8 Октомври, 2021 10:10 2 186 17

Тихомир Стойчев за арестите в „Арсенал“: Тезата „шпионаж“ е много удобна за някои

  • тихомир стойчев-
  • оръжеен завод арсенал

Според него е важно да се разберат детайлите от договорите на задържаните чужди граждани

Тихомир Стойчев за арестите в „Арсенал“: Тезата „шпионаж“ е много удобна за някои - 1
Кадър бТВ

Тезата „шпионаж“ е много удобна за някои. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ експертът по национална сигурност Тихомир Стойчев във връзка с ареста на трима чужди граждани, които бяха задържани със скица и детайли от производството на оръжейния завод „Арсенал“.

Става въпрос за двама литовци и един руснак, работили в предприятието. По думите му заради свиването на оръжейното производство след разпада на СССР е принудило заетите в сектора да търсят работа в чужбина.

Той обясни, че без детайлите по договора, който тримата чужди граждани са подписали с предприятието, няма яснота точно какво се е случило.

„Ако те са назначени на работа в „Арсенал“ и са злоупотребили с това, което им е дадено във владение по силата на тези обстоятелства, че работят там – е една хипотеза. Другата е, че те са могли да сключат договор, защото се говори за привнасяне от тях на някакви нови и иновативни решения, които да способстват за производството на продукция“, допълни Стойчев.

Експертът предположи още, че целта на подобен скандал може да е страната ни да получи дипломатически предимства.

„Първо – адресирани към евроатлантическото ни партньорство, а от друга страна, бяха установени и задържани на руска митница 20 наши БТР-и. Има незаконен пренос на това оръжие“, коментира той.

„Тезата шпионаж е много удобна за някои. От една страна, дебело подчертаваме колко последователно преследваме някакви чужденци, особено руснаци и можем да им прикачим всякакви хипотези за нарушаване на законите“, допълни експертът.

Стойчев обясни, че от 2018 г. насам има поне шест съществени случая на проявени слабости в сигурността на „Арсенал“. Той припомни за акцията на ГДБОП, при която беше установено, че от завода са изнесени незаконно автомати, пистолети и части за гранатомет.

Според него има редица звена в структурите ни за сигурност, които трябва да контролират охраната в оръжейните заводи.


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НАТО

    10 17 Отговор
    Кой твърди още, че НАТО и ЕС са адекватни организации, след като имат за член една територия, която е "Троянският кон" на Москва?

    Коментиран от #7

  • 2 ТаУмВзе

    32 8 Отговор
    Пак ли се бълнуват руски шпиони бре! Докато мустафата шета и заповядва по министерва, чак и в разузнаването се набута. А щурма на цивилен цех от краварите, самоубитите военни и падналия Миг, не се коментират. Нагледно сме си краварска колония, с Безплатни военни бази, 4 парчета.
  • 3 Левски

    20 7 Отговор
    Тези земи са населени предимно с предатели още от времето на Ботев и Левски.

    Коментиран от #13

  • 4 БАЙ Х@Й‼️

    20 3 Отговор
    Когато наемаш чужденци във военен завод , какво очакваш ‼️
  • 5 Абе

    26 6 Отговор
    Поредното коленичене и обслужване на чужди интереси . Аман от национални предатели !
    И поредното “нарязване” на БГ завод обслужващо ЕС /Фащ сектата !
    Всичко БГ трябва да се закрие , да няма износ , само внос !
  • 6 гадно

    31 6 Отговор
    Какво по-точно има за шпиониране което руснаците да не знаят. Продукцията на Арсенал е от съветско време да не би да са внедрили стелт технологии.

    Коментиран от #9, #12

  • 7 иво

    12 4 Отговор

    До коментар #1 от "НАТО":

    те са бандитски организации
  • 8 УДОБНО

    10 4 Отговор
    Удобно е за Тиквата. Като му стане напечено или ще го стрелят което е крайно време да стане или лови шпиони
  • 9 Ти си

    8 7 Отговор

    До коментар #6 от "гадно":

    типичен представител на това население. Нямат акъл за 5 стинки.
  • 10 Гай Турий

    14 2 Отговор
    Истината е, че откакто в България се пръкна демокрацията, т.е. "слободията", у нас националната сигурност изчезна като съдържание, понятие и практика. Ние сме разграден двор, нямаме държава, а сме васална територия тип бандустан, разграбена от всякакви врагове - антибългари, наричащи себе си евреи, турци, гърци, американци, руснаци, германци, канадци, австралийци и какво ли не, а от време циганско Костово, царско и ГРОБарско и от български ненаситни диви капиталисти и олигарси, партийни вождове философи и тикви, крадци на милиарди. Какво тук значи някакво си желязо или чертежче на частна фирма?! Ами да си го пазят, да си организират служба за сигурност, а не да си купуват яхти и самолетчета, палати на Сейшълите и във Флорида, защото ДАНС са отбор клатикрачоли, които вече 25 години, т.е. едно поколение, не работят, не знаят как се работи и просто запълват щата, подарен им по роднински и шуро-баджанашки и за това си присъствие като капак получават огромни заплати от по 3-4-5 хиляди лева. Това е положението, тотален мор и разграден двор! И тя дървен философ, измислен професор по национална сигурост, потвърждава това състояние на нещата.
  • 11 Наблюдател

    12 1 Отговор
    Няма как турско-американската ни гешефтура да го лепне на Русия, защото става въпрос за литовско семейство. И явно е изнасяно на запад. Затова случая се премълчава или се пише само за "промишлен шпионаж". 😜
  • 12 жжжжжж

    3 3 Отговор

    До коментар #6 от "гадно":

    откъде знаеш , ча е за путин?
  • 13 Реалист 2

    10 1 Отговор

    До коментар #3 от "Левски":

    Мда. Руснаците ни дали технологии, а ние допущаме да ги изнасят на запад.
  • 14 Перо

    4 1 Отговор
    От кога милиционерите започнаха да разбират от контраразузнаване. Този сайт кани само случайници да коментират теми,от които нищо не разбират! На всички е ясно,че директора на Арсенал е пълен глупак,щом е допуснал един 24-годишен литовски хлапак на “отговорна”работа,в предприятие на специален режим! Много неща от “опита” му ще научи от него! Въобще нищо не е обяснено за да разсъждава човек,но имайки предвид,че вече само неграмотници и престъпници работят в ДАНС - Централно управление и териториалните поделения,може да се допусне,че е някакъв смешен случай! БТР-те не се произвеждат в Арсенал АД!
  • 15 Тоталитаризъм на макс

    1 1 Отговор
    Чрез Синтетична Телепатия от всеки могат да направят шпионин!Този специалист знае ли че вече всичко се вижда и убива дистанционно!
  • 16 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    ПЕДЕРНГЕЛО ТИХОМИР --ФОКУСЪТ ТРЯБВА ДА Е ВЪРХУ ---КОЙ ГИ Е НАЗНАЧИЛ И ЗАЩО !!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 17 русофили

    0 0 Отговор
    туркофили
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове