Last news in Fakti

24 Септември, 2021 13:28 2 364 23

ТЕЦ „Бобов дол“ има готов проект за преминаване на газ

  • тец бобов дол-
  • инж. любомир спасов-
  • риосв

Вече са стартирали всички процедури по издаване на разрешително за изграждане на необходимите съоръжения

ТЕЦ „Бобов дол“ има готов проект за преминаване на газ - 1
Снимка: БГНЕС

"ТЕЦ „Бобов дол“ има изготвен проект за преминаване на газ като гориво и реализирането му може да стане в рамките на 6 месеца", каза за Националното радио изпълнителният директор на дружеството инж. Любомир Спасов.

Вече са стартирали всички процедури по издаване на разрешително за изграждане на необходимите съоръжения.

На около километър от централата минава газопроводът за Македония и това е голямо предимство за изграждането на газовата връзка и на новото трасе.

Общинските съветници в Бобов дол гласуваха за отреждане на терен от около 3 декара край Големо село, където ще се изгражда газоразпределителната станция за захранване на ТЕЦ "Бобов дол". Централата досега използва за гориво въглища, а последните няколко години и биомаса, дори пробва и с отпадъци и понесе санкции за това.

Наскоро от РИОСВ отново правили проверка за отстраняване на пропуски и немонтирани съоръжения по сеорочистващите инсталации.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да ама

    12 1 Отговор
    Газ няма.
  • 2 сила

    24 1 Отговор
    ЗАТВОР И КОНФИСКАЦИЯ ЗА ОТРОВИТЕЛЯ КОВАЧКИ.....
  • 3 Имам

    11 1 Отговор
    алергия от Бобов долски проекти !
  • 4 Сатъра на Хана

    10 2 Отговор
    Ковачки ще строи газопроводната връзка като общ работник - пандизчия на газопровода до Държавната ТЕЦ Бобов Дол
  • 5 пешо

    8 1 Отговор
    проекта на ковачки ли е
  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 1 Отговор
    КОВАЧКИ
    НИ
    ТРОВИ
  • 7 морски

    13 1 Отговор
    Ако си купите хубави филтри ще карате на въглища още 15-20години. В Дания,Белгия и Германия караме въглища от Русия ,но тецовете им са по 4исти от всяка една аптека в България !!!

    Коментиран от #12

  • 8 Бгг

    8 1 Отговор
    На каква цена ще ви е парното и електричеството произвеждано на газ ?
    Споделете повече за плана си за да са наясно потребителите.

    Коментиран от #15

  • 9 а шо не минат на русофили?

    4 3 Отговор
    имаме 80% от тоа отпадък
  • 10 Българка

    5 1 Отговор
    Шмекерите от Бобов дол кого се опитват да излъжат? Та нали газта е само преход към зелената енергия/ сделка и не решава въпроса. Освен това цената на газта хвърчи нагоре.

    Коментиран от #16

  • 11 чудно ми е

    0 2 Отговор
    Откъде ще взима газ тец-а ,ако не от руската тръба на турски поток?

    Коментиран от #21

  • 12 Бибитко

    7 2 Отговор

    До коментар #7 от "морски":

    Да не са луди новите, алчни капиталисти като Христо Ковачки и Иван Пилето да купят филтри и да ги сложат на непрекъснато димящите комини! Техните корумпирани помагачи-инспектори от РИОСВ по места им дават съвети да купуват стари и дефектни филтри, и да ги слагат на комините уж изпълняват предписанията и не замърсяват околната среда. А кой ще накара Иван Пилето да мине изцяло на газ в завода за олио в Стара Загора?! На него му е много по-изгодно да продължава да гори отпадъчното кюспе, отколкото по-скъпия газ и така да продължава да замърсява хубавия южен град Стара Загора. Защото, както пеят "фолк звездите": "За милиони няма закони"!
  • 13 Швейцария

    5 2 Отговор
    Турция построи 4 реактора по 1200 мегавата за 5 години . А ние строим АЕЦ Белене 40 години.

    Коментиран от #14

  • 14 На кръстопът

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Швейцария":

    И то 2 блока по 1000 мегавата.
  • 15 Ковачки

    0 2 Отговор

    До коментар #8 от "Бгг":

    Разковничето е че няма да плащаме глоби, квоти и всякакви други простотии! Инвестицията е минимална и бързо ще се върне! Мината я закриваме и оттам също ще спестим много! Цена на тока ще бъде конкурентна!:)

    Коментиран от #17

  • 16 Еколог

    0 2 Отговор

    До коментар #10 от "Българка":

    Хвърчи! Ама, кюмуро скоро вече ще можеш да си го гориш само в печката и то, ако си сложила на кюнците филтри!:)
  • 17 Бгг

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Ковачки":

    :-)
    С тази конкретика вие сте за политик .
    Само ,че и при изгарянето на газ се получава СО2 и ще трябва да се плащат въглеродни емисии. - да по малко от въглищата с около 40% доколкото знам.
    Колкото по бързо се връща инвестицията толкова по-скъпо трябва да продавате.
    Закриването на мините остава хора без работа.
    Цената ще е конкурентна на кого - Атомната централа или на енергийната борса.
    :-)

    Коментиран от #19

  • 18 Сега ли?

    3 0 Отговор
    Когато цената на газа расте лудо и Стара Европа се чуди дали да не се връща към въглища? Наистина се оглеждаме какво правят другите и сме точно на обратното, обаче това сработи само на световното 1994 г.
  • 19 Ковачки

    0 2 Отговор

    До коментар #17 от "Бгг":

    Пропуснах нещо важно! Ще сме първата ТЕЦ в България, която минава на газ! Това разбира се ще се радва на всеобщо одоброние и няма как правителството да ни откаже подкрепа! Мината може и да не я закрием. Бобвдолските въглища са високо калорични и спокойно можем да ги лашкаме на народа на народни цени!:) Не всеки може да си позволи еко отопление!:) С един коршум може да се убие повече от един заек!:) Стига да си добър стрелец!:)
  • 20 Запознат

    2 1 Отговор
    Става въпрос,че ще монтират газови горелки и ще разпалват котлите с газ,а не с мазут!За шест месеца няма как да се преработят котлите да работят на газ!
  • 21 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "чудно ми е":

    Азерски от гръцката тръба , десет пъти по-близо от руската , да не говорим за американски от същата и терминала в Александруполис ! А трябва ли да ти казвам Мариците какъв ще взимат , дето конектора също на километър от тях минава ? Хахаха !
  • 22 Гошо

    0 0 Отговор
    В момента природният газ е 5 пъти по-скъп,при сходна калор. от въглищата.
  • 23 Поп Кръстю

    0 0 Отговор
    Бобов Дол пак ще дъпа милионите от държавата.Защо те сами даси плащат реконструкцията.Нали те събират милионите от народа.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове