Last news in Fakti

27 Септември, 2021 18:40 1 520 32

МЕ: Трябва да се определи график за затваряне на въглищното производство

  • ме-
  • въглищни централи

Предвидените средства по Фонда за България са 1,178 млрд. евро в помощ на икономическата диверсификация, преквалификацията и търсенето на работа, както и за насърчаване на инвестициите, които са благоприятни за климата и околната среда в най-засегнатите територии

МЕ: Трябва да се определи график за затваряне на въглищното производство - 1
Снимка: МЕ

Полагаме всички усилия за активизиране подготовката на териториалните планове и за изготвяне на адекватни оценки на икономическите и социалните ефекти от прехода по Зелената сделка и заетостта в енергийно-интензивните региони. За да можем да структурираме плана за справедлив преход трябва да определим времеви график за затваряне на въглищното производство, което ще даде възможност да направим по-ясни стъпките за трансформацията, както и да започнем преговори с местните власти и със синдикатите за преквалификация, компенсация и инфраструктурно развитие на регионите. Това заяви зам.-министърът на енергетиката Ива Петрова по време на кръглата маса „Справедлив преход и индустриална модернизация в България“, организирана от Института за устойчив преход и развитие.

Въглищните региони в България, и особено Марица-изток, притежават огромен потенциал за индустрията. Едновременно с прехода към нисковъглеродна енергетика ние искаме да развием този потенциал и да привлечем новите индустрии. Те ще осигурят по-висока добавена стойност, по-високи заплати и по-добри условия на труд, както и значителен икономически растеж за региона и страната. Тези два
процеса трябва да вървят ръка за ръка, подчерта тя.

Министерството на енергетиката насърчи диалога с широк кръг заинтересовани страни, защото вярваме, че за справедливия преход общият принос е задължително условие да се справим с предизвикателствата. Така ще осигурим трайна перспектива за въглищните региони, които ще бъдат най-силно засегнати. Един от най-важните финансови инструменти в подкрепа на трансформацията е Механизмът за справедлив преход. Предвидените средства по Фонда за България са 1,178 млрд. евро в помощ на икономическата диверсификация, преквалификацията и търсенето на работа, както и за насърчаване на инвестициите, които са благоприятни за климата и околната среда в най-засегнатите територии. Механизмът за справедлив преход обаче трябва да работи в пряка връзка с Плана за възстановяване и устойчивост, Многогодишната финансова рамка, Модернизационния фонд и други публични финансови инструменти, които да създадат привлекателна инвестиционна среда, посочи зам.-министър Петрова.

Тя акцентира още, че ведомството работи с „ПрайсуотърхаусКупърс България“ по проект за техническа помощ при подготовката на териториалните планове за справедлив преход на областите Стара Загора, Кюстендил и Перник, както и по оценка на допълнителни територии, в това число областите Хасково, Сливен и Ямбол. Световната банка ни партнира в рамките на друг договор по подготовката на териториалните планове на още осем въглеродно интензивни региона - Хасково, Сливен, Ямбол, Варна, Бургас, Ловеч, Габрово и Търговище. В този процес страната ни поддържа становището, че енергийният преход в съответствие със Зелената сделка трябва да бъде плавен и без сътресения, съобразен със спецификите на всяка територия, но същевременно трябва да бъде и ускорен заради голямото забавяне през изминалите години.

Наш приоритет са сигурността на снабдяването, достъпността и устойчивостта на системата. За съжаление много време е било изгубено в България и доста от възможностите за привличане на публични и частни инвестиции са блокирани или забавени - поради отсъствието на стратегическата визия и адекватни реформи, но ние сме максимално мобилизирани в работата си, обобщи зам.-министър Ива Петрова.

В дискусията се включиха също вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов, зам. – министърът на труда и социалната политика Иван Кръстев, президентите на КНСБ и КТ „Подкрепа“ Пламен Димитров и Димитър Манолов, представители на международни синдикални централи и бизнес организации. Изпълнителният вицепрезидент по европейската Зелена сделка Франс
Тимерманс очерта перспективите и отговорностите пред правителствата, синдикатите и работодателите по възстановяването чрез зелена енергия и промишлена трансформация. Той призова България да има чувство за спешност за преодоляване на тези предизвикателства и увери, че страната има потенциал да бъде лидер в региона при решаване бъдещето на въглищните мощности.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    28 0 Отговор
    Айде , честито!!! Търсете газови фенери, кюмбета ....ТЕЖКО ВИ ЗА ГЛУПОСТТА ,БЪЛГАРИ, ТЕЗИ ЩЕ ВИ ДОВЕДАТ ДО ЕВАКУАЦИЯ...В ПЛАНИНИТЕ
  • 2 честен ционист

    7 6 Отговор
    Трябва да се въведе график за задължителното ваксиниране на миньорите от "Мини Марица-изток".

    Коментиран от #4

  • 3 А ТАКА

    15 0 Отговор
    Закопайте го тоя народ.....
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Цуци

    11 0 Отговор
    Кюмура стана по-скъп от дръвата, а се води горивото на бедния 👾
  • 6 РАДЕВ, КВО СТАА,,,

    1 7 Отговор
    Закривай матриците.....миньорите да му мислят....
  • 7 ЕВРОСЪЮЗ

    22 0 Отговор
    НАШИТЕ МЕДИИ МЪЛЧАТ. ЕВРОСЪЮЗА Е ЦИНИЧЕН. Унгария подписа дългосрочен 15 годишен договор с Газпром за доставка на газ, заобикаляйки Украйна, през Турски поток и нашата тръба, която ние, с наши пари платихме. А в същото време нашите цени растат. Има ли по неадекватна територия от нашата?

    Коментиран от #20

  • 8 БСП...ЗЛО КОМУНДЕ

    2 6 Отговор
    НИНОВА, КОЙ ЩЕ ЗАЩИТИ РАБОТНИТЕ МЕСТА НА МИНЬОРИТЕ????

    Коментиран от #10, #28

  • 9 Делта вариант

    3 0 Отговор
    С по-малко думи! Ще станат ли мариците газови или?

    Коментиран от #11

  • 10 РАДЕВ, КВО СТАА,,,

    4 3 Отговор

    До коментар #8 от "БСП...ЗЛО КОМУНДЕ":

    Твойте питомци как ще защитят интереса на България....
  • 11 византиец

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Делта вариант":

    Ще станат на скрап.

    Коментиран от #15

  • 12 Сатана

    13 2 Отговор
    Кво било,било. Без кюмур и атом България е обречена.След като закриха леката и тежка промишленост сега ще бастисат и въгледобива. Радев,що не вдигнеш юмруче на Брюксел?
  • 13 Мина

    10 1 Отговор
    Като затворите въглищното производство в България откъде ще са въглищата за въглищните централи? Внос? Цена? Кого ще позлатяваме? Украйна?
  • 14 РАДЕВ, КВО СТАА,,,

    4 2 Отговор
    Кой управлява тая държава...явно не си ти....
  • 15 РОМСКИ МЕРАЦИ

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "византиец":

    Я колко скрап ша има от мариците
  • 16 Щепсел

    3 2 Отговор
    Пак американска фирма ще ни консултират как да хабят фонда като потъваме "успешно". Този фонд заем ли е и за чия сметка?
  • 17 НИНОВА

    4 5 Отговор
    Къде си, скатаваш се, траеш си, мишкуваш...работниците и миньорите от мариците са обречени....кой ще ги защити..БСП партия на трудещите ли е или на олигарсите...май на вторите

    Коментиран от #19

  • 18 ЦЕНОВО ИЗНАСИЛВАНЕ НА НАРОДА

    7 0 Отговор
    При тия цени оставете и хората без работа......да си отидат ей така
  • 19 Питанка

    3 3 Отговор

    До коментар #17 от "НИНОВА":

    Другарлката Нинова може да е питат само гласувалите за БСП, а такива като теб неща да питат кумира си банкянската Тива

    Коментиран от #21, #22

  • 20 9999

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "ЕВРОСЪЮЗ":

    Има разбира се... Сомалия! Aко се наредим заедно с държави от третия свят сме добре от някой.
  • 21 НИНОВА

    1 4 Отговор

    До коментар #19 от "Питанка":

    Вие партия на всички трудеше ли сте или само на БСП другарите......то затова Бацо ви треска от 12 години насам

    Коментиран от #23, #31

  • 22 и от мен въпрос

    4 1 Отговор

    До коментар #19 от "Питанка":

    Тулупа Банкянски що се скри и не дава акъл по темата? Да не е нещо ГУЗЕН?
  • 23 86635

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "НИНОВА":

    Бацо треската ще го палнат на тези избори с 300.
  • 24 НИНОВА, СТЯГАЙ КУФАРИТЕ

    2 1 Отговор
    Не защитаваш трудещите се, губиш изборите....стягай багажа
  • 25 РАДЕВ, КВО СТАА,,,

    1 1 Отговор
    Обричаш хората на глад и мизерия....докога
  • 26 ВЪН ЕС

    3 1 Отговор
    Излизане от ЕС подхвърлят трохи на аборигените, и по-продажните вожд продава племето.
    Само от закриването на 4 реактора Козлодуй загубихме към 80-90 милиарда.
    Безсрамници.
    Държавната ТЕЦ2 трябва да се запази, Белене трябва да се строи.
    Затова гласувам за ВЪЗРАЖДАНЕ.
  • 27 Анонимен

    2 1 Отговор
    От сега да си знаят подръжниците на зеления преход : вдигнат ли ми цената на тока прехода за мен няма да е справедлив и автоматично гласувам за който предлага намаляване на същата ( дори това да стане с цената на излизане от ЕС ) .
  • 28 Сандо

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "БСП...ЗЛО КОМУНДЕ":

    Умнико,първо научи кой управлява България,после дращи по форумите умнотиите си.И иди да се прегледаш.
  • 29 Бгг

    3 1 Отговор
    Парите които се дават са едно нищо в сравнение с това което искат . Само мините струват много повече от техните 1.178 милиарда евро. А да не говорим за това , че те осигуряват независима от други държави енергетика . А без такава енергетика няма и нормална икономика. Така, че не се връзвайте на красивите зелени приказки , те целят да ни направят още повече зависими . Мислете преди да формирате мнението си по въпроса.
  • 30 АЕЦ

    4 1 Отговор
    Този ЕС ще ни доунищожи. Накараха ни да си затворим ядрени блокове, които ако бяха работили досега, щяха да ни направят доста богати. Накараха ни да си унищожим лозя и всякакво производство, зщато се нуждаят от нашата евтина работна ръка. Ако закритите блокове на АЕЦ работеха днес, нямаше да имаме проблем с електроенергията а на целия Балкански полуостров щяхме да даваме евтина електроенергия и никой нямаше да има проблеми. Сега и въглищата им пречата, но пак ще изпълняваме каквото наредят. А Западните страни и САЩ като са замърсители номер 1 през последните векове, защо не поемат те по-голяма част от тежестите, а пак трябва другите да плащат за конфорта на Западния колонизаторски и робовладелски свят!?!?!
  • 31 Че въпросното

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "НИНОВА":

    лице "треска" от 12 години насам, е вярно. И затова България е на това дередже - тресната.
  • 32 КАЖЕТЕ ГО

    1 0 Отговор
    "ЗЕЛЕНАТА СДЕЛКА" Е ВРЕДЕН ЛЕВИЧАРСКИ ИДЕЕН ПРОЕКТ С ОГРОМНИ ВРЕДНИ ИКОНОМИЧЕСКИ,СОЦИАЛНИ И ЗДРАВОСЛОВНИ ПОСЛЕДИЦИ В БЪДЕЩЕ ЗА ЦЯЛОТО ЧОВЕЧЕСТВО ВРЪЩАЙКИ ДОСТТИЖЕНИЯТА НА ЧОВЕЧЕСТВОТО НАЗАД КЪМ МАЙМУНИТЕ ОТ ТРОПИЧЕСКАТА ГОРА.ТЪЗИ ИДЕЯ Е ОТ ТИПА КОМУНИЗЪМ,"ВЕЧЕН ЖИВФТФ СЛЕД СМЪРТА ИЛИ ВЪЗКРЕСНИЕТО НА ВСИЧКИ ПОЧИНАЛИ. ТОВА Е ВРЕДНА ЛЯВА ИДЕЯ С ОГРОМЕН РАЗРУШИТЕЛЕН ПОТЕНЦИАЛ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове