Last news in Fakti

27 Октомври, 2021 11:40 1 297 26

Фармацевтите на първа линия не получават допълнително заплащане

  • аса-
  • николай костов-
  • фармацевти

Те са изложени директно на опасност от зараза, защото всеки ден в аптеките влизат много хора, включително болни от COVID-19

Фармацевтите на първа линия не получават допълнително заплащане - 1
Кадър БНТ

Повече от месец след като НЗОК обяви, че ще бъдат осигурени безплатни лекарства за болните от COVID-19, това все още не се случва. Пред този и други проблеми са изправени фармацевтите у нас, които вече втора година работят на първа линия наравно с лекарите.

"Още нямаме рецепти за безплатни лекарства, надяваме се да се разреши скоро проблемът с личните лекари, за да можем и ние да изписваме", каза пред БНТ Николай Костов, председател на Асоциацията на собственици на аптеки.

Той обясни, че фармацевтите са изложени директно на опасност от зараза, защото всеки ден в аптеките влизат много хора, включително болни от COVID-19. Много от тях нямат близки, които да им купят лекарствата и принудително трябва да нарушат карантината си.

"Другите медицински специалисти така или иначе получават заплащане на първа линия, но фармацевтите - не. Разбира се, то може да бъде направено под различна форма, защото ние не извършваме дейности, а изписваме лекарства. Затова вчера колегите от Българския фармацевтичен съюз апелираха за увеличаване на таксата, която е смешна и не е променяна от 2012 година", каза още Костов.

По думите му в момента аптеките инвестират в лекарства, за които получават много малко надценка. Неведнъж се е налагало да бракуват лекарства с изтекъл срок на годност, които са стрували много скъпо.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    8 1 Отговор
    Вчера отидох да купя антибиотик за съдружника и се дигнал двойно.

    Коментиран от #3

  • 2 6969

    21 1 Отговор
    Собствениците на аптеките да им дадат бонус към заплатата, доста вдигнаха оборота по време на пандемията. Аптеките никой не ги е затворил, така че каква компенсация искат от държавата? То по тази логика и магазинерките в хранителните магазини са на първа линия, и шофъорите на таксита и кой ли не...Всеки заслужава да получи бонус...
  • 3 гербаджия

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Промяната на Почтенните.

    Коментиран от #4

  • 4 Последния Софиянец

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "гербаджия":

    Аптеката е на Магарешки.Скоро ще го провесим на Орлов мост.

    Коментиран от #6

  • 5 друг поглед

    5 4 Отговор
    Лично наблюдение. В аптеките аптекарките НЕ НОСЯТ МАСКИ! Те стоят зад стъклен параван и се мислят за безсмъртни.Съседката е аптекарка и отявлен антиваксър на 60 години. Даже "проповядват". Какви 1000 лева, каква "първа линия"?
  • 6 гербаджия

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Тогава защо му правиш оборот. Та.пук.

    Коментиран от #8

  • 7 нннн

    7 0 Отговор
    Въпрос: Ако ми се налага да ползвам обществен.транспорт в пиково време, не съм ли на първа линия?
  • 8 Последния Софиянец

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "гербаджия":

    Нямах време да ходя другаде.

    Коментиран от #11

  • 9 Магазинер

    5 0 Отговор
    Ами и аз съм на първа линия в магазина и не получавам 1000лв. Вашият живот по важен ли е?
  • 10 А собствениците взимат парата

    5 1 Отговор
    Печалбите на аптеките са големи.
  • 11 гербаджия

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Последния Софиянец":

    Тия на баба ми.
  • 12 сирене

    4 0 Отговор
    По същата логика трябва да дават пари и на продавачите в магазините, че и учителите дори.. На никой не му дреме за никого "едни пари" да има..
  • 13 Всеки реве

    3 0 Отговор
    за кинти в тая кочина.
  • 14 ртгф

    7 1 Отговор
    Ах, тия алчни търговци!!! Фармацевтите били на 1. линия, ти да видиш! Всички аптеки отдавна сложиха прегради пред пациентите, дезинфекцират се, работното им време е непроменено- не работят по 12 или 24 часа в отделенията, не полагат нощен труд, не дават извънредни дежурства... Какво искат?
    Ако искат още пари, да се обърнат към собственика на фирмата. Аптеките са частни.
  • 15 ртгф

    4 1 Отговор
    Тия са най- богатата мафия и искат пари от държавата. Позор!
  • 16 Ама тези

    4 1 Отговор
    Са супер нахални само те ли са на първа линия! Ами хората вработещи в магазини, градския транспорт, и всички останали които имат пряк контакт с хора също са на първа линия! Да им дават повече пари, но да са за сметка на собствениците на аптеки! И без това лекарствата са със завишени цени от фармацевтите! САМО ЛЕКАРИТЕ да получават пари за първа линия!
  • 17 БАЙ Х@Й‼

    0 0 Отговор
    Ало, сервитьорчето, какво е това " Ако мине - 10лв" в сметката ❓ / старо, ама май , май /
  • 18 Рошко

    1 1 Отговор
    А с достойните доктори които отказват да се, и ваксинират ко праим ще ги изкарате шарлатани така ли?
  • 19 пешо

    2 0 Отговор
    в турция лекарствата са два пъти по евтини от българия
  • 20 Безпристрастен

    3 1 Отговор
    Я да спрат с тази нагла безочливост.Държавата да се изръси с още десетки милиони,за да дава на частника по хиляда лева отгоре- на калпак.Ами те пускат вътре само по един клиент.Другите висят навън.Имат пррградни стъкла,маски.От къде накъде,през нашите данъци,ще им наливате 💸?Че има ли днес човек,който да не е" първа линия"? Да им дава собственика на вериги- мултимилионери до един.Но наглеца му се свиди- ние да плащаме.А като надуват безбожно цените- вече м/у 40-70% на всяко хапче? Там било свободен пазар.МС да не се подава на тези наглеци.Иначе народа наистина ще избеснее и ще измете всички.Ще му плащам по 6 лева на хапче- 5 броя за 32 лева,и иска и за всяка аптека да му дават по 4-5 бона отгоре.Ей такива са пълнели Куциан,Скравена,Белене.Който са смъквали кожата на беднотията." Елита на Нацията".Чак сега схващам,колко прави са били тогава.
  • 21 ШиШиШиШи

    2 1 Отговор
    ФАРМАЦЕВТИТЕ СА СЪУЧЕНИЦИ НА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ ОТ СЗО И СБанка. ТЕ НАЙ-ДОБРЕ ЗНАЯТ КОЛКО НЕЗАКОННО Е ОДОБРЕНИЕТО И МАСОВОТО НАЛАГАНЕ НА ИНЖЕКТИРАНЕТО Е ХИМИКАЛА
  • 22 Време е за Възраждане

    1 1 Отговор
    ЗАЩО И ПРЕЗИДЕНТЪТ СЕ БОИ ДА ВЪВЕДЕ ШВЕДСКИЯ МОДЕЛ, КОЙТО БИХА ПРИЕЛИ ВСИЧКИ ?
  • 23 Касиерка в Лидл

    3 0 Отговор
    Аз също не получавам , а съм на първа линия също.
  • 24 Срамота е

    3 0 Отговор
    Не стига, че цените на лекарствата стигнаха небето, фармацефтичната индустрия не може да си преброй парите, ами сега и държавата да им даде.
    Ами да даде и на банки, мобилни оператори,търговски вериги и каквото още частно с огромни печалби се сетите.
    Служителите им заслужават, да им дадат СОБСТВЕНИЦИТЕ!
    Имат предостатъчно!
  • 25 Ами ...

    0 1 Отговор
    Тези, на които им отнеха препитанието, не получават съвсем нищо.
  • 26 Ехааа

    0 1 Отговор
    Всички аптекари работят зад предпазни витрини. Пъхат само лекарствато отдолу и вземат парите! Стига с тая първа линия. Всеки който ходи на работа сред хора си е първа линия! На първа линия са само бърза помощ и всички, които се занимават с Ковид болни. Като се разболееш джипито не иска да те види, но му плащат за първа линия. Да вземат да плащат двойно и тройно, но на персонала, който наистина е по цял ден в центрофугата и спасява животи. А точно на тях се плащат мижави стотинки!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове