Last news in Fakti

24 Септември, 2021 13:38 2 166 11

Хакери ударили ЦИК

  • хакери-
  • удар-
  • цик-
  • сайт

Сайтът бил счупен за час

Хакери ударили ЦИК - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock

Хакери са атакували сайта на ЦИК. За около час той е бил недостъпен в петък късно вечерта, тъй като е бил генериран огромен трафик към него. Опитът да бъде хакнат обаче е бил неуспешен, съобщава "Телеграф“, позовавайки се на източници от Централната избирателна комисия.

Председателката Камелия Нейкова пък заяви, че не е била информирана за този случай. Преди няколко дни в разследване на медията от ГДБОП заявиха, че има поне 50 опита за незаконно проникване в сайтове на различни държавни институции, като за 90% от тях служителите дори не разбирали, тъй като не се стига до хакване на данни.
Опит
Киберпрестъпниците атакували сайта на ЦИК късно вечерта в петък. На разбираем език това означава, че са имитирали как хиляди хора искат в един и същи момент да влязат в платформата, а тя не издържа на напора и блокира. По този начин сработват и системите за сигурност и до изтичане на каквито и да било данни не се е стигнало в случая. „Не съм информирана за това. В петък бяхме на работа с колегите и не сме забелязали сайтът да не е работил. Него го поддържа „Информационно обслужване“, обясни пред „Телеграф“ Камелия Нейкова.
Контра
Потърсени за коментар вчера, от „Информацио обслужване“ АД категорично отказаха да потвърдят или отрекат информацията, тъй като освен всичко друго била и по чувствителна тема. Насочиха екипа ни да търси отговор на въпроса в днешния ден и човек, който е оторизиран да дава изявления на база точно този сайт - на ЦИК.
Експерти по киберсигурност разказаха, че в почти всички случаи атаките се извършват или за да бъдат придобити лични данни, за които после се искат пари, или за да се придобие някаква секретна информация, или пък за да се похвалят, че могат да разбият сайта на дадена институция. Най-характерно за платформите на институциите у нас било да са атакувани от млади киберспецове, които се доказвали в сферата, а после се хвалели в хакерски форуми.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Перо

    11 4 Отговор
    Разходът и поръчката за хакването е поет от чекмеджето на толупа. Тоя не разбра ли,че му остават 3 месеца до съквартиранството с бай Ставри!

    Коментиран от #7, #9

  • 6 цербер

    6 0 Отговор
    Хакери са ударили ЦИК.
    Сайтът й е бил счупен за 1 час.
  • 7 юрист

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "Перо":

    Айде, стига с тоя бай ставри, ве- явно си лежал в ЦЗС и го познаваш много лично;0 Не, че нещо, ама все за него пишеш..ЗАпри се малко, или си вземи поредмата доза наркотик- далеч не всеки коментатор е лежал в ЦЗС и/или далеч не всеки го е посещавал в качеството си на адвокат- пеналист, че да се интересува от затворнически новини...Аполитичен човек съм, но този митичен бай ставри го дъвчеш вече 3та година в този сайт...Гория човек- може да му излезе име на гей, без / вероятно/ да е такъв;D

    Коментиран от #8

  • 8 ПРАВ СИ

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "юрист":

    ТИЯ КОИТО ПРАЩАТ ВСЕКИ НЕСЪГЛАСЕН СЪС ТЯХНОТО МИСЛЕНЕ И МАНТАЛИТЕТ ГО ПРАЩАТ ПРИ ГОРКИЯ ЧОВЕК😤ЯВНО НА ТЯХ МОКРОТО ЖЕЛАНИЕ ДА ИДАТ В ЗАТВОРА И ДА СИ МАМЕРЯТ👬👬👬👬КОМПАНИЯ
  • 9 Овен

    2 4 Отговор

    До коментар #5 от "Перо":

    Кой тулуп,оня в президенството ли,той често ги прави тези работи?
  • 10 Лудница

    5 1 Отговор
    Да ударят БНБ и другите демонистки банки и да разсадът пари на най бедните.

    Коментиран от #11

  • 11 Паразит

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Лудница":

    ..нЕма как да стане... най-богатите никога не си хакват банките а и никога не раздават пАри на най-бедните... защото иначен нЕма как да ги притежават.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове