Last news in Fakti

19 Юли, 2023 15:20 2 090 16

Христо Алексиев: Концесията за "Росенец" е сключена 2011 г. при Борисов. Служебният кабинет не е променял условията

  • христо алексиев-
  • концесия-
  • росенец-
  • бойко борисов-
  • служебен кабинет

Служебното правителство не е удължавало този концесионен договор, но даде възможност на "Лукойл" да премести цялата си икономическа дейност в България, което даде възможност на държавата да си събере данъците, и само в рамките на 5 месеца само от "Лукойл" в държавния бюджет са постъпили 180 млн. лева. Това са два пъти повече данъци, събрани от държавата през тези 15 години от тях", коментира още бившият министър на транспорта

Христо Алексиев: Концесията за "Росенец" е сключена 2011 г. при Борисов. Служебният кабинет не е променял условията  - 1
Снимка: Нова телевизия

Концесията за "Росенец" е сключена през 2011 г. при Борисов за 35 години. Служебният кабинет не е променял каквито и да е условия. Защо те така са го договорили през 2011 г. вече е друг въпрос. Това каза бившият министър на транспорта Христо Алексиев от служебния кабинет на Гълъб Донев, цитиран от Dariknews.bg.

Служебното правителство не е удължавало този концесионен договор, но даде възможност на "Лукойл" да премести цялата си икономическа дейност в България, което даде възможност на държавата да си събере данъците, и само в рамките на 5 месеца само от "Лукойл" в държавния бюджет са постъпили 180 млн. лева. Това са два пъти повече данъци, събрани от държавата през тези 15 години от тях", коментира още той.
Според Алексиев в резултат на това, че "Лукойл" регистрира дейността си в България, държавата е имала "инструменти да следи ценообразуването и да натиска "Лукойл" да сваля своите цени, което доведе до понижение на цените на горивата с повече от лев", посочи Алексиев.

"Ако се направи проста сметка - ако България употребява 3,5 тона милиона горива, по един лев това са 3,5 млрд. лева, останали в българската икономика и бизнес. Тези пари не са отишли в Русия или Швейцария, или в сметката на някой друг, те са останали тук", изчислява бившият транспортен министър.

Той също така призова депутатите да погледнат Закона за концесиите, според който ревизията на концесията може да се прави единствено от изпълнителната власт - Министерския съвет.

"Ако това пристанище прекрати своята дейност, "Лукойл" няма да може да работи и ще предизвикаме поредната криза в сферата на горивата, което ще рефлектира върху икономиката и инфлацията, както и цените на горивата. Затова трябва да се направи анализ, преди да се взимат решения, които за мен касаят много сериозно гражданите и бизнеса", заяви още той.
"Целият тил на това пристанище е на "Лукойл". Собствеността на държавата, дадена на концесия, е само кейовата страна и акваторията - защо това е направено така, пак трябва да се обърнем към 2011 г., когато е подписан този конценсионен договор. Това са проблеми, които са създадени назад във времето. С лека ръка няма да можем да променим това", обяснява още бившият министър от служебния кабинет.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Който я с сключил

    19 4 Отговор
    Той е взел парите.

    Коментиран от #5

  • 2 а киро лъжеца

    25 4 Отговор
    не пропусна да излъже, че служебния кабинет е удължил концесията!
  • 3 Тогава

    25 3 Отговор
    Защо тиквата е на свобода?
  • 4 От Бою

    19 4 Отговор
    само золуми и пълнене на пеликанската му гуша с милиарди , шкафчето с кюлчета !
  • 5 Боко

    14 3 Отговор

    До коментар #1 от "Който я с сключил":

    Кой друг ? Кандидат затворникът !

    Коментиран от #13

  • 6 перко

    12 1 Отговор
    В българия всеки се оправдава с предходния и накрая виновни няма както винаги.
  • 7 кокорчо

    12 4 Отговор
    Е КАК МОЖЕ ДА КАЗВАТЕ ТАКА ЗА ТИКВОНИИ ТО СИ Е ВЗЕЛ КОМИСИОННАТА И СЕГА ВЕЧЕ НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВА ОТ КОНЦЕСИЯТА
  • 8 ей мунчо

    4 6 Отговор
    Какво искаш да кажеш, че трябва да сме им благодарни, че за първи път си плащат данъците ли?
  • 9 Хаха

    10 0 Отговор
    С една дума буци ни тика към още по голяма нищета защото той се е облажил и вече не му е интересно, а изкрастилизиралия тъп планктон му се хваща на думата като шарани, защото сега е модерно така. И освен че ще съсипят още един бранш за да се направят на по големи ястреби от ястребите. В такива времена живеем в които нито един депутат и управленец от тази коалиция не го интересува нито за държавата нито за хората. Общо взето и след нас и потоп имаше един такъв мохабет.
  • 10 българина

    6 0 Отговор
    КП да покаже документа, с който служебния я е удължило!!!! ако не да ходи да се хвърли от МС
  • 11 Гост

    9 0 Отговор
    Бацо къде е връшал трева не никне раишли.
  • 12 Възмутен

    3 3 Отговор
    Преместването на бизнеса на Лукойл беше договорен от редовния кабинет.
    Фатмака и гълъбарника да не си преписват заслуги .
    От гълъбарника само щети за милиарди .
  • 13 Моля моля

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Боко":

    Той вече е лежал 8 месеца в пражкия затвор в Панкрац за кражба на коли! И допуснахме комуниста Буда да управлява държавата цели три мандата, а беше и кмет на София!?
    Щом така е станало, значи сме си го заслужили!

    Коментиран от #15

  • 14 Гориил

    1 0 Отговор
    Но дали това е закъсняла стъпка? Западната част на Черно море от 00:00 часа на 20 юли се счита за зона на бойни действия. Флотът и авиацията на Черноморския флот носят денонощно дежурство. Ако случайно попаднете в зона за изстрелване на балистични ракети, ще трябва незабавно да смените бельото си и да вземете душ.
  • 15 Да не се смесват нещата

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Моля моля":

    Моля, моля! Боко 🎃💰 никога не е бил комунист, той е бил партиец ("партиен член" - по негови думи)
  • 16 Развръзка

    3 0 Отговор
    СЕГА СИ ЕААА МА.МАТА! ЗЛАТЕВ ЩЕ СЕ ЯДОСА И МОМАТА ОТ БАРСЕЛОНА ЩЕ КАНДИСА ДА НАПРАВИ ТЕСТ НА НЕПОРОЧНО ЗАЧЕНАТОТО ОТРОЧЕ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол