22 Септември, 2024 20:24 899 32

Николай Костов: За поставянето на вендинг машините за лекарства има лобистки интереси

  • николай костов-
  • аптеки-
  • вендинг машини лекарства

Те не са безопасни, заяви председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки

Николай Костов: За поставянето на вендинг машините за лекарства има лобистки интереси  - 1
Снимка: bTV

„Вендинг машините за лекарства не са безопасни. Един от рисковете е дете, което има специфично заболяване, като си купи аспирин, може да стигне до летален изход”.

Това заяви председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов пред NOVA.

Той обясни, че за поставянето на подобни машини има лобистки интереси и това е третият опит те да бъдат прокарани.

Самите автомати за продажба на лекарства ще съдържат около 20 медикамента. „Вероятността да намерите лекарството, което Ви трябва между тези 20 лекарства, е много малка”, каза Костов.

„Най-доброто решение е да има пълноценна аптека. В малките населени места е трудно. На една аптека ѝ трябват 2135 ползватели средно. Няколко села, които са в близост, могат да пазаруват от една аптека”, обясни председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки.

Той е категоричен, че хората не трябва да купуват лекарства през сайтове. Ако човек попадне на такъв сайт, трябва да потърси дали има регистрация.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    7 12 Отговор
    Цветните и машините за кафе Къртят, тия искат да слагат за Лекарства! Оставям, че пенсионерите със телефон със копчета не могат да се оправят, камо ли със такава машина. А със Рецепите кво правим а? Щото нещо Геноцида придобива още по Палави размери на писта. А със безработните Фармацевти? А със Гепенито на кинтите за Купуване и Монтиране? А със лицевото разпознаване и пръстовите отпечатъци?
  • 2 Предложение

    14 4 Отговор
    Най- безболезненото ще е да се приеме « Аптека на колела». Да има мобилни аптеки с обслужваще ги лицензирани фармацевти!
  • 3 Милен

    9 2 Отговор
    Да не е като ЛАФКА?

    Коментиран от #9, #32

  • 4 гост

    9 3 Отговор
    Предлагам решение: Всяка община съвместно със Здравната каса и социалното министерство да закупят по един БУС -АПТЕКА, който за 2 дни може да обиколи всички села в общината и да определи часове за всяко село. В буса-помощник аптекар и социален служител. Аптекаря ще си продава лекарствата, а липсващите ще доставя на следващия курс. Социалния ще събира здравните книжки и на другия курс ще ги връща на хората. Простата сметка показва, че варианта е по-евтин, ПО-ХУМАНЕН и няма да има злоупотреби с лекарства! Ха помислете за този вариант!
  • 5 Епа

    14 1 Отговор
    Зад забраната на антибиотиците какви интереси имаше?
  • 6 ти да видиш

    23 4 Отговор
    ....... Един от рисковете е дете, което има специфично заболяване, като си купи аспирин, може да стигне до летален изход”. A това дете ако си купи аспирина от аптека нема никаква опасност или във аптеката ше му направат пълни изследвания за да установят дали ще му навреди аспирина или не???!!!!!
  • 7 розово

    13 0 Отговор
    В България всичко се прави в името на нечия банкова сметка. Ако е офшорна то става по бързата процедура.Ако не вярвате питайте Пеевски мо.. же и Борисов.

    Коментиран от #15

  • 8 Мисля

    21 2 Отговор
    Хайде стига с тази мантра за,,детето и аспирина".Сякаш у вас цял ден браните аспирина да не го изпият децата.Аз пък искам да си купя бинт и риванол като се ударя,противоалергично като ме ужили пчела и да не питат пред всички на опашката-"От кой вид презервативи си избрахте?"или"От кои тампони и дамски превръзки желаете".В целият свят може,тука не,а стига бе!Аспирина та аспирина...
  • 9 Академик Неделчев

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Милен":

    Най-вероятно.
    И няма да се учудя, ако предприемача е същия...
  • 10 Яшар

    3 10 Отговор
    Първо е НЕ хигиенично !...после пече ги слонце, дъжд, миризми ..и не знам народа как пие гнусните кафета от тия пикални..отврат
  • 11 Евро Пейка

    16 1 Отговор
    Значи в развитите западни държави и в големите градове има такива автимати които са заредени с лекарства които са за свободна продажба (без рецепта) и дамски хигиенни артикули . Покупката става с дебитна или кредитна карта (също като при автоматите за цигари) - вкарваш картата която удостоверява , че си пълнолетен и плащаш или с нея или в брой . Никой не говори за лобизъм когато през нощта усети , симптоми на настинга , грип и главоболие или му притрябва сироп за кашлица , мехлем против изгаряне . А за безопасността на децата въобще не става и дума защото всичко е премислено предварително . Просто на Костов му е криво че не се е сетил пръв да използва западния опит в тази сфера!
  • 12 Факт

    15 1 Отговор
    Колко са алчни обаче,за някакъв мижав оборот на вечер,ореваха света.Главно от аналгин,мокри кърпички и презервативи.А,че другите вединг машини са пълни с енергийни напитки и един първокласник днес може да изпие десет,не им дреме.Мнооого загрижени иначе за здравето.
  • 13 Физиотерапевт

    6 1 Отговор
    Защо се правят на луди?Почти от всяка квартална аптека където хората се познават може да се купи всичко без рецепта.
  • 14 Ти си

    10 0 Отговор
    Тоя пък за какви аптеки ми говори ? За тия които ти продават насипно хапчета (защото хората нямали пари за ял блистер или шиленце) които аптекарката ти ги брои с пръсти които току що са оставили цигарата а преди малко си е бъркана в носа или си е чесала задника ?
    Хайде нама нужда ....
  • 15 Зелено

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "розово":

    Респективно кире и кокоре ристе и мирчака, щото баце предпочита кеша, ония са по овшорките
  • 16 Христо 555

    7 2 Отговор
    Искам да има вендинг машини - хем удобно хем и по-евтино
  • 17 Тези автомати

    0 7 Отговор
    са предложени от мало у мник. Няма лекарствена форма подложена на над 25 градуса и под 10 градуса да запази формулата си. И ако това е в продължение на 30 дни, ще се получи интересно съединение, което инициаторът на тези автомати трябва да си посипе главата с пепел. След като една депутат там ска мисъл минава през единствено то за д но о т въ рс тие , да пита химиците.

    Коментиран от #18

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Селянинът с колелото

    9 2 Отговор
    За НЕпоставянето на вендинг машини също има лобистки фармацевтични интереси. Я защо оставихте малките населени места без аптеки, г-да аптекари?

    Коментиран от #31

  • 20 Коментар

    8 1 Отговор
    Същата врява вдигнаха и за рецептите! Има лобизъм и то аптекарски! То бива лакомия, но тяхната няма мярка!
  • 21 След Като сте толкова Против!

    4 1 Отговор
    След Като сте толкова Против! Защо не уредите въпроса с Нощните Гишета?
  • 22 Възраждане

    1 2 Отговор
    ги предлагат. В РФ от такива машини продават водка. Без майтап. Звучи отвратително, ама е истина.
  • 23 Не е Ли Лобистки Интерес Прекомерно

    5 0 Отговор
    Не е Ли Лобистки Интерес Прекомерно Високата Цена на Лекарствата!

    Защо Ние трябва да си ги купуваме от Чужбина на Пъти по-сносна Цена?
  • 24 Марда

    3 1 Отговор
    Лъже кучето, пази бизнеса си и монополното положения създадено чрез закон от фармацевтичното лоби. С какво ще бъде "напълнена" вендиг- медикамент машината!? С антибиотици, с психотропни или под температурен режим!? Дрън- дрън, няма как това се случи- няма такива Вендинг устройства. Проблема е че ще им падне оборота. Българина в прованса купува аспирин, аналгин и аналозите на ибопрофен.
  • 25 Кавали

    6 1 Отговор
    В Англия, във всеки хранителен магазин продават лекарства за които не се изисква рецепта. Няма магазин, бензиностанция..... във всеки магазин се продават лекарства. В България щото ще стане конкуренция и трябва да свалят цените на простосмъртните а не искат. Лобитата са за фарма мафията.
  • 26 Вражалец

    3 1 Отговор
    Този говори за нероден Петко! Няма дори разумни доводи! Лошо Костов,Лошо!
  • 27 пешо

    3 1 Отговор
    тоя говори пълни глупости детето нее нужно да купува нищо просто може да вземе аспирина от шкафа с лекарства
  • 28 Жоро тръбата

    1 1 Отговор
    вендинг машините са бизнеса на мутретодетето на данчо ментата и искат да набутат държавата с тях и да доят българския народ. То за едни чада и роднини на мутри от депесета и други хайдушки сбирщини има веита, вецове, тецове, пристанища, митници, паркинги, банки и всичко заграбено, но калашникът ще оправи нещата.
  • 29 4747

    2 0 Отговор
    Глупости! Децата сякаш все около вендинг автоматите се въртят. Омръзна ми да ни правят на малоумни с такива евтини и плоски оправдания. Собственикът на аптека ще търпи загуби от вендинга. Затова реват. Хората от селата няма да идват до града да си купуват лекарства, ще купуват от вендинга. Леля Пена ще си купи колкото иска аспирин от вендинга да си направи туршиите с него.
  • 30 4747

    3 0 Отговор
    Аптекарското лоби милионери станаха на гърба на пациентите. Надуват цените през 10 дена. Затова хората търсят лекарства от други държави.
  • 31 Защото

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Селянинът с колелото":

    Защото няма келепир. Никаква грижа за пациентите няма у този, всичко опира до пари. Да купи 10 буса (мобе да си го повали) и да тръгне по села и паланки с мобилна аптека, като толкова го е грижа. Всяка верига ако пусне х 10 буса и проблемът е решен.
  • 32 НСГФН

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Милен":

    ЩЕ И КАТО НАЦИОНАЛНАТА ЛОТАРИЯ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове