Last news in Fakti

24 Септември, 2021 08:49 3 270 38

Хиновски: Не можем да спрем износа на ток, но можем да променим правилата за продажбата му

  • ток-
  • продажба-
  • иван хиновски

"Има нужда от промяна в търговията на Енергийната борса", твърди председателят на Комисията по енергетика в 46-ото НС

Хиновски: Не можем да спрем износа на ток, но можем да променим правилата за продажбата му - 1
Снимка: Архив

“За експертите е ясно каква е природата на развитието в момента на пазара на енергията в България в момента. Факт е, че нямаме съвършена система за търговия на Енергийната борса”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” председателят на Комисията по енергетика в 46-ия парламент Иван Хиновски.

По думите му пиковете в цената на енергията създават съмнения за манипулации. „Явяват се сериозни играчи, които дават гаранции, че могат да купят големи количества енергия. Те купуват 300 мегавата на търг, малките играчи остават без енергия и така се създава дефицит на борсата. Тази енергия или се изнася, а тя се изнася напоследък, защото се правят огромни печалби”, посочи той.

„Затова предложихме промяна в правилата за търговия на Енергийната борса. Да се започне с малки квоти за продажба. И да се започне с малкия бизнес, който няма нужда от 50 мегавата, а чака препродаване, за да задоволи нуждите си”, категоричен е Хиновски.

Износът не може да бъде ограничен, защото като страна членка на ЕС спазваме правилата за свобода на износа. „Ако го направим ни очакват санкции от ЕК. Не можем да ограничаваме износа, но може да променим правилата”.

Основният проблем в момента е фактът, че малки предприятия не могат да си купят енергия, която им е необходима – около 1 и 5 мегавата. „Има няколко големи играчи, които чакат големите търгове. И те правят големи печалби от износ на енергия в Гърция и Турция. Това е напълно законно”, заяви Хиновски.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 въпросче

    26 8 Отговор
    И какъв ток ще изнасяте като закрият Мариците?

    Коментиран от #35

  • 2 Запомнете

    60 4 Отговор
    Всички плащаме цената за липсата на лустрация преди 30 години. Всички милиционери от ДС са в енергетиката.
  • 3 трън

    44 2 Отговор
    кога най-накрая някой ще "сложи" на мястото такива като ковачки и доган ?
  • 4 Българка

    57 6 Отговор
    В много голяма степен рязкото поскъпване на ел. енергията на борсата се дължи на спекула. И в момента енергетиката е в ръцете на ГЕРБ- ДПС. Десетки години там се разпореждат сараите. Техни са големите спекуланти, които купуват големите количества енергия и след това ги изнасят като формират милиони печалба на гърба на българския бизнес. За мен това е целенасочено предизборно, за да се направят внушения, че за това има вина Радев и служебният кабинет, които не се справят. Само че в БЕХ и НЕК са бетонирани хора на ГЕРБ- ДПС и реално те се разпореждат

    Коментиран от #17

  • 5 ггфф

    38 1 Отговор
    Евтиният ток го изнасяте, ние тук плащаме скъпия. В Италия също е скочила цената на тока, но държавата поела част от тежестта, така че хората да не плащат скъп ток. В Бг все няма механизми и инструменти за компенсиране на скъпия ток. Как в др. страни от ЕС има начин, в Бг все няма начин?!

    Коментиран от #31

  • 6 Ахахаа

    42 1 Отговор
    В кризисна обстановка може всичко. Обявете недостиг и намалете износа за сметка на вътрешното потребление. Задоволете първо нашите потребности, пък каквото остане го продавайте ако искате на тройна цена. Няма невъзможни неща, има нежелание за защита на Българските интереси.
  • 7 въпросче

    32 1 Отговор
    А "студения резерв" какво ще го правите? Стари централи,ръждясали,прахолясали,които изискват шкафове с пачки,плащани от данъкоплатците.
  • 8 Енергопроект

    18 3 Отговор
    Иване, имаме нужда от нови мощности. Знаеш, че имаме уран, имаме и си.гани да копаят ("Всеки пандизчия - уранодобивник!"). Стегни се бе, човек!
  • 9 Госあ

    30 1 Отговор
    Тоя неприятен радетел за закриване на всички реактори в България, що не предложи да изнася ток от т.нар. веита, които в България са десетина пъти повече от санитарния минимум в ЕС ?
  • 10 Евросъюз

    25 8 Отговор
    Нали искахте евросъюз? Сега плащайте. Търговията е свободна и никой няма право да я ограничава.

    Коментиран от #18, #37

  • 11 Р. Овч.

    15 6 Отговор
    Пия си уискито подигравателно.Плащайте.
  • 12 ггфф

    26 0 Отговор
    Как може тук да се произвежда ток, а хората да плащат най- скъпия ток? Какви са тия надути цени, как може да не се контролира точно електроенергията? Това не са домати и краставици на сергията. Кой надува цената?
  • 13 Сериозно

    32 2 Отговор
    Хайде бе, не можеме да променим.
    И Белене не може да построим.
    И гарантирано трябва да изкупуваме безобразно скъпия ток от частни ВЕЦОВЕ, ТЕЦ1 и 3, перки и фотоволтаици.
    Можем и още как да КУПУВАМЕ ЕВТИН ТОК ОТ БЪЛГАРСКИЯТ КОЗЛОДУЙ ТЕЦ2 и ДЪРЖАВНИ ВЕЦОВЕ, ама не искате, хранилката на много депутати, бивши министри ще спре.
  • 14 пери

    26 0 Отговор
    Добре, една шепа хора останахме в тая държава. Не е ли редно първо населението да бъде осигурено с електричество на достъпни цени и после да изнасяте колкото остане? Имаме аец, тецове, вецове, перки и какво ли още не, но токът ни винаги много скъп. И се вбесявам, когато ми каканижат, че бил най-евтин в Европа. Това е нелеп аргумент на фона на доходите в България, които определено не са съизмерими с тези в Европа.
    Отделно са всички на хранилката - кевр, държавен енергиен холдинг и кой знае още колко агенции и комисии, които чакат на парите от скъпия ток, дето ги прибират от бизнеса и гражданите, за да смучат, и от които не се вижда ползата.
  • 15 ггфф

    26 1 Отговор
    Държавата има начин да се намеси и да контролира нещата. Ако ли не- одържавяване на централите. Щом бизнесът спекулира с електроенергията, да се одържавява. Това е от сферата на нац. сигурност. Не случайно написах, че това не са краставици и домати на сергията.
  • 16 Може Може

    27 1 Отговор
    а сравнение преди 2 години.
    -Ток мегават Козлодуй 55 лева мегават(спрените блокове на АЕЦ, ако работиха сега-30 лева Мегават)
    -Големи държавни ВЕЦове в рамките на НЕК-към 70 лева мегават.
    -Държавната Марица 2-преди да въведат вредните емисии 79 лева на Мегават (вредни емисии от ЕС са 60 евро на тон, любимите ви ГЕРБ са подписали за вредни емисии, когато мутрата ББ говори, че нищо не е увеличил) в момента-135 лева на Мегават час.
    ЦЕНИТЕ ДОТУК ДА ДЪРЖАВЕН СЕКТОР, ОСТАНАЛИ ОТ ЛОШ СОЦИАЛИЗЪМ.
    ЧАСТЕН СЕКТОР-КЪРЛЕЖИТЕ КАТО ТОЗИ НА СнИМКАТА гореь на които затължително и грантирано им изкупуваме енергията, 20 години концесии, повтарям 20 години.
    -ТЕЦ 1 бившите американски-169 Мегават час-в момента над 200-220 лева Мегават с изкупуване на квоти вредни.
    -Фотоволтаици-400-500 лева на Мегават час, централите на цветелина бориславова любимата на Борисов-2400, 2009 и 2011 плащахме на фотоволтаици 780 лева на Мегават.
    -Перките-184 лева на мегават.
    -биоцентрали 334 на мегават-те са малко
    -МикроВецове -156 лева на Мегават.Чacтни вeцoвe 460 вeцa.

    Излизаме от ЕС, и купуваме евтин ток от Козлодуй и Марица2, строим Белене, възстановяваме дългосрочни договори газ с Русия-подобряваме отношения, и газ от Азербайджан.
    Повтарям-излизане от ЕС. Ще ми налага някой отвън да не ползвам собствения си ток.
  • 17 наблюдател

    28 5 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    Точно така е. В момента се прави всичко възможно да се всява паника за цените на тока, защото посланието е, че ако гласувате за герб, всичко ще се оправи като с магическа пръчка, като се върнат на власт. Много елементарна манимулационна схема, но действа. Страхът е много въздействащ фактор.

    Коментиран от #36

  • 18 Абе

    20 1 Отговор

    До коментар #10 от "Евросъюз":

    Ти сериозен ли си, търговията била свободна. За квоти в евросъюза да си чул. За скандалите в северен поток да си чул... Тъговията е свободна в някоя друга галактика
  • 19 Перо

    21 0 Отговор
    Въпроса отново опира до държавните милионери и тотално сбърканата икономическа система,изградена законодателно в интерес на група престъпници!
  • 20 Перо

    12 7 Отговор
    И горния некадърник е част от 30 г.енергийна мафия и некадърност.
  • 21 Мдааа....

    8 4 Отговор
    Няма как да спрете износа на ток,защото ЕС така иска.
  • 22 a nie

    17 0 Отговор
    Значи всички държавни предприятия за производство на ел. енергия построени с парите които са плащали нашите родители и ние като данъци спират да продават ел. енергия на частни фирми, които в последствие го продават на бизнеса и гражданите на завишени цени. Който иска да изнася ел. енергия да отива в частните ТЕЦ, ВЕЦ, вятърни, соларни производители.
  • 23 Да е ясно

    11 2 Отговор
    Прав е Хиновски. България не може да спре износа, защото така работи либерализираният пазар на ЕВРОПА, който ни натресе ЕС. Обяснявам го най-просто, защото не всеки е наясно с правилата му. Ако страната ни спре износа навън, това означава жестоки глоби и наказания от ЕС.
  • 24 нннн

    19 0 Отговор
    Който иска да изнася ток, да изнася тока на фотоволтаиците и перките. Аммма ха!
  • 25 Питам се

    14 0 Отговор
    Голяма част от собствениците на частни фотоволтоици, перки, вецове са регистрирани н офшорки, дори ЧЕЗ има производства ток.
    Просто съм изумен, държава с готови 2 реактора-Белене-площадка, построено оборудване, със собствени източници Козлодуй ТЕЦ 2 на евтин ток, народът й да бъде принуждаван да плаща непосилни цени на ток, който се отразява върху целятя икономика.
    Това е безобразие, което трябва да бъде прекъснато.
    Предателство и геноцид над българите.
    Щом ЕС ни налага "екологичните скъпи" проиводства е време да се замислим, за какво ни е ЕС?
    И не е ли време да излезем от диктата на правите краставици и щастливите кокошки.
    частниците да си изнасят тока на меж. борси-въпросът е, че няма кой да им купува скъпия ток.

    Коментиран от #27

  • 26 наблюдател

    12 3 Отговор
    Новина от вчера пак в този сайт беше, че Чехия обмислят да излязат от ЕС. А новина от днес е, че Полша е заявила, че няма да се откаже от въглищата. Ние защо да не можем като Полша, а трябва все да клякаме от първия път?

    Коментиран от #32

  • 27 Госあ

    7 0 Отговор

    До коментар #25 от "Питам се":

    перките и фотоволтаиците са десетина пъти над санитарния минимум за ЕС, освен това.

    Коментиран от #28

  • 28 Не съм сигурен

    5 2 Отговор

    До коментар #27 от "Госあ":

    Над мегават, ЕС ни задължи за 1/3 от построените сега фотоволтаици.
    От 2400 фотоволтаика, или само 800 фотоволтаика, и по времето на Тройната около 50% от фотоволтаиците-останалите от ГЕРБ, трябваше да се построят и то в по-дълъг период от време.
    а сега с новата идея на Петков и Василев-геотермали, съм още по-изумен, в САЩ са около 0.38%-геотермали ефективни при къщи, технологията им е подобна на фракинг.

    Коментиран от #30

  • 29 Наску диаманда

    4 0 Отговор
    Поне имаме ток за износ, друго не остана..само нз дали има далавера и полза от тази цялата работа....!
  • 30 Госあ

    5 0 Отговор

    До коментар #28 от "Не съм сигурен":

    Възможно е след сделката процента им да се е увеличил в целия ЕС. Въпреки че не знам защо ще карат и французите, при положение че над 70% от енергетиката им е атомна
  • 31 гост

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "ггфф":

    ,,Начина" беше пропуснат още в 90 те години.И сега нямаше да е така в България.
  • 32 някой

    3 2 Отговор

    До коментар #26 от "наблюдател":

    Полша е дала срок в който ще се отказва от въглищата.2045 година.Вярно е.А нашия Бою е дал 2030г. Е?
  • 33 Watchdog

    8 4 Отговор
    Това, че ще се опитат да измислят проблем тук на територията и ще хвърлят цялата вина върху произволно избран индивид е ясно...и предвидимо. Наскоро промлемът беше, че уж държавната Марица не работила на пълен капацитет и затова нямало предлагане на обърнете внимание независимата борса. Българинът предпочита да държи главата си в пясъка... Слонът в стаята образно казано е ЕС и Третият енергиен пакет - директива (закон) , който България е приела и изпълнява... Скоро и домакинствата ще бъдат либерализирани и цените ще станат 30 евроцента (60 стотинки) за киловат, колкото например плаща германското домакинство....Не очаквайте обаче някой добър чичак от Брюксел да ви повиши доходите...И запомнете, излизането от ЕС не означава че няма да може да ходите в хотелчета на Халкидики...Баламосват ви...Разчитат на слабото ви познание как действа т.нар съюз...не са само кривите краставици...обърнете внимание на това...
  • 34 ГЛАС НАРОДЕН

    6 2 Отговор
    Всичко е далавера, тока се изнася на по евтини цени а народа плаща по високи, така беше по времето на комунизма, е върнаха се комунягите сега ще мачкат народа червени боклуци.
  • 35 стоян

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "въпросче":

    До 1 ком -интересно кой ти каза че ще ги затварят -навсякъде се говори че ще минават на газ
  • 36 стоян

    0 4 Отговор

    До коментар #17 от "наблюдател":

    До 17 ком -Лъжа ли са цените на тока бе другарю за фирмите плюс 70% -кумунягите за всичко ще лъжете само за да оправдаете вашите олигарси които използват некадърното управление на Радев и вдигат цената на тока
  • 37 Дядото

    0 2 Отговор

    До коментар #10 от "Евросъюз":

    Най другари пак търсят под вола теле. Служебното правителство на президента Радев Решетников подмени всички кадри предимно на Герб, а някой невежи и силно заблудени пак споменават, че кадрите на Герб управляват енергийните дружества, което е лъжа и манипулация. ХИНОВСКИ го заяви много ясна трябва да се променят правилата за търговия в енергийната борса. Не може няколко едри играчи да изкупуват тока, а после да го преподават или изнасят зад граница правейки големи печалби. Защо не се споменават имената на големите играчи? Например съпругата на депутата от Бсп Георги Кадиев е един от старите купувачи на ток. А най младия милионер от Бсп Кирил Добрев имаше две Вец централи, а един друг бивш депутат от Руската партия Бсп също имаше два Веца. Не се заблуждавайте почти всички олигарси са само от средите на Бкп =Дс =Бсп =Кремъл. Само промяна на енергийния закон и даването на достъп за купуването на ток на малките и средните фирми и лица може да решат част от проблема. В противен случай това е законов уреден корупционен и рушветскийски грабеж които води до високи цени на тока. Дойдат ли на власт Бсп, Дс и всички цени на всичко скачат нагоре. Въпреки, че ни баламосват и манипулират с други причини.
  • 38 Хиновски!!! Енергийната Мафия работи

    1 0 Отговор
    От много години, силни играчи, познати лица и имена!! Всички е оставях а да се развива и тя порасна много голяма, всички играчи искат много и то сега!! Станаха много играчите в тази мафия, и трябваше да се раздуе Келепира за да има за всички И резултата е това, високата цена на ел Енергията!! На някой апетити те станаха прекалено голями!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове