Last news in Fakti

1 Септември, 2011 12:07 765 0

Парламентът отхвърли ветото за дипломатите с агентурно минало

  • николай младенов-
  • дипломация-
  • дс-
  • агенти

Николай Младенов: До края на годината България няма да бъде представлявана от бивши агенти

Парламентът отхвърли ветото за дипломатите с агентурно минало - 1
БГНЕС

Парламентът отхвърли ветото на президента Георги Първанов върху поправките в Закона за дипломатическата служба, които въвеждат лустрация за дипломатите с агентурно минало в тайните служби на комунистическия режим .

С 129 гласа „за” и 31 „против” парламентът отхвърли възраженията на държавния глава към законовите поправки, които предвиждат отзоваване на посланиците с минало в Държавна сигурност и разузнавателните служби на Народната армия. Те ще бъдат преназначени на по-ниски нива в дипломатическата служба.

Така народните избраници потвърдиха лустрационните текстове, за които настоява външният министър Николай Младенов.

Измененията бяха изготвени от правителството и приети на второ четене от парламента на 14 юли. В края на юли президентът върна промените в закона за ново обсъждане в пленарна зала.

БСП и ДПС застанаха зад ветото и поискаха по-внимателен прочин на мотивите на президента. Най-вероятно двете партии ще атакуват закона пред Консититуционния съд.

Синята коалиция и „Атака” защитиха поправките. От партията на Сидеров обявиха, че няма да застанат ветото, с което „агент Гоце назначава брани колегите си от Държавна сигурност, които е назначил с указ”.

„До края на годината България няма да бъде представлявана от дипломати, които са били част от системата на Държавна сигурност”, заяви външият министър след гласуването и допълни, че тези, които искат пак да атакуват закона, хвърлят петно върху образа на страната ни, защитавайки „кръга на Държавна сигурност” в дипломацията.

В края на миналата година стана ясно, че около 45% от бившите и настоящи посланици и генерални консули на България са с принадлежност към тайните служби на бившия режим. Комисията по досиетата оповести имената на над 30 посланици, а МВнР организира конкурс за избор на нови генерални консули. Тогава президентът Първанов отказа да издаде указ за отзоваването на посланиците и наложи вето на поправките през юли.

Разглеждането на ветото бе вкарано като извънредна точна в програмата на депутатите по предложение на председателя на парламента Цецка Цачева, която съобрази законовия срок за това с програмата на министър Младенов.

Външният министър оспори мотивите на президента и даде пример за предишните назначения в подопечното му министерство – като министър Ивайло Калфин назначил 222 лица без конкурс, както и 100 технически лица. Младенов не се съгласи с Първанов, че поправките „монополизират” властта в негови ръце.

Заместник-председателят на ПГ на Коалиция за България Ангел Найденов заяви,че бързането с разглеждането на ветото издава в известна степен гузност и желание колкото се може по-бързо да се реши въпросът с отзоваването на посланиците с агентурно минало.

"Всичко това е израз на едно огромно лицемерие", каза той.

Юнал Лютфи пък посочи, че измененията са насочени към засилване на правомощията на министъра на външните работи.

Венцислав Лаков от "Атака" обаче изтъкна, че не могат да подкрепят ветото, защото става въпрос за чист конфликт на интереси.

"Агент Гоце брани своите колеги, които е назначил със свои укази в дипломатическата служба", заяви депутатът.

"Синята коалиция подкрепя промените в закона, защото външният министър предприе необходимите действия, за да превърне дипломатическата служба в наистина европейска", отбеляза пък Асен Агов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА