на изискванията и критериите за ваксина.(ваксината изгражда имунитет, а този препарат не)
    Второ не се изследва "болестта" , забраняват се аутопсии, крие се информация.Манипулират се данни. Раздават се награди и пари на ползващите препарата. Налага се цензура на всякакъв вид мнения и информация(освен на производителите на препарата представен, като ваксина).
    Трето.Задължават те да използваш препарата със най-различни силови методи, като се подпишеш , че го правиш доброволно, но ако се разболееш вследствие на употребата му производителя не носи отговорност.
    .......... ако един ден се изработи ваксина бих се ваксинирал, НО до сега никой не ми е платил да съм му опитна за мишка на мними препарати.

    Коментиран от #85, #87

  • 82 Ами

    0 7 Отговор

    До коментар #38 от "ЕВРО НЮЗ":

    Ако не бяха ваксинирани, може би поне още двама щяха да „пукнат“, както Вие се изразяваате.

    Коментиран от #89

  • 83 Реалист

    1 6 Отговор

    До коментар #49 от "ваксърите в ужаз":

    Не са лъжи ли??? Я дай информация кой е града??? Дай линк бе, мекотело??? Или викаш това не са го писали...а е само в болния ти мозък?! Пфуууу....-никога няма да се оправи България! Срам!!!
  • 84 пациент

    14 0 Отговор
    "най-вече млади и представители на гетоизираните и маргинализираните общности"

    нито съм толкова млад, нито съм "гетоизиран", а и "маргинализиран" не ми се чини да съм.
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Българин

    6 2 Отговор

    До коментар #15 от "Българин":

    Искам да ти чуя мнението след година, две по този въпрос. Успех. Дано не ти кажат да ходиш надупен, че няма да се изправиш цял живот.
  • 87 Мирослав

    14 1 Отговор

    До коментар #81 от "Ха ха ха":

    Договорът за предварително закупуване на ваксините между ЕС и Curevac се намира в една охранявана стая - reading room в Брюксел. Изпълнителната власт държи в тайна съдържанието на договора, позволявайки само частичен достъп в охраняваната стая за четене при условие че няма да се правят снимки или записки от договора. Тази секретност не е случайна, крият нещо страшно. Разрешителното за използване на тези генни препарати за сега е бюрократично и няма общо със здравеопазването. После се чудят защо хората нямат доверие. В такъв случай ако ще се бодете , съдебната отговорност пада върху този който ви поставя инжекцията, за това трябва да имате предварително личните данни на ваксинатора- лекар или мед.сестра.

    Коментиран от #90

  • 88 Грульо

    11 0 Отговор
    Какви две половини, 20% ваксинирани са много далеч от половината. Стига сте опявали с тия ковит ваксини. . :D
  • 89 ЕВРО НЮЗ

    13 0 Отговор

    До коментар #82 от "Ами":

    Е, как. Нали Тестер Ковидарите се перчите че сте безсмъртни.. Ходите без маски навсякъде демонстрирайки чипа си. Тия ваксаните защо се заразиха
  • 90 ЕВРО НЮЗ

    13 1 Отговор

    До коментар #87 от "Мирослав":

    На Фризера в документацията пише.... ПРЕПАРАТА СЕ НАМИРА В ЕКСПЕРИМЕНТАЛЕН ПЕРИОД И РЕЗУЛТАТА ОТ ТЕСТВАНЕТО ЩЕ Е ИЗВЕСТЕН НА 31 ДЕКЕМВРИ 2023 ГОДИНА...... Но това важиало за всички.... Търсят се Тестер Ковидари безплатни.

    Коментиран от #98

  • 91 Vladi

    12 2 Отговор
    Страните в които са били Социалистически , са високообразовани , ученик завършил 8 ми клас по соца , е по образован от висшист с две висши в днешно време , ако и като правопис и граматични грешки ! Доказано !там търсете причината , родител от социализма никога не би ваксинирал нито родителите си, нито себе си нито децата си, много ги е яд Бил Гейтс и компания , че все още има интелигентни , умни и незомбирани хора които знаят за какво става въпрос
  • 92 бай Даньо

    1 7 Отговор
    Забравили са да направят извод че има здрава корелация между нежелаещи да се ваксинират и симпатизанти на партиите на "промяната" . Което не е ново но е отново доказателство че тия са хванат (или изтървани ) от гората малоумници ... обърнете внимание на тоя форум и ще разберете че съм прав.

    Коментиран от #94

  • 93 Vladi

    14 0 Отговор
    20% от Българите са ваксинирани , следователно 80% от Българите НЕ са ваксинирани ! нещо сложно да има като процент ? Какви са тея 45% нещо не разбрах , в статията пише , че 45% няма да се ваксинират !следователно 55% ще се ваксинират , иий бре , какго сметнахте ?ваксини се бракуват всеки ден , това беше 20% прости и необразовани хора се набодоха , кой се прецакал прецакал , повече балъци не търсете , тея 55% никога няма да ги стигнете , тея 20% от ваксинираните вече съжаляват , вие още балъци търсите
  • 94 Е бива ли

    2 0 Отговор

    До коментар #92 от "бай Даньо":

    Е бива ли така да говориш за Ваксиниран1403, Имунолога, Вирусолога и оня DELTAMAX, да де, DELTAVAXX?!
  • 95 Спокойно чичо

    0 5 Отговор

    До коментар #4 от "др Гей Билтс":

    Чували има бол, нема се плашиш....

    Коментиран от #96

  • 96 Има

    6 1 Отговор

    До коментар #95 от "Спокойно чичо":

    Има, седят си от миналата година, барабар с камионите.
  • 97 Госあ

    9 0 Отговор

    До коментар #69 от "Ти да не мислиш,":

    Принципно не е и нужно хората да са запознати с биотехнологиите и методите в молкулярната биология. Според мен основната причина е недоверието в държавата и властите. Което си има и причина, а според мен в днешно време е дори “здравословно” , въпреки че аз лично не съм толкова убеден дали е толкова здравословно в случая, въпреки явните шашми в случая. Разбира се, всеки може да си зададе въпроса защо трябваше да се използват експериментални и слабо проучени ваксини за този случай и то при масово ваксиниране ? Топ вирусолози също го зодадоха. На тези, които имат понятие по въпроса беше ясно от самото начало, че ваксините ще имат ефективност като тези против грип. Но защо не използваха добре проучени и безопасни технологии като при грипа или свинския грип ? Както стана в Китай.

    Коментиран от #99

  • 98 Vladi

    17 0 Отговор

    До коментар #90 от "ЕВРО НЮЗ":

    И още нещо пише на фризера ” ВНИМАНИЕ !
    СЛЕД ИЗПОЛЗВАНЕ ОПАКОВКИТЕ ДА СЕ ИЗГАРЯТ В СПЕЦИАЛНИ ЗА ЦЕЛТА ПЕЩИ ! ДА НЕ СЕ ИЗХВЪРЯТ В КОНТЕЙНЕРИ ЗА ДА НЕ СЕ НАТРОВИ ОКОЛНАТА СРЕДА !СЛЕДВА ГЛОБА 1000 лв ! ВНИИМАНИЕ !БИОЛОГИЧЕН ОТПАДЪК , ОТРОВА ! честно , не знам колко прост трябва да си да позволиш това да ти го инжектират в тялото и да ти влезе в кръвта , натова и отгоре да подпишеш декларация , че знаеш какво ти инжектират , което не е вярно и ако умреш утре сам си си виновен и никой лекар не носи отговорност , недоумявам наистина колко прости хора ходят по земята ,че и коли карат , не е истина

    Коментиран от #100

  • 99 Въпроси,

    2 2 Отговор

    До коментар #97 от "Госあ":

    на които не мога да ти отговоря. За ваксините четох, че Модерна от самото си създаване се занимава с разучаване и развитие на тази "технология". Може би са видели шанс в момента да "пробият" път за нея. За добро или за лошо. Това е само предположение. Струва ми се, че по начало има недоверие спрямо новото/непознатото. Но, четейки коментари тук, оставам с впечатление, че много от хората не са толкова добре запознати, колкото си мислят, дори със старите, използвани от години ваксини. Но някак не се и интересуват като че ли от тях. Вниманието е насочено изцяло към "ваксините" срещу CoviD, като всеки изказва мнение "за" или "против" ваксините, поставяйки ги под общ знаменател. Това говори, че хората не се интересуват толкова от самата тема, а просто искат да упражнят правото си да изкажат мнение...някакво мнение. Със сигурност недоверието към държава, власти, здравеопазване играе роля, със сигурност има и основателни причини. Но, когато става въпрос за личното здраве, мисля, че е редно да не се "протестира" само от любов към спорта. Ей, го на, "Анонимен" открай време поства един Copypaste за RT-PCR теста, а дори не си е направил труда да а провери какво точно пише в текста. Иначе щеше да открие и сам грешката, н акоято му обърна внимание ти тази сутрин. 😆
  • 100 Да ...

    2 1 Отговор

    До коментар #98 от "Vladi":

    не е истина.
  • 101 yordan

    5 0 Отговор
    ГЕРБАВИ АГЕНЦИЯ .АМА КЪДЕ Е ОНЯ С ЧУВАЛИТЕ И БОТОКСА ЧЕ МНОГО ПОЗНАВАТ

    Коментиран от #104

  • 102 Пламен

    13 0 Отговор
    Пенсиониран пилот съм повече от 20 години , последно летях с БГА Балкан и изпълнявах три директни полета с ТУ 154 като Командир , София — Ню Йорк и обратно, София — Бангкок и обратно , София — Хараре и обратно , не съм ваксиниран и няма да се ваксинирам ,чак сега разбирам , че съм нискообразован от и от малцинствата

    Коментиран от #106

  • 103 Делта Фронт

    1 9 Отговор
    Хаха те и в Индия нещяха ама като ги подпука Делтата и ваксините свършиха за 1 седмица - е вече беше късно. Та така и в България ...
  • 104 Тиквеници

    1 9 Отговор

    До коментар #101 от "yordan":

    Ами не познават ли? Или нямахте вчера 2400 нови заразени и 130 починали? Покачва се делтата и ще ви начука чугунените тикви.

    Коментиран от #107

  • 105 Hoho Boho

    6 0 Отговор
    "Около една пета от пълнолетните българи вече са напълно ваксинирани."
    Те КАЗВАТ 20% пълнолетните българи вече са напълно ваксинирани.
    и
    "Има обаче и 45%, които НИТО са се ваксинирали, НИТО възнамеряват да го направят"

    Много плоска манипулация...

    Можеха и така да го напишат:
    Има обаче и 2%, които НИТО са се ваксинирали, НИТО възнамеряват да го направят
    и ТАКА СЪЩО са дюстабанлии...
  • 106 Човек се учи

    1 2 Отговор

    До коментар #102 от "Пламен":

    докато е жив!
  • 107 НямаХте

    3 0 Отговор

    До коментар #104 от "Тиквеници":

    "Нямахте"? Ти, като не си един от нас, къде си вреш гагата в българската статистика? Гледай си твоя гьол, който и да е той.

    Коментиран от #109

  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 qwor

    0 1 Отговор

    До коментар #107 от "НямаХте":

    КАТО ЧЕТА СЕ СРАМУВАМ,ЧЕ СЪМ БЪЛГАРИН - ПАК НА ПОСЛЕДНО МЯСТО,,,,,ПАК НА ПЪРВО ПО СМЪРТНОСТ.ЗАСЛУЖАВАМЕ СИ ВСИЧКО,КОЕТО НИ СПОЛЕТЯ И ЩЕ НИ СПОЛЕТИ.ОВЦЕ,А НЕ НАРОД.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове