7 Октомври, 2021 10:54 3 154 24

Илиян Василев: Без приватизация „Булгартрансгаз“ ще има съдбата на БГА „Балкан“

  • илиян василев-
  • без приватизация-
  • булгартрансгаз-
  • съдбата-
  • бга-
  • балкан

Основните балансиращи мощности в България са въглищните централи, казва енергийният експерт 

Илиян Василев: Без приватизация „Булгартрансгаз“ ще има съдбата на БГА „Балкан“ - 1
Снимка: БГНЕС

Климатичните политики, които провежда Европейският съюз, съчетани със спирането на проучването и добива на фосилни горива, са сред основните причини днес да сме свидетели на рекордните цени на енергоносителите, по-конкретно на природния газ. Това каза пред БГНЕС анализаторът и дипломат Илиян Василев.
„Синьото гориво“ поставя всеки ден нови и нови рекорди, минавайки отдавна психологическата бариера от 1000 долара за 1000 куб.м.

„Европа се наркотизира. Историята на климатичните политики, на зелените сделки е една наркоза. Трябва да правим разграничение между борбата за чиста околна среда и зелените сделки. При едното пазим околната среда – почви, води – за да я изчистим от замърсяване, а другото е сделка. При сделката става дума за преход от едни технологии за производство на енергия към други“, заяви Илиян Василев.

Анализаторът посочи, че един от големите проблеми е, че Европа е зарязала проучванията и добива на горива на своя територия. В същото време се построиха много хъбове, но поради липсата на собствен добив те нямат котва и не са ликвидни. Европа няма собствен газ, нейният добив е около 15%.

„Заради пренебрежителното отношение към фосилните горива в продължение на 10 години бяха остракирани големите петролни и газови компании, които изтеглиха инвестициите си. От 2014 г. те са спаднали наполовина. Това е съчетано с политика на увеличаване на цените на емисиите. Ако в началото Европейската комисия е предвиждала, че цената на тон емисии ще бъде 50 евро през 2030 г., тази цена вече е надхвърлена – в момента 1 тон се търгува за 62 евро, а сме 2021 г.“, заяви Василев.

Той отбеляза, че и цената на електроенергията няма котва. Соларните панели са добри, когато с тях произвеждащ сам електричество за дома си, но не и когато правиш голямо производство.

„Ако правиш голямо соларно производство, колкото повече то се увеличава, толкова повече трябва да държиш в резерв балансираща генерация. Причината е, че соларният панел работи 1500-1700 часа годишно, а часовете в една година са 7000 и през по-голямата част от тях вие имате нужда от електроенергия. Когато соларният панел произвежда електроенергия, тя е суперевтина. В момента когато спре да произвежда, вие включвате едни мощности, които трябва да стоят на празен ход, но те струват пари“, заяви експертът.

Основните балансиращи мощности в България са въглищните централи. Другите са ВЕЦ и газови централи, като последните тепърва има проекти. Бедата, според Василев е, че не може да контролираме цената на газа и при висока цена, каквато е в момента те не са рентабилни. ВЕЦ-овете също са зависими от наличието на вода, което също ги прави рискови. Така остават само въглищните централи.

Илиян Василев смята, че сделката, при която ние ще получим около 1-1,5 милиарда евро за затварянето на въглищните централи по Плана за възстановяване и развитие, не е изгодна за България.
„Срещу 1,5 милиарда, които ще получим, българската икономика ще загуби 3 милиарда евро минимум. Сами можете да сметнете, колко изгодна е тази сделка“, каза той. Ако това се реализира печелившите ще бъдат една много малка групичка, а губещите – всички ние, които ще платим голямата сметка.

Според него няма политик в България, който може да се ангажира със затварянето на въглищните централи през 2035 г. „Ако спре 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“, тогава 60% от произвеждания ток идва от въглищните централи... Още повече, че сценариите, които ЕК предвиждаше за цената на емисиите, не се случиха, а искат от нас да затворим ТЕЦ-овете си“, заяви Василев и добави: „Не можем да ги затворим, защото нищо от това, което формира веригата на стойността на електроенергията, с изключения на въглищата, не е предсказуемо и под наш контрол. Нито водата, нито природния газ, нито батериите за съхраняване на енергия и т.н.“

В този случай остава да следваме препоръката на ЕК: всеки да се оправя на национално равнище.

Василев предлага три стъпки за осъвременяване на енергийната ни система.

Първата е свързана със спирането на кървенето. Тук може да ни помогне ЕК с въвеждането на мораториум върху емисиите. Тя разполага с такъв механизъм.

„ЕК не е просто наблюдател на процеса, а е активен играч, защото на пазара изтегли 1,5 милиарда сертификата за емисии на стойност 100-150 милиарда евро. Да се намеси на пазара и цената на емисиите да не се вдига. Също така трябва да забрани финансовите спекуланти до тези пазари, като ги остави само на заинтересованите страни“, каза анализаторът.

Втората стъпка е свързана с подпомагането на потребителите, за да няма замръзнали хора тази зима.

Третата са структурните промени, които трябва да направят енергетиката ни конкурентна. Илиян Василев предлага „Булгартрансгаз“ и „Булгаргаз“ да бъдат приватизирани, за да се спре загубата на капитализация. Ако това не се случи, той не изключва те да последват съдбата на БГА Балкан.

„Правим с тези компании социална политика, декапитализираме ги и след това се чудим защо струват 1 лев. Струват 1 лев, защото балансът им е такъв“, заяви Василев.
Той даде пример с „Булгартрансгаз“, която заради „Турски поток“ се натовари с дълг от 3 милиарда.

„Ако това беше нормална компания, акционерите никога нямаше да гласуват за такъв проект като „Турски поток“. Преди да започне изграждането на „Турски поток“ компанията има дълг под 10 милиона лева, активите ѝ са 2 милиарда лева, има сигурно договори, приходите ѝ са 350-400 милиона. След „Турски поток“ цифрите са дълг от 3 милиарда, активи от 5 милиарда, съотношенията е 67%, което е критично. Приходната част не е нараснала съразмерно на дълга. Не вярвам, че някакво чудодейно правителство или мениджър може да оправи тази компания“, каза експертът.

Изходът е преструктуриране, приватизация, където е необходимо, либерализация, диверсификация, пазар. „Ако не решим това уравнение, цялата ни индустрия, която разчита на природен газ ще закъса много яко. А цената на газа е обвързан с цената на електрическата енергия и тогава се затваря един порочен кръг на взаимно усилващи се дефицити, което ще доведе до много лоша ситуация“, прогнозира Илиян Василев.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    18 0 Отговор
    Всичко докоснато от масонското племе заминава в Небитието.
  • 2 Българина

    31 2 Отговор
    електеисите дьо франс, частна ли е? Енерго про частно ли е говоря за чехите? ясен си ми соросогад нещастен работиш за сащ нали? такива като тебе и костов само бесилото ги оправя..
  • 3 Емигриращ

    12 0 Отговор
    Гасете лампите и чао
  • 4 Гост

    25 1 Отговор
    Костов продължава с ограбването на държавата. Марионетките от новата му партия чакат своя бонус.
  • 5 Българка

    6 10 Отговор
    Мислех, че Костов продаде всичко ценно, а то имало още. Комунягите им дай да приватизират. От едно време им е останало. Приватизират мандри, земите на хората, добитъка, бизнеса...Защо като видят маалко власт и веднага приватизация им се приисква?!!!
  • 6 Зайо Байо

    21 2 Отговор
    Хм, май на някой му се ще да сложи ръка върху Булгартрансгаз по възможност за без пари.

    Коментиран от #15

  • 7 Кьор Софренков

    11 0 Отговор
    Първо затвор, след това реорганизация, после експерти защитаващи интереса на нацията и на финала ограничаване на зловредните действия на частни компании цицащи държавния ресурс чрез борсови игри в наш ущърб. Приватизация, частен интерес и монопол в цена и предлагане.
  • 8 Behemoth

    6 3 Отговор
    Споко ,Баце ще ни построи още един паток по другия диагонал...
  • 9 Тарантул

    14 1 Отговор
    Този тип първо трябва да отговаря за това че е насъветвал България да почне да купува газ на борсови цени, същия тип настоява, че не ни трябва нов АЕЦ. Вижте кои интереси защитава?
  • 10 бравос

    3 4 Отговор
    този човек....защо не е в оправата на България....изглежда доста умен и компетентен човек...а от такива има спешна нужда....,дано не ги затворят въглещните предприятия...
  • 11 мистър 10%

    12 1 Отговор
    А с приватизация ще има съдбата на Сремиковци! Поредния соросоид, призоваващ за приватизация на монополни държавни структури. Да може да ги прилапа я накой наш агент, служещ на сорос, я направо някое синче на Байдън за да ни цака с такси, в опит да смучат от руския газ. Вижте Украйна и си направете сметката какво ни очаква, ако слушаме соросоидни боклуци.
  • 12 3.14К

    15 0 Отговор
    Психясалият Илиян забравя, че неговият идол Костов продаде БГА "Балкан"за 100 000$, колкото струваше само един офис за продажба на билети в чужбина.

    Коментиран от #22

  • 13 Деймос

    7 0 Отговор
    Мдаааааааааааааааа...... добре че е проумял за тоталния ФАЛШ на "празната ръка и свободния пазар" . Значи все пак държавен капитализъм - Китай :))
  • 14 Ченгето Ил. Василев се Само произведе на

    10 1 Отговор
    Анализатор, Експер и какво ли не!! "във всяко гърне Меродия" е казал Народа за такива като него!! Бла, Бла..., до безкрай!!
  • 15 Позна

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "Зайо Байо":

    Има един синковец, на бай дън синковеца. Искат да сложат ръка на руския газ, пътуващ към пазарите!
  • 16 я да га eвa

    14 0 Отговор
    До тук , добре , ама кво се случи с БГА "Балкан" и тя не беше ли именно приватизирана ? Нещо по темата за умишленото декапитализиране и довеждане на " приватизаторите " , като единствен изход . Истински грабеж бе , на обществен ресурс , с всичките му там порочни практики , ниска цена , пари под масата , абе въобще неща при нормална система водещи до затвор , ама не у туземия.
  • 17 Този

    12 0 Отговор
    Василев никога не познава, но защо го лансират, нямало турски поток нямало газ, а хем го построиха и газ има, нямало да го бъде северен поток Бла Бла има поток и газ има, сега приватизация, мен по стратегия такива глупости на държавно ниво не са ме учили или това чиста проба лобизъм за някого си
  • 18 Гандалф

    8 0 Отговор
    Подготвяш почвата или...споко някои наш човек ще бъде приватизатора...като сте почнали и бдж на пангара...
  • 19 Мечо Пух

    12 1 Отговор
    Айде и тоз стана енергиен експерт! Откак руснаците му показаха червен картон стана експерт по всички възможни дискутирани теми! А между другото преди време от девет кладенеца вода докарваше за да "докаже", че АЕЦ Белене не е нужна, и че имаме достатъчно мощности, за да караме и без нея...Е, беше така, защото реакторите са руски, а този Русия вече не може да я диша...Много хора си мислят, че приватизацията е панацея за развитието на икономиката, но за една бедна държава, каквато се оказахме ние не е никак полезно всичко да е частно, защото падаме в капана на спекуланти и мошеници, както сами виждате какъв грабеж пада от частни компании и фирми...

    Коментиран от #21

  • 20 ЧОЧО

    6 0 Отговор
    Експерти,професори,доцентии генера ли,умна нация.Всеки ръси акъл. А сме най бедни в Евросъюза,защо ли!Тръгнеш по пътищата имаш чувството,че е имало бомбардировки.
  • 21 гражданин на БГ

    6 0 Отговор

    До коментар #19 от "Мечо Пух":

    при слепите се развива слуха, при глухите - зрението, при глупавите подтика да се изказват по всички теми. Приватизацията на Булгартрансгаз ще е грешка. (по повод анализа на анализатора и в подкрепа на казаното от Мечо Пух)
  • 22 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "3.14К":

    Бъркаш, офисите са много по-скъпи, еле па ония в Англето!
  • 23 КОМУНДЕТО

    2 4 Отговор
    ТЕХНОИМПЕКСОВА ПРОТРИВА РЪЦЕ, САМО ТОВА ЧАКА. ТЯ Е ЕКСПЕРТ КРАДЕЦ В ПРЕВАТИЗАЦИЯТА.
  • 24 Стас

    5 0 Отговор
    Да, така е, щото гледам след приватизацията БГА Балкан е една от най-проспериращите авиокомпании в света.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол