Last news in Fakti

19 Октомври, 2021 13:11 2 296 15

Инвалид живее в спирка

  • инвалид-
  • живее-
  • спирка

Спас Кънчев имал къща в село Йоаким Груево, но я изгубил заради телефонни измамници  през 2000 г. 

Инвалид живее в спирка - 1
Снимка: Plovdiv24.bg

Бездомен инвалид живее на спирката пред Областна управа в Пловдив. Целият му багаж е събран в три найлонови торби. "Човекът е видимо болен и в инвалидна количка, без дом, средства и надежда. Случайни хора му купуват храна понякога. Явно никой от Областна управа не желае да обърне внимание на човека в безизходица. Моля за публичност, дано успеем да постигнем нещо за подобряване на състоянието му. Зимата ще го убие иначе" - това написа на редакционната поща на Plovdiv24.bg милозлива читателка.

Екип на медията завари човека на описаното място. След дълги уговорки да сподели какво му се е случило, Спас Кънчев с неохота разказа, че от близо месец преживява на спирката. До неотдавна бил в социален дом. Тъй като не минал навреме през ТЕЛК комисия, му спрели инвалидната пенсия. Давали му зор да плаща, а и други провинения имал, та затова се наложило да напусне.

Бедите му започнали през далечната 2000 г., когато в родното Йоаким Груево попаднал на телефонни измамници. С "помощта" на някой си Дойчин Делков изгубил дома си. Оттогава няма постоянен покрив над главата си.

"По 10 сигнала на ден имаме за този човек. Държа да подчертая, че той е бил в много социални заведения и винаги е напускал доброволно" - коментира пред Plovdiv24.bg шефката на "Социално подпомагане – Пловдив" д-р Надя Танева. Тя е категорична, че не е бил изгонен от последния дом, в който е бил настанен.

Цялата дирекция "Социално подпомагане" познава Спас Кънчев от години. Мъжът се води криминално проявен. Преди време обитавал общинско жилище на "Жилфонд", но не плащал режийните разноски, въпреки че получавал немалка пенсия, тъй като има експертно решение за инвалидността си.

Многократно е бил настаняван в домове, но се забърквал в разправии. Последния път заплашил с нож управителя на приюта и ранил съквартирант. След този скандал си събрал оскъдния багаж и отишъл да живее в необитаема къща в район "Северен" с алкохолици. След време се скарал и с другарите по чашка и тогава се преместил да се подслони в спирката пред областната администрация. Танева смята, че мъжът умишлено стои там, за да буди съжаление у хората.

Служители на "Социално подпомагане - Пловдив" два пъти вече са ходили на място при Спас Кънчев. Пред тях той казал, че иска отново да бъде настанен в социален дом, но настоявал да не бъде в Пловдив, а в Асеновград или в първомайското село Езерово. Освен собственоръчно подписаното заявление, сега предстои да му се изготвят медицински документи от личен лекар и от психиатър, както и да му се направят изследвания - кръвни, чревни, PCR тест и т.н. Всички това обаче ще се плати с лични пари на социалните работници, тъй като дирекцията няма предвидени в бюджета си средства за такива разходи.

Един от вариантите е инвалидът да бъде прибран за десетина дни в общинска болница, където ще му направят медицинските изследвания, а и ще има покрив и легло, докато се завърши процедурата за настаняване в дома в Езерово.

Кметът на район "Централен" Георги Стаменов обаче заяви, че няма как здрав човек да бъде настанен в болница. Освен това в случая не става дума за пълна липса на средства - мъжът получава пенсия, тъй като има ТЕЛК решение, и може да си плати изследванията.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 интересно

    11 25 Отговор
    Вече колко половинки милиарди заеми се изтеглиха от служебното правителство, а народа все по беден става. Преди гледахме чекмеджето, сега гардероби ли има

    Коментиран от #6, #15

  • 2 Сачева

    26 5 Отговор
    да го прибере у тях , веднъж в мизерия си живот да направи едно добро ! Не , че зъл човек е в състояние !
  • 3 ТаУмВзе

    25 1 Отговор
    Мъко, мъко Българска! Край нямаш.

    Коментиран от #14

  • 4 Мдаа

    17 2 Отговор
    Веднъж някой във форума написа нещо,което се вряза в паметта ми,ще се опитам да го цитирам:"Българин да си е участ зла-болест някаква..."
  • 5 Страшно е глупаци да управляват

    15 4 Отговор
    Колко хора е ограбил или "преметнал" този тип с криминални прояви? Сега си плаща за злодеянията, а патките продължават да го тикат към нови потенциални жертви. Ясно е, че е мошеник и само Господ може да му помогне.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ало

    4 4 Отговор
    Кой му е виновен, че се е забъркал с мошеници и си е загубил къщата
  • 8 9292

    16 0 Отговор
    Получавал "немалка" пенсия??? Ти да видиш! Пенсиите от ТЕЛК щото са много големи и по медиите тръбят, че бил получавал "немалка" пенсия. Че и подчертават, че бил криминално проявен, сякаш банка е обрал или е наркопласьор
  • 9 Гост

    2 1 Отговор
    Да му помогне чалгарчитУ славчУ, да и.а ......та
  • 10 33333

    6 1 Отговор
    АЛОООО! ГРИЖЕЩИТЕ СЕ ЗА НАС ДЕНОНОЩНО! ЗА ТОЗИ ЧОВЕК ЗАЩО НЕ СЕ ГРИЖИТЕ БЕЕЕ?! ПЪРВО ПИТАЙТЕ ХОРАТА ДАЛИ СА ГЛАДНИ И ИЗМРЪЗНАЛИ, ПОСЛЕ ГИ ПИТАЙТЕ ДАЛИ СА ВАКСИНИРАНИ, ИДИОТИ!
  • 11 БатКапутин

    5 2 Отговор
    Долни мързеливи и безхаберни чиновници. Областният е долен масон, турско мекере, предател, службаш, какво да го интересува?!- Нищо. Далавера ли е!? ГРОБарските кметове на райони, душмани и крадци на бюджетни пари.
  • 12 Дали да не се пипнат законите малко

    1 0 Отговор
    Да по увеличим присъдите за подобни деяния.
  • 13 Максимус

    6 1 Отговор
    Дай Боже така да видим Борисов Милостивия във най скоро време!!!
  • 14 Факсин

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "ТаУмВзе":

    Не е само този човек, и не е само това страдание, но Европейския съюз не го интересуват тия мъки и страдания на хората, важното е да ги ваксинират, за да не умрат от ковид - двулични, алчни, лицемери.
  • 15 Хич даже

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "интересно":

    не е интересно. За 12 години Боко колко цели милиарди изтегли от ЕЦБ и СБ, но сега всичко иска да покрие с обвинения против 5-месечното правителство. Елементарно е дори за първокласниците. Но за поклонниците на идола от зайчарика 12 години е по-малко от 5 месеца.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове