Last news in Fakti

20 Октомври, 2021 16:48 2 881 60

Доц. Огнян Минчев: Управлява ни милиционерска олигархия

  • огнян минчев-
  • диктатура

От много време насам БСП е в незавидно положение

Доц. Огнян Минчев: Управлява ни милиционерска олигархия - 1
Снимка: БГНЕС

„Титулярния кандидат Румен Радев, който иска преизбиране, зае този пост без да има какъвто и да е политически опит и познания, необходими за позицията на държавен глава. Няколко години се оглежда, през целия си мандат отсъства от важни сфери на държавна дейност, които са приоритети включително на президента, като например външната политика. По време на протестите миналата година и след тях стана очевидно, че има доста изострен апетит към властта и в крайна сметка получи цялата власт. Но се оказа, че не може да я практикува“.

Това коментира в интервю пред „Труд“ политологът доц. Огнян Минчев.

По думите му като цяло властта, упражнявана под егидата на Румен Радев, може да бъде сравнена с кораба „Вера SU“.

„Един много голям, изострен апетит за власт и практическа безпомощност тази власт да бъде упражнявана“, обяснява той.

Според Минчев, голямата разлика между Радев и проф. Анастас Герджиков е в потенциала на неговия интелект.

„Същността на българското държавно управление не е в олющената фасада, а в пространството зад нея, зад кулисите, откъдето всъщност управлява олигархията, която не притежава капацитет да развива и модернизира страната. Олигархиите са различни, целият свят се управлява повече или по-малко от олигархии. Но ако имате една бизнес или финансова олигархия, която правейки пари за себе си обогатява и обществото, е едно. Ако имате една военна олигархия, която е успяла, макар и с авторитарни средства, да модернизира страната си, е друго. Трето е, ако имате една милиционерска олигархия, каквато управлява България, която може да лъже, да краде, да бие, да интригантства и да дои държавата, но не е в състояние да произведе нищо и не може да създаде държавност, която да бъде прилична за Европа и света“, обяснява Минчев.

От много време насам БСП е в незавидно положение, анализира той.

„Освен биологичното обезкръвяване, проблем на партията е и вътрешното разделение на елитите, не на членовете. Вследствие на кризата се формираха две алтернативни визии“, обяснява Огнян Минчев.

Според него партията Петков-Василев ще играе съществена роля на изборите.

„Те са поредният популистки проект на две елитарни момчета, които се хвалят с това. Те притежават известна харизма и определени групи български избиратели - не е задължително да съвпадат с тези на „Демократична България - са подвластни на тази харизма. Поколенията между 30 и 50 години в най-голяма степен са податливи на тяхната харизма. Доколко формацията на Петков и Василев ще бъде устойчива предстои да видим, но на тези избори ще играе роля поне на една средна по мащаб партия, съпоставима с БСП и „Демократична България“, смята той.

Но ако стигнем до трето служебно правителство, това ще бъде вече едно пълно фиаско на политическата система, което ще отиде отвъд персоналните властови амбиции на Румен Радев и на редица други хора и фактори, които си мислят, че могат да си играят с институциите на държавата както си искат, предупреждава Огнян Минчев.


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 No comment

    83 14 Отговор
    До 1989 г. редовен член на Българската комунистическа партия (БКП), асистент в катедра „Научен комунизъм“ на Софийски университет „Климент Охридски“.

    Коментиран от #50, #53

  • 2 ПЕЕВ

    38 73 Отговор
    МИЛИЦИОНЕРСКА ОЛИГАРХИЯ НАЧЕЛО С РУМЕН ЗЕЛЕНИЯ.

    Коментиран от #41

  • 3 професора

    70 15 Отговор
    Смешник!
  • 4 ЧЕСТИТ БЛАГОДАТЕН

    27 11 Отговор
    ЗЕЛЕН СЕРТИФИКАТ👋
  • 5 вързах са

    77 17 Отговор
    Забелязълсъм , че арогантната герберастия обича да приписва своите грехове на опонентите .
  • 6 случаен

    59 5 Отговор
    Пази боже!!!Откъде се навъдиха толкова политици по рождение?Сигурно и кръвната им група е специална...................
  • 7 еврика

    39 10 Отговор
    а, добър ден, къде беше до сега бе тежковоз,да не те е ударила ябълка по главата ,че чак сега отккри америка!
  • 8 кажете

    52 6 Отговор
    Кога калинките придобиха професорски звания?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Изчегъртайте Радев!

    22 52 Отговор
    Най голямото бедствие, сполетяло България, ужасна спойка на наглост, демагогия, омраза и патологична жажда за власт, предател по рождение, предал и партията, която го издигна, БСП, с патериците си от ПП, и избирателите си русофили, одупвайки се на Херо и призоваващ за синергия със САЩ, Разединителя на нацията, Идолът на лумпените, трябва да се оттече в канала.
    Иначе не сме народ от личности, а от овце от Радевска порода.

    Коментиран от #40, #56

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ДОЛУ РАДЕФФФ

    19 48 Отговор
    МИЛИЦИОНЕРСКАТА ОЛИГАРСИЯ НА РАДЕВ НАГЛОТО. ЗАТОВА ОТРИЦАТЕЛНИ ВОТОВЕ ЩЕ ЛЕТЯТ ЯКО.

    Коментиран от #16, #19

  • 13 Деймос

    34 12 Отговор
    6000 е цената на този ДЕБЕЛ ....За тях ще напише всичко
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 тошко

    37 11 Отговор
    Ами на този пълният гробаджийски лапач на европроекти дъщеря му бе хваната да краде в софийски мол. Просто Оги дебелото и злобното трябва да я възпита а не да дава акъл на обществото.
  • 18 ГОРСКИ

    36 9 Отговор
    Парите от партия гепи те активират да приказваш глупости ,то ако има закони много хора ще бъдат зад решетките за кражби !!!!!!!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Кирил

    17 21 Отговор
    Управлява ни фашистка фатмашка хунта
  • 21 Радка пиратка

    28 9 Отговор
    Огнянчо, ти преди демокрацията беше глашатай точно на тези милиционери, комунисти и т.н. Сега си запял друга песен. Кой ли ти обръща внимание на тебе?!
  • 22 КАПИТАНА

    24 13 Отговор
    долу гроб и гробаджийските избиратели. никога повече боко миризмата. РАДЕВ ВДИГНИ ЮМРУК И ДА ИЗЛИЗАМЕ И ДА СМАЧКАМЕ ПРОСТИТЕ И КРАДЛИВИТЕ ОТ ГРОБ
  • 23 ген Столти

    21 6 Отговор
    Оги, ти като разбираш само от шкембе чорба що се изказваш по всички въпроси.Маай с черпака и си трай.

    Коментиран от #52

  • 24 !!!?

    17 28 Отговор
    Истинското име на Радев е ЗлоРадев. Един белязан непрокопсаник, който освен кариера платена от българският данъкоплатец няма никакво друго постижение. Съдба на неудачник с разбито семейство, г.з. оставил зад себе си военновъздушните сили в пълна разруха, катапултирал с помоща на Кремъл във висшата политика, където като държавен глава доведе страната на ръба на гражданска война - с разкъсано и озверено общество, пълна парализа на институциите, отчаяние, страх и безпомощност всред измиращият Народ вследствие на некадърността на генералската хунта, пълна международна изолация за блокиране на Северна Македония към ЕС,......!!!?
  • 25 Така е

    13 3 Отговор
    от 12 години !!!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Споко бе

    8 17 Отговор
    Не се възпалявайте толкова. Само месец и се връщат интелигентните начело с Баце който ще шамароса борсите и всички цени ще се срутят. А ректора отсега е обещал поръчките за тоалетна хартия на президентството на майка си.

    Коментиран от #59

  • 28 оня с коня

    12 20 Отговор
    Ако и тоя път Радев си позволи да ИЗМАНИПУЛИРА МАШИНИТЕ и да Обсеби властта,ще се наложи Американските бази да се поразмърдат и да НЕУТРАЛИЗИРАТ пазачите от НСО за да може НАРОДА да се разправи с него.

    Коментиран от #30

  • 29 Българин

    10 18 Отговор
    Този мизерник Радев трябва да си ходи.

    Коментиран от #32

  • 30 любопитен

    12 4 Отговор

    До коментар #28 от "оня с коня":

    Момче ти в ред ли си?

    Коментиран от #36, #45

  • 31 Сърп и чук

    16 0 Отговор
    Мафията побесня!
  • 32 баба Пена

    6 6 Отговор

    До коментар #29 от "Българин":

    Оня ден, баба Митра чула, как кмета на селското събрание казал, че у шкафа на тоя Радев намерили един тон алтъни и казал, че ги бил крал от народа. Въх мър тва куй верно, няма да гласувами за тоя зер. От дя - накъдя.
  • 33 Радев,яко им бръкна отзад...

    14 5 Отговор
    И сега Цвилят от болка ! Гербавите бичмета !
  • 34 ГЕРБ - Лели

    7 7 Отговор
    Още малко и се връщаме !
  • 35 Дебел гербушко

    7 2 Отговор
    Буци слушка,за да пълни гушка...
    Но ще хване заушка....
  • 36 оня с коня

    3 7 Отговор

    До коментар #30 от "любопитен":

    Самия факт че се съмняваш в Психичното ми здраве КАТЕГОРИЧНО ГОВОРИ че си привърженик на старата изпитана Система на Милиционеро-социализЪма,при която всеки Инакомислещ бе обявяван за Луд и вкарван в Психиатрични заведения,от където така и не излизаше.Сега са други времена и ще ти кажа нещо,което МНОГО ДОБРЕ знаеш:Всяко нормално нещо ЗА НАС е "ненормално" за ВАС и обратното,защото сме от различни страни на Барикадата.И не се възмущавай от думите ми като Активен Борец срещу Капитализма и Фашизма,щото е дошло "време РАЗДЕЛНО" макар и след 30г и нещата са опрели до "Или ние-Вас,или Вие - Нас".
  • 37 ГЕРБ цървули и потури

    13 4 Отговор
    Радев пак яко ще им го т..и !
    С някои гарнитури !
  • 38 Гинко билоба

    10 1 Отговор
    Дебелашка злоба, че повече няма да зобя !
  • 39 Варна

    13 2 Отговор
    А бе не знам да ли прави впечатление, че от сутрин до вечер в средствата за масова информация се появяват едни и същи паразити, чиято кариера, е била само и единствено в някакви институции на обществена хранилка! Най- смешни са ми онези, които са правят на десни, понеже няма нищо дясно в тях, при условие, че все въртят сучат и все са на държавна работа. - Що бягат от частната инициатива и частният бизнес ...? - Трагедия!
  • 40 Скакауец

    10 1 Отговор

    До коментар #10 от "Изчегъртайте Радев!":

    Цялата тази тирада охарактеризира банкянския примат, нали? Абсолютно точно пасва на Буци...
  • 41 Jacques Yves Moineau

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "ПЕЕВ":

    Милиционерската олигархия е от 12 години. Боко дори не е успял милиционер да стане и затова влязъл пожерникар. Гешев- милиционер. Цв.Цв- учител по физическо.
  • 42 Тома

    12 1 Отговор
    Кой е огнян минчев.Той е този който за пари и майка си ще продаде.Възхвалял всяка партия която плаща кеш
  • 43 пенсионер

    8 1 Отговор
    седесарска торба с л@йна !!!
  • 44 Деймос

    8 2 Отговор
    Рядък дебл плужек ... Винаги оставя след себе си нещо лигаво ! Няма идея как е изкарвал пари...Дори и да искаш да си против , трябва да имаш теза и логика >Този отдавна няма ..
  • 45 Деймос

    8 2 Отговор

    До коментар #30 от "любопитен":

    Вчера откраднали от МОН , днес в Бургас залата стнала ДВОЙНА с 40 милиона отгоре . Това е ТРОЛ , герболяшки ТРОЛ . Освен лозунги друго няма ..
  • 46 XYZ

    7 2 Отговор
    Знаем че си герберски говорител, така че не се хаби да философстваш!
    Не ти вярваме и те мразим почти толкова, колкото твоя благодетел!
    Истината ще направи всички български граждани свободни, а някои ще отидат в затвора - всеки ще сърба това, което е надробил!
  • 47 ПЕНКО

    4 0 Отговор
    ВИНАГИ ЩЕ ИМА ЛИДЕРИ И ИЗПЪЛНИТИЛИ -ТОВА Е СИСТИМА НА ОБЩ ЖИВОТ --- НО КОЛКО ЩЕ ГРАБЯТ ОТ ДЕЦАТА - ЛИДЕРИТЕ --Е МОРАЛ НА КАПИТАЛИЗМА -ОБЩЕСТВО НА -ГОСПОДАРИ-СЛУГИ И РОБИ !!!!!!!!!!
  • 48 бай Даньо

    3 2 Отговор
    Не си прав Минчев в България управлява Ганчо и всичко се случва точно както той иска и нито милиметър различно защото Ганчо се радикализира и тръгва веднага на джихад срещу всеки политик който иска да го поведе на накъде , Ганчо води ... А идеите на Ганчо как да управлява и какво да иска кой да люби кой да мрази идват подсказани от север но това е друга една тема която не е важна ...
  • 49 Румен

    3 3 Отговор
    Да ви пик———ам на интелекта. Всички сте влезли в университетите с връзки, и без домашно възпитание.
  • 50 стоян

    2 4 Отговор

    До коментар #1 от "No comment":

    До 1 ком - добре си го описал Огнян Минчев -Щом е станал асистент -има за какво -значи е умен и прави точни заключения на политическата обстановка
  • 51 Без съмнение

    5 7 Отговор
    Дeceт гoдишнoтo Упрaвлeниe нa Бoйкo Бoриcoв щe cи ocтaнe caмo кaтo хубaв cпoмeн и кaтo нaй дoбрoтo врeмe зa бългaритe и Бългaрия зa прeз пocлeднитe 30 гoдини, прeз кoeтo врeмe бългaритe ce рaдвaхa нa cвoбoдeн и cпoкoeн живoт, икoнoмичecкa cтaбилнocт бeз инфлaции и cъщecтвeни икoнoмичecки кризи и cътрeceния, a и c двoйнo увeличeниe нa зaплaтитe и пeнcиитe И Бългaрия бe c нaй виcoкия cи мeждунaрoдeн aвтoритeт и крeдитeн рeйтинг caмo дo прeди 1 гoдинa, кoгaтo българоубиеца Рaдeв c вдигнaт юмрук в жаждата си за власт, рaздeли нaциятa и oбщecтвoтo c oргaнизирaни прoтecти зa дa ce търceлo някaквa "прoмянa" oт eднa дoбрe функциoнирaщa и стабилна държaвa и рeзултaтитe само за няколко месеца от неговото еднолично управление се почустваха веднага от хората с въвеждането на тоталитарните методи за ограничаване свободите на гражданите със задължителни "зелени сертификати", четворното поскъпване на тока и газта и зaдaвaщaтa ce нова кризa с неудържимо галопиращата инфлaция която ще се усети от целия български народ,още в първите дни на новата година c eжeднeвнoтo нoвo пocкъпвaнe нa вcички cтoки и c избухването на нoви прoтecти и бунтове oт нaрoднo нeдoвoлcтвo !!!
  • 52 Бай Стою касапина

    3 4 Отговор

    До коментар #23 от "ген Столти":

    Ааа, не само той разбира от шкембе. И Радев разбира, даже и от джулани разбира.
  • 53 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "No comment":

    говори за герб
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Ха ха ха

    3 7 Отговор
    Рaдeв винaги e бил дoлнoкaчecтвeн, нeкaдърeн , злoбeн и пoдмoлeн нищoжeн чoвeчeц, и нaзнaчи кaцaрoв cъвceм умишлeнo зa дa тeрoризирa хoрaтa - тoвa ca нoвитe дoлнoкaчecтвeни кaлинки нa рaдeв , a caмия нищoжник рaдeв e пo лoш и oт Бoриcoв .

    Коментиран от #57

  • 56 101 Далматинци

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "Изчегъртайте Радев!":

    Обикновено всяка дума има стойност! - Защо така в твоите не се вижда никаква? Вероятно защото групата управлявала страната в последните 10 е съставена само от паразити.
  • 57 Олеле Майко

    6 1 Отговор

    До коментар #55 от "Ха ха ха":

    Троляк! - Карай с един профил, че си личи и без това когато пишеш и през друго име.
    Колкото и да се напъваш селяндура Борисов няма да се върне повече на власт. Сега въпросът е дали ще отиде в кафеза или ще се отърве.
    Аз лично го искам в кауша.
  • 58 гост

    4 1 Отговор
    Известия на ИНСТИТУТА ЗА ИСТОРИЯ НА БКП ТОМ 63. Тук се подвизават статии на Зорка и Георги Първанови, Огнян Минчев и Евгений Дайнов. Китка цвете за накичване и мирисане!
  • 59 Х мен

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "Споко бе":

    Как ще шамароса борсите бе, като те са негова
    рожба с,която се гордееше.
  • 60 Точен

    2 0 Отговор
    Управлява ни ФАЩ, всеки ходи до Козяк на килимчето. На тези избори само Възраждане и Костадин имат шанс да се противопоставят на антибългарския сценарий на Фашингтон.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове