Last news in Fakti

10 Октомври, 2021 15:34 4 373 26

Министър Алексиев: Турският корабособственик цели затопяване на кораба Vera SU

  • христо алексиев-
  • вера су-
  • заседнал кораб-
  • камен бряг

Компаниите „Смит салдидж“ и „Мултрашип“ са сред най-добрите оператори в света по спасяването на кораби, с много висок репутационен рейтинг

Министър Алексиев: Турският корабособственик цели затопяване на кораба Vera SU - 1
Снимка: МТИТС

В днешния ден министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев проведе поредица от срещи в Морска администрация - Варна във връзка с разрешаването на ситуацията около т/к Vera SU. Министърът се срещна с представители на салвидж компанията, застрахователя на кораба и застрахователя на товара.

От думите му стана ясно, че „корабособственикът умишлено не предприема никакви адекватни действия по спасяването на кораба и неговия товар и го води към затопяване, с идеята да получи сумите от застраховката“. По време на срещата с представителите на салвидж компанията, бе обяснено на министъра, че те имат готовност и дават гаранции за бързото разрешаване на ситуацията, но до момента не са получили възлагане на операция от страна на турския корабособственик.

Компаниите „Смит салдидж“ и „Мултрашип“ са сред най-добрите оператори в света по спасяването на кораби, с много висок репутационен рейтинг. Според тях съвкупността от фактори – липсата на адекватни действия от страна на турския корабособственик по възлагане на поръчка към салвидж компания и лошите атмосферни условия, могат да доведат до отлагането на акцията по спасяването на кораба.

Министър Христо Алексиев ги информира, че към момента българската държава вече предприе мерки за създаване на организация за евакуация на екипажа, което се случи преди няколко дни, мерки по източването на горивото и горивно-смазочните материали, с което ограничи на 95 % риска от разлив в Черно море и в момента предприема действия по процедурата за разтоварване на карбамида по безопасен за околната среда начин.

Министър Христо Алексиев проведе срещи и с всички представители на застрахователните компании, ангажирани с случая Vera SU. Алексиев настоя за пълна координация между различните заинтересовани страни и своевременна информация за формалната позиция и планове по спасяването на кораба от страна на корабособственика. Министърът постави въпроса за пълното възстановяване на разходите, направени от българската държава до момента и бъдещите такива. Застрахователите на товара споделиха с министъра притеснението си от разнопосочните сигнали на корабособственика, който изпраща различни съобщения към различните страни. Според министър Алексиев това може да се интерпретира, като изкуствено забавяне на процеса по спасяване на кораба, с цел реализиране на приходи от застраховка.

„Няма да толерирам по никакъв начин такова поведение спрямо българската държава. Всички заинтересовани страни работим в пълна координация, за да се защити интереса на страната ни, да се минимизира негативното влияние върху околната среда и да не се допусне опит за застрахователна манипулация. Държавата ще претендира всички направени разходи по операцията и евентуални щети.“

В утрешния ден, представители на Изпълнителна агенция „Морска администрация“, на салвидж компанията и на застрахователите ще направят оглед на актуалното състояние на кораба и ще представят писмени предложения към министър Алексиев за по-нататъшните стъпки по спасителната акция. След огледа, приоритетно ще започне извозване на останалите опасни материали – остатъчното гориво, акумулатори (ГСМ) и др.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    19 3 Отговор
    Как ще го потопи на плажа?Да го направят туристическа атракция за чужденците.Мога на него да направя един ресторант.

    Коментиран от #26

  • 2 Въй

    9 7 Отговор
    "Вера Сукова" си плава,както полковничката Митева в басейна.

    Коментиран от #5

  • 3 НИЯ

    24 2 Отговор
    НИЕ СЕ ЧУДИМ ЗАЩО СОБСТВЕНИКА НЕ ПРЕДПРИЕМА НИЩО , А ЧОВЕКА ИСКА ДА СИ ВЗЕМЕ ЗАСТРАХОВКАТА, И ЗАТОВА ЧАКА КОРАБА ДА ПОТЪНЕ. БОЖЕ ГОСПОДИ. БЕЗ ДА ГО ИНТЕРЕСУВА ЗА ЕКОЛОГИЧНА КАТАСТРОФА

    Коментиран от #9, #23

  • 4 Тъжен Плач

    26 4 Отговор
    Искайте помощ от Русия.
    За 32 години разруха, един кораб не може да извадите.
    Еманация на мизерията в БГ.
    Ако не беше тъжно, щеше да е смешно.

    Коментиран от #6, #11, #16, #21

  • 5 ..........

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Въй":

    Със зелени прашки
  • 6 Последния Софиянец

    30 2 Отговор

    До коментар #4 от "Тъжен Плач":

    Домус ага наряза флота ни за скраб.Така направи първите си милиони.

    Коментиран от #13

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Петър

    12 0 Отговор
    Чалми
  • 9 А нашите

    8 11 Отговор

    До коментар #3 от "НИЯ":

    министри къде блеят и какво чакат - явно комисионни от собственика !
  • 10 Сатана

    11 5 Отговор
    Егати некадърниците,естествено че собственика не желае да налива пари.Има застраховка,има и адвокати ,които ще докажат вината на БГ за потъването на кораба.Утре американците ще потопят самолетоносач във Варненския гьол и ние ще плащаме.

    Коментиран от #12

  • 11 Айде марш

    6 5 Отговор

    До коментар #4 от "Тъжен Плач":

    Ще искаме помощ от Русия..пък те ще ни свържат с Дания и Норвегия
  • 12 Ква Сатана си ти бе?!

    10 3 Отговор

    До коментар #10 от "Сатана":

    Каква вина има България,след като корабособственикът е наел за екипаж банда некадърници,воглаве к "капитана" им.Не са взели и лоцман даже,карат като дрогиран келеш по тротоарите и после друг им виновен,пфу!
  • 13 Стойко

    5 7 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    Лъжеш по навик защото си пасивен Самоковски педерас. Първият кораб го наряза И.П , а после беше Ел Чапо Дубайския. Само проверени другари от ДС на БКП
  • 14 Фатмака е деб'ил

    7 11 Отговор
    За един месец, фатмашкото правителство било предприело мерки за...,,евакуация на екипажа" ?!?!?
    Нема такива дебилни фатмаци
  • 15 Българка

    12 2 Отговор
    Още от началото на драмата със заседналия кораб и дългия срок за спасителна опреция, който беше уговорен от корабособственика и вече уволнения шеф на Морска администрация си личеше, че идеята не е спасителна операция, а получаване на застраховката след като кораба или се разцепи, или разбие в брега, но потъне.
    И сега турският собственик разиграба България, а очевидно и застрахователите
  • 16 1234

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Тъжен Плач":

    Констанца е на 100км, ако се иска помощ
  • 17 щамов работник

    0 0 Отговор
    И със сини прашки да е,нямам против. Важното е да е с тях. И с две триъгълничета по-нагоре.
  • 18 Цъ цъ

    4 0 Отговор
    "Затопяване" и после утопяване ?!? Що за български език !?

    Коментиран от #20

  • 19 Интересно

    5 1 Отговор
    Как ще потъне щом е опрял дъното? При огледа от водолазите нямаше поражения по корпуса, след една седмица се появиха, сигурно екипажа от вътре са го пробили, те затова ги свалиха.
  • 20 Мммм даааа

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Цъ цъ":

    както и "репутационен рейтинг"...
  • 21 aaaa

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Тъжен Плач":

    помощ от Русия!??????...да...cи ..пиeш..xaпoвeтe...,Kypcк......
  • 22 √(n&Варна)

    1 0 Отговор
    Това станА ясно, когато някой умник даде един месец срока на собственика да състави план за спасяване на кораба!
    Подобен подарък е рядко срещан в световната морска практика.
    Най-накрая България ще плати на собственика/застрахователите с данъците ни, защото не е направила всичко възможно за спасяването на товара и кораба, заседнал на нашия бряг.
  • 23 Национален борд

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "НИЯ":

    нaчeлo нa кoйтo e Христо Христов, тoзи нeкoмпeтeнтeн пo мoрcкитe въпрocи лeтeц, нo нe и пилoт, a щурмaн (чaнтa) и глaвнo пaртиeн ceкрeтaр във ВНВВУ, e рeaгирaл чaк нa 16-я дeн, кoгaтo e прaтил други двaмa лaпaчи нa пeнcия и зaплaтa, кaтo нeгo, във Вaрнa и кoитo ce oплaкaхa, чe нe мoгли дa ce кaчaт нa кoрaбa, зaрaди лoшo врeмe.

    E, зaщo нe ce кaчихa нa кoрaбa, кoгaтo врeмeтo бeшe хубaвo (CEДEМ ДНИ CЛEД ЗACЯДAНEТO) и мрaвкитe пиeхa вoдa oт мoрeтo?!?

    Принципнo, при пoдoбнo прoизшecтвиe, лaпaчитe oт тaкa нaрeчeния "нeзaвиcим" Нaциoнaлeн бoрд зa рaзcлeдвaнe трябвa нeзaбaвнo дa рeaгирaт, т.e. нa дeня нa прoизшecтвиeтo - дa рaзcлeдвaт нeзaбaвнo или дa ce oбocнoвaт пиcмeнo зaщo oткaзвaт рaзcлeдвaнe.

    НEКAДЪРНИЦИ И ПАРАЗИТИ ;))))))))))))))) НA ПEНCИЯ И ЗAПЛAТA OТ ПAРИТE НA БЪЛГAРCКИТE ДAНЪКOПЛAТЦИ! Кво им пука!

    Истината се разтваря бързо - като уреята в морската вода...
  • 24 9999

    1 0 Отговор
    Какво е това ,,затопяване"?До кой клас е ходил на училище този министър?Със сигурност дипломите вече се продават на всяко кьоше!
  • 25 Стилян

    1 0 Отговор
    Цели администрации, дирекции, Министър се оказаха ненужни и некомпетентни в тази ситуация с кораба. Жалко за България с такива "професионалисти" и управници. Аз бих си изял дипломата, ако така се изложа в сферата в която работя/и това съм учил/. Не чух обаче, никой от тях да прояви достойнство и да си подаде оставка......
  • 26 Уж софиянец

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Абе за 20 дни и наи простите хора разбраха че всичко се прави умишлено как само вие не разбрахте че ви баламосват /Освен да няма рушвети/
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове