Last news in Fakti

21 Октомври, 2021 18:41 2 215 45

Президентът в Брюксел: Проблемът с високите цени на енергията изисква действия на ниво ЕС

  • румен радев-
  • брюксел-
  • енергийна криза

По думите на държавния глава, за България важна мярка, която в момента липсва, е намаляване на цените на емисиите на парниковите газове, които вече надхвърлят разчетните от ЕК нива за 2030 г.

Президентът в Брюксел: Проблемът с високите цени на енергията изисква действия на ниво ЕС - 1
Снимка: Прессъобщение

Основна тема на днешния Европейски съвет е енергийната криза в Европа и стремително растящите цени на електрическата енергия и природния газ. Проблемът е общоевропейски и ние трябва да търсим координирани действия на ниво Европейски съюз, така че да защитим гражданите и бизнеса. Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти в Брюксел преди заседанието на Европейския съвет, на което представлява България.

Президентът изтъкна значението и необходимостта на краткосрочни и дългосрочни мерки, предложени от Европейската комисия за смекчаване на ефекта от повишаващите се цени на енергийния пазар на ЕС. „Най-важните от краткосрочните мерки обаче, които касаят компенсации за гражданите и за бизнеса, данъчни облекчения, държавна помощ, са оставени изцяло на отговорността на държавите членки и са според техните финансови възможности. България вече предприе действия и очаквам в спешен порядък правителството да обяви още по-значими мерки в подкрепа на всички небитови потребители“, заяви Румен Радев.

По думите на държавния глава, за България важна мярка, която в момента липсва, е намаляване на цените на емисиите на парниковите газове, които вече надхвърлят разчетните от ЕК нива за 2030 година. Друга възможност е събраните средства от продажба на емисии да могат да се използват за кризисни мерки.

Румен Радев изтъкна, че е важно цените на енергийната борса да са прозрачни и да не се допуска спекула. „България произвежда енергия, достатъчна за своя пазар, и изнася енергия. Ние сме част от ЕС и този износ не може да бъде спрян, а това влияе на цените в България. Затова ще настояваме ЕК да се намесва енергично с контрол върху борсите и мерки за предотвратяване на спекулата“, заяви Румен Радев.

Президентът посочи, че България заедно с други държави, сред които и Франция, ще настоява в спешен порядък ядрената енергетика и производството на енергия от природен газ да бъдат признати и включени в списъка с екологично устойчиви икономически дейности. „В България разчитаме на нашия ядрен сектор като основен източник на достъпна, евтина и надеждна енергия. Приветстваме и средносрочните мерки, особено за облекчаване на разрешителните за ВЕИ и за търсене на решения на големия проблем как да съхраняваме енергията от ВЕИ“, заяви Румен Радев.

Президентът подчерта, че България решително подкрепя прехода към климатично неутрална икономика, но той трябва да бъде плавен, устойчив, балансиран и щадящ и за гражданите, и за икономиката. „Трябва да търсим такива решения, които да гарантират тази устойчивост. Ще настоявам, както и няколко други държави, да бъде извършен анализ за връзката между настоящата енергийна криза и приетия пакет „Подготвени за цел 55“, посочи президентът. За страната ни драстичното намаляване на емисиите би означавало ускоряване на процеса на спиране на традиционни базови мощности, без да има готовност да ги замени с нови такива според съвременните технологии. „За съжаление, предишното правителство през декември 2020 г. допусна да се тръгне по тази пътека и сега ние трябва да правим всичко възможно, за да минимизираме щетите за България“, каза Румен Радев и допълни, че трябва да внедряваме нови решения в нашата енергетика и то ускорено, но в никакъв случай не трябва да допускаме рисково изпълнение на този преход.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ах да

    41 15 Отговор
    Къде била мишката, докато обявяват геноцид на българите, плюска с велможите.

    Коментиран от #3, #41

  • 2 Бай Шили

    31 5 Отговор
    Начин като се наакаме трябва да чакаме ЕС да ни смени памперса.
  • 3 Сатана

    35 11 Отговор

    До коментар #1 от "Ах да":

    Румба,не се връщай ако не тропнеш с юмруче по масата.
  • 4 НАРОДНА ЛЮБОВ

    29 21 Отговор
    В БЕЛГИЯ ЛИ БЕГА ОТ НАРОДНАТА ЛЮБОВ, румяне? НЕ Е ДОСТАТЬЧНО ДАЛЕЧ, пумако-ЛЕТЕЦ, ПРЕЗИДЕНТ НА ДЬРЖАВА НАПЬЛНО ЛИШЕНА ОТ АВИАЦИЯ.
  • 5 отегчен

    20 0 Отговор
    Ай хоуп дъ ситуейшън ис критикал!
  • 6 др Гей Билтс

    30 8 Отговор
    Сложил е намордника манджурският кандидат. Активирали са го.
  • 7 Смех

    35 10 Отговор
    Президента да уволнява Кацаров и Янев защото ще гледа 2-ри мандат през крив макарон

    Коментиран от #12

  • 8 ради

    29 2 Отговор
    Новите мерки: евродепутатите ще духат вятърните централи
  • 9 Тоя па... тоя пааа....

    25 7 Отговор
    След месец цените на тока няма да са твой проблем.
  • 10 14 ноември

    38 15 Отговор
    Радев, падна ми в очите и изгуби вота ми, особено с вчерашните антинародни мерки. Клекнахте на ейси за зелената хартишка, сега ще чакате да вземат, т.е. наложат и на нас угодни на тях енергийни мерки. Е...втори мандат, но само в сънищата и мечтите–безплатни са.

    Коментиран от #32, #34

  • 11 Девети септември

    30 6 Отговор
    Теглиха заем 1 000 000 000 за да си купят спокойствие ама ще им излезнат криви сметките.
  • 12 отегчен

    16 10 Отговор

    До коментар #7 от "Смех":

    Ето ви, непопулярно мнение.
    Борисов и Радев са ортаци. Бачкат са един и същ господар.
    Задали са задача на Радев, с високия рейтинг да обере негативните реакции от промените предвидени от господарите.
  • 13 666

    23 2 Отговор
    Не знам защо президента на България си мисли ,че на тия уроди в тоя уродлив съюз им пука за България или забрави един чешки каракутарист как ни оприличи преди либеше след това ли беше оная уродливата кривоуста да ни вкара в това блато на НЕВЕРНИЦИ и УРОДИ .
  • 14 евала

    14 7 Отговор
    Някое ново дискриминационно сертификтаче дали е договорил президента в Брюксел.
    Или некоя нова зелена сделчица и спекулативна борса за ток, парно и газ като предишния си премиерски авер ББ.
    Та да затворим държавата изцяло и да се разселим като гастербайтери по англосакса.
    Да им работим черните работи, дето пакистанци, араби, индийци сопола си няма да хвърлят на такава надница.
  • 15 Бари

    27 7 Отговор
    Радев Радев , и ти масон излезе
  • 16 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    25 6 Отговор
    губи изборите, предаде българския народ!
  • 17 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    8 17 Отговор
    Слаботeлесен и недoносен индивид със знаме на "Възраждане" на Копейкин ударил с дръжката на знаме на партията в лицeто просветния министър Денков. Под мaймyнските и нeчленоразделни крясъци на още 10-на симпатизанти на Копейката. Въпроса е защо налитат на хрисимия и кротък служебен временен министър. Защо не налетяха на някой министър на тиквата когато затвори държавата преди изцяло, когато имаше КПП-та на изходите и входовете на всеки град , когато налагаше глоби по 3 хил.лв за разходки в парка, когато ни наложи и маски на открито? Защото министрите на Борисов никога не вървяха пеша по улиците и подлезите на София ? Или защото Копейката се плашеше да не ги прeбият мутрите на Стъки облечени в полицейски униформи или може би да не го завлекат зад колоните и налaгат и скачат върху него? Копейка, много нагъл и безскрупулен си слабoтелесно същество. Колко пъти си бит по улиците на Варна нали помниш? А занапред може да не минеш вече с пoбой а допълнително с някоя екстра!!! Бъди сигурен в това !!! Гаранция

    Коментиран от #43

  • 18 ИСТИНАТА

    12 13 Отговор
    ТИКВАТА миналата година затвори изцяло държавата! Сложи КПП на изходите на градовете, затвори пaркове, заведения, зали , дори ни накара да носим и маски на открито. Ученици и студенти преминаха изцяло онлайн. Тресна хиляди глоби по 3 хиляди лева за разходки в парковете. От март когато затвори държавата до август не даде нищо дори на пенсионерите с мотив " няма мазнинка", чак когато почнаха протестите тиквата от немай къде отпусна по 50 лева , а сега са по 120 . И ПАК бяхме на първо място по смъртност в Европа. Тоава умираха на стълбите пред болниците.

    Коментиран от #19

  • 19 Така е

    10 13 Отговор

    До коментар #18 от "ИСТИНАТА":

    Да всички помним. На 12 март в четвъртък съвсем без предупреждение Тиквун излезе и каза - От утре петък 13-ти налагам пълен локдаун. Затварят се всички учреждения, заведения,нощни клубове, дискотеки, паркове. Без никакви подпомагане , без нищо. Обяви че дава на всеки полицай в битката с КОВИД по 1000 лева защото са на първа линия , тръгнаха по градинки , паркове и глоби по 3 бона. Тиквун каза -" Няма да раздам по 350 долара на калпак както в Албания, няма мазнинка, има 60 милиарда влогове в банките , това са бели пари за черни дни, затова сте ги спестявали, с тях сега ще си помагате", Пълен локдаун дори с КПП на изходите на градовете. Чак след протестите да се спаси с агент Иван и Винкела взеха решение да дадат по 50 лева на пенсионерите. Останалите да го д....ат
  • 20 Професор Шипкоевевски

    1 5 Отговор
    Дано, да не попадате на втория етаж където най-силните и смелите ще преминат през четвърти и шести етаж!
    Очаквам да гороскох на Арена и ученица Ачо Бояджията
  • 21 Аззззз

    19 4 Отговор
    Радев , пионка на червената мафия , само се прави за пред хората на свестен
  • 22 Пак стои

    15 3 Отговор
    Отстрани и се прави,че го забелязват.Чорап
  • 23 Жалко за наивниците

    16 3 Отговор
    Които вярваха в този зелен чорап.
  • 24 зелен серт

    17 3 Отговор
    Радев ще се окаже същия проект, като Бойко, както и протежетата му канадеца и хасен василев.

    Рейтинга на радев да обере недоволството на хората от бойко и герб, а радев и служебните му протежета, пак си водят същата политика срещу народа.

    Коментиран от #38

  • 25 Активист на БКП

    11 5 Отговор
    Комунистът е прав дори и като греши!!! Венсеремос товарищ РУМБА!!!
  • 26 РептилоЕвропеец

    14 0 Отговор
    Нас цените не ни плашат, ваксинирайте се бе!
  • 27 моля

    11 1 Отговор
    Какви действия на ниво ЕС? Тези които си затварят очите за мащабната корупция в България? Напротив, дори я поддържат? Работят с нея? Какви действия от евро колонизаторите? Дръжте се достойно пред тях с високо вдигната глава, отстоявайте българските интереси и народът ще бъде с вас.
  • 28 ЧЕСТ И ПОЧИТАНИЯ ПОБЕДИТЕЛ РАДЕВ

    6 15 Отговор
    ТИ МИСЛИШ ЗА НАРОДА ГЕНЕРАЛЕ! ЗАЕДНО СМАЗАХМЕ БОРИСОВАТА КОРУМПИРАНА ДЪРЖАВА. ОТНЕХМЕ МУ УДОВОЛСТВИЕТО ДА ПЪЛНИ ШКАФОВЕ И ГАРДЕРОБИ С КЮЛЧЕТА ЧИСТО ЗЛАТО И ПАЧКИ С 500 ЕВРОВИ БАНКНОТИ ОТКРАДНАТИ ОТ НАС. НАРОДА Е С ТЕБ ПОБЕДИТЕЛ РАДЕВ. ПРОУЧВАНЕТО ОТ ДНЕС НА ГАЛЪП ГО ДОКАЗА. ПЕЧЕЛИШ ОЩЕ НА 1 ТУР. РЕСПЕКТ ПОБЕДИТЕЛЮ ГЕНЕРАЛ!
  • 29 Ще горите в ада

    18 0 Отговор
    България има голям проблем с Човешките права!
    Висши чиновници прикриват тежки престъпления!
  • 30 и ся

    14 1 Отговор
    ако не се изнася ,козлудй ще покрие поне 35% от врътрените нужди имаме и вецове тецове фец , въглищата са ни в родината не внасяме водите също , а кво правим изнасяме на ниски цени и внасяме от трети страни за да печелят търговците на борсата дето и преносна мрежа си нямат ей тва лакумията
  • 31 Свободния

    2 7 Отговор
    С три ваксини и сертификат съм. Пия си в кафенето на топло, хич не се прибирам да мръзна. Мислете го вие.
  • 32 изрод от ГЕРБ

    8 2 Отговор

    До коментар #10 от "14 ноември":

    Ето това е заветната мечта на всеки гербер. Да сънува това което ти се е присънило.
  • 33 Мунчо

    12 3 Отговор
    Селският идиот и деса простакеса хак да ви са дебили

    Коментиран от #35

  • 34 9469

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "14 ноември":

    От тебе и с тебе никой не може да спечели! Нула +, нула – е променя нищо!
  • 35 7349

    5 2 Отговор

    До коментар #33 от "Мунчо":

    Много точно - Бойко и Деса Атанасова! Попадение, поздрави!
  • 36 БОКО ЗАТВОР

    1 8 Отговор
    БЕЗ БОЙКО РЕШЕНИЕ НЯМА ДА СЕ ВЗЕМЕ , НИТО В ЕС НИТО В САЩ НИТО В РУСИЯ И КИТАЙ , НЯМАМЕ ТЪРПЕНИЕ БОКО ПАК ДА ХВАНЕ КУРМИЛОТО НА КРАЖБИТЕ И ДЖИПКАТА ............... САМО ТОЙ ЩЕ НИ ОСВОБОДИ ОТ ДИКТАТОРА РАДЕВ И НЕГОВАТА ШАЙКА
  • 37 7654321

    7 2 Отговор
    "Момчил Дойчев
    Румен Радев и служебното му правителство системно, упорито и умишлено саботира вноса на азерски газ. По току-що излезли данни на азерския държавен митнически комитет, за първите девет месеца на годината, след като в края на декември, по искане на Булгаргаз, бяха намалени количествата газ до нищожните 225 милиона кубически метра, се оказва, че реално сме взели 166 милиона кубически метра!?! Тоест за месец август сме купили само 16 милиона кубически метра, въпреки че средната цена е само 153 долара за хиляда кубически метра при 795 долара за руския газ, т.е.СЕДЕМ ПЪТИ ПО-СКЪПО!
    Това е не само саботаж в полза на Газпром, това е престъпление, особено на фона на исканото увеличение до 106.96 лева за МВтч за месец ноември, което по всичко изглежда ще бъде значително надвишено. Всичко това става със знанието и бездействието на президент и служебен премиер. Щетите се оценяват /като разлика в цените между азерския и руския газ/ на над 500 милиона лева! ТОВА Е НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО! ОСТАВКА НА РАДЕВ!"

    Коментиран от #44

  • 38 Бай Иван

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "зелен серт":

    Абсолютно си прав . Има само една единствена технология един народ подложен на геноцид да се избави и тя не е гласуване на избори
  • 39 ГЛАС НАРОДЕН

    6 2 Отговор
    Тоя тутмак да се маха от там, стига ни е излагал. Брюксел не е за руски шпиони.
  • 40 Радева Диктатурата Анти хуманист

    6 0 Отговор
    РАДЕВ никой никой не те забелязва в Брюксел Радев размаха й юмручето сплаши ги там в Брюксел или за по голяма атракция направи стотина коремни Радев върви си срути България за собственото си благополучие
  • 41 ДРЕС КОД

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ах да":

    НАТОВЕЦА Е С ЧЕРЕН НАМОРДНИК ДРЕС КОДА НА ГЛОБАЛИСТИТЕ ,НЕ КАЗВА ,ЧЕ АКО СЕ ОДЪРЖАВЯТ ЕРПЕТАТА И НЕК ПРОДАВА ДИРЕКТНО НА СЕБЕ СИ ТОК ЦЕНАТА ЩЕ Е 0,06СТ ЗА КИЛОВАТ НО НЕ ТОЙ РАЗТЯГА ЛОКУМИ,ЧЕ МАСОНСКИЯ СЪЮЗ ЩЯЛ ДА РЕШАВА ДОЛЕН РОДООТСТЪПНИК.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Бай Йордан

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "ФИЛИП ЕЙДЖИ":

    Ега ти и коментарите.
  • 44 Замисли се, бе

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "7654321":

    Абе, как да дойде азерския газ, бе? Всеки ден пишеш тъпо едно и също.
  • 45 Хлорофил

    0 0 Отговор
    Как е било възможно да се допусне?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове