Last news in Fakti

26 Септември, 2021 10:22 1 851 32

Няма как да има едновременно икономически ръст и спад на цените

  • иван нейков-
  • икономика-
  • експерт

Свикнахме с много ниска инфлация

Няма как да има едновременно икономически ръст и спад на цените - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

„В последните няколко години свикнахме с много ниска инфлация, имахме години с дефлация и каче ли забравихме проблема с инфлацията. Няма как обаче да има и икономически ръст, и спад на цените. Това е нещо като дървено желязо. Има ли ръст - при всички положения цените растат. Плюсът си върви с минуса”. Това заяви Иван Нейков от Балканския институт за социална политика в студиото на „Събуди се”.

„До голям степен с това се обяснява покачването на цените. Има обаче и външни фактори. В Германия имат най-високата инфлация за последните 25 години. Ние сме изключително тясно свързани с икономиката на Европа, особено с тази на Германия”, каза още той.

И добави: „Не трябва да гледаме на инфлацията като на внезапна катастрофа. Това беше процес, който беше прогнозиран”.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха..

    32 0 Отговор
    Свикнали сме с "ниска инфлация" хем сме разглезени,хем неблагодарни! Абе ай си......

    Коментиран от #18

  • 2 Радо

    30 1 Отговор
    Тоя льольо от кой канал изпълзя пък??

    Коментиран от #25

  • 3 Ауу

    27 1 Отговор
    Ква ниска инфлация бе тупан. Газта от пролетта е СТО процента нагоре. Тока за фирмите е с ДВЕСТА процента нагоре
  • 4 питам

    25 5 Отговор
    Икономическият ръст беше пропаганда на ГЕРБ, а през това време Бг беше най- бедната страна в ЕС, на дъното по доходи и на дъното на всички класации. Надуваха средната раб. заплата чрез увеличение заплатите на държавната администрация и публичния сектор, а за позорно ниската минимална раб. заплата мълчаха 12 год. За какъв иконом. ръст говори тоя?
  • 5 Голям спец

    21 0 Отговор
    Тоя нищо не каза е га ти овена
  • 6 БОЛШЕВИК 🌟

    18 0 Отговор
    Това е капитализма, цикли на ограбване за населението. Периоди на разстежи, после безработица и инфлация и всичко това е, 10% да богатеят и останалите да губят!
  • 7 Гандалф

    18 2 Отговор
    А за увеличение на доходи чували ли сте...или и това не върви с икономическия растеж...
  • 8 питам

    24 3 Отговор
    Щом сме свързани с икономиката на Германия, защо не сме свързани със заплатите и соц. плащания на Германия? Какви са заплатите в Германия, пенсиите, социалната политика?
    Дай един пример за прилики, бе!
    Разликите ние ги знаем.
  • 9 Гандалф

    13 0 Отговор
    С такива икономически експерти, толковаа...казват това които им диктуват хората в сянка...за политиците също се отнася...
  • 10 ггфф

    10 2 Отговор
    Нейков да се събуди от дълбокия сън! Времето на герберската пропаганда за ръст мина отдавна.
  • 11 Факти

    17 0 Отговор
    Силна икономика ли?Аха за тва в Пловдив, един от най големите градове в България масовата заплата с средно образование е 800лв.
  • 12 ггфф

    12 0 Отговор
    Икономическият ръст беше само при олигарсите. управляващите и техните хора, точещи евросредства.
  • 13 САЩко

    14 1 Отговор
    Брей тоя освен от пенсионирането разбира и от икономика, инфлация и финанси вероятно. Голям плужек е , винаги изпълзява ...
  • 14 Гаче

    12 0 Отговор
    Голям експерт- оправи пенсиите на хората -още го споменават че и семейството му Напоследък се появяват експерти от костовото провителство от това на царя-хора които добре се погрижиха за България и българските граждани Сега да излезе Костов и да каже нещо за тока за АЕЦа
  • 15 Алфа Вълкът

    10 2 Отговор
    Дървена икономика, имаш ръст, ама на фона преди пандемията, нямаш такъв. Ама цените 150% по-високи оттогава. Купувам си нещо произведено 2019г днес за 600лв онлайн. Гледам му скалата, ми 2019г на пазара е струвало 400лв. А след 2г на склад го купувам за 600лв. Голям ръст на икономиката! Гледат всички да си натъпчат гушата и за миналата година! Догодина лятото като са ваксинирани хората и се нормализират нещата, цените ще се стабилизират. Дано само тия ваксини да пазят по-дълго време, а не да са 1г както се говори.

    Коментиран от #22, #26

  • 16 смех

    5 0 Отговор
    Хаха както и в америка инфлажията била знак за силен икономически ръст.. ко каза ко... гнойта в раната е знак за бързо и хубаво заздравяване...
  • 17 Нов Световен Ред New World Order

    4 0 Отговор
    Когато каруцата е пред коня, значи каруцаря в за ...Инфлацията прави ръст на икономиката. Заради справяне от "Голямата Измислица" на пазара се появиха нови пари, а производството беше локдаунизирано. Има много повече пари без покритие. Това също е предвидено от преди "пандемията".Борбата е до пълната победа на виртуални пари във виртуален ПОСЛУШЕН свят.
  • 18 БОРД

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хахаха..":

    НЯМА КАК ПРИ ВАЛУТЕН БОРД ДА ИМА ИНФЛАЦИЯ ЗА ЛИЦЕТО ОТ СНИМКАТА СЕ ОТНАСЯ!МОШЕННИЦИ И ЛЪЖЦИ КРАДЦИ НАПРОТИВ ТОЧНО НИСКИТЕ ЦЕНИ УВЕЛИЧАВАТ ПОКУПАТЕЛНАТА СПОСОБНОСТ И ЗАВЪРТАТ КОЛЕЛОТО НА ИКОНОМИКАТА ШУТ!
  • 19 Феодал

    6 0 Отговор
    Феодалите видяха, че племето малко живна и решиха да му ударят балтията.
  • 20 да бе

    4 0 Отговор
    Верно е , ама ако икономическият ръст е кух , ако зад него стои производство на стоки и насищане на пазара , работата е друга.
  • 21 смок

    6 0 Отговор
    Във Вeликoбритaния: "Пo 15 пaундa нa чac, нo пaк нямa кoй дa рaбoти." Зa 2 cмeни пo 8 чaca рaбoтник щe пoлучи 550 лeвa,a в Бългaрия зa 1 мeceц рaбoтa-20 рaбoтни дни щe пoлучи 504 лeвa aкo e нa минимaлнa зaплaтa. Дe e Кирo?
  • 22 Вълко

    0 3 Отговор

    До коментар #15 от "Алфа Вълкът":

    Шест месеца и реваксинация! Можеш да си следиш нивото на имунитета, изследването струва само 20 лв.! На 7-я месец нивото ми е паднало под 50%! Ще се боцна пак!
  • 23 мнение

    0 0 Отговор
    А що няма мнението на изключителния икономически анализатор от ИТН - Зайка Микова

    Зайка и Байко обикновено мислят заедно
  • 24 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 1 Отговор
    Инфлацията е порочен, банков, изкуствено създаден финансов инструмент. Ясно е, че инфлацията се прави от банките, не е от пазара...
    НЕ Е НОРМАЛНО, ПРИ НЕПРЕКЪСНАТОТО ПОВИШАВАНЕ НА ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТТА НА ТРУДА И ЕФЕКТИВНОСТТА НА ПРОИЗВОДСТВОТО, ЦЕНИТЕ ДА РАСТАТ.
    Заради натиска от инфлация е презапасяването с храни и хранителни ресурси и последващото им изхвърляне на сметищата, както и презапасяването със суровини и дълготрайни активи, а също и баснословното инвестиране във всякакви щуротии от абстракционистки картини до гащите на Жозефина и коса от Наполеон.
    Време е за оздравителна ДЕФЛАЦИЯ.
    Дефлацията ще вкара банките в правия път и ще спре презапасяването с храни и хранителни ресурси и последващото им изхвърляне на сметищата.
  • 25 Информиран

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Радо":

    От градската канализация. Там е пълно с такива като него.
  • 26 Информиран

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Алфа Вълкът":

    Инжектираните ще преминат в Отвъд. За това е тази масова истерия. Да паникьосат и уплашат хората, та повече да се набодат. Със страх и глад масите се управляват най - лесно. Старо правило.
  • 27 Вълканов

    0 0 Отговор
    Защо вашето правителство СДС разрушихте напълно икономиката на България. При здлавау развиваща се възходящо икономика, няма нужда от Вашите умотворения. Ама, вие бяхте бившите солташаци на Живков, неможахте за научите това нещо. Руснаците казват: "Каким он был, таким и остался=. Нямате развитие, искате все народа да поеме вашето незнание.
  • 28 костас

    1 0 Отговор
    В последните 5 години с усилени темпове се раздават професури. Навъдиха се безброй специалисти по всичко на които медиите щедро предоставят ефирно време да плямпат какво ли не. Толкова разпалено и убедено ни убеждават не само в неверни неща ,но и такива силно преувеличени. Ние сме ярък пример как всеки може да говори какво ли не без да застава зад думите си и без да носи отговорност за тях. Дано това се промени, но не съм оптимист.
  • 29 Гост

    0 0 Отговор
    Очевидно невежество в икономическата област.
    Чувал ли е, дртьо, че при ниски цени се повишава покупателната способност на населението? Че от там скача рязко потреблението? Че от него рязко се повишава търсенето? Че от това се отваря бая повече работа за производство и търговия? Че от там печелят всички сектори по веригата, включително и данъчния, и икономиката процъфтява?
    Чвно дртьо е спал на повечето лекции в университета.
  • 30 Цезар

    2 0 Отговор
    Новобогаташите в България видяха, че плебса малко цъфна и живее по добре и му удариха балтията.
  • 31 селтак

    0 0 Отговор
    За по високи заплати нищо не чувам.
  • 32 Патето Яки

    0 0 Отговор
    по високи цени, повече ДДС Нейков му казва "ръст"
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове