Last news in Fakti

25 Октомври, 2023 23:30 1 285 3

Важните новини във ФАКТИ на 25.10.2023 г.

  • рибарски-
  • костадин костадинов-
  • тристранен съвет-
  • кирил петков-
  • христо алексиев-
  • васил терзиев-
  • антон хекимян-
  • бойко борисов-
  • делян добрев-
  • михаил константинов-
  • любомир дацов-
  • лукойл-
  • варна-
  • “възраждане“-
  • корнелия нинова-
  • димитровград-
  • главен прокурор-
  • пп-дб-
  • местни избори-
  • 14 милиона лева-
  • еленко божков-
  • инспектори

Ще се търси външно финансиране

Важните новини във ФАКТИ на 25.10.2023 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Рибарски: Реално е да има два нови реактора в АЕЦ "Козлодуй"

Новата ядрена мощност придобива все по-ясна форма. Тепърва трябва да се приложат следващите стъпки в решението - да се увеличи капиталът на предприятието, което ще отговаря за тази реализация, и след това се се върви по-нататък. Това каза депутатът от ПП-ДБ Радослав Рибарски относно днешното решение на правителство за старт на строителството на нова ядрена мощност с опция за втора на площадката на АЕЦ "Козлодуй", предаде "Фокус".

Костадинов: На тези избори подозирам, че ПП-ДБ буквално ще се срине, на някои места откровено ще изчезне

Държавата се разпада и за съжаление това вече се отразява и на външната ни политика, защото ако допреди няколко месеца вътрешните неразбории и разрухата в държавата бяха, да кажем, до голяма степен външен проблем, сега той е вътрешен проблем само и единствено. Това каза председателят на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов в Габрово, предават от БТА.

Тристранката не подкрепя оставането на нулевата ДДС ставка за хляба и брашното

Съветът за тристранно сътрудничество не подкрепи оставането на нулевата ДДС ставка на хляба и брашното до средата на следващата година, съобщават от БНР.

Кирил Петков: Ветото на президента трябва да бъде отхвърлено, но няма да участваме в циркове в НС

Парламентарната група на ПП - ДБ ще гласува за отхвърляне на ветото на президента за Закона за енергетиката, но това ще стане след местните избори. Съпредседателят на партията Кирил Петков каза в Ловеч, че депутатите от групата на ПП - ДБ няма да участват в извънредното заседание на Народното събрание насрочено за петък, съобщават от БНР. Петков каза, че ветото трябва да бъде отхвърлено, но от "Продължаваме промяната" няма да участват в циркове в парламента:

Христо Алексиев: Към момента разликата между регулираните цени на тока и тези на свободния пазар е около 2 пъти

Към момента разликата между регулираните цени на тока и тези на свободния пазар е около 2 пъти. Това заяви в "Още от деня" Христо Алексиев - секретар по икономиката към президента Румен Радев и вицепремиер в последния служебен кабинет. Алексиев обясни, че на днешната енергийна комисия в парламента не е чул несъгласие с мотивите на президента, но въпреки това ветото му върху промените в Закона за енергетиката е било преодоляно:

Терзиев: Не съм кукла на конци. Трябва смелост, решителност, сериозен екип – неща, които съм доказал, че мога да правя

Не съм кукла на конци. Трябва смелост, решителност, компетентност, сериозен екип – неща, които съм доказал, че мога да правя, и смятам, че ще успея и сега. Така мотивира своята кандидатура за кмет на София Васил Терзиев в ефира на Нова телевизия, цитиран от novini.bg.

Хекимян: Ще работя за това поне 2% от данъците на софиянци да се връщат в общината и да се реинвестират в града

Нося гербът на София на ревера си, защото в него са вплетени всички цели и задачи, които сме си поставили да изпълним в следващите 4 години. София е прекрасен град и ние трябва да продължим да развиваме това, което е направено до момента. Аз и моят екип искаме да направим Витоша по-достъпна и да отворим минералните бани на столицата, но най-важното е да бъдем обединени. Трябва да стана кмет, за да завършим започнатите линии на метрото, за да направим нови линии на метрото, за да направим нови 100 км тротоари годишно, за да направим 100 нови паркинга, за да продължим да обновяваме градския транспорт, за да имаме 140 дка нови паркове и да направим София по-сигурен град. Г-н Терзиев не трябва да става кмет, защото е издигнат от партии, които в последните години само обещават и не изпълняват. Идеите на г-н Терзиев и г-н Бонев са нереализируеми. Това заяви кандидатът за кмет на София от ГЕРБ - СДС Антон Хекимян, който участва в предизборен дебат по NOVA с кандидата на ПП-ДБ Васил Терзиев, цитиран от novini.bg.

Борисов: От кого се плашат ПП-ДБ, или имат разбирателство с "Възраждане” и БСП, не знам (ВИДЕО)

Лидерът на партия ГЕРБ Бойко Борисов се срещна с граждани и симпатизанти на партията във Варна, където представи кандидатите за кметове и общински съветници. Той беше посрещнат с бурни аплодисменти.

Делян Добрев: Толкова сладка ли е тази дерогация, толкова ли е сладък тоя руски газ? Надявам се ДБ да се вразумят

Аз не мога да разбера защо така се дърпат за дерогацията. Толкова сладка ли е тази дерогация, толкова ли е сладък тоя руски газ? Не мога да разбера ДБ. Аз се надявам да се вразумят, защото днес в енергийна комисия те гласуваха разделно. Ако в петък гласуваме ветото, законът ще влезе в сила и от вторник „Лукойл” ще започне да плаща. Ако не вземе мерки ще загубим 36 милиона лева за 12 дни. Това заяви председателя на енергийната комисия Делян Добрев от ГЕРБ в предаването „Лице в лице” по bTV, цитиран от novini.bg.

Борисов: Ако ГЕРБ не спечели, "Хемус" няма да се строи, както нищо не се строи през последните 3 години (ВИДЕО)

"Ако ГЕРБ не спечели, "Хемус" няма да се строи, както нищо не се строи през последните 3 години", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов при представяне на кандидатите за кметове на ГЕРБ във Варна.

Проф. Михаил Константинов: Една и съща шашма се прави. От местните кметове, които търсят преизбиране

Една и съща шашма се прави. Тя се прави от местните кметове, които търсят преизбиране. Те си внасят избиратели от други общини, където не са нужни. За гласуването ще ги докарат и после ще ги върнат. Това нещо е незаконно. Това коментира в ефира на Nova News проф. Константинов по повод информацията на ГРАО, че в 343 места в страната има необичайно активна миграция.

Дацов: Големият проблем е с базите, контролирани или от самия "Лукойл", или от фирми, свързани с него

Ако някой трябва да каже нещо за текущи задължения на "Лукойл" и има ли неплатени такива към бюджета, това е шефът на НАП. Ако има политическо говорене, трябва да е финансовият министър. В случая и двамата мълчат. Това каза пред БНР финансистът Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите.

"Лукойл": За деветте месеца на тази година сме платили близо 647 млн. лв. данъци

В отговор на продължаващия политически натиск ръководството на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД най-отговорно заявява, че изпълнява всички свои задължения към бюджета на Република България и заплаща всички предвидени от закона данъци в установените срокове.

Тристранката обсъди линията на бедност

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) провежда заседание в Гранитна зала на Министерския съвет, в което има включени седем точки. Социалните партньори започнаха срещата с дебат по предложението на правителството размерът на линията на бедност от 2024 г. да бъде 526 лв., предават от БТА.

Плакати с текстове срещу Иван Портних и Благомир Коцев се появиха във Варна

Варненци демонстрираха “народна любов” към кандидатите за кмет на Варна от ГЕРБ и ПП-ДБ с лозунги “ПОРТНИХ – ДЪНКА – НАПУСНЕТЕ”, “БЛАГО КОЦЕВ Е ШАРЛАТАНИН” и “КОЦЕВ & ПОРТНИХ = КОРУПЦИЯ”. Транспарантите са разположени по варненските булеварди, изразявайки недоволството на хората, съобщи kmeta.bg.

Делян Пеевски поиска премиерът да информира парламента за фактическото състояние по казуса "Лукойл"

Очакваме министър-председателят да информира писмено Народното събрание относно намеренията, действията и фактическото състояние на нещата по казуса "Лукойл". И това да бъде сторено до четвъртък вечерта, тъй като в петък в парламента ще се обсъждат именно измененията в Закона за енергетиката и ще се преодолее ветото на президента, като и в двата случая това засяга темата "Лукойл Нефтохим Бургас". Това заяви в Търговище съпредседателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски след изявлението на премиера Денков пред журналисти в Министерския съвет, съобщи БНТ.

“Възраждане“ няма да участват в извънредното заседание на НС в петък

“Възраждане“ няма да влезе в пленарната зала за петъчното извънредно заседание, на което ще бъде гледано ветото на президента върху текстове от Закона за енергетиката, се казва в съобщение на пресцентъра на партията. Те призовават "Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ), "Има такъв народ“ (ИТН) и "БСП за България“ също да не участват в заседанието.

Нинова: Тези хора в правителството предават България навсякъде, предават българския национален интерес

Управлява ни предателско правителство, каза днес във Видин лидерът на БСП Корнелия Нинова, предаде репортер на "Фокус". Тя допълни, че днес живеем в тежка политическа, международна - европейска и българска среда, в условията на война в Украйна и Израел, което има сложни енергийни, икономически и социални последици за света, Европа и България.

Жителите на с. Бодрово излязоха на протест против "Изборния туризъм"

Мандатът на съдия Даниела Талева, избрана да разследва главния прокурор, започва с организационни проблеми

Съдия Даниела Талева, първият избран да разследва главния прокурор магистрат, ще бъде изслушана от Висшия съдебен съвет (ВСС) на 2 ноември. Повод за това са организационни въпроси, свързани с назначаването ѝ, които бяха обсъдени на заседанието на Прокурорската колегия на съвета днес, съобщи БТА.

ПП-ДБ питат Габриел какво ще направи до края на годината, за да ни пуснат в Шенген

ПП-ДБ отправиха официално питане към вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел какво ще предприеме до края на годината за приемане на страната в Шенгенското пространство. Това съобщават от БНР. "Наблюдаваме непрекъснатите усилия на премиера акад. Николай Денков, както и на отделни народни представители от управляващото мнозинство, за ускорено приключване на процедурата по приемането ни в Шенген, но със загриженост отбелязваме по-слабата активност на Министерство на външните работи в отстояването на тази цел", се казва в позицията на ПП-ДБ.

Битката за Варна: Портних и Коцев на балотаж, на втори тур градът ще има нов кмет

Кандидатът за кмет на Варна на "Продължаваме промяната - Демократична България" Благомир Коцев топи разликата с настоящия градоначалник Иван Портних от ГЕРБ. На балотаж Коцев би победил, сочат резултатите от социологическо проучване на изследователската компания ЕСТАТ по поръчка на OFFNews.

Близо 14 млн. лв. за изграждане и ремонт на училища и детски градини

Правителството одобри изплащане на 13 982 290 лв. за изграждане на нови и реконструкция на съществуващи детски градини и училища. Това стана на днешното редовно заседание на кабинета, съобщават от МС.

Еленко Божков: Решението за 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е прибързано. Правителството пак слага каруцата пред коня

Решението за 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е прибързано. Правителството пак поставя каруцата пред коня. Това каза пред БНР Еленко Божков, заместник-министър на енергетиката в служебното правителство на Гълъб Донев. Той обясни, че служебният кабинет е подготвил и вече е в действие предварителен инженерингов договор с "Уестингхаус":

Трима инспектори от ДАИ влизат в затвора за приети подкупи при изпълнение на служебни задължения

Върховният касационен съд остави в сила решение на Пловдивския апелативен съд, с което е потвърдена присъда за подкуп на трима инспектори от Областния отдел на ИА “Автомобилна администрация“, постановена от Окръжен съд – Пловдив, съобщи plovdiv24.bg. Подсъдимият Станко Милушев е осъден на три години лишаване от свобода и глоба в размер на 4 000 лева, както и лишаване от право да заема държавна длъжност в ИА “Автомобилна администрация“ за срок от пет години. Той трябва да заплати в полза на държавата 9 400 лева, представляващи стойността на предмета на престъплението. Станко Милушев е признат за виновен в това, че през периода от 01.06.2017 г. - 05.04.2019 г. в град Асеновград и град Пловдив чрез пет деяния в условията на продължавано престъпление в качеството си на длъжностно лице - инспектор в Областен отдел "Автомобилна администрация“ - град Пловдив, сектор "Контролно-административна и наказателна дейност“ сам и в съучастие като извършител с Димитър Янакиев и Паун Тенев е поискал и приел пет пъти дарове, за да не състави актове за установяване на административно нарушение за всички констатирани нарушения по Закона за автомобилните превози /ЗАП/ при извършени проверки на фирми. Колегите на Станко Милушев, подсъдимите Паун Тенев и Димитър Янакиев, са взели по три подкупа в различно съучастие. Те са осъдени по на две години лишаване от свобода и глоба в размер от 3 000 лева за всеки. Лишени са от право да заемат държавна длъжност за срок от пет години, както и да заплатят в полза на държавата съответно 3 650 лева за първия и 3 250 лева за втория, представляващи стойността на предмета на престъплението. Делото във Върховния касационен съд е образувано по жалби на защитниците на тримата подсъдими, като се иска налагане на условни наказания. Прокурорът настоява да бъде оставено в сила решението на Апелативния съд. Върховният касационен съд приема, че жалбите са процесуално допустими, но разгледани по същество са неоснователни. В мотивите на ВКС е записано, че "действително, размерът на наложените и на тримата подсъдими наказания и липсата на предхождащи деянията осъждания покриват формалните изисквания за приложението на разпоредбата на чл. 66, ал.1 НК за отлагане на изтърпяване на наказанията. Както правилно е преценил контролираният съд, обаче, целите на наказанието не биха могли да бъдат постигнати с отлагане изпълнението на отмерените им наказания. Продължителният период на извършване на престъпната деятелност с ритмично осъществявани престъпни посегателства в него, реализиране на две от формите на изпълнителното деяние по чл. 301, ал.1 НК – стимулиране на други лица към извършване на активен подкуп и впоследствие получаването му от подсъдимите, поведението на Димитър Янакиев и Станко Милушев при стартиране на престъпната им деятелност, изразено в недоволство от първоначално предоставената немалка парична сума от страна на свидетелката Т. и изискване и съответно получаване на по-голяма, уронване авторитета на институцията, в която дългогодишно са работили, налага и тримата да бъдат изолирани за определения от съда срок от обществото, за да преосмислят своето поведение и променят нагласите си в посока спазване на писаните правила на закона и неписаните на морала.“ Решението на ВКС е окончателно.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Суверен

    2 1 Отговор
    А къде е новината за разгорещената размяна на реплики между Орбан, Борел и други унгарски официални лица, която изключително много ни касае? Думите на Орбан трябва да зачервят ушите на всичките ни политици. Унгария няма да доставя оръжие на Украйна, няма да приема мигранти и няма да преподава шарени дивотии в училищата.
  • 2 урааааааааа

    2 0 Отговор
    ще си имаме чертежи на два нови реактора сигурно за 20 милярда $.
  • 3 Гай Турий

    1 0 Отговор
    Тоя нещастник да ходи и лови сафрид в морето. Белене трябва ад се стори с руските реактори. Както Орбан го направи в Унгария. Няма пречки Росатом да си свърши работата в днешна България, освен предателствата на разни рибарски и кирливашки предатели. Долу тая вредна власт в НС и МС! Това са едни политически рекетьори с поддръжка от 7 % от българските граждани, а останалите са против тях. Откъде накъде тия продажни, купени лумпени и шарлатани ще ни решават бъдещето и ще ни закопават дълбоко в нищетата и проблеми.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол