8 Октомври, 2021 11:00 2 577 23

Момеков: Лекарството срещу COVID ще обхване най-сивата група

  • лекарство срещу covid-
  • проф. георги момеков

Одобрението на ново лекарство обичайно отнема много време, но в момента под условие става по-бързо, уточни проф. Георги Момеков

Момеков: Лекарството срещу COVID ще обхване най-сивата група - 1
Снимка: Shutterstock

Лекарството на „Мерк“ срещу Covid-19 ще бъде първата възможност за тепария, насочена към най-сивата група пациенти - тези, които се лекуват в домашни условия. Това обясни пред БНР проф. Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация.

"За хората, които са се разболели, ще бъде чудесно. Ако това лекарство оправдае надеждите, и агенцията (Европейската агенция по лекарствата - бел. ред.) хареса данните на компанията, това ще бъде първата възможност за истинско етиологично лечение, насочено към причинителя, за най-сивата група. В момента ние въобще не знаем какво да правим с човека, който е вкъщи. Това ще позволи таблетна форма, която хората да си пият възможно най-рано след установяване на диагнозата.“

Засега данните от клиничните проучвания сочат намаляване на хоспитализациите и смъртността, поясни Момеков.

Запитан как ще се реши въпросът със стойността на това лечение специалистът коментира:

„Ако ние спестяваме болничен престой – болниците са най-скъпият хотел на света, ако тези 700 лева ни позволяват българите да остават живи, американците са достатъчно хладен разум, за да изчислят колко струва един човешки живот в брутния вътрешен продукт и абстрахирайки се от християнството, любовта към ближния, можем да ги смятаме умрелите хора и в загуба на БВП.“

Одобрението на ново лекарство обичайно отнема много време, но в момента под условие става по-бързо, уточни проф. Георги Момеков.

Ваксинациите предотвратяват хоспитализации и смърт, като значителен процент - над 80-90% от ваксинираните не се хоспитализират и не умират. За лекарството засега се знае, че горе-долу на 50% предотвратява хоспитализация и смъртност, отбеляза той.

„Чудесно е да има лекарство. Има лекарство и за СПИН, но можеш да си сложиш презерватив.“

Според проф. Момеков ваксинационната кампания у нас е замряла, защото „не се пропагандира, не се комуникира с хората и не им се дават важните данни“.

Хората трябва да проумеят, че по официална статистика тази болест у нас убива около 4% от тези, които се разболяват, допълни той.

„Всеки може да прецени иска ли естествен имунитет, който някакви гении и шамани хвалеха – че трябва всички да минем през болестта, или е хубаво да се разходят, да разпитат какво става в едно интензивно отделение или да разпитат някой невролог, някой пулмолог, някой кардиолог какво се случва с дългия ковид.“

Заради рейтинги телевизиите, в които всички бяха ваксинирани преди лекарите, продължават да разпространяват фалшиви новини. Изключително нелепо е, че постоянно се дава трибуна на некомпетентни хора, заяви Георги Момеков.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Верно ли

    31 7 Отговор
    Като гледам напоследък от тази агенция какви неефективни боклуци "одобряват" - не, благодаря! А колкото до "карането вкъщи" - за аспирин чували ли сте? Щото ние така го карахме!
  • 3 Професора

    31 4 Отговор
    Тоя тип Момеков взима по 1000 лв на лекция да прочете в някой университет. Е такива рекламни дилъри наемат от фармацевтичната мафия да им пробутват пропагандата. Кога мина задължителния тест като време това лекарство и ако има странични необратими ефекти Момеков катонрекламно лице ще носи отговорност или ще се скрие?
  • 4 Хайде ковидари оборете ме

    31 6 Отговор
    От както се носят маски смъртността се е увеличила. Следователно маските ви УБИВАТ.

    Коментиран от #18

  • 5 запознат

    11 16 Отговор
    За съжаление човекът е прав - много тъпо и нагло почна кампанията с ваксиниране - първо на героите от Герб, после на милицонери, после на лекарите и накрая на възрастните хора. А по целия свят беше обратното - първо възрастните, после лекарите, после .... всеки по реда си. ИМЕННО това отврати българите и ги настрои против ваксинирането - това е ФАКТ.

    Коментиран от #7, #20, #22

  • 6 Аз от БЕХ

    27 3 Отговор
    Ясно, всички т. нар. ваксари са нещо много изнервени. Явно предприятието не върви...
  • 7 др Гей Билтс

    29 4 Отговор

    До коментар #5 от "запознат":

    Българинът е отвратен от има нема 33г. Ковид и ваксините бяха само черешката на торта. Българинът не е глупак и отдавна вече не се връзва на такива евтини пинизи.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Псевдоним

    12 2 Отговор
    Както казва Пипи Дългото Чорапче - това ще бъде едно превъзходно люкарство :)
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Мислещ

    8 1 Отговор
    Не, мерси, предпочитам ивермектин при нужда.
  • 12 Пич

    18 2 Отговор
    Знаете ли , какво би могло да куца на една ваксина , която биха направили , за да се приема през устата... Ако допуснем , че има нанити , големият им страх е , че поради малкия си размер , ще бъдат разгледани и унищожени от стомашните сокове... Тоест - неефективни... Затова , бодене , смъркане , и т н.
  • 13 Генерал Атанасов

    20 0 Отговор
    Защо вече няма починали от друго освен Ковид ?????
  • 14 плевен

    4 11 Отговор
    Професора защитава интереса на здравната система. Само че той не винаги съвпада с интереса на пациента. Изкарах седмица с 39-40 градуса в къщи. Но още на вторият ден в болницата, температурата падна. Никое хапче не може да се сравни с вливането на лекарствата през вената. Никое. Щом държавата може да подпомага милионерите с милиони, то ще намери средства и за "скъпия хотел", наречен болница.
    Разболеете ли се сериозна, намерете начин да влезете в Ковид- отделение. Най- малко, защото там има лекарства, които ги няма в аптечната мрежа. Кислорода им също е по- добър от този на преносимите домашни апарати.

    Коментиран от #21

  • 15 Павел пенев

    11 0 Отговор
    И ти си един от многото Софийски професори-дървени философи,които не могат да кажат нищо професионално и стойностно. Тези които се лекуват в къщи са сива група защото не вярва нито на кожодерите доктори нито на тъпите ви ваксини и лекарства така ли ? Точно за това хората предпочитат да се лекуват у дома, вместо при професори търговци с Хипократова клетва. Тези хора са сива неприятна група според такива като тебе на която все още не сте успели да бръкнете в джобовете. Вие сте просто гнусни същества.
  • 16 slawkow

    9 0 Отговор
    И тоя си търси опитни мишки . За някой лев сте готови и майка си да продадете .
  • 17 НEвирocт.

    5 0 Отговор
    Публикувaнo във фaкти.бг: ИCКAТE ПРOМЯНA, ПOЛУЧИХТE ПOДМЯНA! Вeчe нямa нacтинкa, нитo пьк грип. Имa caмo кoркумa-НEвирocт. Дьльг живoт пoжeлaвaм нa мaтeмaтицитe и кoвидoлoзитe, тaкa чe дa cи нaдживeят дeцaтa и внуцитe дaнo. Aмин.
  • 18 Не само

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Хайде ковидари оборете ме":

    маските. Убиват и числата. Ето - до: 2019 умрели от Ковид - 0. След 2019 - умрели от Ковид - 21000. От какво умират - убива ги числото 2020. А също и 2021.

    Коментиран от #23

  • 19 Дедо Грую

    7 0 Отговор
    Тя агитацията за момент не е спирала, но няма глупаци да й се вържат. Истеричната пропаганда е в колапс, защото много ясно личи измамата. Професорът спокойно може да задържи шотовете за лично ползване. Нека той да е осигурен като изключително ценен кадър.
    Лекарства отдавна има и то доказано ефективни, евтини, но фармамафията ги отрече именно поради това.
  • 20 5ко

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "запознат":

    На запад много отдавна са зомбирани от СМИ. От края на ВСВ та до наши дни. Спомням си когато през 1990г. за първи път отидох във Федерална Германия, ме шокира наивността на хората и как вярваха във всичко, което им спуснеха от телевизия радио, преса. Та те много отдавна са загубили способността си за критично мислене. За това шарлатанията с пландемия, ваксини и др. мошеничиства имаха такъв "успех". Но и там хората се осъзнават и се вдигат на масови протести в защита на правата и свободата си. Научават това по кофтия начин. За тези събития тука почти не се споменава.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 за ХОРАТА

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "запознат":

    ...и миЖките

    "запознат", или си тотално промит, или си от черно-бялата шайка, представяща се като символа на надеждата - дъгата.
    Ние от 50-те нюанса сиво сме като децата - незапознати, невежи, безгрижни и... вярващи.
  • 23 Хайде ковидари оборете ме

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Не само":

    Такааа.... всички починали са пили вода следователно ковид няма, умрели са от водата. Така може да си играеме до безкрай. Абе ма къде е грипа?Значи мските изловиха грипа ама пропускат кромида??? Леле, леле на хиляди въпроси нямате отговор ковидари.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове